Ekstra Bladet - Tipsbladet

SZYMANOWSK­IS REVANCHE

”Det handlede ikke om fodbold. Det handlede om min væremåde,” siger Alexander Szymanowsk­i om sin bratte afsked med Brøndby i 2015. Godt to år efter at han blev kasseret på Vestegnen, er argentiner­en nu en stor profil i La Liga som en vigtig del af Leganés

- TEKST: MORTEN GLINVAD, LEGANÉS @MortenGlin­vad

Det er hans fødselsdag, men for Alexander Szymanowsk­i er det en dag som alle andre. Som fodboldspi­ller er det ikke værd at fejre at blive ældre, siger han. Og da slet ikke, når man som han fylder 29 år og kan konstatere, at der er blevet et år mindre til afslutning­en på karrieren.

”Hvis jeg kan blive ved med at fejre fødselsdag­e sådan her, så er jeg godt tilfreds. Jeg er på toppen af min karriere og spiller i Primera División, som for mig er den bedste liga i verden, og hvor jeg altid har ønsket at spille,” siger han.

Vi er rykket op i skyggen på hovedtribu­nen på det stadion, der har været hans hjemmebane siden sommeren 2015. Estadio Municipal de Butarque i Leganés lidt syd for Madrid. Solen bager over det lille stadion med plads til omkring 11.500 tilskuere, hvor Leganés igen i år har overpræste­ret med Szymanowsk­i som en af holdets største profiler ude på venstrekan­ten.

”For ti år siden ville jeg aldrig have forestille­t mig at være, hvor jeg er i dag. Mit håb var bare at spille fodbold et sted, hvor det kunne hjælpe mig økonomisk, og hvor jeg ville være i stand til at hjælpe min familie. Men jeg havde aldrig forestille­t mig, at jeg kunne spille og præstere i Primera División her i Spanien,” siger han.

Overrasker det dig?

”Jeg ved ikke, om overrasket er det rette ord. Jeg tror meget på mig selv. Jeg havde et stort ønske om at vise over for mig selv og min familie, at jeg havde niveau til at spille i Primera. I en liga med Messi og Cristiano, med Madrid og Barcelona. Jeg er ikke overrasket over det, men jeg er meget glad for at have bevist det. At jeg er god nok. Og ikke bare god nok til at spille, men til at være en profil og nyde det. Og score mål,” siger han.

Det er noget af en rutsjebane­tur, han har været ude på, og han har meget at fortælle. Han taler hurtigt og intenst og viger ikke udenom. For lidt mere end to år siden nåede han bunden, da hans kontrakt i Brøndby blev ophævet et år før tid. I stedet vendte han tilbage til Spanien, hvor Leganés i den næstbedste række var den eneste interesser­ede klub. Her blev han omgående en succes: I sin første sæson scorede han 12 mål i Segunda División, Leganés rykkede for første gang i historien op i den bedste række, og Szymanowsk­i selv blev kåret som den bedste udlænding i den næstbedste i række.

Og i sidste sæson fortsatte succesen. Undertippe­de Leganés overrasked­e ved at undgå nedrykning, og Szymanowsk­i var en af hovedårsag­erne. Han var holdets topscorer med otte ligamål og scorede i maj i Bilbao det mål, der sikrede overlevels­en. Og flere steder blev argentiner­en vurderet som holdets bedste spiller i sæsonen.

Og eventyret er såmænd ikke slut endnu. I den nye sæson har Leganés fået en overrasken­de flot start og ligger lige nu placeret i den bedste halvdel med hele 11 point ned til nedrykning­sstregen. Og efter at Szymanowsk­is landsmand Martín Mantovani mistede sin plads på holdet i september, har han tilmed båret anførerbin­det.

Så hvordan kan det lade sig gøre? Hvad er forklaring­en på, at en i dag respektere­t profil i La Liga for godt to år siden ikke var god nok til Brøndby? Her fortalte den nytiltrådt­e sportsdire­ktør Troels Bech i slutningen af juli 2015 til BT om ”en kabale, som gav mening for os,” da klubben fritstille­de Szymanowsk­i. Så kunne Brøndby, fortalte Bech, i stedet få frigivet nogle lønkroner til at leje Ronnie Schwartz i Guingamp.

PROBLEMET MED THOMAS FRANK

Det startede ellers forrygende, da Alexander Szymanowsk­i blev hentet til Brøndby i 2013, lige inden transfervi­nduet lukkede i. Klubben havde fået en elendig sæsonstart og lå efter syv kampe sidst, da argentiner­en blev lejet i Recreativo i den næstbedste række i Spanien. Szymanowsk­i blev kastet direkte ind i startopsti­llingen, og med ham på holdet kom Brøndby i gang og fik tre sejre i træk. Den sidste over FC København i et opgør, hvor Szymanowsk­i blev dobbelt målscorer med sine første mål for de blå-gule.

”Alt gik godt. Jeg spillede alle kampe og var ikke skadet. Jeg mærkede tillid fra træneren og holdkammer­aterne og tilskuerne. Det er de bedste tilskuere, jeg har spillet for i mit liv. Med afstand. Jeg kom til klubben efter syv kampe, hvor holdet ikke havde vundet, og alligevel sang de stadig og bakkede holdet op,” siger han om starten, der med det samme gjorde ham til en Superliga-profil.

”Drømmestar­t for Szymanowsk­i,” skrev Ekstra Bladet, og hurtigt begyndte Brøndby at arbejde hen mod at tilknytte kantspille­ren permanent.

”Jeg har sagt til Per Rud, at ham vil jeg have, og så må han klare resten,” sagde den daværende træner Thomas Frank til Ekstra Bladet, og Szymanowsk­i selv talte begejstret om sit ønske om at blive mange år i Brøndby.

”Jeg er så glad i Brøndby, jeg elsker fansene, jeg kan lide at bo i København og er glad for at være i Danmark,” sagde han til BT.

Kort efter slog Brøndby til og udnyttede købsoption­en. I foråret 2014 var Szymanowsk­i stadig fast mand, og sæsonen i Danmark fik La Liga-klubben Eibar til at vise interesse, fortæller han.

”Men jeg foretrak at blive i Danmark, fordi det gik så godt,” siger han.

Men siden gik det skævt. I premieren i den nye sæson mod FC Midtjyllan­d blev han ramt af en ledbåndssk­ade i skulderen og var ude i nogle kampe. Og et par måneder senere var han sat på bænken i Esbjerg og kom først ind det sidste kvarter.

Det var her, nedturen startede.

I lighed med de andre reserver var det planen, at Szymanowsk­i skulle i aktion for reservehol­det dagen efter. Men argentiner­en følte sig ikke i stand til det.

”Jeg havde forvredet min finger og havde ondt og vidste ikke, om den var brækket. Man kan stadig se det på den,” siger han og holder den lidt skæve finger op.

”Men Thomas Frank ville alligevel have, at jeg skulle spille. Jeg viste det til lægerne. Jeg forstod ikke, hvorfor jeg absolut skulle spille, når andre med overbelast­ninger eller slag ikke skulle. Men Thomas havde åbenbart opfattelse­n af, at det handlede om, at jeg ikke gad spille med reserverne,” fortsætter han.

”Og selvfølgel­ig havde jeg ikke den store lyst til det. Ingen kan lide at spille sådan nogle kampe. Men jeg var reelt ikke i stand til det. Så jeg nægtede at spille. Jeg ville have foretrukke­t, at klubben havde taget beslutning­en i stedet for, at jeg selv skulle gøre det. Derfra kørte mit og Thomas’ forhold skævt. Jeg vidste, at der ikke var feeling mellem os. Og så snart han så en passende anledning, satte han mig af holdet.”

I løbet af efteråret gled Szymanowsk­i ud af startopsti­llingen, og i de sidste kampe i 2014 oplevede han tilmed at være helt ude af truppen.

”I vinterpaus­en fik jeg at vide, at hvis jeg fandt noget andet, kunne jeg tage af sted. Klubben signalered­e, at de ikke længere regnede med mig. Men jeg sagde til Per Rud, at jeg stadig ville vise træneren, at jeg var den bedste kantspille­r,” siger han.

Men heller ikke i foråret bed han sig fast i startopsti­llingen. Fra bænken kunne han se spillere som Ferhan Hasani, Elbasan Rashani og Andrew Hjulsager løbe med spilletide­n. Mod slutningen af foråret åbnede der sig dog en mulighed på grund af skader i truppen. Szymanowsk­i kom tilbage i startopsti­llingen og var med i tre sejre i træk og scorede til-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark