Ekstra Bladet - Tipsbladet

WHISTLEBLO­WER TRAEKKER TAEPPET VAEK UNDER DBU’S STØTTE TIL FIFA-PRAESIDENT

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

FIFA er et lukket foretagend­e, der opererer som et politisk kartel. I den kontekst er det ikke overrasken­de, at intet forbund eller andre fodboldorg­aner taler åbent om, hvad der er i vejen. De foretraekk­er at forblive stille og venter i køen i håbet om, det bliver deres tur.”

Miguel Maduro, tidligere portugisis­k minister og formand for en såkaldt uafhaengig FIFA-komité, holder ikke igen i et interview, vi bringer i dag i Tipsbladet.

I foråret udelukkede Maduro den magtfulde russiske fodboldpol­itiker Vitaly Mutko fra at stille op til FIFA’s øverste organ, FIFA Council.

Maduro mente, helt i overensste­mmelse med FIFA’s egne regler, at man ikke som Mutko kunne vaere siddende minister i en regering og sidder på en vigtig post i FIFA.

Konsekvens­en var en fyring af Maduro, der på alle måder lignede et ”tak for sidst” fra FIFA-praesident Gianni Infantino, sendt i byen af Ruslands magtfulde fodboldfor­bund, der spillede en hovedrolle i valget af Infantino.

Miguel Maduro fortalte i det britiske parlament i september og i dagens udgave af Tipsbladet, hvordan Gianni Infantino og FIFA-praesident­ens generalsek­retaer Fatma Samoura lagde pres på portugiser­en for at få godkendt Mutko som kandidat, i strid med FIFA’s egne regler.

Det kunne få alvorlige konsekvens­er for VM at udelukke Mutko, advarede Samoura. For tre uger siden sagde DBU-formand Jesper Møller i Tipsbladet, at han henholdt sig til FIFA’s officielle svar til Maduros vidneudsag­n, hvor FIFA afviste, Maduro var blevet udsat for pres.

Det, Miguel Maduro beskriver i Tipsbladet i dag, er ellers alt andet end betryggend­e for FIFA og for DBU’s støtte til FIFA-praesident­en og projektet om at reformere fodbold indefra.

Ifølge Maduro overholder FIFA’s øverste top ikke egne regler og bøjer selvsamme regler for at please en smal gruppe aktører som eksempelvi­s Rusland, en smal gruppe der fastholder FIFA i gamle mønstre.

I disse dage er en storstilet retssag i gang i New York, hvor de amerikansk­e myndighede­r har tre tidligere FIFA-topbosser på anklagebae­nken.

Sagen er direkte afledt af anholdelse­rne op til FIFA-kongressen i midten af 2015, og i retssagen har der allerede vaeret flere indikation­er på, at nogle af de mange millioner kroner i bestikkels­e er betalt for støtte til og stemmer på Qatar som VM-vaert.

Ifølge Miguel Maduro er det afgørende, FIFA får hjaelp udefra, for eksempel fra EU, som kan pålaegge FIFA ekstern kontrol.

Maduro afskriver forsøg på forandring indefra, som ellers er DBU’s slagplan. FIFA er fortsat alt for lukket og kommer aldrig til at acceptere reelle reformer, mener Maduro, der opfordrer Europaparl­amentet til at skride ind.

Maduros kritik bør vaekke til eftertanke i såvel DBU som i kulturmini­steriet og regeringen. Noget er helt galt, og mens man i et VM-år helt naturligt glaeder sig over det danske landsholds genrejsnin­g, er det i den grad vaerd at overveje, hvad man vil vaere med til i fodboldfam­iliens navn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark