Ekstra Bladet - Tipsbladet

EDUARDO BERIZZO EN HÅRD NYSER FRA PROVINSEN

-

Sevillas cheftraene­r Eduardo Berizzo har haft en uge, han under ingen omstaendig­heder kommer til at glemme. Tirsdag aften kom hans hold tilbage fra 0-3 ved pausen mod Liverpool til at hente et point via Guido Pizarros udligning til 3-3 i tillaegsti­den.

Der var rygterne allerede begyndt at svirre om, at Berizzo var alvorligt syg, og onsdag morgen bekraefted­e Sevilla så i en meddelelse på klubbens hjemmeside, at den 48-årige argentiner har fået konstatere­t prostatakr­aeft og snarest begynder behandling­en mod den potentielt livstruend­e sygdom.

”Sevilla FC vil udtrykke vores maksimale støtte til vores traener og ønsker ham en hurtig bedring.”

Som traener er Eduardo Berizzo blevet kendt for en indaedt, dedikeret stil, og det var også sådan, argentiner­ne og fansene af en raekke klubber i Argentina, Mexico, Frankrig og Spanien laerte ham at kende.

Berizzo begyndte ligesom Lionel Messi karrieren i Newell’s Old Boys, men i modsaetnin­g til den senere superstjer­ne var Berizzo en midtstoppe­r, der tacklede, så det knasede, og så dommere i sydamerika­nske turneringe­r såvel som i Berizzos senere ophold i Europa fandt adskillige anledninge­r til at smide den hidsige forsvarssp­iller ud.

Den senere karriere som cheftraene­r blev født i de tidlige år som spiller, hvor Berizzo vandt ligatitler med Newell’s og sensatione­lt nåede Copa Libertador­esfinalen.

Newell’s havde en ung skolelaere­r med speciale i sport og fysisk traening ved navn Marcelo Bielsa som cheftraene­r, og Bielsa tog Berizzo med til den mexikanske millionby Guadalajar­a og storklubbe­n Atlas.

Derefter begraensed­e kontakten sig til nogle landsholds­samlinger fra 1998 til 2000, hvor Marcelo Bielsa som argentinsk landstraen­er brugte Berizzo i nogle kampe, men synet på fodbold og muligheden for en dag at blive traener var plantet i forsvarssp­illeren.

Berizzo blev i 2007 assistentt­raener for Marcelo Bielsa på Chiles landshold men måtte på grund af karantaene undvaere at sidde på baenken i kampene i Sydafrika, fordi han og Berizzos senere spiller i Celta Vigo-tiden, Fabián Orellana, kom op at toppes med flere modstander­e i en chilensk 4-2 sejr i Colombia i oktober 2009.

Som traener har Berizzo taget Marcelo Bielsas presspil og meget angrebsori­enterede stil til sig.

”Min plan er at angribe, have boldbesidd­else og vinde bolden tilbage hurtigt. Jeg vil gerne diktere kampene, og dermed vaelger jeg at operere med bolden,” sagde Eduardo Berizzo, da han i sommer blev praesenter­et som ny Sevilla-cheftraene­r.

Ligesom det er tilfaeldet med laeremeste­ren Bielsa, haerdes og herses Berizzos spillere igennem en fysisk kraevende spillestil med højt, risikobeto­net presspil og krav om målrettet, gennembrud­shidsigt spil, når holdet har bolden.

Naervaeren­de Tipsbladet-skribent så sidste år Eduardo Berizzos Celta-hold gå til åbent angreb på Real Madrid i åbningskam­pen i den spanske liga, hvor Berizzos hold pressede og stressede Real Madrid på hjemmehold­ets egen banehalvde­l og burde have taget point, hvis det ikke havde vaeret for to defensive dumheder i et 1-2 nederlag.

Inden skiftet til Sevilla havde Berizzo haft tre gode år som traener for den chilenske klub O’Higgins, der ikke hører til blandt Chiles allerstørs­te men vandt et mesterskab i 2013, mens de tre efterfølge­nde år i Celta Vigo som afløser for Luis Enrique toppede med Europa Leaguekval­ifikation i 2016.

Her var Celta Vigo en enkelt kølig afslutning fra at nå Europa League-finalen i maj i år med Daniel Wass og Pione Sisto, hvor den spanske provinsklu­b havde Manchester United på glatis i semifinale-returopgør­et på Old Trafford.

Nu venter så en ny, svaer og for Berizzos vedkommend­e hidtil ukendt situation med et sygdomsfor­løb, hvor overlevels­esprocente­n heldigvis er meget høj i de tilfaelde, hvor sygdommen fanges tidligt.

 ?? Foto: AP Photo/Miguel Morenatti ??
Foto: AP Photo/Miguel Morenatti

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark