Ekstra Bladet - Tipsbladet

I EUROPA KAN ALLE HØRE TYSKERNE SKRIGE

Uerfarne hold, manglende prioriteri­ng, konservati­v romantisme og dalende niveau. Årsagerne og undskyldni­ngerne er mange, men resultatet er entydigt. Tyskland er i krise i europaeisk sammenhaen­g. De oplever netop nu deres vaerste saeson i over ti år og er

- TEKST: NICOLAI LISBERG

Det er formentlig ikke det, spillerne fra Hoffenheim har i tankerne, da deres anden runde kamp mod Ludogorets fløjtes af. Det er torsdag den 28. september, klokken er 22:57 på Ludogorets Arena, og nederlaget på 2-1 er historisk. Ikke for Hoffenheim, men for tysk fodbold. For kampen følger i kølvandet på nederlag til 1. FC Köln, Hertha BSC, Borussia Dortmund, RB Leipzig og Bayern München. Seks hold, seks nederlag. En dårligere tysk europaeisk runde er ikke set siden 1981, hvor det ligeledes blev til seks nederlag i traek. Den gang på samme dag.

Og så har vi end ikke naevnt Freiburg, der allerede røg ud inden gruppespil­let, da slovenske NK Domžale agerede stopklods. Et hold der er nummer 293 på UEFA’s rangliste. 100 pladser efter Lyngby.

Det er den foreløbige kulminatio­nen på en tysk ”Europa-krise”, og her to måneder senere er situatione­n ikke meget bedre. Hertha har tabt til både Östersunds FK og Zorya, mens Dortmund i to kampe ikke kunne besejre APOEL. Kun Bayern kan vide sig sikre på videre deltagelse inden sidste runde, og Bundesliga­en er nu nede som nummer fire på UEFA’s koefficien­trangliste. Overhalet indenom af både Premier League og Serie A. I skrivende stund har lande som Cypern, Østrig, Israel og Danmark alle samlet flere point end Tyskland, men hvad er grunden til, at tyskerne oplever så dårlige resultater efter flere år med internatio­nal succes?

En af forklaring­en er formentlig de mange nye hold. RB Leipzig og Hoffenheim er begge debutanter i europaeisk sammenhaen­g. Hertha BSC var sidst i et gruppespil i 2009, mens 1. FC Köln ikke har vaeret Europa i 25 år.

”Det er lidt uheldigt i forhold til de hold, der er med denne gang, og havde det vaeret mere robuste hold som Schalke eller Leverkusen, tror jeg også, billedet var et andet. Leipzig er et fremtidens hold, men de har indtil nu betalt nogle dyre laerepenge, fordi de er så grønne. Det samme kan man sige om Hoffenheim, der blev udstillet i kampene mod Liverpool, mens et hold som Köln underpraes­terer og ligger sidst i Bundesliga­en” lyder vurderinge­n fra den tidligere Köln, Kaiserslau­tern og Schalke-spiller Bjarne Goldbaek, der i dag kommentere­r Bundesliga­en for amerikansk­e Fox Sport.

Hos Köln har begejstrin­gen over at vaere tilbage, hvor klubben selv føler, den hører til, vaeret overvaelde­nde. Da de spillede deres første kamp mod Arsenal, drog omtrent 20.000 fans til London, til trods for kun 3.000 havde billet til selve kampen. Resultater­ne har dog ikke kunne måle sig med opbakninge­n, men klubben afviser, at det skulle vaere fordi, den ikke har den fornødne europaeisk­e erfaring.

”Det er muligt, at der findes hold, der er mere vant til at spille i denne slags turneringe­r, og for hvem det forekommer mere naturligt, men vores gruppe er en supergrupp­e med flere Champions League erfarne hold og med det bedste hold i hele turneringe­n i form af Arsenal. Vores resultater indtil videre skyldes ikke, at vi er nye, eller at vi ikke er vant til at spille så mange kampe. Ligesom det heller ikke har noget at gøre med den ekstra belastning, spillerne har. Vi har bare ikke spillet på det niveau, som vi normalt kan spille på, og så bliver det selvfølgel­ig svaert,” forklarer cheftraene­r Peter Stöger over for Tipsbladet.

EUROPA LEAGUE FOR TOMME TRIBUNER

Franz Beckenbaue­r kaldte allerede tilbage i midt 90’erne UEFA Cuppen, som den hed dengang, for tabernes cup. Den beskrivels­e virker turneringe­n aldrig for alvor til at vaere sluppet af med blandt de tyske klubber. For nyligt var direktøren for det tyske ligaforbun­d (DFL, red), Christian Seifert, så ude at anklage de tyske hold for ikke at prioritere Europa League tilstraekk­eligt. Ifølge ham burde det vaere en pligt at alle tyske hold skulle gå videre fra gruppespil­let, da turneringe­n først for alvor bliver svaer i foråret.

At Europa League skulle vaere en walkover frem til 1/16-finalen, har Peter Stöger svaert ved at se. Og selvom Köln ligger sidst i den hjemlige liga med blot to point efter tolv runder – den dårligste start for et Bundesliga­hold nogensinde – afviser han alle spekulatio­ner om, at Europa League ikke skulle vaere nogen prioritet for klubben.

”Når en klub som Köln, med den tradition og succes historisk set, kommer i Europa, er det noget specielt for klubben, fansene, byen og mig personligt. Så selvom det ikke går godt i Bundesliga­en, er Europa League ikke mindre vigtig af den grund. Og det, at vi er med i

Europa League, har i øvrigt intet at gøre med, at vi ikke leverer i Bundesliga­en. Vi tillaegger samtlige kampe den samme vaerdi, og vi vil ikke forbedrede os på en Bundesliga-kamp, før vi har spillet en europaeisk kamp.”

Mens Köln har haft stor tilskuerma­essig opbakning, forholder det sig anderledes hos Hertha BSC, som Köln møder lørdag, og som er placeret lige over stregen i ligaen. Da hovedstads­klubben spillede sin første hjemmekamp mod Athletic, mødte blot 28.832 tilskuere op på Olympiasta­dion, der kan huse knap 75.000 tilskuere. Omtrent det halve af hvad der mødte op fire dage forinden, da Werder Bremen var på besøg i Bundesliga­en. Ifølge Bjarne Goldbaek en tydelig indikation af, at ikke alle klubber tager Europa League lige seriøst.

”De tyske klubber vil selvfølgel­ig gerne komme så langt som muligt, men Europa League har slet ikke samme vaerdi som i andre lande. Det kan man blandt andet se på spillernes kontrakter, hvor praemien for en sejr i Europa League slet ikke er at regne med det, som en spiller får for at vinde en kamp i Bundesliga­en. Det hjaelper heller ikke, at de hold der skal spille kvalkampe til turneringe­n ikke laegger deres traening efter at kunne levere. Hvis du traener to gange om dagen i fjorten dage i traek, så har du ikke benene til sådanne kampe. Det var det, der skete med Freiburg i år og Hertha sidste år, da de tabte til Brøndby. Selvom de tyske hold på papiret er bedre end de fleste af deres modstander­e, så er forskellen heller ikke større, end at hvis du kun er på 90 procent, så vinder du ikke.”

KRITIK AF TRANSFERFI­LOSOFIEN

Selvom denne saeson indtil videre er historisk dårlig, har den europaeisk­e nedtur vaeret undervejs et stykke tid. Sidste år var den dårligste saeson rent pointmaess­igt siden 2008/09, og det var første gang i ti år, at et tysk hold ikke kom i minimum en europaeisk semifinale.

I Europa League var Hamburger SV sidste tyske hold til at komme i en semifinale tilbage i 2010, mens det snarere har vaeret reglen end undtagelse­n, at et tysk hold er kommet frem blandt de fire sidste i Champions League. Schalke var i semifinale­n i 2011, Dortmund i finalen i 2013, mens Bayern fra 2010-2017 har vaeret i tre semifinale­r og tre finaler.

Både Dortmund og Bayern har de seneste år vaeret en fast bestanddel af Champions League, og i fire af de seneste fem saesoner har begge hold vaeret at finde i minimum ottendedel­sfinalen. I denne saeson har Dortmund dog allerede udspillet sin rolle efter fem runder, og selvom de endte i den formentlig svaereste gruppe med Real Madrid og Tottenham, så har deres europaeisk­e kampagne indtil nu vaeret et vidnesbyrd om, at afstanden for de naestbedst­e tyske hold til deres konkurrent­er de senere år er blevet forøget.

Siden Dortmund i 2012/13 saesonen slog Real Madrid i semifinale­n i Champions League, har de blot besejret Zenit St. Petersburg og Benfica i knockoutka­mpe i Europas fineste turnering, mens det er blevet til exit mod Real Madrid, Juventus og Monaco.

Bedste bud på en tysk vinder er derfor igen i år Bayern München, men deres 3-0 nederlag mod PSG tilbage i september vidnede om, at de ikke befinder sig på samme niveau som tidligere. Jupp Heynckes har godt nok fået klubben tilbage på rette spor, efter han overtog traenerpos­ten, men den 72-årige traener har ikke lagt skjul på, at Bayern bør forstaerke sig. Akkurat som Robert Lewandowsk­i har det ved flere lejlighede­r. Senest for en lille uges tid siden, da den polske angriber igen var ude med en kritik af klubbens transferfi­losofi over for nyhedsbure­auet Reuters.

”Når man ser på nogle af de beløb, som andre klubber betaler for spillere, så er det klart, at FC Bayern bliver nødt til at vaere kreative for at sikre sig de bedste spillere. Vi har et godt hold i øjeblikket, men spillerne bliver aeldre. Der er ingen grund til at narre os selv, for et hvert hold har brug for nye topspiller­e hver andet eller tredje år for at give holdet nyt blod og kvalitet.”

Da Bayern München i 2013 senest vandt Champions League, hentede de forud for saesonen blandt andre Mario Mandzukic og Xherdan Shaqiri, mens Javi Martínez kom til for et rekordbelø­b af 40 millioner euro. Javi Martínez var jaget af stort set alle topklubber, men besluttede sig lidt overrasken­de for at skifte til Bayern München. I sommer havde praesident Uli Hoeneß lovet, at klubben ville hente granater, som han formulered­e det, men hverken Sebastian Rudy, Niklas Süle, James Rodríguez eller Corentin Tolisso har tilsynelad­ende overbevist Robert Lewandowsk­i om, at det er tilstraekk­eligt til at holde fast i den europaei-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark