Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA VALVERDE VALGTE VALENCIA FRA

-

Siden Ernesto Valverde smuttede i sommeren 2013, og indtil Marcelino ankom i år, var Valencia en klub i smerte. De to señores er måske La Ligas bedste traenere. Og det er uden tvivl de to traenere, der har sat det bedste aftryk i Valencia i nyere tid. Søndag mødes de på Mestalla. Valverde i spidsen for FC Barcelona. Marcelino som manden bag det forvandled­e Valencia. Marcelino vil dog ikke vaere at finde på traenerbae­nken i egen person. Han er i karantaene til det, man i byen kalder ‘årets kamp’ efter sin bortvisnin­g i sidste weekend. Bortvist blev også hans søn, Sergio García García, der agerer assistent for holdets fysiske traener. Det var første gang i La Ligas historie, at både far og søn blev bortvist på samme tid.

Ernesto Valverde skulle kun bruge seks måneder på at rette op på en Valencia-skude ude af kurs. Han kom til klubben i december 2012, hvor han fik til opgave at rette op på den dårlige saesonstar­t, holdet havde fået under Mauricio Pellegrino. Og det sørgede han for. Der var konsensus blandt fansene. Valverde var den ideelle traener for Valencia. Men en uheldig dommerprae­station i saesonens sidste kamp ude mod Sevilla holdt lige akkurat Valencia ude af Champions League. Det var en katastrofe for en klub i så store økonomiske vanskeligh­eder, men Valverde havde det godt i klubben og var nået frem til en aftale om at blive yderligere en saeson fra 2013 til 2014. Og han var overbevist om, at klubben holdt sit ord, hvad angik at hente Iago Aspas, som han havde på sin ønskeliste. Men alt dette brast, da der skulle vaelges ny praesident i sommeren 2013.

I januar samme år havde Valencia ikke formået at tilbagebet­ale første rate af det, man skyldte banken Bankia. Det tvang selve regionen Valencia til at gå ind og hjaelpe til, og det tvang samtidig den siddende praesident Manuel Llorente til at gå af. Med opbakning fra 93 procent af aktionaere­rne vandt Amadeo Salvo praesident­embedet. Og det var bomben, der sprang Ernesto Valverde ud af klubben.

Cheftraene­ren var ellers allerede nået frem til en aftale om sin fremtid i klubben med Salvos forgaenger­e Manuel Llorente og Vicente Andreu, der var praesident midlertidi­gt fra Llorentes afgang i april frem til valget i juni. Men efter et møde med den nye praesident var Valverde ikke laengere overbevist om projektet. Han aendrede sin beslutning og forlod klubben efter mødet med den nye praesident.

Der var gang i for mange projekter, lød udmeldinge­n fra Valverde. “Jeg ved ikke, om de saelger klubben eller ej,” sagde han, og det blev den som bekendt. Den singaporea­nske forretning­smand Peter Lim købte aktiemajor­iteten efterfulgt af nogle turbulente år, og de seneste to saesoner har vaeret intet mindre end raedselsfu­lde for den traditions­rige klub med to 12.-pladser i streg.

Men nu ser det ud til, at cyklussen er endt. Valverde er tilbage på Mestalla. Nu som succesfuld FC Barcelona-traener. Men Valencia er i samme grad tilbage. Nummer to i La Liga efter en historisk god saesonstar­t og otte sejre på stribe, ni hvis man taeller Copa del Rey med. Ikke mindst takket vaeret endelig at have fundet manden, der har vist sig at kunne styre den skude, som Valverde slap tilbage i 2013. Kun fire point skiller nummer ét og nummer to i La Primera før mødet på Mestalla. En kamp, hvor man på ny kan glaede sig til at se Valencias hjemmebane som den heksekedel, man husker den som, før turbulense­n tog til.

“Vi er skandaløst gode for tiden,” har den nuvaerende Valencia- og tidligere Barcelonab­ack Martín Montoya sagt op til kampen. Ejer Peter Lim er ankommet til Valencia i god tid, og helt usaedvanli­gt bliver han i byen indtil den 28. november. I den valencians­ke presse tolkes det som, at han skal mødes med klubbens ledelse for at planlaegge januars transfervi­ndue. Her forventes det, at den nuvaerende meget staerke, men smalle trup vil blive forstaerke­t. Og det er her, det kan blive ganske spaendende, for i august mødtes han også med praesident Anil Murthy, direktør Mateu Alemany og traener Marcelino, hvilket førte til underskrif­ter fra Goncalo Guedes og Andreas Pereira.

Specielt førstnaevn­te har vist sig at vaere en diamant. Han er en af ligaens største nyheder denne saeson. Efter fodboldage­nten Jorge Mendes’ indblandin­g og samtykke fra PSG’s nuvaerende og Valencias tidligere traener Unai Emery blev portugiser­en lejet ud til den spanske klub for indevaeren­de saeson, og i kystbyen holder man nu vejret og håber på, at den 20-årige wing kan blive endnu en saeson.

At en så dygtig traener som Ernesto Valverde smuttede er omsider glemt i Valencia. Euforien haenger som en larmende tordensky over grønsvaere­n på Mestalla, og sammenlign­ingerne med El Doblete-holdet i 2004 høres dagligt. Marcelino har bragt Valencia tilbage i den forfatning, holdet var i under Rafael Benítez for godt 13 år siden inden hans afgang til Liverpool. Det var den bedste tid i klubbens nu 98 år lange historie. Men gode tider kommer igen. Og de er her nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark