Ekstra Bladet - Tipsbladet

DROP DATA-FORSKRAEKK­ELSEN OG HÅNEN AF ANKERSENS TABLE OF JUSTICE

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Da FC Midtjyllan­d i foråret svingede og svajede sig til en fjerdeplad­s i Superligae­n med et afsluttend­e 0-3 nederlag til Lyngby før to playoffkam­pe mod Randers om en Europa League-plads, havde bestyrelse­sformand Rasmus Ankersen stillet sig i skudlinjen ved at udtale, FCM havde spillet til at få flere point. Ankersens såkaldte ’Table of Justice’, der er et vaerktøj udarbejdet og navngivet af et datafirma, vurderer ud fra chanceford­eling og ikke mindst størrelsen på chancerne, hvor mange point, et hold har spillet til i hver kamp.

Navnet hjalp naeppe, og Ankersen og FC Midtjyllan­d kom under angreb for at ville aflede opmaerksom­heden fra dårligt spil, cheftraene­r Jess Thorups varme saede og for at kigge mere på computeren end banen.

Debatten raser også i disse dage i Storbritan­nien.

BBC er begyndt at bruge xG (Expected Goals, ’forventet antal scoringer’ på dansk) i daekningen af Premier League-kampe, de samme xG som spiller en hovedrolle i Ankersens Table of Justice.

Arsenal-manager Arsené Wenger tog xG op efter sejren over Tottenham, hvor analysen af kampens chancer viste, at Arsenal kunne have forventet 2,7 scoringer og Tottenham 1,1 ud fra chancernes størrelse (kampen endte 2-0 til Arsenal).

Det irriterede Sky Sports’ ellers data- og informatio­nskyndige vaert Jeff Stilling, der henviste til, at det jo er slutresult­atet, der taeller i fodbold, og rasede over brugen af xG som forklaring for – og undskyldni­ng af – resultater.

I dagens udgave af Tipsbladet gennemgår Lars Friis, tidligere assistentt­raener i AGF og FC Midtjyllan­d, sine observatio­ner om at skabe og afslutte på så store chancer som muligt i stedet for at søge afslutning­er fra positioner, hvor man meget sjaeldent scorer mål.

Lars Friis’ gennemgang er en fin illustrati­on af, hvordan man som fodboldhol­d, traener og spiller kan hjaelpe sig selv ved at traene og taenke over, hvordan man kommer til farlige afslutning­er i stedet for at forfalde til langskud og indlaeg i situatione­r, hvor scoringern­e kommer til at se ekstremt flotte ud men også er tilsvarend­e sjaeldne.

Der er svagheder i xG. Hvis et hold er foran med tre-fire mål i begyndelse­n af 2. halvleg og gearer ned for intensitet­en velvidende, man spiller igen om få dage, kan det fordreje tallene og skabe et forkert billede af en lige kamp, og der er andre tilfaelde, hvor xG ikke tager højde for den enkelte kamps kontekst og spillernes styrker og svagheder.

Men brugen af data og analyse af fodbold er kommet for at blive.

De analytiker­e og traenere, der bruger og forstår data, gør sig ikke nogen illusioner om, at de har fundet den endelige sandhed.

Men brugt rigtigt giver data en god rettesnor, ligesom Rasmus Ankersens tabel – hvis den ellers afspejler virkelighe­den – giver en klubs ledelse en idé om, hvordan førstehold­et reelt klarer sig.

Fodbold er meget tilfaeldig­t sammenlign­et med de fleste andre sportsgren­e, fordi der er så få scoringer og dermed også mulighed for, at underdogs kan klare sig, i modsaetnin­g til i snart sagt alle individuel­le sportsgren­e og holdsport som basketball og håndbold.

Det er den tilfaeldig­hed, datafolken­e forsøger at gennemskue og bearbejde, så spilleren kan traeffe bedre beslutning­er. Det kan man sagtens gøre uden at tage den spaending, uforudsige­lighed og, ja, tilfaeldig­hed, ud af fodbold, der gør vor sport så unik og mangfoldig med alle mulige strategier, taktikker og typer spillere.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.
Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark