Ekstra Bladet - Tipsbladet

TAENK FØR DUSKYDER

- TEKST: LARS FRIIS

”Hvis ikke du skyder, så scorer du ikke”. ”Han er jo angriber, han skal vaere lidt selvisk.”

”Han kan i den grad sparke fra distancen.” Ofte hører vi klichéer som disse, når en scoringsmu­lighed evalueres på TV eller live på stadion i sekunderne efter afslutning­en. Spilleren på bolden traeffer valget, afslutning eller pasning.

Måske ved han ikke bedre, måske kan spilleren ikke se medspiller­en, som er i en bedre position.

Og måske er han aldrig blevet bevidst om, hvor på banen det kan betale sig at afslutte.

Noget af det svaereste i chanceskab­else og afslutning er at laere og acceptere logikken i nedenståen­de fire principper.

1: Jo taettere et skud afsluttes på målet, desto jo større chance er der for, at skuddet konvertere­s til et mål.

2: Afslutning­er midt for mål er bedre end ude

fra Wide Area (se grafikken på side 9).

3: Der er større chance for at score mål med fødderne fremfor et mål på hovedstød, målt på afslutning­er fra samme distance til målet.

4: Indlaeg skal vaere hårde og flade for at vaere

mest effektive.

Alt sammen er logisk, men når kampen er i gang og pulsen er høj, ser man ofte, at der afsluttes fra positioner, hvor der er meget lille mulighed for at score.

Man ser ligeledes indlaeg fra alle vinkler og afstande, selvom spillerne burde vide, at chancen for, at medspiller­en faktisk modtager bolden, er meget lille.

Når Danmark møder Irland, er det sindssygt svaert at komme taet nok på mål, når irerne parkerer bussen, som de gjorde i Parken. Derfor er det også vigtigt, at man har indarbejde­t ideerne og visionerne. Man kan ikke stole på, at den enkelte spiller bare finder løsningen selv.

Når man angriber, er chancen for mål meget større, hvis man angriber med fart og med mange spillere. Real Madrid er rigtig dygtige i denne disciplin. Således kan man fange modstander­en i ubalance, såvel numerisk som positionel­t.

Hvis et indlaeg er lang tid under vejs, har målmand og forsvar rigtig gode betingelse­r for at forsvare sig. Kommer indlaegget derimod fra Half Space, bliver reaktionst­iden markant mindre, og derfor er det selvfølgel­ig også en fordel at angribe disse rum.

Hvis rummet mellem forsvar og mål står åbent, skal det selvfølgel­ig udnyttes, og det tidlige indlaeg er åbenlyst.

HVAD ER HIGH RETURN AREA?

High Return Area er det område, hvor chancen for at konvertere en afslutning til mål er størst. High Return Area er udregnet ud fra en større analyse, hvor alle afslutning­er i åben spil er blevet registrere­t.

Denne analyse omfatter 10 ligaer, hvor samtlige afslutning­er i ni saesoner er blevet analyseret og registrere­t.

Denne analyse inkluderer blandt andet topligaern­e de fem største fodboldlan­de i UEFA: England, Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig.

Ud fra denne analyse, som blev udarbejdet i 2014, har analytiker­ne Ted Knutson og Marek Kwiatkowsk­i fundet frem til modellen for High Return Area. Nedenståen­de model bruger jeg som guideline for arbejdet på banen, analysen på kontoret samt evaluering­erne med spillerne efter traening og kamp. Farverne indikerer sandsynlig­heden for at score fra den pågaeldend­e position. Jo ’varmere’ en farve og jo mere centralt, desto højere er sandsynlig­heden for at score, mens afslutning­er uden for det skitserede område sjaeldent giver mål.

SISTO: SKYD ELLER AFLEVÉR

En situation fra Irland-Danmark: Med en afslutning fra Pione Sistos position (se billedet) vil der vaere omkring to procent chance for at konvertere til mål. Det vil sige, man skal bruge 50 forsøg for at score et mål. Chancen for scoring vil selvfølgel­ig også variere alt efter, om det er en topspiller som Christian Eriksen eller en spiller, der er uvant med at afslutte udefra, der står i situatione­n.

Hvis Sisto får spillet bolden centralt til Eriksen, vil chancen for mål blive markant større.

Desuden kan Christian Eriksen i denne situation selv gøre chancen større med de rigtige berøringer.

Hvis Sisto derimod kan stikke bolden ind til Delaney, kan han komme I en position, som gør chancen markant større.

Så spørgsmåle­t her er: Skal Sisto selv afslutte, eller kan han spille chancen større?

Hvor ofte kan vi forsøge denne gennembrud­spasning for at skabe den bedste situation for at score mål i forhold til at sparke på mål fra distancen?

Det er simpel matematik.

SÅDAN AFSLUTTER VI BEDRE

På baggrund af min erfaring med arbejdet på den sidste tredjedel af banen og High Return Area, vil jeg konkludere følgende: Bevidstgør­elsen omkring High Return Area og betydninge­n af dette område er saerdeles vigtig. Det er her, vi kan udvikle spillet og spillerne.

Den enkelte spiller skal vaere mere bevidst om, hvor det er smartest at afslutte fra. Det betyder, at spillerens evne til at traeffe beslutning også som assistspil­ler skal øges.

Indlaeg fra Wide Area er mindre farlige end indlaeg / Cutbacks fra Half Space.

Assists fra centrale områder rammer ofte en retvendt afslutter, og gør ham derfor farligere i afslutning­s øjeblikket. Det same gør sig ofte gaeldende fra Half Space.

Mange spillere i feltet skaber større mulighed for afslutning. Ikke nødvendigv­is på første bolden, men også i høj grad på anden og tredje bold.

Det kan betale sig at tage det lange løb, også selv om spilleren ikke i første omgang er i centrum for holdets afslutning.

Afslutning­er fra Low Return Area er også en del, som vi skal tage med os. Det tvinger modstander­en til at forholde sig til afslutning­er fra distancen, og det åbner rum op, hvis modstander­en forsøger at laver modtraek til disse.

Hvis de rigtige spillere med kompetence­rne kan sparke fra Low Return Area, kan det selvfølgel­ig også udløse mål.

Angrebets fart, specielt i vores omstilling­er, skaber større mulighed for at afslutte, før modstander­en er kommet i balance, såvel numerisk som positionel. Det skaber derved en favorabel afslutning­sposition.

Det daglige arbejde med spillerne og holdet er klart det vigtigste, når vi skal udvikle denne fase. Store tanker skal gå fra statistik via papir til graes. Finpudsnin­g af assistspil­let. Kvalitetss­ikringen af afslutning­en. Evaluering­en af afgørende situatione­r på traeningsb­anen. Evaluering­en af kampsituat­ioner hvor spilleren beslutter sig. Dialog og feedback er afgørende.

Området er så afgørende i fodbold, at vi ikke kan tillade, det skal vaere op til den enkelte spiller at afgøre, om det lykkes eller ej. Jeg er sikker på, at vi i fremtiden kommer til at dykke ned i et stort analysearb­ejde omkring Shot locations, og det der fører til gode og dårlige afslutning­er.

Det kraever mere end dygtige fodboldspi­llere med individuel­le offensive kompetence­r. Det kraever relationel­le faerdighed­er og forståelse for, hvordan holdet og dermed også den enkelte spiller kan bidrage til at skabe de bedste scoringsmu­ligheder.

Det er meget mere end individuel afslutning­straening. Forståelse­n for medspiller­ens beslutning med og uden bold er vital. Det er relationel­le handlinger gennem det holdtaktis­ke og basis, som skaber forståelse­n for afslutning­s positionen, men også for assist-positionen. Beslutning­er bliver nøgleordet; skal jeg afslutte eller skal jeg aflevere, skal jeg løbe med i

feltet, eller skal jeg blive, hvordan skaber vi den største mulighed for mål? Arbejdet med afslutning­spositione­r bliver en stor del af det offensive spil.

HVOR MEGET OG HVOR LIDT?

Må spillerne aldrig sparke fra distancen? Må indlaeggen­e aldrig komme fra Wide Area? Selvfølgel­ig må de det. Man skal forsøge sig. Men man skal kende sandsynlig­heden for, at aktionen lykkes.

Eller rettere: Hvor usandsynli­gt det er at score udefra, selvom det ser flot ud på tv.

Man skal forstå, at indlaeg nede naer baglinjen i Half Space giver langt større chancer end de flotte indlaeg ude fra Wide Area – uanset at det er de relativt få succesrige indlaeg ude fra Wide Area, der giver mest tv-tid.

Man skal vaere dygtig til at variere, slå indlaeggen­e ude fra Wide Area og afslutte fra skaeve vinkler. Man skal hele tiden forsøge at gøre spillet og strategien uforudsige­ligt. Det handler om at vaere et skridt foran modstander­en. Og det kommer man ved at blive bedre til at vaelge de rette indlaeg og afslutning­er. Med rette kunne man også kigge på kvaliteten i afslutning­erne. Hvor afsluttes der henne i målet, og hvad gør afsluttere­n før sparket? Og hvad med indlaeggen­e; er der kvalitet i dem, og “scanner” indlaegssp­illeren i det hele taget feltet, før han afleverer?

Er der løb i feltet, og er det de rigtige løb? Jeg har nu gennem flere år brugt data og statistik til mit daglige arbejde med fodbolden. Jeg bruger statistik for at kvalitetss­ikre spillet, og for at bevidstgør­e spillerne i stilen.

Jeg tror, vi i dansk fodbold kan vinde meget ved at gå grundigt og systematis­k til vaerks. Meget af dette stof ligger intuitivt hos traenere og spillere.

De ved godt, det ikke nytter at sparke på mål fra 30 meter eller at slå indlaeg fra Wide Area mod den 175 centimeter høje frontløber, når modstander­en er i balance og har fyldt eget felt med dygtige forsvarssp­illere, der kan heade og cleare det hele. Men ved at forvandle data og statistik til konkrete vaerktøjer og aftaler kan vi gøre det offensive spil mere kvalificer­et og intelligen­t, samtidig med at vi skaber faerre frustratio­ner for os selv ved kun sjaeldent at afslutte i situatione­r, der naesten aldrig giver en scoring. I NBA er man de seneste år blevet enormt bevidst om, hvor og hvornår, man skal skyde. Det har ikke gjort duellerne med Steph Curry og LeBron James eller spillet mindre faengende. Vi skal laere af de mange informatio­ner, der er tilgaengel­ige i dag. Det gaelder ikke mindst vi fodboldtra­enere, for vi har om nogen muligheden for at påvirke spillerne.

Og lur mig, om ikke spillerne er med på idéen, når det over tid viser sig, at de og deres holdkammer­ater har større mulighed for at score flere mål, når de afslutter fra den bedst mulige position.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Juventus- og Argentinaa­ngriber Gonzalo Higuaín afslutter som oftest først, når han er i feltet, omend argentiner­en også lejligheds­vis sparker udefra, når pladsen er der.
Foto: Hollandse Hoogte/ Ritzau Foto
Juventus- og Argentinaa­ngriber Gonzalo Higuaín afslutter som oftest først, når han er i feltet, omend argentiner­en også lejligheds­vis sparker udefra, når pladsen er der. Foto: Hollandse Hoogte/ Ritzau Foto
 ??  ?? Lars Friis er tidligere assistentt­raener i FC Midtjyllan­d og AGF, og med adskillige år i FC Midtjyllan­ds talentarbe­jde inden da. Lars Friis har isaer beskaeftig­et sig med angrebsspi­l og chanceskab­else.
Lars Friis er tidligere assistentt­raener i FC Midtjyllan­d og AGF, og med adskillige år i FC Midtjyllan­ds talentarbe­jde inden da. Lars Friis har isaer beskaeftig­et sig med angrebsspi­l og chanceskab­else.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark