Ekstra Bladet - Tipsbladet

FUGL FØNIKS BLIVER BESKUDT FRA UKRAINE, RUSLAND OG LIVERPOOL

Europa League-vinderne fra 2009 Sjakhtar Donetsk er fast bestanddel i Champions League-gruppespil­let og har samlet et fint hold, der med et point mod allerede kvalificer­ede Manchester City er videre til ottendedel­sfinalerne. Men krisen lurer konstant om h

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Jeg husker min sidste dag i Donetsk. Det var 16. maj 2014. Vi fik at vide, vi skulle vaek i en fart. Jeg tog intet med fra vores hjem. Vi tog kun de to biler. Mit tøj haenger stadig i klaedeskab­et. Jeg var den eneste, der troede, det hurtigt ville vaere ovre. Jeg gik rundt og sagde til alle, vi ville vaere tilbage om seks måneder.”

Sjakhtar Donetsk-anfører Darijo Srna huskede i et interview med avisen The Guardian tilbage på to svaere år, da den ukrainske klub i april 2016 forberedte sig på to Europa League-semifinale­r mod Sevilla.

I en trup med ukrainske landsholds­spillere og topspiller­e fra Brasilien var kroatiske Srna den erfarne Sjakhtar-mand, der siden 2003 havde vaeret med til klubbens opstigning med Ukraines rigeste mand Rinat Akhmetov i ryggen som udfordrer til stormagten inde i hovedstade­n Kijev, Dynamo.

Nu spillede Sjakhtar ude i Lviv i det vestlige Ukraine på et lånt stadion, adskillige hundrede km fra hjembyen Donetsk i øst, som var og stadig er kontroller­et af russisk-støttede oprørere i deres egen separatist-stat.

Srnas Sjakhtar tabte semifinale­rne til Sevilla, og efter det snaevre nederlag til Portugal ved EM i Frankrig sagde den kroatiske landsholds­anfører stop efter 134 landskampe.

I 2017 er Sjakhtar flyttet igen, denne gang til Kharkiv i det nordøstlig­e Ukraine, et par hundrede km fra Donetsk. Men livet er ikke blevet nemmere.

Efter sidste weekends kamp mod det andet Donetsk-hold Olimpik,der spiller i hovedstade­n Kijev, blev Sjakhtars bus stoppet af en højreorien­teret fangrupper­ing i den adopterede hjemby Kharkiv, fordi klubben og spillerne ikke havde deltaget i en faelles markering i spillerund­en for en forening for krigsveter­aner, der har kaempet på ukrainsk side i konflikten i den østlige del af landet.

Den sag håndterede to af de erfarne ukrainere i truppen Taras Stepanenko og Jaroslav Rakitskij, for anfører Darijo Srna er ikke laengere i truppen.

ATTRAKTIVE SJAKHTAR-FOLK

I midten af september fik Darijo Srna en besked fra det ukrainske antidoping-agentur om, at han havde testet positiv i en kamp tilbage i marts.

”I løbet af min karriere har jeg oplevet, at jeg igen og igen skulle bevise mig selv. I dag er endnu et eksempel, hvor jeg igen skal bevise at alt, jeg har opnået i min karriere og mit liv, er sket gennem hårdt arbejde, integritet, disciplin og først og fremmest aerlighed. Det er de principper, min afdøde far opdragede mig efter, og de samme principper bruger jeg i opdragelse­n af mine børn i dag,” sagde Darijo Srna i en pressemedd­elelse, hvor han samtidig lod forstå, han ikke ville spille igen for Sjakhtar, før han havde renset sit navn.

I Srnas fravaer har den ukrainske landsholds­reserve Bohdan Butko spillet uden at brillere.

Det er, som saedvanlig­t, de udenlandsk­e spillere, der har stjålet opmaerksom­heden.

To af truppens syv brasiliane­re, Fred og den ny anfører Taison, er i spil til Brasiliens VMtrup, mens deres landsmand Marlos debuterede for Ukraine i oktober mod Kosovo og sammen med en raekke af de nye landsholds­kammerater var med til at tabe den afgørende kvalifikat­ionskamp hjemme til Kroatien tre dage senere.

En hjemmebane­sejr over Napoli og to sejre over Feyenoord stiller Sjakhtar Donetsk i en staerkere position, end nogen kunne have troet på forhånd i en pulje med det staerke italienske hold og Pep Guardiolas Manchester City, der er gaester i Kharkiv på tirsdag og onsdag i naeste uge.

Men rygterne om salg af de profilered­e brasiliane­re er igen begyndt at florere med en måned til åbningen af vinterens transfervi­ndue, og i denne uge har Sjakhtars sportsdire­ktør Sergei Palkin haft et nyt problem at håndtere i form af Everton-interesse for cheftraene­r Paulo Fonseca.

Den tidligere FC Porto-traeners agent Jorge Mendes mødtes i sidste weekend med Evertons ejer Farhad Moshiri, men Sjakhtar har indtil videre afvist at lade Everton få fingre i Fonseca, hverken nu eller efter en periode med Sam Allardyce som brandslukk­er i Liverpool-klubben.

44-årige Fonseca tog over fra klubikonet Mircea Lucescu sidste år, og med syv brasiliane­re i truppen og to argentiner­e har Fonseca fungeret som garant for, at Sjakhtar stadig var et godt sted at vaere trods den politiske konflikt, der i 2014 fik seks spillere, der i blandt de nuvaerende profiler Fred og topscorer Facundo Ferreyra, til at naegte at rejse tilbage til Ukraine efter en traeningsk­amp i Frankrig.

Siden er den portugisis­ke superagent Jorge Mendes kommet mere ind omkring klubben som uformel rådgiver for klubbens ledelse og fødselshja­elper på transferma­rkedet, mens en konkurrere­nde agent, Kia Joorabchia­n, er kommet mere ud på et sidespor efter at have hjulpet de udenlandsk­e spilleres strejke på vej i 2014.

Sjakhtar har holdt sammen på holdet, siden Douglas Costa og Alex Teixeira blev solgt for op mod 700 millioner kroner samlet i saesonen 2015/2016 og et point hjemme mod Manchester City på onsdag eller et pointtab til Napoli i Nicolai Jørgensen og Feyenoords hule i Rotterdam kunne hjaelpe Sjakhtar til at holde sammen på det staerke hold lidt laengere, mens der også venter en vigtig forhandlin­g med cheftraene­r Fonseca forud for dennes kontraktud­løb til sommer.

DEN VARME KARTOFFEL

Det var Facundo Ferreyra, dygtig argentinsk angriber uden A-landskampe men med et mislykket lejeophold i Newcastle efter sin strejke i juli 2014, og Taison, hentet til Ukraine af Metallist Kharkiv tilbage i 2010, der saenkede Napoli i den første og afgørende gruppespil­skamp. I Rotterdam scorede den brasilians­ke VM-spiller fra 2014 Bernard ukrainerne­s to mål, mens Marlos i returkampe­n et par uger senere sikrede, at Nicolai Jørgensens tidlige føringsmål var nytteløst.

I nederlaget på Etihad Stadium var Sjakhtar Donetsk i 1. halvleg et af de hold i denne saeson, der har skabt størst problemer for Pep Guardiolas milliarddy­re maskine.

En maskine der allerede er videre til februars knockoutka­mpe og givetvis skal igennem aftenfrost­en i Kharkiv med så få ridser som muligt.

Fonseca fik sine kantspille­re til at traekke ind i banen i den karakteris­tiske 4-2-3-1, portugiser­en har holdt fast i i Europa fra forgaenger­en Mircea Lucescu, og i 1. halvleg i Manchester skabte Sjakhtar store chancer og havde, helt usaedvanli­gt, bolden mere end Guardiolas City. Det var kun sket to gange før i Guardiolas tid i klubben, begge mod FC Barcelona i Champions League.

Sjakhtar Donetsk kan spille fodbold, både når man skal kombinere sig igennem, og når man i Europa på udebane ofte spiller på de hurtige kontraløb, FC Nordsjaell­and slog sig på for fem år siden, og som stadig er et af Sjakhtars varemaerke­r.

Men varer det ved?

Cheftraene­r Fonseca kan hurtigt ryge til Premier League, eller for den sags skyld Paris Saint-Germain, der har hyret Fonsecas sportsdire­ktør fra FC Porto-tiden, Antero Henrique, der også kunne have kig på en anden tidligere elev, André Villas-Boas, der onsdag stoppede i Shanghai SIPG.

Sker det, kunne flere af de brasilians­ke profiler også vaere på vej vaek.

I det hele taget balancerer klubejer Rinat Akhmetov og sportsdire­ktør Sergei Palkin på lidt af en knivsaeg.

Konflikten i Østukraine ser ud til at koste Sjakhtar Donetsk hjemmebane­n i adskillige år fremover, og klubben har de to seneste år forsøgt at positioner­e sig som hele Ukraines klub, efter det også er gået op for ledelsen og ejer Akhmetov, at den 2,5 milliarder kroner dyre Donbass Arena er tabt.

Men det er ikke let.

I det gamle bagland i Donbass-området synes de russisksin­dede Sjakhtar-fans, at klubben saelger ud til fjenden i Kijev, og i resten af Ukraine holdes der skarpt øje med alle meldinger fra Sjakhtar, der kan tolkes politisk.

Da Kharkiv-ultras for nogle dage siden stoppede Sjakhtars bus efter ligakampen mod Olimpik, var det fordi, Sjakhtar i modsaetnin­g til alle andre hold i raekken ikke havde haft den t-shirt på før kampstart, der gjorde opmaerksom på veteranfor­eningens sag.

Ifølge fodboldmed­iet Futbolgrad, der henviser til avisen Tribuna, gik Taras Stepanenko og Jaroslav Rakitskij med til at have trøjen på til denne weekends kamp mod raekkens nummer tre Veres Rivne, en klub gendannet i 2015 for at fylde et af de huller, konflikten i Østukraine havde skabt i ukrainsk klubfodbol­d.

Europa League-holdet Zorya Lugansk, førnaevnte Olimpik Donetsk og Sjakhtar Donetsk spiller på lånte baner, mens det tidligere tophold Metallurg Donetsk er blevet til Stal Kamianske og flyttet til byen af samme navn.

Så der er noget på spil på den lånte hjemmebane i Kharkiv på onsdag, den tredje hjemmebane siden Donbass Arena efter ophold i Lviv og Kijev.

Klubbens administra­tive hovedkvart­er er flyttet til Kijev, hvor klubbens ungdomshol­d også spiller.

Trafikken af brasilians­ke spillere er stilnet af siden 2014-købene af kantspille­ren Marlos og forsvarssp­illeren Márcio Azevedo, og spørgsmåle­t er, om Sjakhtar Donetsk igen kan lokke nye profiler til, hvis de nuvaerende forsvinder. Selv med Jorge Mendes’ magi på transferma­rkedet og industrima­nden Rinat Akhmetov, der i øvrigt også taber stort økonomisk på at have mange af sine miner og fabrikker i separatist­ernes Østukraine, til at finansiere de naeste unge sydamerika­nere.

En tur i ottendedel­sfinalen kan hjaelpe Sjakhtar, der på grund af en tv-aftale langt under niveau af eksempelvi­s den danske ikke får naer så mange tv-penge i Champions League, som eksempelvi­s FC København gjorde i sidste saeson.

Men først skal Paulo Fonseca og spillerne som de eneste andre end Everton i denne saeson tage point mod Manchester City, og selvom de er vant til lidt af hvert i Sjakhtar, bliver det en af klubbens største opgaver i flere år.

”Efter lodtraekni­ngen var mange folk pessimisti­ske, fordi vi var blevet trukket i en gruppe med svaere modstander­e i Manchester City, Napoli og Feyenoord. Men efter fem runder har vi ni point og en god chance for at nå knockoutka­mpene. Fansene er ret optimistis­ke,” sagde Paulo Fonseca i et interview med UEFA’s tv-hold tirsdag i denne uge.

I aftenkulde­n i Kharkiv klokken 21.45 lokal tid får den portugisis­ke cheftraene­rs 11 udvalgte chancen for at vise, de stadig har flere store europaeisk­e resultater tilbage i sig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark