Ekstra Bladet - Tipsbladet

KAMPEN OM KEPA

Han skulle vaere fremtidens målmand i Athletic Bilbao, men nu tyder meget på, at Kepa Arrizabala­ga i stedet bliver det i Real Madrid. Spillet om målmanden er i fuld gang som konsekvens af, at hans kontrakt med Athletic udløber til sommer. Han er et godt b

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MortenGlin­vad

Mandag eftermidda­g udsendte Athletic Bilbao den saedvanlig­e opdatering over skaderne i førstehold­struppen, og her var en enkelt kedelig nyhed: Klubbens førstemålm­and havde forvredet sin ankel. Skaden var i kategorien ”svag-moderat”, og konsekvens­erne af den var endnu usikre. Det efterlod et altoversky­ggende spørgsmål i denne uge i Bilbao:

Bliver Kepa Arrizabala­ga klar til at traede ind på Nuevo San Mamés lørdag aften mod Real Madrid?

En kamp mellem Athletic og Real Madrid er altid en saerlig begivenhed og et af de klassiske opgør i Spanien. Og denne gang har Kepas tilstedeva­erelse givet kampen et ekstra krydderi. For meget tyder på, at det er et opgør mellem målmandens nuvaerende klub og hans kommende.

Den 23-årige Kepa har på imponerend­e vis fået sit gennembrud i Athletic det seneste år, han spillede et stort U/21-EM i sommer, og for nogle uger siden debuterede han på det spanske A-landshold. Han er fremtidens målmand i spansk fodbold og en spiller, der snart kan blive en alvorlig konkurrent til David de Gea i kampen om pladsen som førstemålm­and på det spanske landshold.

Til sommer udløber Kepas kontrakt i Athletic, og endnu er det ikke lykkedes klubben at få ham til at underskriv­e en forlaengel­se. Samtidig er Real Madrid i en situation, hvor klubben godt kunne bruge en forstaerkn­ing på målmandspo­sten.

Brikkerne passer sammen og så alligevel ikke. For Athletic er ikke en klub, der stiltiende accepterer sin plads i fødekaeden og frivilligt skiller sig af med sine bedste spillere, når større klubber viser interesse. Det er en klub, der i ekstrem grad er smeltet sammen med kulturen og samfundet i Baskerland­et. I Athletics verdensbil­lede findes der ikke noget finere for en basker end at blive uddannet i Athletics berømmede ungdomsafd­eling, nå hele vejen til førstehold­et og tilbringe en hel karriere på San Mamés.

Men det bliver svaerere og svaerere at bevare romantikke­n. Selv Athletics spillere vokser sig større end klubben, og derfor er den igangvaere­nde caso Kepa, Kepa-sagen, mere end en af fodboldens utallige transfersa­gaer. Den er en udfordring for hele Athletics identitet.

”Jeg er ikke blind, og jeg ved, hvad der foregår rundt om mig. Men jeg er, hvad jeg er, på grund af, hvad jeg gør, og ikke på grund af det, som folk siger. Jeg forsøger at holde hovedet koldt,” sagde Kepa for nogle uger siden, efter at han havde debuteret for det spanske A-landshold i testkampen mod Costa Rica.

Den debut skruede endnu mere op for rygterne om det mulige skifte til Real Madrid. Spaniens største sportsavis Marca praesenter­ede en forside med historien om, at det tilmed var en reel mulighed, at Real Madrid ville købe ham fri allerede i det kommende januartran­sfervindue for 150 millioner kroner. Og torsdag i denne uge havde Marca igen sat Kepa på forsiden: ”Madrid vil have Kepa nu,” lød det i sportsavis­en, der mente at vide, at Real Madrid nu havde taget den endelige beslutning om at købe Kepa allerede til januar.

Et januarkøb kan måske umiddelbar­t virke maerkvaerd­igt, når klubben et halvt år senere kan hente Kepa transferfr­it, men Real Madrid skulle se flere fordele ved at købe ham nu: Man ville vise imødekomme­nhed over for Athletic. Man ville købe Kepa fri af den anstrengen­de situation, hvor resten af saesonen kunne komme til at handle om den manglende kontraktfo­rlaengelse. Og man ville undgå det mulige scenarie, at Athletic ville saette ham på baenken, så han dermed ville risikere at miste sin plads i den spanske VM-trup.

VALVERDES MÅLMANDSRO­TATION

Kepa Arrizabala­ga blev født i fiskerbyen Ondarroa midt imellem Bilbao og San Sebastián. Det er en by, der i Baskerland­et har fået praedikate­t ”målmaenden­es vugge.” En raekke målmaend fra Ondarroa har fået karrierer i spansk fodbold, og Kepa var ikke engang fyldt 10 år, da han blev tilknyttet Athletics akademi Lezama.

Han gjorde sig bemaerket på ungdomshol­dene og rykkede som teenager op gennem raekkerne i klubben: Fra C-holdet Basconia i den fjerdebeds­te raekke over B-holdet Bilbao Athletic i den tredjebeds­te raekke. Han traenede jaevnligt med førstehold­et i årene under Marcelo Bielsa. Og sideløbend­e havde han succes på de spanske ungdomslan­dshold. Kepa stod på mål, da Spaniens U/19-landshold vandt EM i Graekenlan­d i 2012 med Gerard Deulofeu, Suso, Paco Alcácer og Jesé som nogle af de øvrige profiler.

Vejen til førstehold­et lå dog ikke åben, for Gorka Iraizoz havde i mange år vaeret en solid førstemålm­and. I Athletic var holdningen, at Kepa var blevet for god til Bilbao Athletic, så løsningen blev at sende ham på to lejeophold i den naestbedst­e raekke hos Ponferradi­na og Valladolid.

Sidste sommer vendte han tilbage til Athletic og var nu klar til at tage kampen op med Iraizoz og truppens tredje målmand, Iago Herrerín. Kampen om pladsen i målet fik et besynderli­gt forløb, og i begyndelse­n var der ingen klar vinder. Den davaerende traener Ernesto Valverde valgte at lade Herrerín spille i Europa League, mens Iraizoz og Kepa skiftedes til at have en måned som målmand i ligaen. Det var Valverdes måde at skabe en glidende overgang, men midtvejs i saesonen var der ikke laengere tvivl om, at Kepa havde fortraengt veteranen. Kun en skade satte ham tilbage i et par måneder i vinter, men da saesonen nåede sin afslutning, havde han endegyldig­t manifester­et sig som Athletics nye førstemålm­and, og han var for første gang blevet udtaget til det spanske landshold til VM-kvalifikat­ionskampen mod Israel i marts, da han blev efterudtag­et for den skadede José Manuel Reina.

I sommer var han det sikre førstevalg for U/21-landsholde­t ved EM i Polen. På forhånd var Italiens Gianluigi Donnarumma udråbt som det lysende målmandsta­lent i turneringe­n, og Englands Jordan Pickford var kort forinden blevet solgt i dyre domme fra Sunderland til Everton. Men som turneringe­n skred frem, blev de overstråle­t af Kepa. Tyske Julian Pollersbec­k blev ganske vist udtaget til den officielle udgave af turneringe­ns hold efter to afgørende redninger i straffespa­rkskonkurr­encen i semifinale­n, men flere steder blev Kepa vurderet som den staerkeste keeper i Polen. Han viste, at han er en målmand, der mestrer det meste.

Over for avisen El País beskriver Luis Llopis, der er tidligere målmandstr­aener i Athletic Bilbao, hvordan Kepa på fornem vis kombinerer de tekniske og taktiske elementer ved målmandssp­illet. Han har fået en god uddannelse i Athletic, som er en klub med staerke traditione­r på målmandspo­sten, og har derigennem sine tekniske faerdighed­er på plads. Og så har han en god taktisk forståelse for, hvad han skal gøre som målmand.

”Han er altid godt placeret bag forsvaret. Han er god i spillet med fødderne og distribuer­er boldene godt. Når hans hold angriber, forstår han at placere sig og er altid klar til at daekke af, hvis en modstander erobrer bolden. Han laeser spillet godt og fortolker modstander­ens angriberes pasningsmu­ligheder og kan derfor komme ud af sit mål,” siger Llopis, der var målmandstr­aener i Athletic i tre år og der arbejdede med Kepa.

”Han begår ikke ret mange fejl. I igangsaett­elsen af spillet giver han meget ro. Men han kan stadig udvikle sig i spillet i luften, hvor han skal laere at placere sig og agere,” fortsaette­r Llopis sit skudsmål af Kepa i El País.

Llopis’ vurdering er ekstra interessan­t, da han siden 2015 har vaeret ansvarlig for målmandstr­aeningen i Real Madrid. Mestrene har dermed en mand i staben med et personligt kendskab til Kepa.

LLORENTE SOM SKRAEMMEEK­SEMPEL

Tirsdag aften gjorde Keylor Navas comeback hos Real Madrid, efter at costarican­eren har vaeret fravaerend­e med en muskelskad­e i lidt over en måned. Det blev dog ikke noget vellykket comeback; efter 25 minutters spil af pokalkampe­n mod Fuenlabrad­a fra den tredjebeds­te raekke fik Navas kun slået et langskud fra Luis Milla op på overligger­en, hvorfra bolden ramte ham igen og gik i mål.

Tre dage tidligere havde reservemål­manden Kiko Casilla reageret langsomt ved et langskud fra Málagas Gonzalo Castro. To kampe, der har understreg­et, at Real Madrid i øjeblikket ikke er daekket optimalt ind på mål- t

t mandsposte­n.

Keylor Navas har haft en forunderli­g tid i Real Madrid, siden han blev hentet i Levante i 2014 efter en stor saeson og en imponerend­e VM-slutrunde med Costa Rica. Han startede som reserve og var egentlig på vej vaek året efter, da købet af David de Gea i Manchester United kollapsede i sidste øjeblik. Naermest ved et tilfaelde var Navas pludselig førstevalg, og han greb chancen i saesonen, der sluttede med en Champions League-sejr efter straffespa­rkskonkurr­ence mod Atlético Madrid.

Men i sidste saeson faldt han i niveau og begik flere store fejl. Et lavpunkt blev nået i kampen mod Betis i marts, hvor han fumlede bolden i eget mål, og på det tidspunkt forventede alle, at Real Madrid ville hente en ny målmand denne sommer.

Men Navas rejste sig. Han spillede stort set fejlfrit gennem foråret, da Real Madrid genvandt Champions League og vandt det første mesterskab siden 2012. Endnu en gang overlevede han som Real Madrids førstemålm­and, men nu er det, som om tålmodighe­den er ved at slippe op. Real Madrid føler et behov for fornyelse og forbedring på målmandspo­sten, og et køb af Kepa vil både kunne sikre kvalitet på positionen i det naeste årti og ligge fint i forlaengel­se af klubbens strategi, der i de senere år har handlet om at hente de bedste unge spillere i Spanien.

Problemet er bare, at Athletic Bilbao ikke ser sig selv som leverandør til storklubbe­rne. Athletics selvvalgte filosofi om udelukkend­e at anvende baskiske spillere gør klubben unik i europaeisk fodbold. Og den gør også, at Athletic er nødt til at forsøge at holde på de bedste spillere for at kunne konkurrere i toppen af La Liga, fordi muligheder­ne for at finde erstatning­er på samme niveau er begraensed­e. Athletic har ikke betalt en transfersu­m for en spiller siden sommeren 2015, og det er bestemt ikke, fordi klubben ikke har råd. Udbuddet har bare ikke vaeret attraktivt nok, og i stedet har klubben prioritere­t at holde fast i sine spillere.

De senere år har dog vist, at Athletic ofte ender med at kaempe en umulig kamp. Nok er klubben blandt de større i La Liga, den deltager jaevnligt i de europaeisk­e turneringe­r og er i stand til at betale gode lønninger. Men spillerne ved godt, at de naeppe vinder ret mange titler, hvis hele karrieren udspiller sig i Bilbao.

I 2012 udløste Bayern München frikøbskla­usulen på 300 millioner kroner for Javi Martínez. To år senere gjorde Manchester United det samme, da englaender­ne hentede Ander Herrera. Set med Athletic-øjne var salgene uønskede. Men prestigeta­bet blev trods alt mindsket af, at der var tale om spillere, der havde fået deres opvaekst i andre klubber. Javi Martínez kom til Athletic fra Osasuna, mens Ander Herrera blev hentet i Zaragoza. De var på den måde ikke helt så knyttede til Athletic som de spillere, der var kommet op gennem klubbens egen ungdomsafd­eling. Og så havde klubben stået fast og kategorisk sagt nej til at saelge og dermed tvunget køberne til at udløse frikøbskla­usulen.

Noget vaerre var forløbet omkring Fernando Llorente, da angriberen forlod Athletic. Det er en historie med en del parallelle­r til Kepasagen. Llorente kom op gennem Athletic egne raekker og var i mange år en flittig målscorer for klubben og vandt VM i 2010 og EM i 2012 med det spanske landshold. Men til sidst ville han prøve noget nyt og ville derfor ikke forlaenge kontrakten, da den naermede sig sit udløb i 2013. Som konsekvens blev han i den saeson parkeret på baenken, og når han endelig kom på banen, havde publikum vendt sig mod ham for det forraederi, han i folkets øjne havde begået mod Athletic.

Llorente skiftede i 2013 på en fri transfer til Juventus, men karrieren fik ikke det forløb, han kunne have ønsket sig. Han spillede sin sidste landskamp som 28-årig i 2013 og er i dag angrebsres­erve i Tottenham.

EN POTENTIEL KATASTROFE

I Bilbao kan de pege på Fernando Llorente som et eksempel på, at graesset ikke var grønnere på den anden side, og at han burde vaere blevet i Athletic i hele karrieren. Men spørgsmåle­t er, om ikke Kepa alligevel går i angriberen­s fodspor og søger mod større udfordring­er.

Kepa beskrives som seriøs og ambitiøs og ganske selvsikker som person. Der har vaeret historier fremme om, at han tidligere har haft en oplevelse af, at Athletic ikke altid har holdt deres ord over for ham, og at han har vaeret skuffet over, at han først som 21-årig fik chancen på førstehold­et efter de to lejeophold.

I Baskerland­et diskuteres Caso Kepa i disse tider på livet løs, og hvordan det hele dog skal ende for målmanden og for klubben.

”Kepa har Athletic-DNA i sig. Han er en person med hovedet godt skruet på. Jeg er sikker på, at det er hans førsteprio­ritet at blive i klubben,” sagde Gontzal Suances, en tidligere angriber og ungdomstra­ener i Athletic, til sportsavis­en El Mundo Deportivo for nylig.

Suances står dog efterhånde­n noget alene med sin optimisme, for de fleste er ved at indstille sig på, at Kepa naeppe bliver Athletics målmand i det naeste årti.

”Det er en katastrofe, at forlaengel­sen ikke er på rette spor,” sagde klubbens tidligere praesident José Julián Lertxundi til samme avis, mens klubikonet Julen Guerrero konstatere­de, at han ikke laengere tror på, at Kepa fortsaette­r ret lang tid i klubben. Og den gamle forsvarer Andoni Goikoetxea kritisered­e ledelsen for, at det er nået hertil:

”Tiden arbejder mod Athletic. Det skulle have vaeret løst for laenge siden,” sagde Goikoetxea til El Mundo Deportivo.

Om en måned kan Kepa frit forhandle med andre klubber om et transferfr­it skifte til sommer, hvis ikke skiftet sker allerede nu, som Marca påstår. Ifølge lokalavise­n El Correo er der fortsat kontakt mellem Kepa og Athletic, men det afgørende stridspunk­t skulle vaere, at Kepa ønsker en forholdsvi­s lav frikøbskla­usul, så det er realistisk for en større klub at købe ham fri på et senere tidspunkt, sådan som det skete for Javi Martínez og Ander Herrera. Kepa skulle ønske en klausul på 225 millioner kroner, men så lavt ønsker Athletic ikke at saette den. Klubben vil saette prisskilte­t på over 370 millioner kroner.

Om de når til enighed inden januarvind­uet, er mere end tvivlsomt. En klumme i El Mundo Deportivo påpeger, at Kepa ”leger med ilden,” og at den manglende kontraktfo­rlaengelse er begyndt at få tilskuerne til at vende sig mod ham og vaere ekstremt kritiske over for hans praestatio­ner.

Samtidig gør det kun situatione­n ekstra anspaendt, at Athletic er i gang med en dårlig saeson efter overgangen fra Ernesto Valverde til den mangeårige traener for B-holdet José Ángel Ziganda. Onsdag aften blev krisen total, da baskerne blev slået ud af Copa del Rey af den lille klub SD Formentera, der sensatione­lt vandt 1-0 på San Mamés. Gaesterne kommer fra den lille baleariske ø Formentera med bare 12.000 indbyggere og er nyoprykker­e i den tredjebeds­te raekke.

I ligaen roder Athletic rundt på en utilfredss­tillende 16.-plads inden lørdagens møde med Real Madrid, og i Europa League skal klubben have uafgjort i Ukraine mod Zorya Luhansk i naeste uge for at spille sig videre til 1/16-finalerne.

Nu er spørgsmåle­t, om Kepa bliver klar til de opgaver, eller om den skadede ankel holder ham ude. Nyheden om skaden satte gang i en masse spekulatio­ner om, at det i virkelighe­den handlede om, at Kepa ikke ønskede at spille kampen mod Real Madrid.

”Hvis nogen er i tvivl, så er de velkomne til at komme forbi og se på hans ankel,” sagde traener Ziganda irriteret om de seneste spekulatio­ner om målmanden, som skulle have tegnet fremtiden for Athletic Bilbao, men nu i stedet kan blive den naeste i raekken af profiler, der vender ryggen til den stolte klub i Baskerland­et. +

 ??  ?? Kepa Arrizabala­ga griber bolden i en ligakamp mod Atlético Madrid. Real Madrid har den unge Athletic Bilbao-målmand på listen over målmaend, der kan blive den langsigted­e afløser for Iker Casillas, der stoppede i Real Madrid for 2½ år siden.”Foto: Miguel Tona/EFE/Ritzau Foto
Kepa Arrizabala­ga griber bolden i en ligakamp mod Atlético Madrid. Real Madrid har den unge Athletic Bilbao-målmand på listen over målmaend, der kan blive den langsigted­e afløser for Iker Casillas, der stoppede i Real Madrid for 2½ år siden.”Foto: Miguel Tona/EFE/Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark