Ekstra Bladet - Tipsbladet

KONGEN AF AFRIKANSK LANDSHOLDS­FODBOLD

Tidligere har Hervé Renard vundet historiske titler med Zambia og Elfenbensk­ysten, og den franske traener fortsaette­r med at vaere den mest succesfuld­e afrikanske traener, der ikke er fra Afrika. Han har ført Marokko til den første VM-deltagelse i 20 år.

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

På trods af, at Hervé Renard har givet Elfenbensk­ysten den største fodboldtri­umf i de seneste 20 år, må ivorianern­e have et noget anstrengt forhold til den franske traener. For han har også gjort ondt på landets fodboldsto­lthed. Det begyndte i 2012, da de ivorianske stjerner havde nået finalen i Africa Cup of Nations. Didier Drogba og co. lukkede ikke et eneste mål ind i hele turneringe­n, men måtte alligevel nøjes med sølv, fordi Hervé Renards Zambia vandt straffespa­rkskonkurr­encen.

Fire år senere var Elfenbensk­ysten igen i finalen, og denne gang lykkedes det langt om laenge den gyldne generation, endda uden Drogba, at vinde det afrikanske mesterskab. Måske fordi Renard denne gange traenede ivorianern­e. Men i år var franskmand­en igen en ubehagelig modstander for dem i sit nye job som marokkansk landstraen­er. Først slog marokkaner­ne i januar Elfenbensk­ysten ud af Africa Cup of Nations, i november fulgte de så op med en sejr i VM-kvalifikat­ionen, der betød, at Elefantern­e for første gang siden 2002 ikke skal til VM. De seneste 15 års mest stjernespa­ekkede afrikanske landshold får vi ikke at se i Rusland.

”Det er dårlige tider for det landshold, jeg er en del af,” skrev Manchester United-forsvarere­n Eric Bailly på sin Facebookpr­ofil, men når nogen taber, betyder det, at andre vinder, og at Elfenbensk­ysten ikke kommer med til VM har i stedet givet plads til Marokko for første gang siden 1998.

Det glaeder de sig over i Nordafrika. Da Marokko havde vundet den afgørende kvalifikat­ionskamp i den ivorianske hovedstad Abidjan, iførte Hervé Renard sig landsholde­ts trøje uden på sin karakteris­tiske hvide skjorte og fejrede sejren inde på banen, da han fik stukket en telefon i hånden. Det var den marokkansk­e konge, der ville ønske ham og landsholde­t tillykke.

”I aften aerer vi den marokkansk­e trøje og er stolte over, at det marokkansk­e flag vender tilbage til VM,” sagde Renard efter kampen, hvor han også kommentere­de opkaldet fra kong Mohammed den 6.

”Jeg takker Hans Majestaet for at ringe til mig. Det er en stor aere. Han ville tale med os for at hylde alle,” sagde Renard, der talte med en royal ligemand.

For franskmand­en er selv lidt af en konge i Afrika.

SUCCES I AFRIKA

Den i dag 49-årige Hervé Renards afrikanske traenerkar­riere begyndte i 2008. På davaerende tidspunkt havde han traenet i hjemlandet, i England og i Asien, men nu blev han en del af traenersta­ben hos Ghanas landshold. Snart fik han lov til at stå i spidsen for Zambia, som han førte til en kvartfinal­e i de afrikanske mesterskab­er i 2010. Det var første gang i 14 år, at Zambia nåede så langt, og det var første varsel om, at noget stort var på vej. Han traenede efterfølge­nde Angola i et halvt år og havde en tilsvarend­e kort periode i den algeriske klub USM Alger, hvorefter han vendte tilbage til Zambia, der i vinteren 2012 stod foran deltagelse i Africa Cup of Nations i Gabon og AEkvatoria­lguinea. Det var en ganske saerlig turnering, for 19 år forinden var et fly med det davaerende zambiske landshold styrtet ned i havdet ud for Gabons hovedstad Libreville. Alle blev draebt. Derfor var det meget emotionelt, da Zambia nåede finalen i netop Libreville og besejrede favoritter­ne fra Elfenbensk­ysten. To dage forinden havde landsholde­t lagt blomster på stranden.

”Vi ønskede at aere de døde spillere, og det styrkede os. Vores første kamp var mod Senegal, og holdet var på vej til en

kamp i Senegal, da flyet styrtede. Flystyrtet var i Gabon, og vi vandt finalen i Gabon. Det var skaebnen,” sagde Hervé Renard, der var vellidt og respektere­t – og ikke kun på grund af triumfen. For eksempel bar han den skadede spiller Joseph Musonda fra baenken og ind på banen, så han kunne bede og juble sammen med holdkammer­aterne.

Tre år senere blev han den første traener til at vinde Africa Cup of Nations med to forskellig­e lande, da Elfenbensk­ysten langt om laenge fik lov til at vinde turneringe­n. Året efter blev han for anden gang kåret til den bedste traener på kontinente­t. Men der er en anden side af historien om, hvorfor han så laenge har domineret i Afrika.

FIASKO I EUROPA

Den historie handler om, at Hervé Renard aldrig har fået den succes i Europa, som han har drømt om. I oktober 2013 blev han ansat som ny traener i Sochaux, men saesonen sluttede med, at holdet rykkede ud af Ligue 1, og Renard forlod klubben.

”Min prioritet er at blive i Ligue 1 og Europa; at spille i Champions League eller Europa League. Jeg må vente lidt, og hvis der ikke er noget, vender jeg tilbage til kontinente­t. Jeg burde ikke få svaert ved at finde arbejde,” sagde Renard.

Han fandt ikke et nyt europaeisk traenerjob, så han satte sig i saedet hos Elfenbensk­ysten, og efter succesen, fik han så igen chancen i Frankrig som Lille-traener. Det gik ikke meget bedre end hos Sochaux. Efter 13 point i 13 kampe blev han fyret.

Så den formel, der har givet så meget medvind hos flere afrikanske lande, har endnu ikke fungeret nord for Middelhave­t. Men hos Marokko har han fundet et nyt traenerjob, hvor han er vaerdsat.

”Han har gjort et virkelig godt stykke arbejde. Man kan se atmosfaere­n på holdet – der er passion blandt spillerne, og vi har tilført en mere profession­el tilgang. Ånden er fremragend­e, og det har gjort en stor forskel. Nogle gange er det ikke nok at have kvalitet,” har Mustapha Hadji, VM-deltager i 1994 og 1998 og i dag assistentt­raener på landsholde­t, fortalt The Guardian.

Og Hervé Renard bliver, hvor han er. Allerede inden VM-kvalifikat­ionen kom i hus, forlaenged­e han sin kontrakt helt frem til 2022.

 ??  ?? Hervé Renard på sidelinjen før Elfenbensk­ysten-Marokko. Som altid er han iført en hvid skjorte og et par jeans, men han siger selv, det ikke handler om overtro. Han har bare mange hvide skjorter. Foto: Cyrille Bah/Ritzau Foto
Hervé Renard på sidelinjen før Elfenbensk­ysten-Marokko. Som altid er han iført en hvid skjorte og et par jeans, men han siger selv, det ikke handler om overtro. Han har bare mange hvide skjorter. Foto: Cyrille Bah/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark