Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN CHOKERENDE SHEIK

- AF NICKLAS VINDE Nicklas Vinde er journalist med bopael i Madrid. Han har boet og arbejdet en årraekke i Spanien og vil fremover skrive ugentlige klummer til Tipsbladet om spansk fodbold.

Míchel kiggede langt efter Zinedine Zidane på Real Madrids traenerbae­nk, da Málaga gaestede Estadio Santiago Bernabéu lørdag eftermidda­g. Hans drømmesaed­e. Et noget andet saede end det, den tidligere Real Madrid-kaempe Míchel selv sidder i pt. Hans eget saede hjemme på Estadio La Rosaleda i den andalusisk­e kystby er nemlig lige så varmt som en julidag på Costa del Sol.

Meget tyder på, at spansk fodbolds største elevatorho­ld ryger en tur ned i Segunda División igen efter en sammenhaen­gende periode på ti år i La Liga. Málaga ligger nummer 18 i La Liga og blev i denne uge også sendt ud af Copa del Rey af Numancia fra den naestbedst­e raekke. Dog efter et valg fra traener Míchels side om at spare spillere for at saette alle sejl ind i bestraebel­serne på overlevels­e.

Og til Míchels forsvar skal det naevnes, at arbejdsbet­ingelserne er meget svaere. Ikke mindst på grund af en rablende gal qatarsk sheik, der gang på gang chokerer, når han fra sit skjul i Doha sender haemningsl­øse beskeder ud på Twitter på et gebrokkent engelsk. Der er her tale om Málaga CF’s ejer, Sheik Abdullah Al Thani. Et af mange medlemmer af den qatarske emirs familie. Det forlyder sig, at denne Abdullah i den forsamling er det rådne aeg ved siden af sine mere succesfuld­e og velhavende familiemed­lemmer, blandt andre ejeren af Paris Saint-Germain. Og netop PSG har Málaga-ejeren offentligt vaeret ude og bede om en hjaelpende hånd i det foreståend­e transfervi­ndue.

Málaga har levet en turbulent tilvaerels­e siden sheikens overtagels­e af klubben i sommeren 2010. Han ville for langt faerre penge, end andre arabere havde brugt rundt om i Europa, gøre sit indtog i spansk fodbold med opkøbet af gaeldsramt­e Málaga Club de Fútbol for knap 270 millioner kroner. Der blev lovet et nyt stadion med plads til 60.000 tilskuere samt en minimumsin­vestering i klubben på tre milliarder kroner. Det hele startede da også ganske fint med indkøb af Santi Cazorla, Ruud van Nistelrooy, Julio Baptista og så videre. Listen er lang. Men så gik det galt. Den iltre araber fik ikke sin vilje med sine planer om at udvide lystbådeha­vnen i jetset-byen Marbella, og så blev han tvaer og ville ikke laengere poste penge i fodboldklu­bben. Lønudbetal­inger udeblev til hele og halve trupper, men til trods for den begyndende udvandring klarede Málaga sig fortryllen­de i sin første og eneste saeson i UEFA Champions League. Jeg var selv så heldig at få lov til at opleve den euforiske saeson fra naermeste hold. Jeg var bosat i byen i den saeson og fik sågar en tjans, hvor jeg skulle vaere en af UEFA’s lokale reportere i klubben. Men mens hele byen osede af Champions League-stemning, krakelered­e klubben indefra samtidig med, at holdet på banen spillede det bedste fodbold, man nogensinde havde set på La Rosaleda. Zenit Skt. Petersborg, AC Milan, Anderlecht, FC Porto. Intet var for stor en mundfuld for dette Málaga-hold anført af en ung fyr fra badeboldsb­yen Benalmáden­a 20 kilometer vest for Málaga. Francisco Román Alarcón Suárez. Eller blot kendt som Isco. Men uden for banen var der noget ravruskend­e galt. Ansatte blev sparket ud i en lind strøm. Hver uge stod en ny for skud. Ingen vidste, hvem den naeste blev. Det skete lidt efter behov, når klubbens arabiske ledelse ikke lige var enige med den pågaeldend­e medarbejde­r. Klubbens internatio­nale pressechef, der var blevet hyret af selv samme sheik, fik sparket i dagene op til den historiske Champions League-kvartfinal­e mod Dortmund. Bevares, hun havde da et spansk temperamen­t, som de fleste, der omgik sig med hende, fik at maerke, men fyringen var brat og på et meget upassende tidspunkt. Lige op til den kamp, der ville få mere internatio­nal bevågenhed, end man nogensinde havde oplevet.

Hvad der skete kan tegnes op ganske simpelt. Sheiken havde aldrig hjertet med ind i projektet. Han kom for at gøre forretning på Costa del Sol, og da det stod klart, at den andalusisk­e lokalreger­ing naegtede ham at udleve sine entreprenø­rdrømme i Andalusien, blev han tvaer og ville ikke laengere betale for det dyre gilde, han havde handlet ind til i fodboldklu­bben.

Siden fik de fornuftige folk, der blev tilbage i klubben, styr på den synkende skude og lykkedes med at drive klubben som en forretning. Og til trods for, at finanserne nu også skulle stemme, så lykkedes det endda at levere ganske fine sportslige praestatio­ner med både en ottende- og en niendeplad­s i henholdsvi­s 2016 og 2015. Men polemikken er genopstået i denne saeson. Dels på grund af den ustyrlige sheik, men også på grund af den nye strategi, der handler om første og fremmest ikke at køre en underskuds­forretning. Og det har naturligvi­s kostet på spillerfro­nten.

Klubben solgte i sommer for 245 millioner kroner og handlede kun ind for 72. Og til trods for de mange afgange, der blandt andet talte krumtappen Camacho, der blev solgt til Wolfsburg og stortalent­et Fornals, der røg til Villarreal, var optimismen stor, for holdet havde sluttet sidste saeson med et brag efter, at Míchel var blevet hentet ind på traenerpos­ten oven på et par fusere i form af Juande Ramos og Romero. Nu ville man i et nyt europaeisk gruppespil. Men nøjagtigt som i den famøse Champions League-saeson ulmede uroen på direktions­gangene sideløbend­e med de fine resultater på grønsvaere­n, og mens sportsdire­ktør Francesc Arnau og Míchel arbejdede på at styrke den sportslige del efter de mange tunge afskeder, gik klubejer Al Thani bag deres ryg. Uden deres samtykke fik han via sine mellemmaen­d argentiner­en Cecchine indlemmet i truppen. Men det, der fyldte for Míchel og Arnau, var at sikre sig en solid erstatning for Camacho på midtbanen. Den tidligere Real Madrid- og Manchester City-spiller Javi Garcia var et hedt emne, og han var selv i telefonisk kontakt med Míchel, som han yndede stor sympati for. Men så chokerede sheiken på ny.

“With my respect to the player Javi Garcia. It is not our target for Málaga CF. So please close this door,” skrev Abdullah Al Thani på Twitter. Real Betis tog Javi Garcia, mens Málaga indledte saesonen med miserable resultater i testkampen­e. Resultater, der skulle vise sig at vaere sigende for det nye holds niveau.

Mange troede, at Míchel stod for skud, da Málaga langt inde i saesonen stadig lå med ét point i bunden af tabellen, men i stedet blev det sportsdire­ktør Arnau, der fik sparket. Den tidligere målmand havde sagt ja til jobbet i 2015 efter, at den tidligere sportsdire­ktør Mario Husillos var blevet fyret af Al Thani samtidig med administre­rende direktør Vicente Casado og dennes højre hånd Manuel Novo.

Den nye ledelse kom i stedet til at bestå af Al Thani selv, hans to sønner samt datter. Arnau fik dog kun 22 måneder som sportsdire­ktør, inden sheiken igen skrev en fyreseddel. Og så genansatte han såmaend argentiner­en Mario Husillos, som han selv havde fyret under to år forinden. Sheiken havde chokeret igen.

 ?? Foto: Andres Kudacki / Ritzau Foto ??
Foto: Andres Kudacki / Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark