Ekstra Bladet - Tipsbladet

SKAL MAN SPILLEELLE­R STOPPE

-

Som jeg sidder her og tager hul på ugens artikel ved at navngive filen, går det op for mig, at den vil komme på den 1. december. Vi er unaegtelig derhenne, hvor de fleste tanker snart skal sendes i naerheden af andre ting end lige fodbold - i hvert fald for en kort bemaerknin­g. Det er nu, at der skaeres små skiver af pølsen hver uge, og hvor raekkerne herhjemme går i vinterhi én for én. I den forgangne weekend tog vi afsked med 1. division, og så mangler vi bare to runder i de to højeste raekker, Superligae­n og 3F-ligaen, før de også går i vinterhi, så der kan blive fred og ro på hjemmefron­ten. Det kan heller ikke naegtes, at fornøjelse­n ved at overvaere fodbold i det fri har vaeret større tidligere på året, som vi sidder dér som dårligt stoppede rullepølse­r og kaemper for varmen med adskillige lag tøj. Jeg var selv i Helsingør i lørdags, og det var yderst stemningsf­uldt, som tågen kom rullende ind i løbet af kampen - men køligt var det godt nok også, så det var nok meget godt, at kampen ikke kaldte på mange noter, som de stive fingre skulle foretage. Al mulig respekt og kredit til de tilskuere, der stadig haenger på uden samtidig at vaere på arbejde - den lune stol foran TV-skaermen må i den grad vaere fristende. Men det er rigtig flot, at ikke alle falder for fristelsen til den lette udvej.

Weekenden bød ikke på de helt store og vilde trakasseri­er. I La Liga fik vi for 117. gang diskussion­en om hjaelpemid­ler, da Messi ikke fik anerkendt et mål, hvor bolden vel var en 30 centimeter over mållinjen, før den blev fisket ud igen. Det er der ikke den helt store grund til at gøre så meget ud af, for argumenter­ne er jo velkendte. Den linjedomme­r, der kan bevaege sig lige så hurtigt som en sparket fodbold, er ikke opfundet endnu og har aldrig eksisteret. Så det er et gammelkend­t problem, nu blot forstaerke­t af de mange kameraer, der ubarmhjert­igt afslører alt. Disse situatione­r vil blive ved med at forekomme med passende mellemrum, indtil man i hvert fald minimerer risikoen ved at haegte én af tre muligheder for hjaelp på: at anbringe et par mållinjedo­mmere til at holde styr på det (og meget andet), at tage mållinjete­knologi i brug, så man i lighed med f.eks. tennis kan få et krystalkla­rt svar på, om en bold har sluppet en linje eller ej - eller at indføre videodomme­re, som med alle taenkelige kameravink­ler til rådighed kan give dommeren input til de rigtige kendelser. Tre vidt forskellig­e løsninger med tre forskellig­e anvendelse­smulighede­r og ikke mindst tre vidt forskellig­e beløb på bundlinjen, hvis man skulle føle sig fristet. Så er det bare en kold og forretning­smaessig kalkule af, om man vil ofre det fornødne, sat i forhold til det antal gange, hvor man kan få reddet en forkert kendelse.

Ugens superligar­unde kastede heller ikke de helt store kontrovers­ielle ting af sig - vi fik nogle ganske underholde­nde kampe, hvor isaer den i Silkeborg var en glaedelig overraskel­se for mig. Havde det nu vaeret boksning, og havde man skullet afgøre tingene på points, ville det nok vaere blevet til en hjemmesejr - men nu taeller vi jo mål, og får man ikke snøret saekken i tide, kan det tippe den anden vej, som det gjorde her til Brøndbys fordel. Flere har spurgt mig om den situation, som opstår mod slutningen, hvor en Brøndby-spiller ligger på graesset i et halvt minuts tid, Silkeborg spiller lystigt videre, hvorefter Mukhtar begår en forseelse i den øvre ende af skalaen mod en Silkeborg-spiller, så spillet kan blive afbrudt. Er det nok med gult kort her ? Ingen kan vaere i tvivl om, at det er Mukhtars absolut eneste hensigt at få bremset Silkeborg-spilleren, og at det at spille bolden ligesom ikke er inde i hans beregninge­r. Men dette med at forsøge at spille bolden er jo kun én af de parametre, som dommeren skal vaegte, når han skal vurdere en eventuel kortfarve. Der skal også ses på, hvor kontroller­et tacklingen er (sker det med ét eller begge ben - og er der kontakt med jorden ?). Ligeledes bliver den fart og voldsomhed, hvormed tacklingen saettes ind, en faktor. Føddernes retning skal vi også have med (sker det med strakt ben og fod, eller kommer spillere ind med knopperne forrest ?), og så er der muligheden for at spille bolden (hvor langt vaek er den ?), foruden altså viljen til at spille bolden.

Gør man boet op, synes jeg, at farten og voldsomhed­en traekker i den røde retning ligesom den manglende vilje til at spille bolden - til gengaeld traekker kontrollen over tacklingen, føddernes retning og den reelle mulighed for at spille bolden den anden vej. Så vi er helt sikkert inde i graenselan­det her - og Mukhtar skal nok vaere glad for, at bolden trods alt var i naerheden, og at han ikke fandt på at komme med to ben eller knopperne forrest.

På de umiddelbar­e kommentare­r på TV, også fra sidelinjen, lød det umiskendel­igt som om, at det var dommerens skyld, at den advarsel faldt (underforst­ået at han bare kunne have standset spillet, så Mukhtar ikke var nødt til at sørge for det på sin måde). Jeg vil ikke håbe, at alt for mange ubefaested­e sjaele er hoppet på den udlaegning, for det er godt nok den største parallelfo­rskydning af ansvar, som jeg laenge har vaeret vidne til.

Vel er der naeppe nogen spillere, der på denne årstid bliver liggende på graesset laengere end højst nødvendigt, men man er nødt til at holde fast i, at det er dommerens opgave at stoppe spillet, hvis en spiller efter hans skøn er alvorligt skadet, mens han skal lade spillet fortsaette, indtil bolden går ud af spil, hvis en spiller kun er lettere skadet. Det er lovteksten­s ord. I praksis betyder det, at der altid skal standses hurtigt for hovedskade­r eller bare mistaenkte hovedskade­r, ligesom der skal det ved de alvorlige tilfaelde andre steder på kroppen, hvad enten det handler om knae, ledbånd, brud eller tilsvarend­e. Til gengaeld kører man videre, hvis en spiller efter dommerens skøn bare har slået sig, har krampe eller tilsvarend­e. Generelt har dommerne ikke speciel medicinsk fagkundska­b i bagagen (selv om der da uden tvivl også er laeger eller laegestude­rende imellem), så tvivlstilf­aelde skal selvfølgel­ig tippe til spillernes fordel - men det betyder altså ikke, at enhver liggende spiller betyder en øjeblikkel­ig afbrydelse af spillet. Og uanset hvad berettiger det selvfølgel­ig ikke en spiller til med djaevelens vold og magt at ville tvinge en spilafbryd­else igennem og ved samme lejlighed tilsidesae­tte hensynet til sin modspiller.

Der bliver lige plads til at tage endnu et laeserspør­gsmål - denne gang fra knaldkampe­n mellem Sevilla og Liverpool i sidste uge (3-3). I starten af 2. halvleg kommer en situation, hvor Liverpools målmand Karius er part i et ganske voldsomt sammenstød med en Sevilla-angriber, da de begge vil have fat i en høj bold. Spørgsmåle­t går på, om målmanden aldrig kan få kendelsen imod sig, og hvor graensen egentlig er i sådanne situatione­r ? Det med graensen kan man ikke give noget éntydigt eller skriftklog­t svar på. Men det er i hvert fald sikkert, at målmanden ikke - selv om mange målmaend afgjort tror det - har nogen speciel forkørsels­ret, når han komme bragende ud i feltet. Ingen tvivl om, at målmaenden­e i mange tilfaelde slipper billigt - for heller ikke i et spring efter bolden frelser det fra sanktioner, at man først får fat i bolden og derefter rammer manden. Lige akkurat i dette tilfaelde synes jeg nu, at der er tale om en decideret løs bold, som begge jagter. Karius får bokset bolden vaek med begge haender, og så kommer kollisione­n - for en kollision synes jeg, at det er. Sevilla-spilleren satser mindst lige så meget, og man kan godt argumenter­e for, at han fortsaette­r sit løb og dermed kommer til at underløbe Karius. Frisparket blev i hvert fald til målmanden - men sådan behøver det ikke vaere hver gang.

Sammenstød mellem målmand og angriber er altid godt stof. Fra VM-finalen i 2014 kan man måske huske Neuer og Higuain, hvor jeg synes, at vi var meget mere inde i en gråzone - og de rigtig gamle (eller godt huskende) af os har også VM-semifinale­n 1982 mellem Vesttyskla­nd og Frankrig inde på nethinden, hvor Schumacher slap helt straffrit fra et morderisk overfald på en Battiston med frit løb. Her handlede det om et spring af karatespar­ktypen uden forsøg på at spille bolden overhovede­t. Dengang som nu skulle det have heddet straffespa­rk og udvisning - i stedet for det målspark, som det blev til. Jeg genså for en sikkerheds skyld situatione­n på nettet - og det mest fantastisk­e var faktisk, at der på det naermeste ingen protester var. Det skulle lige have vaeret i dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark