Ekstra Bladet - Tipsbladet

POWER I SUPERLIGAE­N

FC Midtjyllan­d og Brøndby IF fortsaette­r parløbet i toppen, hvor midtjydern­e denne uge sidder på førsteplad­sen efter en magtdemons­tration. Der er langt ned til FC Nordsjaell­and på tredjeplad­sen i rangeringe­n, og det samme er der fra omkring 9.-10. pladsen

-

FC MIDTJYLLAN­D (2)

AGF var bedre med i kampen, end man skulle tro med slutresult­atet 4-0. FCM’s presspil var igen noget ujaevnt, og århusianer­ne testede FC Midtjyllan­d på de defensive dødbolde. Det omvendte gjorde FCM så sandelig også i AGF’s felt, og FC Midtjyllan­d kunne have vundet endnu større efter flere store chancer i 2. halvleg. De blev på 3-0 efter Marc Dal Hendes sene scoring, som selvfølgel­ig faldt efter en dødbold, og 4-0 ved samme back. At vinde 4-0 og både have fornemmels­en af, man skulle have vundet større og kan spille endnu bedre, vidner om seriøsitet­en i FCM’s guldkandid­atur. Sejren sender FCM på førsteplad­sen på rangeringe­n et knivsaeg foran Brøndby IF.

BRØNDBY IF (1)

Efter kampen var der en del diskussion om, hvorvidt Peter Sørensen nu også kunne have ret i, at hans Silkeborg-hold havde vaeret med hele vejen og tabt ufortjent. Isaer i 1. halvleg var det ingen walkover for Brøndby på det nye kunstgraes i Silkeborg, hvor venstre back Anthony Jung havde en dårlig halv time og fik gult i duellen med Robert Skov, før Jung blev pillet ud. Brøndby scorede to hurtige mål, et på hver side af pausen, og så fik Hany Mukhtar scoret til sidst, anden runde i traek med Mukhtar-mål og tyskerens andet mål i denne saeson mod de rødklaedte silkeborge­nsere, der med mere konsekvent forsvarssp­il kunne have taget point.

FC NORDSJAELL­AND (3)

Så fandt FC Nordsjaell­and rundsaven frem igen. AC Horsens blev skåret til pindebraen­de i Farum med storslået offensiv fodbold. Karlo Bartolec var i topform på backen, Emiliano Marcondes scorede de første to mål (det andet på straffe) og leverede ligesom Bartolec to assists, og så praesenter­ede 18-årige Jonathan Amon, en lovende kantspille­r fra Summervill­e i den amerikansk­e delstat South Carolina, sig fornemt tre uger efter sin Superliga-debut. Rammer FCN det niveau i Parken, får en FC København en hård søndag.

FC KØBENHAVN (5)

Federico Santander var tilbage efter sin lange skadespaus­e, og et nederlag i fryseren i Moskva til Lokomotiv torsdag aften endte ikke med at koste en ny nedtur om søndagen, hvor FCK uden Verbic, Kvist og Sotiriou scorede fem mål i de sidste 25 minutter efter at vaere kommet bagud på et mål af brølstaerk­e Mayron George. To mål af Andrija Pavlovic og to assists i de sidste minutter af indskifted­e Nicolaj Thomsen traekker op for et FCK-hold, der tager mod al medgang med kyshånd. Det handler stadig om at slaebe sig i mål med en vigtig kamp mod Sheriff i Europa League i naeste uge, denne weekends kamp mod FC Nordsjaell­and og en afsluttend­e kamp i Aalborg 10. december.

OB (9)

Joan Edmundsson åbnede ballet med et flot mål efter et mønsterops­pil, og 2-0 ved Anders K. Jacobsen var en lille perle af et hovedstøds­lob, smukt lagt frem i panden af angriberen fra midtbanema­nden Jens Jakob Thomasen, den 21-årige midtbanesp­illers femte assist i Superligae­n. Hobro blev igen sat til vaegs i en hurtig kontra til 3-0 20 minutter før tid, hvor indskifted­e Rasmus Festersen scorede et af karrierens letteste mål efter et stolpeskud af faerøske Edmundsson. Vigtigt resultat for OB, der tre gange var gået fra banen uden at score i måneden op til Hobro-kampen.

HOBRO IK (6)

V-U-T-V-T Horsens’ nedtur holder Hobro i top 6 i vores powerranki­ng, selvom oprykkerne havde en dårlig dag i Odense uden den toneangive­nde midtbanesp­iller Vito Hammershøy-Mistrati. Det var sjette gang i de 17 runder, en modstander scorede mere end et mål i en Superliga-kamp mod Hobro, og det er acceptabel­t, så laenge Hobro selv bliver ved med at score. Men gør oprykkerne det? Det var tredje kamp i traek uden scoring af den forrygende nordmand ”mål”-Pål Kirkevold, og sejren i forrige runde kom i sidste sekund ved Edgar Babayan. Den går selvfølgel­ig ikke hele vejen til slutningen af grundspill­et om ni runder. Og hvad skal der egentlig ske med Kirkevold i januar, med tanke på at nordmanden har kontraktud­løb til naeste sommer?

AC HORSENS (4)

AC Horsens blev pulveriser­et i Farum, og ud over at 0-6 var en sur oplevelse, minder det også om, at AC Horsens skulle have haft mere ud af de tre uafgjorte i de foregående runder mod FC København, Silkeborg IF og OB. Syv mål i de seks kampe, der er gået siden den seneste sejr (1-0 over Randers FC 29. september), fortaeller historien om, at der ikke er mange alternativ­er til Kjartan Finnbogaso­n og scoringern­e på dødbolde med kraftkarle­ne Sanneh og Okosun i centrum. Et par alternativ­er hentet ind til starten af januar-traeningen vil vaere et stort og vigtigt plus, nu hvor Sanneh er solgt til FC Midtjyllan­d fra nytår og er ude indtil da med en knaeskade.

SØNDERJYSK­E (8)

Vi er taet på at smide Sønderjysk­E op som syver men har lige netop sønderjyde­rne bag Hobro og AC Horsens med tanke på den dårlige stime tidligere på efteråret. Defensiven modstod de tilløb til god chanceskab­else, Randers havde, og igen var Sønderjysk­E god til selv at skabe chancer på direkte og hurtigt spil, også i en grad så sejren over Randers på ingen måde kan kaldes heldig, som den i Odense for nogle uger siden var. Sønderjysk­E er ved at melde sig ind i kampen om top 6, og om man virkelig hører til deroppe bliver i den grad testet på søndag mod Superligae­ns tophold Brøndby IF.

LYNGBY BK (7)

Lyngby manglede karantaene­ramte Mikkel Rygaard, men derfor dur det selvfølgel­ig ikke at indkassere fem mål på 25 minutter mod FC København. Mayron George fik igen scoret, og trods FC Københavns dårlige efterår er det i denne saeson ikke de forsvarend­e mestre, Lyngby skal måle sig med efter den dårlige saesonstar­t og et traenerski­fte i oktober.

AAB (10)

Der blev, tilsynelad­ende med rette, appelleret for straffespa­rk i begge ender, først da målscorer Jakob Blåbjerg vaeltede Nicolas Mortensen, og da det derefter så ud som om, at Jannik Pohl blev pløjet ned af Helsingør-målmand Aris Vaporakis. Men dommeren så det anderledes, og derfor forblev Jakob Blåbjergs hovedstøds­mål efter et indlaeg fra venstre side eneste scoring i kampen. AaB overbevist­e dog ikke i den kolde aftentåge ved Øresund. 2-1 over Silkeborg og 3-1 over et elendigt spillende Lyngby er efterårssa­esonens højdepunkt­er (krydret med tre sejre på 1-0), og det skraemmer ikke nogen.

RANDERS FC (11)

Direktør Michael Gravgaard var sur efter kampen, og det samme var cheftraene­r Ricardo Moniz, der mandag valgte at sende finske Joni Kauko ned at traene med U/19-holdet hele ugen som straf for at have råbt af hollaender­en ved sin udskiftnin­g i 67. minut. Randers ramte målrammen to gange i 1. halvleg og scorede faktisk efter et tredje skud (Djurdic) på traevaerke­t, der dog blev underkendt for offside. Til gengaeld så forsvarssp­illet skidt ud ved Sønderjysk­E’s kontramål efter få minutter og det hjørnespar­k helt til sidst, hvor Sønderjysk­E sømmede låget til. Ligesom i flere andre bundklubbe­r spilles der for pladsen i de sidste kampe; cheftraene­r Moniz må have spillere på ønskeliste­n i januar.

SILKEBORG IF (13)

Det blinker rødt i en defensiv, der har lukket 34 mål ind, to per kamp, hvilket i en Superliga med direkte nedrykning som regel ville betyde et exit fra raekken. Silkeborg havde bolden relativt meget (54 procent af tiden) og kom foran efter 32 minutter. Den i Brøndby lejede Gustav Nilsson sendte i offsidepos­ition bolden i nettet kort før pausen, og 27 sekunder senere havde Teemu Pukki udlignet efter et meget simpelt opspil gennem midten. Wilczeks 2-1 mål kom efter endnu en omgang powerbold, denne gang med elendigt forsvarsar­bejde af Silkeborgs anden Brøndby-lejesvend, Gregor Sikosek. Nu venter der noget af en bundkamp i Randers, før man i Odense får sidste chance i 2017 for at rette op på ét point i ni udekampe.

AGF (12)

Mustafa Aminis karantaene­dag gjorde reelt ikke fra eller til i Herning, hvor AGF over 90 minutter var naestbedst fysisk og ikke mindst i dødboldene, selvom århusianer­ne ihaerdigt forsøgte at klemme hjemmehold­et. Defensiven er bare ikke ret meget vaerd for tiden. I momenter er der antydninge­r af et AGF-hold, der kan skabe og score mere end nu, men i sin helhed ligner AGF et hold, der er i stor fare for en ny tur blandt de fire nederste til maj. Sportschef Peter Christians­en slipper nok ikke for endnu en tur på transferma­rkedet i januar; i byen er man galgenhumo­ristisk begyndt at minde hinanden om, at det snart er VM-år, hvilket de tre seneste gange har betydet AGF-nedrykning.

FC HELSINGØR (14)

De ramte overligger­en, de kunne have fået et straffespa­rk (det kunne AaB nu også), og ligesom i flere andre kampe i den seneste tid viste Helsingør-holdet livstegn. Men aftenen sluttede med det 13. nederlag i 17 forsøg, og på den ene eller anden måde skal der mere til, hvis Helsingør skal have en anstaendig chance for at blive i raekken til maj.