Ekstra Bladet - Tipsbladet

KURERET FOR DEN ENGELSKE SYGE

AS Roma er videre til forårets ottendedel­sfinaler i Champions League. En flot bedrift, eftersom modstander­ne var staerke Atlético Madrid og Chelsea – og fordi englaender­e i årevis har vaeret som kryptonit for romerne.

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Iadskillig­e årtier har Roma haft et anstrengt forhold til engelske klubber. Uanset hvor gode romerne var, var der nogle englaender­e, der var bedre, og det har mange gange kostet muligheden for at få succes i Europa.

Det begyndte i 1984. Som et af kun fire hold i Europa Cup-historien (Real Madrid, Inter og Bayern München er de andre) havde Roma spillet sig til en hjemmebane­finale i den største europaeisk­e klubturner­ing, men mod erfarne Liverpool lykkedes det ikke at vinde titlen. Den ordinaere kamp sluttede 1-1, og i straffespa­rkskonkurr­encen indledte målmand Bruce Grobbelaar et show med sine berømte ”spaghetti legs”. For at distrahere modstander­ne eksede han med benene inde på stregen, og både Bruno Conti og Francesco Graziani

braendte. Liverpool vandt turneringe­n for fjerde gang på otte år.

”Du får mig til at graede, når jeg taenker på det,” sagde Graziani i 2012 i et interview med The Independen­t.

”Jeg havde aldrig tidligere set en målmand, der som Grobbelaar opførte sig som en klovn. Vi forsøger alle at distrahere vores modstander­e, og han gjorde det bedre end os.”

Naesten to årtier senere gik det igen galt for Roma mod en engelsk modstander, og igen var det Liverpool. I 2001 var hovedstads­klubben hjemme i Serie A på vej mod et laenge ventet mesterskab, og holdet var uhyre staerkt. Cafu og Walter Samuel styrede forsvaret, og fremme på banen havde man Gabriel Batistuta og Vincenzo Montella til at score på de chancer, Francesco Totti skabte. Men det bedste Roma-hold siden finalemand­skabet fra 1984 fik ingen europaeisk succes. I UEFA Cuppens ottendedel­sfinale i februar 2001 scorede Michael

Owen to gange på Stadio Olimpico, og selv om Roma vandt 1-0 i England var det ikke nok til at gå videre. Italienske journalist­er og fans rasede, da sangen ”Arrivederc­i Roma” drønede ud af lydanlaegg­et på Anfield efter kampen, og romerne var ikke faerdige med at tabe til The Reds. Et år senere røg de italienske mestre ud af Champions Leagues andet gruppespil, da Liverpool i sidste gruppekamp vandt 2-0 på Anfield og gik videre på at vaere bedre indbyrdes.

Sådan kan man blive ved med at fortaelle om Romas engelske syge, selv om andre hold snart overtog Liverpools rolle. Både i 2007 og 2008 røg Roma ud af Champions League til Manchester United, der blandt andet ydmygede romerne med 7-1 på Old Trafford – det var kampen, hvor komikeren Roberto Benigni mente, at Daniele De Rossis reducering­smål var så godt, at det burde have talt for otte. I 2009 slog Arsenal

holdet ud i ottendedel­sfinalen efter straffespa­rk.

AS Roma har stadig aldrig vundet et af de store europaeisk­e trofaeer, og englaender­ne har gjort deres for at forhindre det. Men i år er billedet vendt på hovedet.

OPREJSNING I EUROPA

Umiddelbar­t var der lagt op til en aerefuld tredjeplad­s til Roma i en Champions League-pulje med både de engelske mestre fra Chelsea og Atlético Madrid, som de seneste fire saesoner kun er blevet slået ud af turneringe­n af Real Madrid. Men takket vaere Atlético Madrids formkrise og to gode praestatio­ner mod Chelsea skulle meget gå galt i sidste runde, hvis Roma ikke skulle gå videre. Og da Chelsea så lukkede med 1-1 mod Atlético, mens Diego Perotti sikrede 1-0 over Qarabag, endte italienern­e med at tage førsteplad­sen takket vaere 11 point og et bedre indbyrdes regnskab end Chelsea. Som et kuriosum kan det naevnes, at en af få tidligere gange, hvor Roma fik has på englaender­e, var i 2008, hvor klubben ligeledes sluttede foran Chelsea i gruppen.

”Det er en vidunderli­g stund for os. Da lodtraekni­ngen blev foretaget, troede ingen på os, men vi arbejdede hårdt, og jeg synes, vi fortjente førsteplad­sen,” sagde matchvinde­r Diego Perotti, der sammen med Kevin Strootman fik spillet Edin Dzeko fri til en stor chance og fulgte op med kampens enlige mål, da bosnieren braendte.

Klubikonet Daniele De Rossi var tilfreds med at få revanche for de oplevelser, han har haft i Europa.

”Det er et resultat, ingen havde turdet håbe på, da lodtraekni­ngen blev foretrukke­t. Jeg er saerligt stolt, eftersom Roma har oplevet nogle store ydmygelser i Europa gennem årene, så det her kan på en måde forbedre billedet af os i Europa,” sagde De Rossi.

Oppe i London havde romernes landsmand Antonio Conte kun ros at give holdet på førsteplad­sen, selv om det betød, at hans Chelsea-hold blev toer i puljen.”

”Roma fortjener deres kvalifikat­ion, for på Olimpico leverede vi saesonens dårligste praestatio­n,” sagde Conte med henvisning til nederlaget på 3-0.

”At se Roma og Juventus gå videre til ottendedel­sfinalerne er et godt tegn for italiensk fodbold, og nu venter vi på Napoli,” sagde Conte før onsdagens kampe, hvor Napoli tabte til Feyenoord og røg ud af turneringe­n.

Roma kan vente på naeste uges lodtraekni­ng og glaede sig over at slippe for hold som Paris Saint-Germain og FC Barcelona. Det samme gaelder de engelske klubber Manchester United, Manchester City og Tottenham – samt ikke mindst Liverpool.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark