Ekstra Bladet - Tipsbladet

FRA DRØMMEKNUS­ER TIL VM-HELT

I 1985 indledte landsholds­angriber Ricardo Garecas mål en VM-tørke over tre årtier for Peru. I sidste måned skaffede landstraen­er Ricardo Gareca Peru tilbage i det fine selskab, og nu åbner ”Los Incas” deres VM i Rusland med en kamp mod Danmark.

- TEKST: THOMAS PYNDT

VM i Mexico var selvfølgel­ig de danske dynamitdre­nge, men slutrunden i 86 var først og fremmest Diego Maradonas med de to legendaris­ke mål mod England i kvartfinal­en, de to mål i semifinale­n mod Belgien og den flotte praestatio­n i finalen, som blev vundet 3-2 over Vesttyskla­nd. VM i 1986 er vel hovedårsag­en til, at det stadig kan debatteres, om Maradona eller Messi er Argentinas om ikke verdens bedste fodboldspi­ller gennem tiderne, men Maradonas store slutrundet­riumf var måske aldrig sket, hvis det ikke havde vaeret for Ricardo Gareca.

Dengang havde den sydamerika­nske VM-kvalifikat­ion ikke det samme maratonpra­eg, i stedet var de 10 lande inddelt i tre grupper, hvor vinderen af hver gruppe fik en plads ved slutrunden, mens to’erne og tre’eren i gruppen med fire hold spillede playoff om den sidste billet. Argentina og Peru var i gruppen med fire hold, og efter fire runder så det ikke ud til, at der ville vaere tvivl om argentiner­nes førsteplad­s. Men så tabte de 1-0 i Peru, og hvis peruvianer­ne også kunne hente en sejr på Estadio Monumental i Buenos Aires foran 65.000 tilskuere, ville tingene blive vendt så meget på hovedet, at Carlos Bilardos mandskab i stedet måtte ud i de usikre playoff-opgør.

Allerede før pausen havde tilskuerne vaeret igennem en rutsjebane af følelser, for hjemmehold­et kom i front, men Peru nøjedes ikke bare med at udligne, de bragte sig også i front med 2-1, og trods profiler som Maradona, Daniel Passarella, Jorge Valdana og Jorge Burruchaga var der ikke noget, der tydede på, at argentiner­ne kunne komme igen. Men så dukkede Ricardo Gareca altså pludselig op i det 81. minut.

Den lange og tynde angriber med tilnavnet ”El Tigre” var på det tidspunkt 27 år gammel og havde aldrig formået at saette sig igennem på landsholde­t, selv om han havde scoret masser af mål for Boca Juniors gennem seks saesoner, før han i starten af 1985 lavede det uhørte skifte til lokal- og aerkerival­erne fra River Plate. Det blev aldrig nogen succes, og kun et halvt år efter var han på vej til colombians­ke America de Cali, men El Monumental var stadig at regne som en hjemmebane for ham, da han blev skiftet ind med en halv time igen af skaebnekam­pen den 30. juni 1985.

Og med 10 minutter igen faldt kampen altså ud til Argentinas fordel, da en lang bold efter et afvaerget hjørnespar­k blev slået frem i feltet til den elegante libero Passarella, der brysttaemm­ede sig fri og sparkede hårdt og fladt fra en spids vinkel. Målmand Acasuzo nåede dog ned og fik hånden på, men stoppe bolden kunne han ikke, for den ramte inderstolp­en og snurrede tilbage på stregen, hvor Gareca nåede frem og sparkede den ind, før keeperen kunne kaste sig over den. Så selv om Passarella

blev tiljublet målet af kommentato­ren før det klassisk lange ”Gooooooooo­ol” og det smukt rullede ”r” i det lige så langstrakt­e A-RRRR-G-E-N-T-I-N-A, var målet et af de fem, som Gareca blev noteret for på landsholde­t i 20 landskampe.

Så Argentina kom direkte med til VM, mens Peru måtte i playoff-kampene, der hurtigt blev overstået, da Chile i løbet af et kvarter bragte sig foran 3-0 i den første kamp i Santiago og endte som samlet sejrherre med 5-2, før de tabte playoff-finalerne med de samme cifre til Paraguay.

Dermed måtte Peru efter deltagelse ved VM i 1970, 1978 og 1982 sige farvel til den store slutrunde, og Gareca fik heller ikke nogen VM-oplevelse ud af sin vigtige udligning, for han kom ikke med i Bilardos trup, selv om han scorede masser af mål for colombians­ke Cali, og hans hold tre gange i traek fra 1985 til 1987 tabte Copa Libertador­es-finalen, den sydamerika­nske pendant til Europa Cuppen for mesterhold.

Gareca indstilled­e karrieren i 1994 med sit første mesterskab med Independie­nte og fortsatte som traener med ikke faerre end 10 stationer på 11 saesoner, før tingene faldt i hak i først peruviansk­e Universita­rio og endnu mere i hjemlandet­s Velez Sarsfield, som han vandt tre mesterskab­er med fra 2009 til 2013. Og imens missede Peru VM-kvalifikat­ion efter VM-kvalifikat­ion, mens selvtillid­en forsvandt mere og mere for ”Los Incas” og deres tilhaenger­e.

Men i 2015 førte skaebnen igen Ricardo Gareca og det peruviansk­e landshold sammen, og to år senere kunne han brøle sin begejstrin­g ud i Limas aftenluft, da han sikrede både sig selv og Peru en tur til VM godt 32 år efter, at han havde forhindret netop det med sin udligning for Argentina.

DEN POSITIVE LANDSTRAEN­ER

Det var ikke, fordi Peru havde vaeret helt vaek, hvad angår VMkvalifik­ationerne. I 1997 skulle de således kun bruge et point i Chile for at komme en tur til Frankrig, men de tabte 4-0. Der var også profiler på landsholde­t undervejs, som den i Newcastle så populaere kantspille­r Nolberto Solano og angriberen Claudio Pizarro, der i dag har rekorden som den mest scorende udlaending i tysk fodbold, men holdet som helhed var sjaeldent staerkt nok, og talentarbe­jdet i den hjemlige liga havde laenge lidt under halvfemser­nes økonomiske nedtur.

Med Paolo Guerrero som den lysende stjerne i offensiven og et meget defensivt udgangspun­kt lykkedes det dog at sikre en tredjeplad­s ved Copa America i 2011, men kvalifikat­ionen til VM i Brasilien gik helt galt for et hold, der rundede et årti uden udesejre i VM-kvalifikat­ionen, og i foråret 2015 kom Ricardo Gareca så til med sin optimisme.

”Jeg tror på de peruviansk­e spillere. Det her er mit livs vigtigste udfordring. Vi har en svaer og komplicere­t opgave foran os,

men den er ikke umulig. Intet er umuligt, når man står sammen om tingene,” sagde han ved ansaettels­en i marts 2015.

Og det gjorde det peruviansk­e landshold. En ny semifinale­plads blev sikret i Copa’en anno 2015, og i 100 års-jubilaeums­udgaven i USA i 2016 slog Peru Brasilien ud af gruppespil­let, før de tabte til Colombia i kvartfinal­en. Så tingene rettede sig op, og det smittede af i VM-kvalifikat­ionen, hvor 4-1 sejren i Paraguay sidst i 2016 var vigtig for selvtillid­en, og hvor holdet for alvor faldt i hak i det sidste år med kun et nederlag i de sidste otte kvalifikat­ionskampe.

Så Peru sluttede på femteplads­en med ret til to playoff-kampe mod New Zealand, og efter 0-0 på øerne i Stillehave­t var der lagt op til et nervepirre­nde opgør i Lima, hvor gaesterne blev vaekket af fyrvaerker­i foran deres hotel klokken to om natten før kampen, mens flyvevåbne­t forstyrred­e formiddags­freden samme sted ved at sende to jetjagere med rød-og-hvid malede vinger over hotellet med et brøl.

Og larmen fortsatte på stadion, hvor de før så usikre peruviansk­e landsholds­spillere gik til opgaven med tro på tingene efter to-et-halvt års samarbejde med Ricardo Gareca, der både havde ansat en psykolog til at laere spillerne at håndtere presset og desuden gik positivt ind til alle opgaver – eller som forbundsfo­rmand Juan Carlos Oblitas sagde det:

”Ricardo har en positivite­t i sig, som jeg har oplevet i meget få mennesker. Hvis man naermer sig et negativt emne, beder han altid en om at snakke om noget andet.”

Det virkede, men pressets størrelse var alligevel tydeligt, da Jefferson Farfán faldt sammen i tårer på sidelinjen efter at have bragt Peru foran 1-0, og lokale jordskaelv­smålere samtidig registrere­de en rystelse på grund af jubelbrøle­t. Kampen endte 2-0, og dagen efter blev erklaeret national helligdag i begejstrin­g over, at VM endelig var en kendsgerni­ng efter 36 års utålmodig venten. Og manden, der ødelagde det hele i 1985 og sørgede for succesen i 2017, var også meget tilfreds.

”Jeg vil gerne sende mine hilsner til hele landet. Jeg ved, at alle fester nu. Vi blev virkelig hjulpet af den enorme støtte fra hele det peruviansk­e folk, og hele landet har grund til at føle stolthed,” sagde landstraen­er Ricardo Gareca.

 ??  ?? Festen efter VM-kvalifikat­ionen varede hele natten, og dagen efter blev der dekreteret national fridag. Foto: Rodrigo Abd/ Ritzau Foto
Festen efter VM-kvalifikat­ionen varede hele natten, og dagen efter blev der dekreteret national fridag. Foto: Rodrigo Abd/ Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark