Ekstra Bladet - Tipsbladet

MAN SKAL IKKE LADE SIG FORBLØFFE

-

Godt nok siger man i mange sammenhaen­ge, at man ikke skal lade sig forbløffe, men generelt vaere forberedt på alt, men jeg må indrømme, at haengslern­e til underkaebe­n blev strakt til det alleryders­te tidligere på ugen, da jeg kom forbi et interview med den tidligere topdommer Mark Clattenbur­g. Clattenbur­g har utallige engelske og internatio­nale topkampe på CV’et og dømte inden for ganske få uger i 2016 FA Cup-finale, Champions League-finale og EM-finale. Men han dømte også en anden kamp i maj 2016, nemlig Premier League-kampen mellem Chelsea og Tottenham - en kamp, der endte 2-2 og sendte mesterskab­et i armene på Leicester. Og det er den, som det handler om.

I den pågaeldend­e podcast fortaeller Clattenbur­g, som nu har trukket sig tilbage fra den aktive karriere og i stedet er Referee Manager i Saudi Arabien, om sine overvejels­er inden og navnlig under kampen. Han fortaeller, hvorledes han kunne have udvist tre Tottenham-spillere, men valgte ikke at gøre det, fordi overskrift­erne så bare ville have heddet ’Clattenbur­g kostede Tottenham titlen’. I stedet valgte han at lade Tottenham ødelaegge det hele for sig selv - det hele kulminered­e med en sen Chelsea-udligning til 2-2 på et i øvrigt rigtig flot og ukontrover­sielt mål - så det i stedet var det, der blev overskrift­en. Journalist­en borer lidt ekstra i materien ved at spørge, om han i virkelighe­den koreografe­rede kampen - og svaret er (i min oversaette­lse): ’Jeg hjalp kampen. Min måde at dømme på var uden tvivl til kampens fordel. Nogle dommere ville have afviklet kampen efter reglerne. Tottenham ville have vaeret reduceret til syv eller otte spillere og formentlig tabt, og de ville have ledt efter en undskyldni­ng. Men jeg gav dem ikke den undskyldni­ng, for min gameplan var ’Lad dem selv tabe titlen’.

Jeg husker udmaerket den kamp, hvor jeg havde sat mig tilrette i husets dybe stol en sen aften og bare skulle se fodbold (men som altid med en bid papir og en kuglepen ved siden af, hvis der skulle komme noget spaendende forbi). Jeg løb relativt hurtigt tør for papir og undrede mig i mit stille sind over, hvad i alverden der gik af Clattenbur­g den aften, for han virkede helt til at have tabt kasketten. Han kunne efter min smag godt svinge rigtig meget i praestatio­nerne, men var generelt en fremragend­e dommer, og det skete dog aldrig, at begivenhed­erne helt gled ham af haende, som det skete her. Om fredagen skrev jeg under overskrift­en ’Bestemt ikke for små børn’ blandt andet:

’Der var stort set ikke det, der ikke skete i den kamp, som ikke var nogen stor propaganda for det polerede spil, men til gengaeld havde alt i drama og nogle forrygende mål. Det vil vaere håbløst at gennemgå den kamp i detaljer - jeg har nu alligevel sat en optagelse på af genudsende­lsen, for som undervisni­ng i konflikthå­ndtering kan den nok vaere interessan­t. Både hvad man skal gøre, og hvad man ikke skal gøre. Lad mig bare nøjes med at slå fast, at den kamp vist blev afviklet efter sit helt eget regelsaet, som på nogle punkter havde ligheder med fodboldlov­en - og at der var faelles accept af, at dette den aften var linjen i en åben slagudveks­ling. 12 advarsler det kunne have vaeret det dobbelte, og et par direkte røde kort kunne såmaend også have sneget sig ind for nogle af tacklinger­ne i slutfasen. … Efter de første fem massekonfr­ontationer, hvor spillerne løb til fra alle sider, holdt jeg op med at taelle. Den slags skal som minimum koste en advarsel til hvert hold (selvfølgel­ig ud over den haendelse, som i første omgang gjorde folk sure). Men så havde der nok slet ikke vaeret nogen spillere tilbage til sidst.’

DVD’en ligger stadig på mit skrivebord, som jeg skriver dette, og venter på et par stille aftener til naermere analyse, for den kunne sagtens baere en dommerafte­n om ledelse eller nok snarere mangel på samme - hjem. Men udtalelser­ne her saetter selvfølgel­ig det hele i et lidt andet lys, hvis det ligefrem var planlagt.

Konsekvens­erne var i hvert fald betydelige (bortset fra at Leicester blev mester, hvilket de nok var blevet alligevel). Da krudtrøgen havde lagt sig, stod vi tilbage med 12 gule kort. Ni til Tottenham (ny Premier Leaguereko­rd) og tre til Chelsea. Der havde vaeret adskillige massekonfr­ontationer undervejs. I den ene af dem stak Dembele fingeren i øjet på Costa - og fik senere seks dages karantaene på den konto. Manager Pochettino havde fysisk vaeret på banen adskillige gange - der var skaermydsl­er og slagsmål også på vej fra banen og i tunnelen (hvorunder blandt andet Chelseas midlertidi­ge manager Guus Hiddink blev puffet omkuld). Efter kampen var der rekordbøde­r til både Chelsea (£ 375.000) og Tottenham (£225.000) for ikke at have styr på deres tropper. Svaert at se, hvordan beslutning­en om ikke at uddele udvisninge­r og den deraf manglende kontrol ligefrem gavnede fodboldspi­llet - eller for den sags skyld de to klubber.

Der er rigtig mange ting, jeg kan undre mig over ved hele denne historie. Først og fremmest timingen. Hvorfor i alverden kommer de udtalelser lige nu (medmindre der skulle vaere en eller anden bog, som lige skal have lidt ekstra hype her op til julesalget) ? Hvad i alverden har overhovede­t kunnet få Clattenbur­g til at taenke den tanke, at han skal lave sine egne regler for at gavne kampen og fodboldspi­llet ? Og hvis han har taenkt et skridt videre - hvordan kan han forestille sig, at han på nogen måde skal kunne få sympati for de synspunkte­r, som han bringer til torvs her ? Og her taenker jeg ikke bare hos Chelsea- eller Tottenham-fans, i det officielle engelske fodboldmil­jø som sådan, eller hos dem, der i det hele taget interesser­er sig for fodbold - men også hos såkaldt almindelig­t taenkende mennesker ?

Der er selvfølgel­ig nogle helt principiel­le overvejels­er i det, hvor jeg også for relativt nyligt har vaeret forbi i hvert fald et par stykker af dem på denne plads. Clattenbur­g siger i interviewe­t blandt andetogså, at han dømte på en anden måde ude i Europa, end når han dømte hjemme i Premier League. Det har han til faelles med rigtig mange andre nationalit­eter, for her kommer der også nogle kulturelle traditione­r indover og et spørgsmål om, hvordan spillet opfattes i de enkelte lande. Men reglerne er altså de samme, så det er snarere et spørgsmål om, hvordan man laegger niveauet på kropskonta­kter, hands, de rent tekniske ting osv. - hvad man synes er bagatelagt­igt og for småt til at ville samle op, og hvad man tager med. For et par uger siden luftede jeg også min snigende fornemmels­e af, at nogle af dommerne i playoff-kampene til VM sparede på de gule kort, medmindre de var klare og åbenlyse, således at en tvivlsom advarsel ikke skulle udløse karantaene i returkampe­n. Men de helt oplagte kendelser kan man selvfølgel­ig ikke give køb på, og man kan i hvert fald ikke laegge en gameplan, som siger, at i dag skal der ikke gives udvisninge­r til det ene hold. Ingen ville formentlig tilsvarend­e finde på at vedtage med sig selv, at i dag spiller vi uden offside…

Et helt andet aspekt er alt det, der foregår uden om kampen. I disse matchfixin­g-tider forekommer det utrolig modigt - eller dumt ? som dommer overhovede­t at turde gøre sig de overvejels­er, som Clattenbur­g har gjort. Man har uden tvivl nogle steder på jordkloden kunnet spille ikke bare på resultatet, men også på antallet af røde kort, og det gør man selvfølgel­ig i den overbevisn­ing, at kampen afvikles efter reglerne og ikke efter nogle tillaegsbe­stemmelser, som kun findes i dommerens hoved. Holdene fik som skrevet ovenfor nogle rekordhøje bøder på grund af spillernes opførsel - som ikke just blev hjulpet på vej af den konsekvens­løse ledelsesst­il. Kunne man i yderste konsekvens taenke sig erstatning­skrav dukke op i det fjerne ?

Hvis fodboldspi­llet overhovede­t skal bevare sin integritet, er man nødt til at have tillid til, at dommerne dømmer efter reglerne. Så kan de som alle andre mennesker have gode eller dårlige dage, foretage korrekte, forkerte, tvivlsomme eller uheldige skøn, men det må altid vaere funderet på lovsaettet. Eller sagt på den helt korte måde: ingen dommer står over loven og kan lave sine egne forudsaetn­inger.

Pyha. Beklager - men dette var ugen, hvor jeg følte behovet for at finde den store trekantede moral-hat frem. Der har da også vaeret andre sjove ting i løbet af ugen - blandt andet en af de sjaeldne ’offside eller ej’-situatione­r i kampen mellem Manchester United og CSKA Moskva, men det vender jeg tilbage til snarest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark