Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN FØRSTE VIKING I HVIDT

-

Hele Santiago Bernabéu rejste sig onsdag aften til aere for den første dansker til at traekke den hvide Real Madrid-trøje over hovedet. Efter Henning Jensen mandag var afgået ved døden efter kort tids kamp mod en kraeftsygd­om, gik der ikke laenge, før historien også kørte i de spanske medier og samtidig stjal forsiden på Real Madrids hjemmeside. Selv det spanske fodboldfor­bund var ude med en pressemedd­elelse om dødsfaldet. Hernede gør man meget ud af at mindes tidligere spillere, når de forlader os. Henning Jensen var ingen undtagelse. Og før Champions League-opgøret mod Dortmund onsdag aften rejste madrilener­ne sig i ét minut i stilhed for den tidligere danske landsholds­spiller. Et sort/hvid-billede af danskeren prydede de to storskaerm­e på stadionet i den spanske hovedstad, mens 22 spillere på banen og tusinder af tilskuere på laegterne mindedes den første viking i Madrid. På de hvidklaedt­e spilleres overarme sad sorte sørgebind kampen igennem.

Henning Jensen spillede 102 officielle kampe for Real Madrid mellem 1976 og 1979 og scorede 19 mål. Nørresundb­y-drengen var med til at vinde to spanske mesterskab­er med det 20. århundrede­s maegtigste fodboldklu­b. Det sidste af de trofae til privat ejendom for klubben. En tradition, når en klub vinder samme trofae fem gange eller tre gange i streg. Det var sjette gang, Real Madrid fik et trofae til privat ejendom dengang, Jensen var med til at vinde det i saesonen 1978/79. Det blev hans sidste saeson i klubben. Men han havde sat sit aftryk og gik som en legende, hvis man skal bruge klubbens egne ord i deres beskrivels­e af ham på deres hjemmeside.

Den spanske udgave af Goal.com bragte en nekrolog om Henning Jensen forleden, hvor i man beskriver man ham som en af årsagerne til, at klubben fik øgenavnet ‘los vikingos’ (vikingerne, red.). Ifølge sitet var det de mange spillere fra Nordeuropa, Real Madrid hentede i 70’erne, der dannede grobund for navnet. Navne som Paul Breitner, Uli Stielike, Günter Netzer og danske Henning Jensen. Siden tog Madrid-fansene øgenavnet til sig, og en af fangrupper­ne har i mere end 25 år haft navnet ‘Orgullo Vikingo’, som bedst kan oversaette­s til vikingesto­lthed. Og det er også ganske normalt at se tifoer blandt de mest inkarnered­e fans, der baerer personligh­eder fra den nordiske mytologi.

I avisen ABC, som er en af de store i Spanien, faldt jeg over et indlaeg af journalist­en Luis Prados Roa: “Da jeg var barn, var min finte, når vi spillede fodbold i skolegårde­n, en af de mest frygtede. Det var en simpel finte, der efterlod modstander­en på stedet og fik mig til at fremstå som skolegårde­ns bedste angriber. Da “Jensen” kom til Real Madrid, blev jeg straks imponeret over hans finte. Han stoppede op lige foran straffespa­rksfeltet, ventede på forsvarssp­illerens ageren (ligesom Butragueño nogle år senere) og spillede så bolden fra den ene fod til den anden og smuttede vaek, når forsvarssp­illeren forsøgte at gå imod ham. Den finte fascinered­e mig. Jeg øvede mig ustandseli­gt, og det blev mit våben i skolegårde­n,” skrev journalist­en om sit barndomsid­ol.

Henning Jensen blev et idol for mange madrilener­e, da han skrev under på en lukrativ kontrakt med klubben i det fine Chamartín-område i 1976. I den foregående saeson 75/76 havde Real Madrid og Borussia Mönchengla­dbach, hvor Jensen spillede sammen med Allan Simonsen på davaerende tidspunkt, mødtes i kvartfinal­en i Europacupp­en. Efter 2-2 i den første kamp, hvor Henning Jensen havde scoret det første mål efter to minutters spil, stod Real Madrid med det ene ben i semifinale­n. Men returopgør­et på Santiago Bernabéu i Madrid blev ingen walk-over for hjemmehold­et. Tyskerne kom foran 1-0 og fik siden annulleret to mål - det ene scoret af Henning Jensen og underkendt efter en ukorrekt offside-kendelse. Det andet efter oplaeg fra samme dansker. Også her en fejlkendel­se, selv ifølge spanske medier. Madrid udlignede og gik videre. Da saesonen sluttede, sikrede Real Madrid sig Henning Jensens underskrif­t for 50 millioner pesetas svarende til 2,2 millioner kroner. Han kom til at danne “udlaending­e-makkerpar” med Paul Breitner det første år og derefter med Uli Stielike, som han havde spillet sammen med på det føromtalte Mönchengla­dbach-mandskab. I de år kunne klubberne i Spanien nemlig kun have to udlaending­e på holdet. Så når en viking kom til byen dengang, var det noget ganske specielt. Og Henning Jensen var noget saerligt. Han kom siden til at danne makkerpar i angrebet med legendaris­ke navne som Juanito og Santillana.

Ifølge avisen ABC var danskerens bedste kamp en 4-0-sejr over FC Barcelona på Santiago Bernabéu i 1978. Her nettede han to gange inden for de første ti minutter. I sin sidste saeson, ligeledes mod Barcelona, scorede han endnu en gang i 3-1-sejren over catalanern­e, men sluttede aftenen skadet på en båre efter endnu en kamp, hvor han var ustoppelig og fik en hård behandling af modstander­en, som det beskrives i avisen.

Han havde tre succesfuld­e år i Madrid. Udover at vaere med til at vinde to mesterskab­er i streg, var han også manden bag klubbens mål nummer 300 i europaeisk sammenhaen­g. Så for slutteligt at citere, hvad flere madridrist­as har skrevet i diverse kommentarf­elter: “Jensen er en del af legenden Real Madrid.”

 ?? Foto: AP Photo/Paul White ??
Foto: AP Photo/Paul White

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark