Ekstra Bladet - Tipsbladet

CRISTIANO RONALDOS STORE ÅR

Cristiano Ronaldo vandt sin femte Ballon d’Or-titel og er nu lige med Lionel Messi. Men hvor laenge varer de to stjerners dominans ved?

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Så stod han der igen, Cristiano Ronaldo. Torsdag 7. december lagde Cristiano Ronaldo et billede ud på sin Instagram-profil, hvor han stod på trappen op til døren på sit privatfly, og om aftenen fik portugiser­en så overrakt sit femte trofae ved Ballon d’Or-ceremonien i Paris, hvor den tidligere topspiller David Ginola var vaert.

Cristiano Ronaldo vandt første gang i 2008 efter Manchester Uniteds Champions Leaguesejr over Chelsea i Moskva, igen i 2013 og 2014 efter fire Lionel Messi-sejre på stribe, og nu er der yderligere to gyldne bolde i familiens varetaegt efter Real Madrids to Champions League-titler på 12 måneder.

”Det har vaeret et fremragend­e år. Vi vandt Champions League og La Liga, og på det personlige niveau blev jeg Champions Leaguetops­corer.”

”Trofaeer hjaelper med at vinde disse kåringer, og vi skal takke mine kolleger fra Madrid og Portugal. Det var meget vigtigt for mig,” sagde Cristiano Ronaldo efter overraekke­lsen i Paris.

”Jeg håber på at spille på dette niveau i et par år endnu. Jeg håber, kampen med Messi fortsaette­r, der er en grund til, at ting sker. Jeg har en god fornemmels­e i denne saeson, og vi får se, hvad der sker i slutningen af året.”

SAMMENLIGN­INGEN

Er det en lille spraekke, man aner i Cristiano Ronaldos kropspanse­r?

Ligesom Lionel Messi har Cristiano Ronaldo ikke ladet sig påvirke på banen af sagerne om skattesvig, og i Cristiano Ronaldos tilfaelde en hel del fokus på privatlive­t.

Ok, spillet har ikke vaeret fantastisk siden sommer, hvor portugiser­ens lejr afprøvede vandene på et historisk pengerigt transferma­rked og måske fiskede efter endnu en kontrakt med henvisning til skattesage­n.

Men Portugal skal til VM i Rusland, og Cristiano Ronaldo er allerede topscorer i Champions League med ni mål i seks kampe.

Han satte ny rekord ved at score i samtlige gruppespil­skampe og er kun tre scoringer fra at matche sidste saesons måltal i mesterliga­en, hvilket virker realistisk, hvis Real Madrid kommer forbi Neymar og Paris Saint-Germain i ottendedel­sfinalen til februar.

Men som Cristiano Ronaldo også selv var inde på, går sammenlign­ingen med Lionel Messi ikke vaek.

At Cristiano Ronaldo kan udligne den unikke duel med den 2½ år yngre argentiner i en alder af 32 år og 10 måneder er i sig selv en stor praestatio­n, og man spørger sig selv, hvor meget mere, den tidligere Sporting-spiller har i tanken.

Antallet af spurter og driblinger forbi modstander­ne er faldet drastisk, og i den nye mere centrale position foran mål Real Madrid går mindre af spillet gennem Cristiano Ronaldo.

Billedet af Lionel Messis karriere er lidt spejlvendt af portugiser­ens, en portugisis­k/ argentinsk yin og yang.

Hvor Lionel Messi var enevaeldig i Ballon d’Or i FC Barcelonas storhedsti­d med Pep Guardiola, Xavi og Andrés Iniesta, har Cristiano Ronaldo domineret under Real Madrids historiske periode med sejre i tre af de fire seneste Champions League-finaler.

Men hvor Cristiano Ronaldo indskraenk­er og genopfinde­r sig selv, har Lionel Messi aldrig før spillet så central en rolle på sine to hold.

FC Barcelona er faldet i niveau efter de store saesoner med Xavi og Iniesta, hvilket købene af Neymar (solgt til Paris Saint-Germain) og Luis Suárez (har haft et dårligt 2017) i sidste ende ikke kunne maskere.

VM-finalisten fra 2014 Argentina var naer ikke kommet med til slutrunden i Rusland, og begge steder er argentiner­en omgivet af spillere, der ikke udgør naer så gode hold som dem, Lionel Messi havde for fem år siden.

DE ANDRE OG DE NAESTE

Cristiano Ronaldo og Lionel Messis overherred­ømme understreg­es af, de to fik flere point i afstemning­en end de 28 efterfølge­nde nominerede. 670 til Messi og 946 point til Cristiano Ronaldo, hvilket for Ronaldos vedkommend­e er omtrent 100 point fra det maksimale.

Neymar var taettest på med 361 point, Gianluigi Buffons fine år med Juventus gav 221 point, og Cristiano Ronaldos holdkammer­ater Luka Modric og Sergio Ramos til 84 og 71 point.

Kylian Mbappé blev syver med 48 point, N’Golo Kanté fik 47 point, og top 10 blev lukket af Robert Lewandowsk­i og Harry Kane på henholdsvi­s 45 og 36 point.

Hvis PSG vinder Champions League, og Brasilien har et godt VM, kan Neymar blande sig i kåringen om 12 måneder, og det samme kan flere andre spillere med den rette kombinatio­n af Champions League- og VM-succes.

Men hvad sker der den dag, de to store er vaek?

Neymar er den oplagte arvtager, isaer hvis han ender i Real Madrid.

Men også Kylian Mbappé, Isco, Antoine Griezmann, Paulo Dybala og Kevin De Bruyne kan blande sig. Gabriel Jesus, der ikke var nomineret, vil sikkert også dukke op i kandidatfe­ltet.

Mbappé har alderen til at udvikle sig til en verdenskla­sseangribe­r. Forwardkol­legaen Gabriel Jesus og den offensive midtbanesp­iller Paulo Dybala kan også komme op i den kategori med de rette karriereva­lg og titler. Og ellers viser opremsning­en, hvor stort faldet kan blive, når Cristiano Ronaldo og Lionel Messi fader vaek fra eliten.

NYD DET

Er Cristiano Ronaldo den største for sin vilje, de afgørende aktioner og forvandlin­gen fra ineffektiv dribler i Sporting og Manchester United over altopsluge­nde forward fra 2007 til 2014 og nu som noget, der naermer sig centerforw­ard? Drastiske forvandlin­ger, Lionel Messi med sit medfødte talent aldrig har vaeret tvunget til eller var i stand til, selvom også han er vandret fra kanten til en forward-position.

Eller er det Lionel Messi med sit overnaturl­ige blik for spillet, de rette positioner og driblinger, der er den største? Måske endda større end Diego Maradona og Pelé, noget som det trods alt ikke er mange, der siger om Cristiano Ronaldo?

Argumenter­ne for og imod de to superstjer­ner er mange, og det vil fortsaette, så laenge de to holder sig på toppen, og styrkeforh­oldet mellem FC Barcelona og Real Madrid ikke bliver for ulige.

Debatten er nogle gange (ofte) traettende, engagerend­e, ophidsende, ofte alle tre ting på samme tid. Er det introverte dribler eller udadvendte portugiser med jernviljen? Hvem er blevet båret frem af spilsystem og dygtige holdkammer­ater?

Ballon d’Or-kåringen giver ikke svaret. Hverken den interne stilling på 5-5, pointtal og stemmeproc­enter betyder meget, når det er op til et par hundrede jurymedlem­mer selv at vaegte de overordned­e kriterier, der kort fortalt laegger op til en vurdering af individuel­t niveau, titler og personlige kåringer, fair play og så den diffuse vurdering af en spillers karriere, et kriterium der går direkte imod den meget nøje afgraensed­e vurderings­periode fra november året før og 12 måneder frem.

Med Cristiano Ronaldos 33 års fødselsdag et par måneder forude og Lionel Messis 31 års fødselsdag to dage før den afsluttend­e gruppekamp i Sankt Petersborg mod Nigeria er det mest sikre, at dominansen hører op snarere før end senere.

Under TV3Sports daekning af kåringen var ekspertkom­mentator Niels-Christian Frederikse­n inde på, at dette sandsynlig­vis var Cristiano Ronaldos sidste guldbold, efter Portugals EM-titel og Real Madrids historiske Champions League-titelforsv­ar havde båret angriberen igennem de to seneste afstemning­er.

Var det naturen, der stak hovedet frem under Cristiano Ronaldos takketale efter en saeson med få mål i La Liga og sløvt spil, som selv topscorer-stillingen i Champions League ikke kan skjule?

Cristiano Ronaldo vil selv vaere uenig og sige, det er en overfortol­kning, men der skal meget til at toppe de seneste år med Real Madrid.

En uheldig tackling eller et hul i fodboldban­e kan vaere nok til at slutte en aera, hvilket i lige så høj grad gaelder for Lionel Messi, der i modsaetnin­g til Cristiano Ronaldo stadig har sin hurtighed.

Det er med at nyde de to ekvilibris­ter, mens de stadig er på banen og har udsigt til at duellere ved samme VM-slutrunde. Og som FC Barcelona viser i La Liga-tabellen og Real Madrid i Champions League, er 5-5 i den argentinsk/ portugisis­ke Ballon d’Or-duel ikke nødvendigv­is et slutresult­at.

 ??  ?? Cristiano Ronaldo viste guldtøjet frem før Real Madrids hjemmekamp mod Sevilla sidste søndag. Foto: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Ritzau Foto
Cristiano Ronaldo viste guldtøjet frem før Real Madrids hjemmekamp mod Sevilla sidste søndag. Foto: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Ritzau Foto
 ??  ?? Cristiano Ronaldo med sin femte gyldne bold. Dermed er portugiser­en lige med Lionel Messi, der førte 4-1 efter kåringen i 2012, hvorefter Cristiano Ronaldo har vundet fire af de fem seneste kåringer.
Foto: Franck Faugere/AP/ Ritzau Foto
Cristiano Ronaldo med sin femte gyldne bold. Dermed er portugiser­en lige med Lionel Messi, der førte 4-1 efter kåringen i 2012, hvorefter Cristiano Ronaldo har vundet fire af de fem seneste kåringer. Foto: Franck Faugere/AP/ Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark