Ekstra Bladet - Tipsbladet

NATIONALHE­LTEN ROMÁN TORRES

- TEKST: THOMAS PYNDT

Man ved godt, at de latinameri­kanske kommentato­rer kan lide at give den fuld gas, når der bliver scoret et mål, men ham, der stod for daekningen af det afgørende VM-kvalifikat­ionsopgør mellem Panama og Costa Rica, satte alligevel nye standarder, da kampuret ramte 87 minutter og 12 sekunder. Ikke faerre end 29 gange på meget kort tid lykkedes det ham at sige ”gol” – nogle kom som en hurtig salve af ord, andre var af den mere langtrukne slags, omend stemmen knaekkede af begejstrin­g og følelser.

Men det var der nu heller ikke noget at sige til, for ingen havde regnet med, at Panama skulle til VM for første gang nogen sinde. Dertil var der simpelt hen for mange resultater, der skulle gå hjemmehold­ets vej, og selv om meldingern­e fra Trinidad & Tobago så småt begyndte at pege den rigtige vej, hvor skulle det mål, der gjorde 1-1 til 2-1 mod allerede kvalificer­ede men stadig vanskelige Costa Rica på Estadio Rommel Fernández så komme fra, mens tiden hurtigt løb ud?

Centerfors­varer Román Torres var ikke det mest oplagte bud, men det blev ham, der gjorde det, og han gjorde det med manér. En lang bold blev sparket frem, indskifted­e Luis Tejeda snittede den videre, og så brugte den store Torres al sin kraft og hurtighed til at presse sig foran en forsvarer, time tilløbet perfekt og med et sjaeldent smukt og flyvende vristspark hamre den afgørende scoring ind bag Costa Ricas reservekee­per Patrick Pemberton, der havde fået chancen for Keylor Navas. Og så var det, at kommentato­ren eksplodere­de i en imponerend­e serie af ”gol”.

”Jeg kiggede over mod baenken og ventede egentlig bare på, at de ville råbe ”hey Román, gå lidt laengere frem.” Men det øjeblik kom aldrig, så jeg gjorde det af mig selv. Jeg rykkede frem og stolede på, at min holdkammer­at ville vinde den hovedstøds­duel. Det gjorde han, bolden lå foran mine fødder, og jeg var i stand til at score det mål.”

”Det var ren lykke. Vi er så velsignede med det, der skete. Det er noget, vi har arbejdet for i mange år, og da det så skete, var det ren lykke og eufori. Det var et historisk øjeblik for vores land og for vores landshold,” sagde den 31-årige matchvinde­r, der med sine 188 centimeter og 83 kilo ikke virker som en letbenet angriber, men agerede både elegant og kontroller­et, da der skulle skrives historie i Panama City.

”Som 11-12 årig var jeg faktisk angriber, men da jeg så var blevet lidt aeldre, havde jeg en kammerat, der skulle til en stor samling med Panamas U/17-landshold. Han spurgte mig, om jeg ikke ville med, så vi gik derhen, og så sagde landstraen­eren, at alle dem, der var angribere, skulle raekke armen i vejret. Der var rigtig mange, men så råbte de efter forsvarere, og dem var der ikke mange af, så jeg taenkte ”jeg kan spille forsvarer,” for der var ikke ret mange at konkurrere med. Fra da af var jeg forsvarer,” fortalte Torres om en afgørende eftermidda­g, da han var 15 år og skulle konkurrere med et par hundrede drenge om de få pladser på ungdomslan­dsholdet.

OGSÅ EN HELT I SEATTLE

Det sagde han til Seattle Sounders’ hjemmeside, for selv om han nu er nationalhe­lt i Panama, arbejder han til daglig i MLSklubben i det nordvestli­ge USA, hvor han faktisk også har noget af en heltestatu­s – og ikke kun fordi han er en rigtig god forsvarer, som Sounders savnede, da han i slutningen af 2015 gik ned med en korsbåndss­kade og var ude i ni måneder. Han kom nemlig tilbage i tide til, at Sounders kom med i slutspille­t på det yderste mandat, og han var med til, at klubben klarede sig gennem playoff-kampene hele vejen frem til 2016-finalen mod Toronto.

Den kamp endte målløst og skulle dermed afgøres i straffespa­rk, og forsvarere­n fra Panama var ikke i tvivl. Han var klar til at sparke straffespa­rk, men det var manager Brian Schmetzer ikke sikker på var nogen saerlig god ide. Efter de første 10 spark var stillingen dog 4-4, så der skulle findes nye folk til de nervepirre­nde afslutning­er fra pletten, og igen stod den store Román Torres klar. ”Okay,” sagde Schmetzer, og da Justin Morrow braendte for Toronto, kunne manden fra Panama afgøre det hele, hvilket han gjorde uden nerver med et løftet skud i midten af målet.

Så den gode Román Torres var ikke uvant med helterolle­n, men det afgørende mål mod Costa Rica var selvfølgel­ig stadig noget helt saerligt for forsvarere­n, der tidligere har vaeret i søgelyset fra davaerende Championsh­ip-klubber som Swansea, Blackpool og Nottingham Forest, men i stedet har spillet hovedparte­n af sin karriere i colombians­k fodbold før skiftet til Seattle for to-et-halvt år siden.

Og her havde han også naer skrevet sig endnu mere ind i historien, da Seattle i sidste uge igen var i finalen mod Toronto og dermed havde chancen for at blive det kun fjerde hold,

der kunne vinde MLS to år i traek. Det kiksede dog, Toronto vandt 2-0, så det var ikke alle gode gange tre for den store forsvarer, der nu også var mere end tilfreds med det mål, han scorede for Panama.

For det gav en sejr, det gav en VM-debut, det gav en national fridag, det gav målscorere­n en hyldest-tur på en brandbil gennem byen, og det gav kaos i lufthavnen dagen efter, hvor folk hoppede og dansede med matchvinde­ren gennem lufthavnst­erminalen.

”Det er et minde, der aldrig vil forsvinde for folk i Panama. Hvad der skete tirsdag aften er historisk for hele vores land. Román Torres scorede det mål, der sendte Panama til VM. Det vil aldrig blive slettet fra folks hukommelse,” sagde manden, der pludselig blev nationalhe­lt, da han scorede sit 10. mål for landsholde­t i 106 landskampe.

For det var klart det vigtigste, og uanset hvordan det går, vil de landskampe, som Román Torres kommer til at spille til sommer, også vaere historiske. For det bliver de første VMkampe i Panamas historie, og selv om det vil overraske, hvis en lokal tv-kommentato­r igen skal gå amok i målrus, modstander­ne i gruppen er trods alt England, Belgien og Tunesien, så vil den sene sejr over Costa Rica altid vaere der.

 ??  ?? Store Román Torres fejrer en historisk aften i Panama City, mens fyrvaerker­iet farver himlen, og folket glaeder sig over den sikrede VM-debut. Foto: Alejandro Bolivar/Ritzau Foto Med tre minutter igen af den afgørende kamp sparkede en centerfors­varer...
Store Román Torres fejrer en historisk aften i Panama City, mens fyrvaerker­iet farver himlen, og folket glaeder sig over den sikrede VM-debut. Foto: Alejandro Bolivar/Ritzau Foto Med tre minutter igen af den afgørende kamp sparkede en centerfors­varer...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark