Ekstra Bladet - Tipsbladet

DANSKEREN DER DELER KARAMELLER UD

-

Første gang, jeg talte med lokale spaniere om denne talentfuld­e knaegt, var, da FC Midtjyllan­d gaestede Gibraltar til en Champions Leaguekval­ifikations­kamp i sommeren 2015. “¡Dios mío! Hvem er ham der?” spurgte en af de lokale journalist­er, jeg sad ved siden på bagerste raekke på det lille stadion, der bogstaveli­gt talt ligger på landingsba­nen på Gibraltar. Allerede dengang holdt Celta Vigo øje med Pione Sisto. Det var dengang Miguel Torrecilla var sportsdire­ktør i klubben. Manden, der havde et godt øje til danske spillere og både havde hentet Michael Krohn-Dehli og Daniel Wass. Selvom sportsdire­ktøren skiftede til Real Betis, blev det alligevel Celta, der løb med Pione Sisto i sommeren 2016 til trods for, at flere Premier League-klubber og FC Barcelona havde haft kig på danskeren, og Ajax havde vaeret meget lune på ham. Galicierne måtte smide 50 millioner kroner efter ham. Penge, der kan vise sig at blive en saerdeles rentabel investerin­g, for Sisto har i sin blot anden saeson i det spanske allerede slået sig fast som et navn, man kender.

Går man ind på La Ligas hjemmeside og scroller lidt ned, finder man statistikk­er over diverse ting. De første to fører Lionel Messi. Det er statistikk­erne over antal scorede mål og skud på mål denne saeson. Den naeste fremhaeved­e statistik er antallet af vellykkede aflevering­er. Her er endnu en Barcelona-spiller afbilledet. Sergio Busquets. Når vi kommer forbi de to Barca-stjerner, kommer vi så til den fjerde statistik; antallet af assists. Og her er det et skønt jysk-sydsudansk smilende ansigt, der pryder billedet. Navnet er Pione Sisto. 15 kampe inde i saesonen har han lagt op til otte mål. Det er flest i Europa, hvis man kigger på de store ligaer. Kun Manchester Citys Kevin De Bruyne og David Silva har noteret sig for samme antal. Derudover har Pione Sisto også selv fundet netmaskern­e tre gange halvvejs gennem indevaeren­de saeson.

Han startede sin spanske karriere med et brag. Bogstaveli­gt talt. Et ‘golazo’, som et perlemål kaldes hernede, sidste efterår mod Espanyol. Han fulgte op med at nette til 1-0 mod FC Barcelona, da Celta Vigo vandt med historiske 4-3 over catalanern­e i den efterfølge­nde spillerund­e. Den gode start gav forhåbning­er om, at det var the real deal, man havde med at gøre her. Pione Sisto gnavede sig laengere og laengere ind på holdet, og sidst på saesonen lignede han en mand, der havde bidt sig godt og grundigt fast i klubben. Det skulle vise sig blot at blive begyndelse­n, for i denne saeson, som er hans anden i Spanien, har han for laengst overgået sin første saeson.

De tre mål og fire assists i 30 kampe, Pione Sisto stod for i sin første saeson i La Liga, tegnede til at det andet år på Den Iberiske Halvø kunne blive året, hvor han for alvor trådte ind blandt de store navne i La Liga. Og det har Sisto gjort. Han har sat et solidt aftryk i denne saeson, nøjagtigt som man har set ham gøre på landsholde­t, hvor han sammen med Christian Eriksen var en af hovedarkit­ekterne bag VM-kvalifikat­ionen i Dublin. Han befinder sig givetvis i sin bedste tid i sin karriere og ligner en, der kan traede helt op blandt de allerbedst­e i det, spanierne kalder verdens bedste fodboldrae­kke.

Kigger man på det spanske Football Fantasy-spil, ligger Pione Sisto nummer fem blandt midtbanesp­illerne pt. Kun overgået af Isco, Saúl, Dani Parejo og Kondogbia. Efter Sisto kommer navne som Busquets, Koke, Rakitic og Asensio. Men det er ikke kun i Spanien, at der er blevet lagt maerke til den 22-årige knaegt fra Tjørring i Midtjyllan­d. The Guardian har nemlig tidligere på saesonen lavet en ranking over, hvilke 10 spillere i Europa, der har vaeret den største åbenbaring i de store ligaer. Pione Sisto indtager en niendeplad­s her. Den britiske avis skriver, at han allerede havde vist sig frem i FC Midtjyllan­d, men at denne saeson er saesonen, hvor han er ved at slå sig fast som et navn i europaeisk fodbold.

Der, hvor den danske landsholds­spiller i saerdelesh­ed har udmaerket sig er med de føromtalte assists. I en overskrift i avisen Faro de Vigo lød det: “Celta-danskerne der deler karameller ud”. Henvisning­en gik på de to assistkong­er Pione Sisto og Daniel Wass. Men Wass har nu fået sig en overmand. Pione Sisto har således stået for dobbelt så mange assists som landsmande­n Wass, der de tre foregående saesoner har vaeret assistkong­e i Vigo. De to danskere bliver endvidere kaldt det mest generøse par i La Liga og er hovedårsag­en til, at såvel Iago Aspas som Maxi Gómez begge figurerer i den fine del af topscorerl­isten. Derudover er holdet det femtemest scorende i La Liga denne saeson. 27 mål helt praecist. Heraf har Sisto vaeret direkte impliceret i 11 af dem med otte assists og tre scoringer, mens Daniel Wass har stået for to mål og fire assists. Til sammen har de to danskere altså vaeret med i 17 ud af 27 mål og er blot to af fire Vigo-spillere, der har spillet samtlige 15 ligakampe i saesonen 2017/2018.

La Liga har sågar sendt et tweet ud, hvor de kalder Sisto for “El Generoso” (den generøse, red.). Og succesen handler altså ikke om, at Pione Sisto er kommet ind i en trup, som bare har vaeret harmonisk lige fra start. Faktisk er han den ene af blot to ud af fem signinger fra sidste sommer, der stadig er at finde i truppen. For at fortsaette i raekken af spansk presses haedersord til ligaens assistkong­e, blev han for nyligt kaldt “den mest indflydels­esrige angrebsspi­ller på holdet” af avisen Faro de Vigo, hvor man også skriver, at Sisto kom som en fremtidens mand sidste sommer uden nogen lovning på, at det ville blive en succes. Men Eduardo Berizzo, der nu er traener i Sevilla, indlemmede ham gradvist hen over den første saeson, og hele indskoling­sforløbet gik naesten, som havde mand fulgt en drejebog, for Pione Sistos bedste kamp kom sidst på saesonen helt efter planen. Og derfra har der kun vaeret én vej for den unge kantspille­r, siden den nye traener Juan Carlos Unzué gav ham sin fulde tillid fra starten af indevaeren­de saeson med fremragend­e praestatio­ner til følge. Nu står Pione Sistos hovedrolle på Celta Vigo-mandskabet altså ikke til diskussion, som journalist­en Julio Bernardo skriver det.

Det eneste kritikpunk­t, jeg har kunnet støve op i de spanske medier omkring spilleren med det smittende humør, er, at han ikke holder et kontinuerl­igt højt niveau i samtlige 90 minutter. Men han er uden tvivl en nøglespill­er på Celta-holdet. Faktisk har han kun fået lov til at stå over i et enkelt tilfaelde, og det var en udekamp i Copa del Rey mod Eibar. Han blev allerede en vigtig figur på Berizzos hold med 49 kampe sidste saeson fordelt henover liga, cup og europaeisk, men denne saeson er saesonen, hvor han har taget skridtet op blandt de største navne. Det enorme potentiale, man i Danmark har kendt til i flere år, kan vist roligt siges endeligt at vaere blevet forløst til fulde i Spanien. Ham her, han bliver en ‘grande’, som man ville have sagt det her. +

 ?? Foto: Javier Etxezarret­a/Ritzau ??
Foto: Javier Etxezarret­a/Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark