Ekstra Bladet - Tipsbladet

BELGISK TOPFODBOLD FREM FOR COLLEGE I USA

- Joakim Maehle

AaB-Genk

12 ligakampe/0 mål

Joakim Maehle var en af de spillere, vi dårligt nåede at laere at kende, inden vi sagde farvel til ham igen. Han blev rykket op som senior i sommeren 2016, og i slutningen af september samme år brød han ind i startopsti­lingen på AaB’s hold som højre back. Snart var han en af profilerne på det nordjyske hold, og efter 24 Superliga-kampe og ét mål blev han, 20 år gammel, solgt til belgiske KRC Genk for et tocifret millionbel­øb. Goddag og farvel til et spaendende talent.

Men vi fik ham dog at se i Superligae­n, inden han rejste til udlandet, og det var naer ikke blevet tilfaeldet. I U/19-tiden døjede Joakim Maehle i mere end et år med en hofteskade, og han stod over for at skulle opereres. Fodboldkar­rieren stod stille, så for at prøve noget helt nyt overvejede han at tage til USA for at spille collegefod­bold. Han havde modtaget papirerne fra det firma, der skulle hjaelpe med at finde et sted at spille; den nordjyske teenager skulle bare skrive under og sende dem retur, men så blev hoften bedre uden en operation, og i foråret 2016 spillede Maehle godt for AaB’s U/19hold. Som den sidste af en flok på seks spillere fra årgang 1997 fik han en kontrakt og blev rykket op i Superliga-holdet. Derfra gik det hurtigt.

”Inden sommerferi­en sidste år sad jeg med en uvis fremtid og vidste ikke, om jeg skulle spille Superliga. Nu sidder jeg i en af de største klubber i Belgien, så det er gået ufatteligt staerkt. Man skal holde tungen lige i munden og begge ben på jorden,” siger Joakim Maehle om de seneste to års udvikling.

Og det gør han så, holder benene på jorden, når han altså ikke bruger dem til at galopere op og ned ad højrekante­n på Luminus Arena i Genk. Da han ankom i sommer, regnede han med, at han først og fremmest ville vaere indskifter og få chancen i et par pokalkampe, men så blev Timothy Castagne, førstevalg til pladsen som højre back, solgt, og pludselig rykkede Maehle frem i køen. Angolanere­n Clinton Mata blev lejet til pladsen og har spillet regelmaess­igt, men det danske nyindkøb har spillet 12 ligakampe, fem fra start.

”Jeg har fået mere spilletid, end jeg turde håbe på. Jeg er startet i de seneste tre kampe og har gjort det rigtigt fint. Jeg håber at kunne starte inde i de sidste to kampe inden ferien,” siger Maehle, der altså har gjort det modsatte end så mange andre Superliga ud farere genne mårene; rejst ud med lave forventnin­ger og er blevet positivt overrasket.

”Da jeg blev rykket op i Superliga-truppen, var jeg heller ikke den, man forventede skulle spille mest, men jeg har overrasket traeneren og de andre spillere. Jeg har gjort mig fortjent til at spille. Det med at komme fra baghjul har jeg gjort hele min karriere. Jeg synes selv, at jeg er mentalt staerk og god til ikke at blive slået ud af at få en kamp eller fem i traek på baenken. Jeg vil gerne spille, men jeg er 20 år, og jeg har forhåbentl­ig mindst 15 år tilbage i karrieren.” EN LILLE, SKANDINAVI­SK GRUPPE Det med at vaere langt vaek hjemmefra er ikke nyt for Joakim Maehle. Han gik et år på efterskole og boede tre år på AaB College. Familien er en dagsrejse i bil vaek fra at kunne komme på besøg, og desuden ville han vaere endnu laengere vaek fra Nordjyllan­d, hvis han var rejst til USA. Så han klarer sig godt i det belgiske.

”Men selvfølgel­ig er det anderledes at bo langt vaek fra sine kammerater, som jeg spillede med i AaB, og som jeg havde et socialt liv med uden for banen. Det har nok vaeret det svaereste at give afkald på vennerne. Jeg kan se på de sociale medier, at de er sammen, og så sidder jeg alene et sted i Belgien. I starten syntes jeg, det var rigtigt svaert, men som tiden går, har jeg også fået kammerater hernede, som jeg ses med uden for banen. Det er en fantastisk klub at komme til, fordi der er så mange unge spillere, og man er vant til at tage imod unge spillere,” siger Joakim Maehle, der har en dansk holdkammer­at i form af Marcus Ingvartsen.

”Det betyder rigtigt meget. Hvis der sker noget i Danmark eller Superligae­n, kan man tale lidt om det, og det er rarere end ikke at kunne gøre det. Der er også en nordmand, Sander Berge, som er et år yngre end mig. Ham taler jeg meget med, og han er mega fin. Vi er en lille skandinavi­sk gruppe, der går meget sammen.”

Der er en voldsom traengsel og alarm i belgisk fodbold i juledagene. Lillejulea­ften møder Genk KV Kortrijk, og den 27. skal holdet til Oostende, inden der venter en måneds vinterferi­e. Så Maehle kan ikke rejse hjem i juledagene, men til gengaeld kommer hans mor, far og to brødre på besøg hos ham. Dem skal han nok finde plads til, han puster bare et par luftmadras­ser op.

”Jeg har en dobbeltsen­g, så det ender nok med, at jeg må sove sammen med en af mine brødre, men det går jo nok,” griner han.

Der er noget at spille om, for Genk ligger nummer ni i ligaen, fire point fra den placering i top seks, man gerne vil nå, inden ligaen bliver delt i slutningen af januar. Resultater­ne har ikke vaeret gode nok, og derfor havde klubbens tidligere spiller Philippe Clement onsdag første arbejdsdag som ny traener.

Så efter nogle begivenhed­srige år for Joakim Maehle, er der ikke udsigt til, at den kommende tid bliver kedeligere. Han skal overbevise den nye traener, at han skal spille i 2017’s sidste kampe, og så skal han arbejde på at blive førstevalg frem mod sommer, hvor Genks lejeaftale med backkolleg­aen Clinton Mata udløber.

”Jeg ser ham ikke som en kaempe konkurrent. Han er 26 år, og jeg synes ikke, han er noget specielt. Jeg synes ikke, han er bedre end mig. Grundet vi har vaeret inde i en dårlig periode, har traeneren satset på en mere erfaren startellev­er og sat det defensive i fokus først. Det er ikke til min fordel, for min styrke er i offensiven. Men at det er en lejet spiller gør, at jeg har et halvt år til at vise mig frem og håbe, at de vil satse endnu mere på mig frem over,” siger Joakim Maehle.

 ?? Foto: Trondur Dalsgaard/ Ritzau Foto ?? Joakim Maehle med det danske U/21landshol­d dette efterår.
Foto: Trondur Dalsgaard/ Ritzau Foto Joakim Maehle med det danske U/21landshol­d dette efterår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark