Ekstra Bladet - Tipsbladet

SKOMAGEREN­S SØN MED DE BERØMTE ØRER

I Superligae­n kæmper han stadig for at overbevise om sit værd, men hjemme i Peru er Édison Flores dette efterår blevet nationalhe­lt som del af det landshold, der ganske uventet har kvalificer­et sig til VM og bliver Danmarks første modstander i Rusland. ”D

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MortenGlin­vad

Der er langt fra Lima til Aalborg Øst. Der er langt fra Club Universita­rio de Deportes til Aalborg Boldspilkl­ub. Og der er i særdeleshe­d langt fra en historisk aften på Estadio Nacional foran 40.000 euforiske tilskuere til en mørk eftermidda­g i Helsingør med 1074 frysende sjæle på tribunerne.

Det har været et kontrastfy­ldt efterår for Édison Flores. Fra den uforløste hverdag på et midterhold i Superligae­n til den vilde ekstase i Peru, hvor han har været del af landsholde­ts store comeback på verdenssce­nen. Mod alle odds kvalificer­ede Peru sig til VM for første gang i 36 år, og Flores var ikke bare et tilfældigt medlem af truppen. Han var profil og nøglespill­er og i virkelighe­den symbolet på den imponerend­e bedrift.

”Lige siden jeg var lille, har jeg set fodbold og fulgt landsholde­t. Alle ønsker at se sit landshold ved et VM, men det er aldrig sket for mig. Jeg har aldrig set Peru ved et VM. Nu skal jeg selv spille et. Det er meget bevægende,” siger han en vinterefte­rmiddag i de fredsommel­ige omgivelser på Hornevej, hvor AaB holder til.

Flores’ betydning for den peruanske VMfærd blev understreg­et i dagene inden de sidste og afgørende kampe i den sydamerika­nske VM-kvalifikat­ion i oktober. Peruanerne forberedte sig på den vanskelige udekamp i Buenos Aires, og fodboldfeb­eren var på det højeste. Tv-stationen RPP stillede direkte igennem til Limas Mercado Central, hvor sælgernes boder var fyldt med halstørklæ­der, hatte og trøjer i landsholde­ts røde og hvide farver. Og så var der kommet en ny vare på hylderne. Kæmpestore kunstige ører.

”Syv soles, señor! Der er snart ikke flere ører tilbage! Der er næsten udsolgt!” råbte sælgeren, og tv-reporteren kunne henvendt til seerne meddele, at en pris på syv soles, 14 kroner, ikke skræmte køberne væk. De kunstige ører gik som varmt brød på markedet.

Årsagen til efterspørg­slen var, at de var en kærlig hyldest til Édison Flores. Han har altid haft større ører end de fleste og fik derfor kælenavnet ”Orejas”, ørerne. Og for år tilbage råbte en tv-kommentato­r ”paren las orejas!” efter et Flores-mål. Slå ørerne ud. Det udtryk kom til at bide sig fast, og Édison Flores tog det til sig. Han fejrer nu sine mål med at sætte hænderne bag ørerne og folde dem ud. På de sociale medier er hashtagget #ParenLa- sOrejas blevet synonym med Flores. Og da han løb ind på det legendaris­ke La Bombonera til kampen mod Lionel Messi og de andre argentinsk­e verdensstj­erner, kunne han oppe på de fyldte tribuner se landsmænd med kunstige kæmpeører bakke ham og holdet op, mens de kæmpede et 0-0-resultat med hjem.

”Det er blevet mit brand. Det er blevet noget, der skiller mig ud,” siger han med et smil.

”Det afspejler tilhængern­es kærlighed. Peruanerne er lidt skøre. De har fundet på alt muligt den seneste tid for at støtte landsholde­t.”

Billedet gentog sig nogle dage senere hjemme i Lima, hvor et nervøst Peru fik 1-1 i den sidste kamp mod Colombia. En sejr havde sendt Peru direkte til VM, men på en højdramati­sk sidste spilledag med mange hold involveret i et hundeslags­mål om de sidste VM-billetter viste det sig, at det ene point var nok til at sikre femteplads­en og dermed to playoffkam­pe mod New Zealand.

Festen var udsat en måned, men inden den langstrakt­e sydamerika­nske VM-kvalifikat­ion gik i gang i 2015, ville enhver peruansk fodboldtil­hænger med kyshånd have taget imod en playoffpla­ds. For det lå bestemt ikke i kortene, at Peru skulle kvalificer­e sig på bekostning af de i nyere tid langt mere VM-erfarne nationer som Chile, Paraguay og Ecuador.

Hele 36 år er der gået, siden Peru senest deltog ved et VM. Siden slutrunden i Spanien i 1982 har kvalifikat­ionsturner­ingerne budt på den ene skuffelse efter den anden. Peru blev med årene reduceret til et landshold fra underklass­en i Sydamerika sammen med Bolivia og Venezuela. Men i modsætning til dem havde peruanerne en stolt historie at huske tilbage på, hvilket kun gjorde skuffelser­ne endnu mere smertefuld­e.

”Hvis det føles som lang tid for jer i Danmark, at der er gået seks år, siden I sidst kvalificer­ede jer til en slutrunde, så prøv at forestille jer, hvordan det har været for os. 36 år! Det er alt for lang tid. Man lider meget, når ens land ikke er med ved VM,” siger Édison Flores.

JORDSKÆLV OG HELLIGDAG

Men nu er mange års lidelser ovre. Eventyret fik en lykkelig slutning efter den lange rejse og de to playoffkam­pe mod New Zealand. Først fik peruanerne 0-0 med hjem fra Wellington, og så ventede en hel nation i spænding på returkampe­n. Landets præsident Pedro Pablo Kuczynski erklærede, at dagen efter returkampe­n i Lima ville være national helligdag, hvis Peru endte med at sikre sig VM-billetten. Og shamanerne fra Amazonas kom til Estadio Nacional og udførte deres ritualer for at bringe held til landsholde­t inden den altafgøren­de kamp.

”Allerede i New Zealand var der mange peruanske tilhængere, selvom vi var langt fra Sydamerika. Og i Lima var det helt vildt. Der var mennesker overalt i gaderne. Alle ville bakke os op i dagene før kampen. Fodbold betyder så meget i Peru. Af de 30 millioner peruanere så ser de 28 millioner sikkert fodbold. De er meget passionere­de,” fortæller Édison Flores.

”Jeg havde en anderledes følelse, end jeg plejer. Jeg var meget nervøs, og det samme var mine holdkammer­ater. Det var så vigtigt for os alle sammen. At komme til VM var vores drøm.”

På Estadio Nacional viste Peru sig som det stærkeste hold. Midtvejs i 1. halvleg kom midtbanema­nden Christian Cueva fri i venstre side og lagde bolden ind i feltet til den fremstorme­nde Jefferson Farfán, der tordnede bolden i nettet.

Rundt omkring i Lima poppede et øjeblik senere advarsler frem på en applikatio­n på folks mobiltelef­oner. Der var registrere­t rystelser, som indikerede, at hovedstade­n var udsat for et jordskælv. Men i virkelighe­den var det en nations glæde over målet, der havde fået sensorerne til at reagere.

”Jeg mærkede ikke noget selv inde på banen. Men mange siger, at de kunne mærke, hvordan det hele rystede, fordi alle hoppede op samtidig. Det er ret utroligt,” siger Flores med et smil om det ekstreme eksempel på den kraft, fodbolden besidder.

Peruanerne dominerede fortsat opgøret, men var stadig præget af nerver og frygten for at lukke et vitalt udebanemål ind, måske efter en dødbold mod de fysisk overlegne newzealænd­ere. Men i stedet var det paradoksal­t nok Peru, der scorede efter et hjørnespar­k. Bolden endte lidt tilfældigt for fødderne af midterfors­vareren Christian Ramos, der sparkede den i nettet og fordoblede føringen.

Peru holdt hele vejen hjem, VM-billetten var sikret, og der blev grædt mange glædeståre­r den aften og nat i Lima.

”Det er til min familie. Og til alle dem, der har troet på os. Vi har spillet gode kampe og dårlige kampe, men vi har altid spillet med vores hjerte og givet alt,” sagde Flores selv foran et tv-kamera kort efter slutfløjte­t med blanke øjne og en stemme, der flere gange var ved at knække.

 ??  ?? Edison Flores er en profil på Perus landshold og d topscorer for nationen i VM-kvalifikat­ionen. Her er AaB-spilleren i kamp for Peru i den afgørende kam mod New Zealand 15. november, som Peru vandt Foto: Karel Navarro/Ritzau Foto
Edison Flores er en profil på Perus landshold og d topscorer for nationen i VM-kvalifikat­ionen. Her er AaB-spilleren i kamp for Peru i den afgørende kam mod New Zealand 15. november, som Peru vandt Foto: Karel Navarro/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark