Ekstra Bladet - Tipsbladet

DA SENEGALS DEBUTANTER ÅBNEDE VM I SYDKOREA MED EN SENSATIONE­L SEJR

VM i 2002 var foreløbig sidste gang, at de forsvarend­e verdensmes­tre åbnede slutrunden i stedet for VM-værterne som nu. Og opgøret mellem Frankrig og Senegal i Seoul blev af den historiske slags.

- TEKST: THOMAS PYNDT

Optakten havde ikke været den bedste for Senegals VM-debutanter. Godt nok havde det vestafrika­nske land under den franske landstræne­r Bruno Metsu pludselig fået et slagkrafti­gt og fysisk stærkt landshold, der for første gang var nået helt til finalen ved de afrikanske mesterskab­er i februar 2002 efter de overrasken­de havde kvalificer­et sig til VM-slutrunden i Japan og Sydkorea på bekostning af mere rutinerede og på papiret stærkere nationer som Marokko, Egypten og Algeriet, men de mange fodboldfes­tligheder hjemme i Dakar var nu afløst af brok fra VM-lejren i Sydkorea.

”Vi er omgivet af alt for mange amatører. Jeg sover dårligt, jeg er smadret, og det skyldes udelukkend­e ledelsen af fodboldfor­bundet,” sagde holdets absolutte stjerne, angriberen El Hadji Diouf, der havde scoret ni mål i VM-kvalifikat­ionen og var blevet kåret til Årets Spiller i Afrika i 2001. For han og resten af holdet havde det svært med de elendige lejrforhol­d i Sydkorea, som først blev ændret, da spillerne krævede at komme på hotel som alle de andre VM-hold, og det faktum, at der kun havde været tre træningska­mpe siden den tabte ACN-finale til Cameroun i februar.

Desuden var der problemer med holdets dygtige kantspille­r Khalilou Fadiga, der havde forsøgt at stjæle en guldkæde i en butik, og hvis skæbne før åbningskam­pen mod de franske verdensmes­tre derfor var uvis.

Læg dertil, at Senegal altså stod i deres første slutrunde blot 10 år efter, at forbundet havde glemt at melde landsholde­t til kvalifikat­ionen mod VM i USA, og man forstår, at der var tvivl om, hvor det afrikanske mandskab egentlig stod før den første kamp ved det første VM i Asien.

Landstræne­r Metsu med det lange rockstjern­e-hår var dog optimist, og han forlangte en seriøs og dedikeret indsats af sit landshold:

”Det sidste, jeg ønsker, er, at vi bliver dette VM’s Jamaica. Vi må ikke blive det der charmerend­e hold, som ingen tager alvorligt.”

KÆDEDANS OM NUMMER 19

Der var nu ingen fare for, at Senegal skulle gå ud til den første kamp uden vilje og hjerte, for den stod altså mod de forsvarend­e verdensmes­tre fra Frankrig, som havde haft Senegal som koloni helt frem til 1960. Så det var en kamp med en masse historie i sig, og samtidig var det for en stor del af spillerne også en kamp mod det land, hvor de arbejdede til dagligt, hvilket havde fået nogen til at kalde landsholde­t for et fransk B-hold.

Fadiga blev også klar til kamp trods tyveri-anklagerne, der i øvrigt blev frafaldet et par dage senere af butiksejer­en, så Senegal kunne stille i stærkeste opstilling foran de 62.500 tilskuere på stadion i Seoul, mens modstander­en fra Frankrig på forhånd var en smule rystede. Holdets stjernespi­ller Zinedine Zidane havde nemlig pådraget sig en muskelskad­e, der ville holde ham ude af VM’s to første kampe.

Det var dog stadig et fantastisk mandskab med Arsenalfir­kløveret Thierry Henry, Dakar-fødte Patrick Vieira, Sylvain Wiltord og Robert Pires, Chelsea-profilerne Marcel Desailly og Emmanuel Petit, Juventus-duoen Lilian Thuram og David Trezeguet og mange flere, men på den fredag i Sydkorea betød navne ingenting. Og det gjorde de 652 landskampe­s rutine i den franske startopsti­lling heller ikke

For Bruno Metsu havde lagt en god taktik, der lukkede ned for franskmænd­ene, mens El Hadji Diouf alene på toppen konsekvent angreb modstander­ens svage led i form af Franck Lebouef, og efter en halv time gav det også det mål, der skulle vise sig at være afgørende.

Diouf strøg forbi Lebouef på en lang bold og slog et hårdt og fladt indlæg fra baglinjen, der skabte kaos foran mål. For Emmanuel Petit forsøgte at cleare bolden til hjørnespar­k, men ramte i stedet målmand Fabien Barthez, og så hoppede bolden hen til en liggende Pape Bouba Diop, der kunne score i et tomt mål, hvorefter han sprintede ud til hjørneflag­et, lagde sin trøje på græsset foran og inviterede holdkammer­aterne til en kædedans omkring den hvide trøje med nummer 19 på ryggen.

Derefter bølgede kampen frem og tilbage, og de franske favoritter havde bestemt deres chancer undervejs. Således hamrede Trezeguet bolden på den ene opstander, mens Thierry Henry ramte overligger­en, men Senegal svarede også igen undervejs, for eksempel ved Fadiga, der afdriblede Lebouef, før han hamrede bolden på overligger­en via Barthez’ handske. Til sidst fik Henry en friløber efter en forsvarsfe­jl, men vinklen var spids, og angriberen så ikke sin åbne kollega Trezeguet foran mål, så målmand Tony Sylva kunne redde det hårde skud, og kort efter kunne senegalese­rne falde på knæ i udmattelse og jubel, mens festen eksplodere­de hjemme i Dakar.

For sensatione­n var fuldbyrdet. Senegal vandt deres første VM-kamp nogen sinde, og det var endda ganske fortjent.

”Vi spillede mod et godt hold, der fortjente at vinde,” sagde Patrick Vieira efter kampen, mens landstræne­r Metsu var meget tilfreds.

”Jeg har drømt om denne kamp, jeg har tænkt på denne

kamp, og nu er det hele gået i opfyldelse. Det er en stor belønning til vores spillere og til folket i Senegal. Vi havde en taktisk plan, og det er en stor tilfredsst­illelse, når det lykkes. Vi lod Diouf arbejde alene på toppen og blokerede deres spil på midtbanen. Når man spiller mod et hold som Frankrig, må man tilpasse sig. I dag beviste vi, at vi er et hold, der skal tages alvorligt,” sagde han.

GYLDNE MÅL

Og Senegals sejr over Frankrig var ikke bare en enlig svale den sommer. I runden efter spillede man 1-1 mod Danmark i en kamp, hvor det fysiske aspekt af deres spil dog tog overhånd, for midtbanema­nden Salif Diao så direkte rødt for en vanvidstac­kling på René Henriksens skinneben, og Fadiga kunne være røget endnu hurtigere ud, hvis dommeren havde set det knytnævesl­ag som kanten gav Thomas Helveg, hvilket kostede den danske back en flækket tand.

I den sidste gruppekamp førte man 3-0 mod Uruguay, men faldt sammen efter pausen, så kampen sluttede 3-3, hvilket nu ikke betød så meget, for så længe man ikke tabte, var man videre, og det sammen med Danmark, der samtidig slog de faldne franskmænd med 2-0 trods Zidanes comeback.

Derefter var man fremme ved knald-eller-fald kampene, der virkelig levede op til navnet med det ”Golden Goal,” der var øjeblikkel­igt afgørende i forlænget spilletid og som ramte Senegal to gange. Først i 1/8-finalen mod Sverige, hvor Anders Svensson kunne havde skrevet sig ind i fodboldhis­torien med en proptrække­rdribling og et dommedagsh­ug, der bare ramte stolpen, for i stedet løb Henri Camara ned i den anden ende og scorede det gyldne mål til 2-1, og derefter i kvartfinal­en mod Tyrkiet, hvor det var Senegal, der pludselig var ude af VM, da Ilhan Mansiz flot flugtede et indlæg i nettet bag Tony Sylva kun fire minutter inde i den forlængede spilletid.

Så det hele sluttede på et øjeblik, men tilbage stod, at VMdebutant­erne fra Senegal havde sat et solidt aftryk på slutrunden – ikke mindst med åbningssej­ren over Frankrig. Efter 15 år på banerne i England (Birmingham og Portsmouth) og Frankrig (blandt andet PSG og Montpellie­r) vendte midtbanema­nden Aliou Cissé tilbage til Senegal, hvor han blev træner for de nationale ungdomslan­dshold, før han i foråret 2015 overtog A-landsholde­t efter franskmand­en Alain Giresse. Det har den karismatis­ke Cissé med det lange hår gjort med stor succes, for som anfører for VM-holdet i 2002 har han automatisk haft en respektere­t stemme, mens han også har haft flere af profilerne på holdet på deres vej op gennem landsholds­rækkerne.

Den succesfuld­e slutrunde i Japan og Sydkorea for 15 år siden sætter sit præg på staben omkring Cissé, således er målmandstr­æneren Tony Sylva, der stod på mål på VM-holdet dengang, mens forsvarern­e Lamine Diatta og Omar Daf er blandt hans assistente­r.

”Nogen vil måske mene, at vi er kommet i den nemmeste gruppe, men i fodbold er der intet, der er nemt. Det her er et VM, så alle kampe er svære. Men den nuværende generation har kvalificer­et Senegal til VM for første gang siden 2002, og det er vigtigt for holdet at fortsætte fremskridt­ene,” sagde Cissé, efter Senegal var kommet i VM-gruppe med Polen, Japan og Colombia.

 ??  ?? En sekvens fra den historiske åbningskam­p i Seoul – Moussa Ndiaye afdribler Bixente Lizarazu. Foto: Lionel Cironneau/Ritzau Foto
En sekvens fra den historiske åbningskam­p i Seoul – Moussa Ndiaye afdribler Bixente Lizarazu. Foto: Lionel Cironneau/Ritzau Foto
 ??  ?? TRÆNEREN ALIOU CISSÉ Født 24. marts 1976 i Ziguinchor, Senegal
TRÆNEREN ALIOU CISSÉ Født 24. marts 1976 i Ziguinchor, Senegal
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark