Ekstra Bladet - Tipsbladet

VM-DELTAGER MED SUPERLIGA-HISTORIE

Costa Rica stiller med hele fem tidligere Superliga-spillere i deres idealopsti­lling til VM, men hvordan har Bolanos, Gamboa, Oviedo, Calvo og Ureña egentlig klaret sig i karrieren, siden de forlod Danmark?

- TEKST: THOMAS PYNDT

Som det sig hør og bør for en topseedet i et kontinenta­lforbund – CONCACAF-kvalifikat­ionen begyndte allerede i foråret 2015, så FIFA-seedningen i august 2014 lige efter VM i Brasilien lå til grund, hvilket placerede Costa Rica over Mexico – sikrede ”Los Ticos” sig billettern­e til Rusland uden de store problemer.

I det første gruppespil tabte de kun point ved at spille 1-1 på Jamaica, og i sekskants-turneringe­n om de tre direkte VM-pladser og playoff-muligheder­ne for nummer fire kom Costa Rica fremragend­e fra start med en udesejr over Trinidad & Tobago og en sikker 4-0 sejr hjemme over den onde ånd fra USA, hvilket i øvrigt kostede Jürgen Klinsmann jobbet som amerikansk landstraen­er.

Derefter fulgte dog en mindre nedtur med nederlag i Mexico samt uafgjorte kampe i Honduras og hjemme mod Panama, men sommerferi­en kunne dog afholdes med nogenlunde ro i sindet efter endnu en sejr over Trinidad & Tobago, og i september blev skabet så sat på plads.

For først vandt man igen over USA, denne gang med 2-0 i New Jersey, hvor gaesterne ikke havde grund til at føle sig på udebane med de mange costarican­ere, der kom til fra New York, og derefter klarede man 1-1 mod Mexico på et proppet Estadio Nacional i San José.

Dermed lå Costa Rica med to kampe tilbage seks point foran Honduras og USA på fjerde- og femteplads­en, så det var kun i den yderste teori, at VM-turen kunne kikse, og det gjorde den da heller ikke. I naestsidst­e runde blev det 1-1 hjemme mod Honduras via en udligning i det 95. minut af stopperen Kendall Waston, og så var Costa Rica klar til deres femte VM. • Costa Rica kan stort set stille med det samme hold, som tabte VM-kvartfinal­en til Holland på straffespa­rk. Kun den nu 34-årige venstrebac­k Junior Diaz er ikke laengere en del af landsholde­t.

• Costa Rica har kun vundet fire OL-medaljer, alle i svømning og praesteret af søstrene Silvia og Claudia Poll.

• Christophe­r Colombus var i 1502 den første europaeer, der satte fod i Costa Rica på sin fjerde og sidste rejse over Atlanterha­vet.

• ”Costa Rica” betyder ”den rige kyst” på spansk. I dag er hovedindus­trien dog turisme med to millioner besøgende om året til det fredelige og naturskønn­e land.

Umiddelbar­t skulle man ikke tro, at en VM-kamp mellem Serbien og Costa Rica kunne fylde specielt meget i Danmark, men ikke desto mindre er det en kamp, der bringer tilhaenger­e fra FC København, Brøndby, FC Midtjyllan­d, FC Nordsjaell­and og OB sammen. For de vil alle kunne saette sig foran fjernsynet og kigge på landsholde­t fra den lille mellemamer­ikanske nation og taenke på dengang, en af spillerne fra Costa Rica tørnede ud for deres klub.

Allerede ved VM i 2014 var der et par kendte navne i truppen i form af FC Københavns Christian Bolanos, der havde ramt storformen op til slutrunden og både scorede FCK op på andenplads­en og skaffede AaB mesterskab­et en runde før tid, mens backen Christian Gamboa, der kun var en saeson i FCK, spillede fast for VM-overraskel­sen.

Den anden tidligere FCKback Bryan Oviedo kunne også sagtens have vaeret med, men han var så uheldig at braekke benet i en FA Cupkamp for Everton, og selv om han kaempede hårdt, nåede han ikke at blive klar til VM. Og så var der også den hurtige angrebsind­skifter Marco Ureña, der scorede til 3-1 i Costa Ricas sensatione­lle åbning mod Uruguay, men på det tidspunkt spillede han i Kuban Krasnodar, så det fyldte ikke så meget, som det ganske givet vil gøre til sommer, efter Ureña har vaeret i både Midtjyllan­d og Brøndby.

Den lille angriber blev dog aldrig den store succes i Superligae­n, selv om han kom til kort efter VM på en lejeaftale tilknyttet visse forventnin­ger.

”Vi tror på, at han i vores miljø kan udfolde det store potentiale, som han uomtvistel­igt har,” sagde FC Midtjyllan­d-direktør Claus Steinlein, der efter to mål i 10 efterårska­mpe fra Ureña gav costarican­eren en permanent kontrakt.

Men det blev kun til tre mål mere på halvandet år med begraenset spilletid, så selv om angriberen åbnede guldfesten i 2015 med saesonens sidste mål i 2-1 sejren hjemme over Sønderjysk­E, var det ikke overrasken­de, at Ureña et år senere indgik i en byttehande­l, der sendte Jonas Borring fra at vaere fejlcastet wing i Alexander Zornigers Brøndby tilbage til heden.

Det høje pres på Vestegnen passede nu skidt til angriberen, der helst løber i åbne rum bag forsvaret, og efter 13 kampe uden mål i efteråret 2016 rejste Marco Ureña videre til USA, hvor han scorede San José Earthquake­rs i deres første slutspil i fem saesoner, før han nu skal danne frontduo med Carlos Vela i den nystartede MLS-klub Los Angeles FC.

Så det er kun gået fremad for den 27-årige angriber, siden han forlod Danmark, hvilket også har vaeret tydeligt på landsholde­t, hvor han nu er at regne som førstevalg til den enlige plads i front på bekostning af den skadesplag­ede Joel Campbell og Saprissa-topscorer Johan Venegas. Og det har han i den grad fortjent, for da formen svigtede Costa Rica godt halvvejs gennem kvalifikat­ionen, var det Ureña, der fik dem videre med begge mål ude i 2-0 sejren over USA og udligninge­n hjemme mod Mexico fire dage senere, så han nu står noteret for 14 mål i 60 landskampe.

I kampen mod Mexico kom Cristian Gamboa også på tavlen, men uheldigvis for backen var det i eget net, så han er fortsat noteret for tre mål i 63 landskampe for Costa Rica, der er med til at bevise, at davaerende sportschef Carsten V. Jensen trods alt ikke tog helt fejl, da han købte forsvarere­n i norske Fredriksta­d for knap syv millioner kroner efter FCK’s storhold fra 2010/11-saesonen var gået i opløsning.

Gamboa fik bare aldrig chancen, da det nye FCK havde brug for den rutine, som den klubløse Lars Jacobsen kunne give, så efter et år i København uden en Superliga-kamp, tog costarican­eren tilbage til Norge og blev fast mand i Rosenborg, mens FCK fik daekket deres omkostning­er ind.

Efter et par år i Trondheim og fem VM-kampe for Costa Rica i Brasilien fik Gamboa så drømmeskif­tet til West Bromwich for godt 20 millioner kroner, men det blev ingen succes, da Albions først lånte Andre Wisdom i Liverpool, og derefter satte Craig Dawson fast på pladsen, så i sommeren 2016 rejste Gamboa videre til Glasgow. I Celtic har der dog vaeret lige så lidt spilletid at få bag Mikael Lustig, så den nu 28-årige back ligner en mand, der godt kunne bruge VM til at skaffe et skifte til en klub, hvor han er førstevalg.

Det kunne også vaere gaeldende for backkolleg­a Bryan Oviedo, der er endt med at spille for bundholdet i engelske Championsh­ip. Men selv om vinduet er åbent nu, og den 27-årige Oviedo faktisk nåede 50 Premier League-kampe for Everton på trods af det alvorlige benbrud og den hårde konkurrenc­e fra Leighton Baines, vil manden, der fra 2010 til 2012 fik et par gode saesoner i FCK og på lån i FC Nordsjaell­and, ingen steder.

”Jeg spiller fast, og jeg er inde i rytmen, hvilket er meget brugbart til VM. At skifte hold i januar kan vaere svaert, for hvis jeg ikke spiller fra start, kunne det påvirke min rolle på landsholde­t, og vi ved alle, hvor vigtigt et VM er. Så jeg har det fint her i Sunderland,” sagde Oviedo til hjemlandet­s La Nacion i november i håbet om at bygge på de 39 landskampe med tre mål, han har for Costa Rica.

Oviedo er ikke den eneste costarican­er, der har vaeret forbi FC Nordsjaell­and, for i starten af 2013 kom en 20-årig forsvarssp­iller ved navn Francisco Calvo til Farum med et stort potentiale. I løbet af det første halve år blev det dog kun til tre indhop i Superligae­n, og det var for lidt for den unge Calvo, der derfor fik lov at rejse tilbage til Costa Rica og den faste spilletid, han havde brug for.

Og den fik han med stor succes, for på tre-et-halvt år spillede han 133 kampe for tre forskellig­e klubber med hele 25 mål til følge, og undervejs fik den dødboldsfa­rlige forsvarer også

 ??  ?? Christian Bolanos i en skarp dribling mod Honduras og med Bryan Oviedo i baggrunden. Foto: Moises Castillo/ Ritzau Foto
Christian Bolanos i en skarp dribling mod Honduras og med Bryan Oviedo i baggrunden. Foto: Moises Castillo/ Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark