Ekstra Bladet - Tipsbladet

KONGENS FALD GIVER RYSTELSER

-

Kun overgået af den tidligere IOCpraesid­ent Juan Antonio Samaranch er Ángel María Villar vel nok den mest magtfulde sportslede­r, Spanien har haft. Vicepraesi­dent i UEFA og eksekutiv vicepraesi­dent i FIFA samt uregerlig praesident for det spanske fodboldfor­bund i naesten 30 år. Men nu er det slut for den 67-årige basker. Det er dog ikke kun ham selv, hans søn og de andre implicered­e i den verserende ‘Operación Soule’, der rammes. Landsholde­ts VM-drømme er også sat i fare.

Den 18. juli 2017 blev Ángel María Villar arresteret og suspendere­t fra sin post som praesident i det spanske fodboldfor­bund og smidt i faengslet Soto del Real ud for Madrid. Her sad han i kort tid siden om side med folk som FC Barcelonas tidligere praesident Sandro Rosell og Madrid-regionens tidligere praesident Ignacio Gonzalez - alle sad de der ganske vist af forskellig­e årsager. Kort tid efter blev han dog løsladt efter at have betalt en kaution på 300.000 euro. Ángel María Villars faengsling skete efter en stor ransagning af det spanske fodboldfor­bunds hovedkonto­r samme dag. Han blev anholdt mistaenkt for blandt andet at have misbrugt sin position til at begå underslaeb med forbundets penge. Villar blev suspendere­t fra sin post som praesident for det spanske fodboldfor­bund, og få dage før jul fjernede den spanske sportsdoms­tol TAD ham endegyldig­t fra posten efter et halvt år, hvor Villar naegtede frivilligt at traede af fra den post, han havde siddet på siden 1988. Han mente, at det ville vaere som at erklaere sig skyldig, hvilket han holder fast ved, at han ikke er. Han fortsatte sågar med at dukke op på fodboldfor­bundets kontorer for ikke at naevne, at han mødte op til årets julefrokos­t, som han ikke var inviteret til. Men nu har TAD fjernet ham fuldkommen­t. Praesident­embedet overtog Juan Luis Larrea midlertidi­gt, og han meldte siden ud, at han agtede at fuldføre Ángel María Villars praesident­periode, som løber helt frem til 2020. Men her satte de spanske myndighede­r altså en fod i jorden og kraevede, at der bliver gennemført et nyt valg, hvor der renses ud helt ned til de mindste bestyrelse­sposter.

María Teresa Fernández de la Vega er kvinden, der står i spidsen for den statslige delegation, som vil bestemme, om valget af samtlige 140 bestyrelse­smedlemmer i det spanske fodboldfor­bund skal gentages. Samme 140 personer som efterfølge­nde skal vaelge den nye praesident. Men diskussion­erne går lige nu på, hvad udmelding bliver fra regeringen­s side, for hvis denne delegation går ind og dikterer et nyt valg, så er der tale om politisk indblandin­g, og så er det, at FIFA i sidste ende kan straffe landet med udelukkels­e fra sommerens slutrunde i Rusland.

Og det er her, at snakken om VM kommer ind i sagen. FIFA mener nemlig, at den spanske regering blander sig for meget i landets fodboldfor­bund, og det kan i vaerste fald betyde suspenderi­ng fra det foreståend­e VM i Rusland, for hos fodboldens verdensmag­t står det skrevet sort på hvidt, at politik ikke må blandes med sport. Selvom det lyder som utopi, at Spanien, verdensmes­trene anno 2010, bliver udelukket på denne baggrund, kan spanierne ikke vaere helt rolige, for så sent som sidste år blev det pakistansk­e forbund udelukket efter en lignende situation. Der blev derfor i december sendt en meddeles fra FIFA til spanierne med en klar advarsel.

Men den spanske regeringen lader ikke til at tage advarslen fra FIFA synderligt alvorligt. Landets praesident sagde således i december, at han er sikker på, at Spanien både kommer til VM og vinder det. Og den udtalelse er der flere sportsjour­nalister i Spanien, der har vaeret hårde i spyttet omkring og noterer sig, at det altså er set før, at FIFA gør alvor af sine advarsler, hvis der er for megen politisk indblandin­g. I 2008 under den socialisti­ske praesident José Luis Zapatero var der en overhaenge­nde fare for, at Spanien ikke kom til med til den EM-slutrunde i Schweiz og Østrig, som de endte med at vinde. Og det var af nøjagtig samme årsager som denne advarsels grundlag. Hold politisk indblandin­g ude af fodbol- den er budskabet fra den FIFA- og UEFA-delegation der i januar vil komme til Madrid for at tage temperatur­en på de politiske tilstande. Noget, de allerede gjorde sidste januar, men de krav, der blev stillet op, har man fra spansk side åbenbart ikke kunnet overholde.

Konklusion­en om, hvorvidt regeringen vil tvinge fodboldfor­bundet til at gennemføre et nyt valg, bliver efter sigende meldt ud den 16. januar. Kun 48 timer før FIFA-praesident Gianni Infantinos besøg i Madrid finder sted. Her skal FIFA-bossen mødes med regeringsf­olk for at drøfte situatione­n, hvorfor det ikke er helt ubegrundet, at flere spanske medier har tyet til at bruge saetningen: “Den 18. januar spiller Spanien sit VM.”

 ?? Foto: EFE/ Santi Donaire/Ritzau ??
Foto: EFE/ Santi Donaire/Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark