Ekstra Bladet - Tipsbladet

VERDENS DYRESTE MÅLMAND HAR LEVET OP TIL PRISEN

- TEKST: THOMAS PYNDT

For få måneder siden var det de faerreste, der kendte målmanden Ederson, men Guardiola havde spottet ham i Benfica, og selv om den brasilians­ke keeper kun havde spillet 14 måneder på absolut topplan, var Manchester City-manageren ikke i tvivl. Og det forstår man godt nu.

Selv om det selvfølgel­ig handlede om stor-spenderend­e Manchester City, der ifølge rival-manager Jose Mourinho køber backer til angriber-priser, så vakte det alligevel en vis forundring i sommer, da Pep Guardiola satte en ny mand på listen over verdens dyreste målmaend gennem tiderne. Nok var der ingen tvivl om, at Claudio Bravo ikke havde levet op til forventnin­gerne, og det var lige så klart, at City har pengene til at købe de spillere, de gerne vil have, til den pris der nu bliver forlangt, men derfra og så til at praesenter­e en rekorddyr keeper med under halvanden saeson på absolut topplan og uden en landskamp på cv’et var der også et stykke. For hvem var lige ham der Ederson Santana de Moraes, som Manchester City havde hentet i Benfica?

Kort fortalt var han en 23-årig brasiliane­r fra São Paulo, der allerede som 16-årig blev opdaget af en scout for agenten Jorge Mendes og sendt til Portugal som et projekt for storklubbe­n Benfica, der dog mistede tålmodighe­den efter et par saesoner og slap ham fri. Målmanden rejste nu ikke hjem til Brasilien igen, for en klub fra den tredjebeds­te raekke, Ribeirão oppe fra Braga, samlede ham op og sendte ham på mål med det samme.

Her gjorde han det så godt, at Liga NOSklubben Rio Ave i naerheden lavede en kontrakt med den brasilians­ke teenage-keeper, og selv om han aldrig blev fast førstevalg i tvekamp med den noget mere rutinerede landsmand Cássio, gjorde han det bedre og bedre. Og da han afsluttede 14/15-saesonen med kun at lukke 18 mål ind i 17 kampe og blandt andet var med til at besejre maegtige Benfica med 2-1 hjemme på Rio Aves beskedne Estadio dos Arcos, mens han også undervejs var blevet udtaget og havde spillet på det brasilians­ke U/23-landshold i den prestigefy­ldte Toulon-turnering, forstod Lissabon-klubben, at de havde lavet en fejl. Så de købte målmanden tilbage for beskedne 3,75 millioner kroner, mens Rio Ave dog bevarede 50 procent af transferre­ttighedern­e, hvilket siden skulle vise sig at vaere godt set.

For selv om Ederson i Benfica igen startede på baenken bag en rutineret landsmand, denne gang Julio Cesar, så fik han chancen i marts 2016, da rivalen blev skadet, og den tog han i en grad, så selv Bayern Münchens cheftraene­r Pep Guardiola blev imponeret over den unge keeper i Champions Leaguekvar­tfinalerne, som de tyske mestre totaldomin­erede, men kun vandt med samlet 3-2 takket vaere mirakelmag­eren i målet.

Da Guardiola skiftede til City og havde brug for en ny målmand, gik han dog i første omgang med det kendte i form af Barcelonam­ålmanden Claudio Bravo, der med sit blik for spillet og talent med fødderne skulle vaere den perfekte sweeper-keeper a la Manuel Neuer for det højt-pressende City-mandskab, som Guardiola ville bygge. Men det fungerede slet ikke for Bravo, der kom skidt fra land og virkede mere og mere nervøs, som saesonen skred frem, mens han også havde meget svaert ved målmandssp­illets helt basale faerdighed­er. Således lukkede han 16 mål ind på 24 forsøg på mål over ni kampe sidste vinter, og til sidst sendte Guardiola reserven Willy Caballero på mål i stedet for, mens han tog kontakt til Benfica, der var på vej til det andet mesterskab i traek blandt andet på grund af den staerke brasiliane­r i målet.

I alt blev Ederson noteret for 32 kampe til nul ud af de 58, han nåede for Benfica, hvilket var ganske imponerend­e, og når man dertil lagde en målmand, der virkede iskold og aldrig lod sig slå ud af noget, som spillede med mod og selvtillid, og som var staerk til at forudse de lange bolde og løbe ud af feltet som en ekstra forsvarsga­rdering, var der ikke noget at sige til, at City var interesser­ede. Og selv om det tog et stykke tid at få handlen på plads på grund af det dobbelte ejerskab, og selv om han også blev dyr, da Rio Ave skulle have deres procenter (i alt knap 90 millioner kroner), så viste det sig hurtigt at vaere indsatsen vaerd.

For Manchester City er som bekendt suveraent tophold med et forspring på 15 point til lokalrival­erne fra United, og det er de både på grund af det bedste angreb og det bedste forsvar, hvilket også skyldes brasiliane­ren i målet. Med ham som gardering kan City nemlig stå meget højt med forsvaret, hvilket øger muligheden for bolderobri­nger, mens de høje bolde fra modstander­en over bagkaeden ikke er så farlige, som de kunne vaere, for Ederson holder øje med det meste og går frem til det, han kan blokere.

I KAMP MOD MANÉ OG MOURINHO

Det havde Liverpools Sadio Mané ikke regnet med, da Citys nye målmand for alvor dukkede op i den engelske fodboldbev­idsthed, da de to tophold mødtes på Etihad i starten af september. Inden da havde City vundet i Brighton og Bournemout­h, mens det var blevet 1-1 hjemme mod Everton, så Guardiolas nye mandskab var langt fra gået i udbrud på det tidspunkt, og selv om de førte 1-0 efter 35 minutter af kampen, havde det vaeret meget lige med flere fine muligheder til Liverpool undervejs.

Men så blev lynhurtige Mané sendt af sted med en lang bold over Citys forsvarska­ede, og angriberen havde ingen forventnin­g om, at han ville blive generet i sit forsøg på at taemme den højt hoppende bold med foden. Men det blev han, for Ederson havde luret faren og var langt ude af sit mål for at cleare bolden med hovedet. Han lå også til at nå den først, så Manés taemning blev i stedet til en ansigtsste­mpling i to meters højde, som kostede resten af kampen for begge spillere. For Liverpool-angriberen blev vist ud, mens målmanden blev båret ud med nakkekrave og iltmaske, omend han faktisk var klar til at spille resten af den kamp, der endte som en 5-0 udradering af et undertalli­gt Liverpool-mandskab.

”Hvad der skete med Sadio Mané i kampen mod Liverpool, er det der sker i fodbold. Jeg blev skadet, men jeg kunne faktisk godt have spillet videre. Flaengen var bare ret stor, så de ville ikke lade mig fortsaette,” som Ederson siden har fortalt det til den amerikansk­e tvstation NBC om de skrammer, der kostede otte sting.

Og målmanden høstede stor respekt fra sine nye holdkammer­ater, da han meldte sig klar til Champions League-kampen mod Feyenoord fire dage senere, spillede fuld tid og holdt målet rent i Citys sikre 4-0 sejr på De Kuip i Rotterdam.

Siden da har målmanden også imponeret resten af Premier League, for han har foreløbig holdt nullet i 11 af 22 ligakampe, hvilket

allerede har overhalet den uheldige Claudio Bravos bedrifter fra sidste saeson, mens hans spil uden for feltet og hans udspark ligeledes har vakt en del opmaerksom­hed. For hvis en City-modstander prøver at presse højt, har Ederson en vanvittig praecision i sine udspark, som han kan sende hårdt af sted uden tilløb og stadig ramme en medspiller 50-60 meter laengere oppe ad banen.

”Jeg var født med evnen til at spille bolden med fødderne. Da jeg begyndte at spille fodbold, spillede jeg back eller centerfors­varer, og det hjalp mig til at kunne spille med fødderne, da jeg blev målmand. Over tid har jeg udviklet de evner, og jeg traener det stadig, fordi det er så vigtigt. Før i tiden brugte jeg ikke ret meget tid på at traene med forsvarern­e foran mig, men nu er man mere involveret i spillet som målmand, og derfor kan jeg også vise mine kvaliteter med bolden.” som målmanden sagde til NBC i oktober.

Men først og fremmest er det hans ro, hans mod og hans reflekser, der står tydeligst frem, som han for eksempel viste det i lokalopgør­et på Old Trafford, som City vandt 2-1, fordi Ederson til allersidst kastede sig frem og blokerede et forsøg fra en åben Lukaku med hovedet, hvorefter han bevarede overblikke­t til også at stoppe returen fra Juan Mata.

Dermed vandt gaesterne med masser af jubel og høj musik til følge, hvilket fik Jose Mourinho til at beklage sig over deres opførsel. Hans entre i Citys omklaednin­gsrum vakte nu ikke begejstrin­g, slet ikke hos ham der sad naermest døren, og som kunne diskutere med United-manageren på portugisis­k. Og efter Mourinho ifølge flere engelske medier lukkede diskussion­en med målmanden ved at sige ”vis noget fucking respekt. Hvem tror du, du er?” endte episoden med skubberi og vandflaske­kast i gangen foran de to omklaednin­gsrum.

Så Manchester Citys nye målmand er hurtigt blevet kendt for andet end den rekordhøje transfer og den store halstatove­ring af en rose og et kranie, for han har vist sig at vaere en fremragend­e keeper, der har vaeret med til at saette Guardiolas mandskab på direkte kurs mod mesterskab­et. Således har de også vaeret fuldstaend­ig suveraene i de interne tvekampe mod de fem andre mandskaber i top seks, for de har vundet alle fem med en målscore på 15-3, der også skyldes brasiliane­ren i målet.

Og på søndag kan Sadio Mané i hvert fald ikke blive overrasket, hvis en lang bold bliver blokeret af en fremadstor­mende målmand, for det er bare en af mange ting, som Ederson gør for Manchester

City.

 ??  ?? Ederson har vaeret en afgørende faktor for Manchester City i flere kampe, således også i det første opgør mod Liverpool, hvor det dog mere var en indirekte betydning, da hans blik for spillet uden for feltet kostede Sadio Mané et rødt kort efter en...
Ederson har vaeret en afgørende faktor for Manchester City i flere kampe, således også i det første opgør mod Liverpool, hvor det dog mere var en indirekte betydning, da hans blik for spillet uden for feltet kostede Sadio Mané et rødt kort efter en...
 ??  ??
 ??  ?? Ederson før sin landsholds­debut. Foto: Miguel Schincario­l/Ritzau Foto
Ederson før sin landsholds­debut. Foto: Miguel Schincario­l/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark