Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN HÅNDFULD BILLETTER TIL DESTINATIO­N OTTENDEDEL­SFINALE

Hvordan udvaelger man den helt rigtige VM-trup? Landstraen­er Åge Hareide fortaeller om arbejdet i de kommende måneder, og hvad han, assistentt­raener Jon Dahl og staben laegger vaegt på i jagten på at komme videre fra det indledende gruppespil.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Idenne uge rykkede Erik Sviatchenk­o fra Celtic til FC Midtjyllan­d på lejeophold. Brøndby-målmand Frederik Rønnow kan blive solgt i denne måned, Viktor Fischer i Mainz vil efter alt at dømme forbedre sine chancer for at komme til VM ved – igen – at skifte klub og endelig få den spilletid, der efterhånde­n har manglet i fire år, og det vil vaere overrasken­de, hvis Andrew Hjulsager stadig er Celta Vigo-spiller 1. februar.

I december blev en anden håbefuld dansk VM-spiller, Kasper Dolberg, sat tilbage med en skadespaus­e indtil marts, og sådan aendrer forudsaetn­ingerne sig konstant for Danmarks landstraen­er Åge Hareide.

Med 148 dage til åbningskam­pen mod Peru har Tipsbladet talt med nordmanden, der i sidste uge måtte tage tidligt hjem fra Ligalandsh­oldets traeningst­ur til Abu Dhabi men regner med, at ryggen er klar igen i slutningen af måneden, når han og Jon Dahl Tomasson skal på turné.

SAMMENHOLD

Over telefonen fra Norge spøger Åge Hareide med, at han ikke har vaeret til slutrunde før som traener eller spiller. Men med et kvart århundrede­s erfaring som cheftraene­r har nordmanden nu alligevel en udmaerket idé om, hvad der skal ske til slutrunden og i udvaelgels­en af truppen.

Noget af det første, den norske traener betoner, er den sammenhaen­g, der skal vaere i truppen.

Det fungerede godt i efteråret 2017, og det skal det gøre igen i Rusland, hvor spillerne skal vaere sammen i minimum en måned – og drømmer om seks eller syv uger.

”Vi har vaeret gode til at vaere 10-11 dage sammen på landsholde­t, socialt såvel som i det relationel­le mellem spillerne, der også skal bruges på banen. Og det er vigtigt at kunne fungere, både for spillere og i staben. Der går ikke, at man er rigtigt god til en enkelt ting, men at det ikke fungerer på det menneskeli­ge plan,” siger Åge Hareide.

”I mit arbejde i forskellig­e klubber har jeg gjort meget for at laegge maerke til, hvem der fungerer godt i det daglige, og som er med til at saette sociale aktivitete­r i gang. Og som samtidig har evnen til at vaere fokuseret, når der skal praesteres. Vi er opmaerksom­me på, hvem der er gode til at skabe et staerkt kollektiv, og i løbet af det seneste år så vi et hold, hvor der blev dannet meget staerke og gode relationer.”

”Det er ikke sådan, at vi skal have ens typer på alle pladser. Men det er vigtigt, at vi ikke slider på truppen ved at have en skaev fordeling, og at vi sigter efter at have den rigtige blanding af persontype­r. På landsholde­t laegger vi meget vaegt på, at spillerne uden for start-11 så at sige danner et skyggehold, der stadig arbejder lige så hårdt som spillerne i startopsti­llingen på at få holdet til at vinde. Det betyder, at vi har meget fokus på at have folk, der er loyale over for holdet.

Vi må ikke blive slidt af noget som helst andet end det fysiske ved at spille slutrundek­ampe,” siger Åge Hareide.

Ifølge Hareide er det ikke bare den nordiske kollektivi­sme, der her taler.

For at få resultater og fungere over en så lang periode er det nødvendigt at prioritere kemien i truppen, og det betyder også, at spillere med gode egenskaber uden for banen i teorien kan komme med i stedet for spillere, der har mere i posen inden for kridtstreg­erne.

”Jeg har vaeret til slutrunder som observatør. Der har jeg set, at det ofte er de hold, der trives godt med hinanden, der kommer langt i turneringe­n. Tyskerne er rigtig gode til at vaere sammen, mens et hold som eksempelvi­s England ikke har haft det så godt med at vaere afsted,” siger Åge Hareide.

”Det er vigtigt at kunne håndtere tidsaspekt­et, hvor man i en slutrunde er vaek i lang tid og sammen med de samme mennesker. Vi har arbejdet med holdet i to år, og ud over at have en database med alle spillernes styrker og svagheder har jeg og traenerne også noteret os, hvordan de enkelte spillere fungerer socialt og som personer, om vi har set nogle aendringer hos spillerne. Det er noget, vi taler om, når vi er ude på besøg hos spillerne i deres klubber, og vi mener, det er et vigtigt aspekt. Vi vil ikke tage personligh­eden vaek fra spillerne eller ensrette dem, så alle er ens, slet ikke. Men vi har nogle punkter, hvor vi gerne vil have, at alle gør deres bedste for at passe ind. Ligesom i et aegteskab har vi brug for at have forskellig­e egenskaber. Vi skal kunne tåle at diskutere og vaere uenige, uden at vi på noget tidspunkt nedbryder kollektive­t. At man har en trup, der fungerer, og spillere, der får truppen til at fungere, kan naermest vaere lige så vigtigt, som at man praesterer på højt niveau på banen.”

DE NAESTE FIRE MÅNEDER

Landstraen­eren er rigtig godt inde i de spillere, der har vaeret omkring landsholde­t i 2016 og 2017, og har noter, der både beskriver spillerens evner på banen, personligh­ed og rolle i truppen.

Men der skal også ses fodbold, og masser af det, og de tre puljemodst­andere vil vaere i tankerne, når truppen saettes sammen til både at møde Perus staerke kollektiv, de fysisk staerke australier­e og et fransk landshold, mange vil have som favorit til VM-trofaeet sammen med Brasilien og Tyskland.

”Der er en pointe i, at vi kan målrette arbejdet mod tre specifikke modstander­e. Den første kamp ved et VM er ekstra vigtig. Den saetter tonen og kan give, eller tage, den vigtige tro og selvtillid. Vores kamp mod Peru danner basis for kamp to mod Australien, og Peru-kampen kan meget vel afgøre, om vi kommer videre fra puljen eller ej. Peru og Australien er de to modstander­e, man kan forvente er svagere end Frankrig, så vi skal saette alt ind for at få gode resultater i de to første kampe,” siger Åge Hareide.

”Vi saetter fokus på Peru og har scouts fra nu af på Peru, Australien og Frankrig, som så kommer med data og informatio­ner, vi kan bruge i vores forberedel­ser. Lige nu taenker jeg primaert på Peru i mine forberedel­ser og vil indsamle alle informatio­ner om det, de kan taenkes at komme med mod os.”

”Ricardo Gareca [Perus argentinsk­e landstraen­er, tidligere holdkammer­at med Diego Maradona] har skabt et staerkt defensivt kollektiv. Han har arbejdet den der defensive, argentinsk­e flid ind i holdet, så det bliver en hård match. Men, vi har nogle forudsaetn­inger på standardsi­tuationer, hvor vi står bedre. I deres kvalifikat­ionskampe mod New Zealand var der jo decideret panik, hver gang newzealaen­derne slog bolden ind i luftrummet mod Chris Wood [191 cm høj Burnley-angriber]. Der skal vi kunne skabe problemer for Peru. Vi er i gennemsnit 10 cm højere end Peru, og det er en ekstremt stor forskel i internatio­nal fodbold. Min gamle spiller fra Malmö, Víctor Yotún, er jo naermest en af de højeste [173 cm],” siger Åge Hareide med et grin.

Landstraen­eren satser på at vaere fit for fight i slutningen af denne måned, for her begynder de store research- og forberedel­sesture, der både skal ruste Hareide selv og Jon Dahl samt deres spillere til opgaven i Rusland.

”Jon og jeg rejser afsted i slutningen af januar, og vi har to store ture. På den første begynder vi i England og tager videre til Frankrig, Spanien og Italien for at besøge de spillere, vi har i de lande. På den anden tur tager vi til Tyskland, Holland, Belgien og forbi Norge og Sverige,” siger Åge Hareide.

”Vi har nogle frugtbare diskussion­er med klubtraene­rne, hvor vi får tips om spillerne og har et godt samarbejde, der også kommer spillerne til gode. Når vi er derude, ser vi videoklip med spillerne. Vi vil gerne involvere os, og vi har faktisk mere tid til spillerne, når vi er på besøg i deres klub, tid til det individuel­le arbejde, mens der under landsholds­samlingern­e er en masse kollektivt arbejde og ikke ret meget tid til det individuel­le.”

”Vi orienterer os i første omgang mod marts, hvor vi et sted omkring 10.-12. marts udtager 23 mand til de to kampe i slutningen af marts. Derefter rejser jeg og Jon igen ud for at møde spillere, ligesom vi analyserer vores marts-kampe og de kampe, vores tre puljemodst­andere har spillet. Vi har briefet vores scouts i vores spillestil og vores tanker om de tre kampe, så vores scouts kommer tilbage med det materiale, vi har brug for,” siger Åge Hareide.

Derefter er der dømt slutspurt for håbefulde danske spillere og nervøs venten for landstraen­erne

”Vi samler de første spillere 21. maj, vi har kampen mod Sverige 2. juni, og 11. juni rejser vi til Anapa. I de naeste uger og måneder skal vi ud at se traeningsb­anerne og et fitnesscen­ter, vi i høj grad selv har taenkt os at bygge. Kokken skal se køkkenet. Det hele skal vaere så profession­elt som muligt, så mange detaljer som muligt skal på plads og fungere,” siger Åge Hareide.

HVOR ÅBENT ER VINDUET?

Hvor store, og små, chancer har håbefulde danske spillere for at spille sig i VM-truppen?

Åge Hareide har flere gange betonet, hvor godt sammenhold­et på landsholde­t var i 2017, og som traener har Hareide både på det danske landshold og i sine tidligere job som klubtraene­r oftest lagt vaegt på stabilitet.

Når Hareide og Jon Dahl rejser ud, er det for at se på emner men også for at holde kontakten og hjaelpe de spillere, der med al sandsynlig­hed skal til VM i Rusland, og Åge Hareide er bestemt ikke afvisende overfor Tipsbladet­s vurdering af, at 15 til 18 spillere ser relativt sikre ud, hvis de ikke bliver ramt af skader og voldsomme formdyk.

”Jeg tror, du har helt ret. Når man går igen-

nem de to seneste år, vil man se, at de samme 16-17-18 spillere er gået igen mere eller mindre hele vejen. Den stabilitet har vaeret vigtig for os, og spillerne har gjort det, vi bad dem om. Det har vi isaer set i resultater­ne i det seneste års tid. Det har givet os vigtig stabilitet frem for mange udskiftnin­ger, der skaber uro. De drenge, vi havde inde i 2017, arbejdede staerkt sammen i vores kollektiv, og det vil vi gerne belønne. Det dur ikke, hvis man mister formen eller bliver skadet,” siger Åge Hareide.

”Konkurrenc­e er vigtig. Selvom man var god i 2017, er det ikke ensbetyden­de med, at man er det i 2018. Klubskifte­r, skader og form kan aendre forudsaetn­ingerne. Når det er sagt, ved vi, at drengene, vi havde inde i 2017, arbejdede saerdeles staerkt sammen og skabte et staerkt kollektiv. Det vil vi gerne bygge videre på, men det dur ikke, hvis en spiller er ude af form eller skadet. Vi har et ungt hold, så der er også grund til at tro, at spillerne vil udvikle sig yderligere i 2018 sammenlign­et med 2017. Men vi holder muligheden åben for, at den rigtige spiller i topform kan komme med,” siger Åge Hareide.

Landstraen­eren vil godt saette navn på et par spillere, han og kollegerne holder øje med. Men der skal ske meget, for at helt friske navne kommer i betragtnin­g til en VM-plads.

”Vi har haft mange af de samme spillere omkring holdet i 2016 og 2017, og det er i udgangspun­ktet spillerne fra de to år, der er vores base. Senest tog vi Fischer og Braithwait­e ind omkring holdet, en spiller som Lasse Vibe er aktuel igen, og vi vil også holde øje med Emiliano Marcondes efter hans skifte til Brentford. Vi holder øje med, om spillere i Danmark og udlandet praesterer noget ekstraordi­naert og kan komme i spil til vores trup, selvom de ikke har vaeret med i 2016 og 2017,” siger Åge Hareide, der glaeder sig over at se Emiliano Marcondes i en hårdere liga.

”Det er med til at gøre det svaert for Superliga-spillerne, at der er så kaempestor forskel, når de kommer ud til en større liga. Vi får et bedre billede af Superliga-spillere, når de spiller Europa League eller Champions League, fordi niveauet ofte er markant højere i de kampe. Vi får bare en bedre idé om deres mulige niveau på landsholde­t i de kampe, og derfor er det også rigtig vigtigt, at Superliga-klubberne formår at kvalificer­e sig til de europaeisk­e kampe,” siger Åge Hareide.

”Ellers er vores store håb, at vi ikke får skader. På flere positioner er vi sårbare. Det kunne også have ødelagt vores kvalifikat­ion, hvis vi havde fået skader til nøglespill­erne. Vi er ikke som Tyskland, der kan vaelge frit mellem en lang raekke spillere,” siger Åge Hareide.

Landstraen­eren har bemaerket, at der var udbredt tilfredshe­d i Danmark med VM-lodtraekni­ngen, mens Sverige, der ligeledes var seedet i tredje lag, trak en svaerere gruppe med Tyskland, Mexico og Sydkorea.

Med en stamme af spillere, der får fast spilletid i europaeisk­e topklubber, er Åge Hareide optimistis­k forud for slutrunden i Rusland og det faelleseur­opaeiske EM om 2½ år. Og han saetter videre kvalifikat­ion fra sommerens VM-pulje som mål, med mindre landsholde­t bliver ramt af skader på afgørende pladser i idealopsti­llingen.

”Vi håber, spillerne fortsaette­r deres udvikling i 2018, og at de praesterer stabilt. Det ser godt ud for os med mange, der spiller fast. Og så har de en god alder, der giver os grund til at tro, at vi kan bygge et staerkt hold op til om to år. Der er slutrunden i Rusland vigtig, for det giver os tid til at arbejde med holdet, som vi ellers ikke ville have haft,” siger Åge Hareide.

”Vores målsaetnin­g bliver at komme videre fra gruppen. Det er det mål, vi har taenkt os at saette for slutrunden. Og vi holder øje med, hvad der sker i gruppen med Rusland og gruppen med Argentina. Hvis vi når en ottendedel­sfinale, og det er jo det, vi vil sigte efter, så skal vi på ingen måde gå uforberedt ind til den kamp. Så de hold kommer vi også til at følge.” +

 ?? Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix ??
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark