Ekstra Bladet - Tipsbladet

LANDON DONOVAN GØR COMEBACK – IGEN

For anden gang i karrieren vender Landon Donovan tilbage til fodbolden, og denne gang gør han det syd for graensen. Amerikaner­en, der i marts fylder 36, har skrevet kontrakt med mexicanske Club León.

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Han er den største amerikansk­e spiller nogensinde, og han kan ikke holde sig vaek fra fodbolden. I denne uge gjorde 35-årige Landon Donovan comeback og blev praesenter­et som ny spiller i mexicanske Club León.

”De modige lever ikke for evigt, men de forsigtige lever slet ikke. Jeg er spaendt på dette nye eventyr,” tweetede Donovan, hvis seneste fodboldkam­p var for LA Galaxy i november 2016.

Det er altså mere end et år siden, og Donovan gik ikke med nogen planer om at vende tilbage til sporten som aktiv. Men pludselig gik det staerkt, har han fortalt radiostati­onen The Mighty 1090 i San Diego, hvor han bor.

Det begyndte, da mexicanern­e kontaktede Donovans agent Richard Motzkin. Det var en forespørgs­el om mulige amerikansk­e spillere til Club Léon, gerne rutinerede, velkendte profiler – i stil med Landon Donovan. ”Well, hvad med Landon?” spurgte agenten. Det kunne mexicanern­e godt se ideen i, og derfor blev Donovan ringet op hjemme i San Diego. I første omgang takkede han nej, men efter at have talt med sin kone om det, indvillige­de han i at besøge byen og klubben.

”Skal jeg vaere aerlig, forelskede jeg mig bare i stedet. Det var det. De solgte mig ideen, og jeg følte, det var en spaendende mulighed. Nogle gange skal man tage en chance. Jeg ved ikke, hvordan det kommer til at gå, men jeg glaeder mig, og jeg tror, det bliver sjovt,” fortalte han i denne uge The Mighty 1090.

VILLE IKKE VAERE PRAESIDENT

Kun Cobi Jones har spillet flere kampe på det amerikansk­e landshold end Landon Donovan. Sammen med Clint Dempsey deler han scoringsre­korden, og ingen er i naerheden af at have lavet lige så mange assists. I MLS er han den mest scorende spiller nogensinde, Foto: Gustavo Becerra/Ritzau Foto

og prisen til Årets Spiller kaldes Landon Donovan MVP Award.

Men selv om angriberen er den største, har han altid gjort tingene på sin egen måde. I 2013 erklaerede han, at han tog et par måneders sabbat fra fodbolden, fordi han var udmattet. Året efter stoppede han sin karriere i en alder af bare 32 år – for så at gøre comeback for LA Galaxy i 2016. Holdet havde fået et par skader, og en ven jokede med, at Donovan burde hjaelpe sin gamle klub. Den pensionere­de angriber var blevet far, og jo mere han taenkte over det, desto mere havde han lyst til at prøve at gå rundt på banen med sin nyfødte søn efter en fodboldkam­p. Så han vendte tilbage, spillede ni kampe, scorede ét mål – og sagde så farvel igen.

Få måneder senere blev han sat i forbindels­e med Real Salt Lake, men det blev ikke til noget, og Landon Donovan har da også rigeligt at se til uden at skulle spille fodboldkam­pe. Han er ekspert på tv-stationen Fox, og så er han en del af en investorgr­uppe, der vil have en MLS-klub i San Diego.

I efteråret blev han også naevnt som en kandidat til praesident­posten i det amerikansk­e fodboldfor­bund, men han valgte dog ikke at stille op.

”Jeg trak mig hurtigt tilbage for at overveje fakta, som var: 1) Jeg er ikke i naerheden af at vaere kvalificer­et til det job; 2) jeg ville ville ikke ane, hvordan jeg skulle starte arbejdet; 3) jeg vil ikke have jobbet; og 4) der er bedre muligheder for mig til at blive involveret og gøre en forskel,” sagde Donovan i efteråret til Sports Illustrate­d.

Han ville dog gerne hjaelpe til i forbundet, og i interviewe­t talte han om, at han gerne ville forbedre ungdomsfod­bolden – hjaelpe med skabe bedre individual­ister og flytte ungdommens fokus fra sejre til udvikling. Grinende sagde han, at han var klar til at bruge en million timer om ugen på det.

”Jeg har brugt lang tid, faktisk tre år siden jeg gik på pension, til at finde ud af, hvad jeg er passionere­t omkring. Og nu er det her blevet en mulighed, som giver mening, og det er sket på den rigtige måde på det rigtige tidspunkt (…) Jeg kan ikke forestille mig noget vigtigere eller mere vaerdifuld­t eller mere givende for mig selv end at hjaelpe med at skabe bedre fodboldspi­llere og bedre mennesker (…) Jeg er ekstremt passionere­t omkring det. Det fylder det hele for mig. Det er noget, jeg er klar til at gøre,” sagde Landon Donovan i november – indtil det viste sig, at han var mere passionere­t omkring selv at spille fodbold.

TILBAGE TIL RØDDERNE

Mandag aften var cirka 8000 fans mødt op på Estadio León for at møde klubbens nye, amerikansk­e stjerne. Han talte til dem fra graesset.

”Jeg tror ikke på mure,” sagde Donovan med slet skjult henvisning til hjemlandet­s praesident.

”Og da jeg var ung, begyndte jeg at spille fodbold med mexicanere. Det var altid en drøm for mig at spille i Mexico. Og nu er jeg her, og jeg er her for at hjaelpe jer med at vinde et trofae, endnu et mesterskab.”

Han sagde det på spansk. Da han som niårig spillede på et hold, hvor 95 procent af spillerne havde latinameri­kansk baggrund, laerte han, at hvis han skulle have bolden, måtte han tale samme sprog som holdkammer­aterne. Siden tog han også spansk i highschool, og i interviewe­t med The Mighty 1090 fortalte han, at kontrakten med Club León også handlede om igen at spille i et andet land (han har tidligere spillet for Leverkusen, Bayern München og Everton) og få en oplevelse med sin familie. Men først og fremmest vil han spille fodbold. Donovan har kun holdt formen ved lige med tennis og tror selv, han skal bruge en måned på at komme i form. Kontrakten løber til december.

”Nu skal jeg tale med traeneren og laegge en plan, for det er mere end et år siden min seneste profession­elle kamp, og jeg får brug for tid, men jeg er motiveret. Jeg vil vinde et mesterskab,” sagde Donovan mandag ifølge AP.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark