Ekstra Bladet - Tipsbladet

LYNGBYS GAMBLE UDSTILLER DBU’S LICENSSYST­EM

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Med mindre man med vilje har gemt sig Castaway-style på en øde Stillehavs-ø de sidste 24 måneder, smadret alle elektronis­ke devices, og med fuldt overlaeg stukket fingrene i ørerne og skreget ”LA-LA-LA-LA” i ansigtet på de lokale, der kom over for at spørge ham danskeren om Lyngby Boldklub, kan Lyngby Boldklubs dybe økonomiske problemer ikke vaere en nyhed. Alarmerne har bimlet og bamlet siden 2016, for ikke at sige 2015, hvor Hellerup Finans overtog klubben, og som Ekstra Bladets sportschef Allan Olsen sagde, da nyheden om Lyngbys aktuelle livsfare breakede i sidste uge, er der noget patetisk over bebrejdels­en af danske medier for Lyngbys problemer med sponsorer og dermed kontantbeh­oldningen.

Et mere relevant spørgsmål er, hvordan klubben kunne tillade sig at skrive kontrakt med to svenskere i begyndelse­n af måneden, når den økonomiske situation er så alvorlig. Det er dårligt håndteret i bestyrelse­n og manglende ansvarsføl­else overfor de mange kreditorer, Lyngby har og står til at få i tilfaelde af en konkurs 1. februar.

Det er dyrt at eje en fodboldklu­b.

I hovedregle­n er en fodboldklu­b et stort, sort hul, der aeder penge, og selvom planen med at afhaende klubben til udenlandsk­e investorer nok var det eneste alternativ til en stenhård slankekur ned i naerheden af AC Horsens- og Helsingør-forbrug (en halvering af spillerbud­gettet), var det også en risikabel plan.

Der er mange potentiell­e investorer derude i verden med vidt forskellig­e motiver for at købe ind, selvom det oftest ikke så meget vil vaere for den lokale klubs velvaere som for en større klub, der vil have et farmerhold, eller tidligere investorer i spilleres transferre­ttigheder, der nu køber klubber i Europa for at malke transferma­rkedet og kriseramte klubber.

Lyngby er lysår fra at vaere lige så attraktiv som FC Midtjyllan­d og FC Nordsjaell­and, hvor man har langt større kontrol med ejerne, end Lyngbys bagland sandsynlig­vis ville få (og har i dag), og nu risikerer dansk klubfodbol­d så for anden gang på 16 år at se et Lyngby-hold i Superligae­n bukke under i vinterpaus­en.

Sagen er også saerdeles penibel for DBU og det licenssyst­em, man har skabt i taet samarbejde med klubberne og Divisionsf­oreningen.

Der var sidste maj alvorlig tvivl om Lyngbys licens til en ny Superliga-saeson, og først i anden omgang godtog man Lyngby-ledelsens godtgørels­e for, at man kunne spille 2018/2019-saesonen.

Et Lyngby-kollaps om få dage vil få betydelige konsekvens­er i såvel mesterskab­skampen som i de to puljespil i bunden, hvor man skal afgøre, hvordan puljerne skal afvikles uden Lyngby (ifølge reglerne er det ikke som i 2002 muligt for Lyngby at spille saesonen faerdig med amatører), og hvordan de efterfølge­nde playoffkam­pe mellem Superliga-holdene i bunden og med nummer to og tre i 1. division skal foregå.

Lyngby-ledelsens risikable faerd har altså konsekvens­er for alle 13 konkurrent­er i Superligae­n og en raekke tophold i 1. division, der knokler dag efter dag for at komme i den bedste raekke.

Det vil forhåbentl­ig få Lyngby-toppen til at droppe enhver form for moralsk rethaveri og ansvarsfor­flygtigels­e, hvis det går galt – det minimum af anstaendig­hed kan man forvente, hvis man har holdt kollegerne i dansk fodbold for nar og kollapser midt i en saeson.

Og så er det forhåbentl­ig et wakeup-call, der ikke burde have vaeret nødvendigt, til licensudva­lget, DBU, Divisionsf­oreningen og alle andre om, at man skal tage sig eget licenssyst­em alvorligt i stedet for at håbe på, den nok går.

Jeg forstår fristelsen, og måske, forhåbentl­ig, løser situatione­n sig for Lyngby Boldklub. Men at en klub balancerer på afgrunden fungerer ikke for Superligae­n og de kommerciel­le aftaler i milliardkl­assen, der er knyttet til ligaen – for ikke at tale om de utallige frivillige og ansatte på beskedne lønninger i klubber som Lyngby, der leverer en enorm indsats.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark