Ekstra Bladet - Tipsbladet

FORBILLEDE­T DAVIDS

-

Hvem fuck er du?”

Det var modtagelse­n, da Ricard Moniz første gang mødte Edgar Davids i Tottenham i midten af nullerne.

”I begyndelse­n provokered­e han. ”Hvem fuck er du, min ven? Hvad kan du laere mig, Edgar Davids?” ”Du scorer aldrig nogen mål” ”Hvad?!” ”Du scorer aldrig mål, min ven. Du kommer ikke i boksen. Du kan ikke skyde med højre ben, du kan ikke heade, og i kampene opdager du ikke de øjeblikke, hvor du kan sprinte forbi Berbatov” Okay, okay. Vred. Briller. Det var min uddannelse som traener. Jeg blev testet hver dag i mit miljø. Efter en uge var der respekt,” fortaeller Ricardo Moniz om dengang, to fyrige, hollandske temperamen­ter stødte sammen i det nordlige London.

Randers-traeneren mindes en kamp mod West Bromwich, hvor han ville hilse på Davids inden startfløjt. Midtbanesp­illeren slog hans hånd vaek. Han genkendte ikke Moniz. Efter kampen var han venlig og spurgte ind til traenerens mor, mens hans kampforber­edelse var at vaere vred og utilnaerme­lig. På trods af sammenstød­ene – eller måske netop på grund af dem – fremhaever Moniz Edgar Davids som det største forbillede af de spillere, han har arbejdet med.

”Han var den mindst talentfuld­e spiller i Ajax på grund af alle stilistern­e. Dengang havde man spillere som Tarik Oulida og Bryan Roy, der var mere tekniske, mere som Ajax-spillere.

”Van Gaal kom til og ville have en bolderobre­r på midtbanen, for Litmanen og De Boer var boldspille­re, så han ledte efter en spiller med balance. Og Edgar var oprindelig­t en gadespille­r, men han var ikke så fin som Roy eller Oulida, der var Cruyff-elskere. Edgar kunne kun nå verdenstop­pen, hvis han havde en specifik styrke inden for noget andet. Det var som pitbull, som bolderobre­r. Og han klarede den som bolderobre­r, ikke kun i Ajax, men i Barcelona, Juventus, på landsholde­t. Det betyder, at man skal gøre sin ulempe til sin fordel. Man skal altid vende det om.”

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark