Ekstra Bladet - Tipsbladet

VM-PROFILEN DER FORSVANDT

- TEKST: THOMAS PYNDT

VM i Brasilien var Hollands choksejr over Spanien, de nervøse vaerter og Neymars braekkede ryg, Luis Suarez’ tredje bid, Costa Ricas flotte kvartfinal­eplads, den tyske udklasseri­ng af Brasilien i semifinale­n og selvfølgel­ig Mario Götzes flotte flugter i finalen, der gjorde Tyskland til verdensmes­tre. Men VM i 2014 var også James Rodriguez.

I Europa var han konsekvent blevet kaldt med engelsk udtale, men efter få ugers fodbold fra banerne i Brasilien vidste alle, at han i virkelighe­den hed ”Hra-mez” – og det var ikke kun, fordi han efter den for sene reducering på straffespa­rk i kvartfinal­en mod Brasilien havde historiens måske største graeshoppe siddende på armen. Nej, den colombians­ke 10’er med de hvide støvler leverede simpelt hen en fremragend­e slutrunde, hvor han trods fravaeret af den skadede topscorer Falcao skaffede sit land laengere end nogensinde før til et VM og samtidig gjorde sig selv til VM-topscorer med hele seks mål, hvor brysttaemn­ingen, vendingen og flugteren i nettet via overligger­en til 1-0 mod Uruguay i 1/8-finalen måske også var slutrunden­s flotteste scoring.

”Jeg placerer alt ansvar på James, fordi jeg kunne se de ekstraordi­naere kvaliteter, som han har. Hvad der overrasker mest er, at han trods sin unge alder ikke har nogle problemer med at tage ansvar for ting, som fodboldspi­llere som regel bruger mange år på at forstå. Fodbold tvinger en ud i nogle situatione­r, som man så må håndtere, og vi har en tekniker med alle de egenskaber, som en verdenskla­ssespiller skal have. Jeg priser ham for det, han gør, og jeg var aldrig i tvivl om, at dette VM ville blive hans. James Rodriguez’ VM,” sagde landstraen­er José Pékerman efter 2-0 sejren over Uruguay, der også kastede roser af sig fra den tabende mand på sidelinjen.

”Det er ikke op til mig, men ud fra hvad jeg har set, så er han VM’s bedste spiller,” lød det fra Oscar Tabarez om en titel, der siden gik til Lionel Messi, hvilket argentiner­en ikke var specielt begejstret for efter finalenede­rlaget til Tyskland.

At kalde den 22-årige James Rodriguez for VM’s store åbenbaring var nu en sandhed med modifikati­oner, for fra 2009 til 2013 vandt han fire mesterskab­er, først det første til den mindre argentinsk­e klub Banfield og derefter tre i traek med Porto, der undervejs også vandt Europa League, før han i sommeren 2013 blev en af de mange dyre indkøb i satsende Monaco, der hentede den unge colombiane­r for knap 350 millioner kroner. Og med ni mål og 13 assists i sin første saeson for fyrstedømm­ets klub viste han sig at vaere pengene vaerd, før han for alvor trådte i karakter som en internatio­nal profil ved VM-slutrunden i Brasilien.

PÅ BAENKEN I MADRID

Den bedrift vakte også opmaerksom­hed i Real Madrid, der godt nok netop havde vundet den forjaetted­e 10. titel i Champions League/Europa Cuppen for mesterhold, og allerede havde en staerk offensiv med spillere som Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, Angel Di Maria og Isco. Men mere vil have mere, og når nu Atletico Madrid havde vundet mesterskab­et, og Barcelona var blevet nummer to, skulle der nok vaere grund til at forstaerke holdet. Så som man sommeren før havde solgt Mesut Özil til Arsenal for at skaffe plads til Gareth Bale, var det nu Di Maria, der blev sendt til pengestaer­ke Premier League og et ulykkeligt ophold i Manchester United, mens Real Madrid så kunne bruge transfersu­mmen og de frigivne lønkroner på at hente James Rodriguez i Monaco.

45.000 tilhaenger­e troppede i hvert fald op for at sige velkommen til den typiske 10’er, der i ugerne fra VM til skiftet var blevet 23 år, og som med en seks-årig kontrakt kunne se frem til en stor fremtid i en klub, som han ”altid har fulgt og altid har drømt om at spille for.” Og det begyndte faktisk ganske fornuftigt. Med Luka Modric og den nytilkomne verdensmes­ter Toni Kroos bag sig blev der plads til James, der i alle turneringe­r spillede 42 kampe med 16 mål og 18 assists til følge, hvilket var ganske imponerend­e, omend Cristiano Ronaldo sprang alle Real-rammer den saeson med sine 48 ligamål.

Men det var ikke nok til mesterskab­et. Trods 92 point fik Barcelona to flere, så cheftraene­r Ancelotti blev fyret til fordel for den mere defensivt orientered­e Rafael Benitez, og det ramte James hårdt. Og det blev ikke bedre, da hans gamle forbillede Zinedine Zidane satte sig i traenersae­det, for det var i stedet Isco, der blomstrede op på midtbanen foran Kroos og Modric, mens colombiane­ren vandt Champions League-turneringe­n i både 2016 og 2017 uden at få så meget som et minut i de to finaler.

Det skabte selvfølgel­ig også bekymring i Colombia, at en af nøglespill­erne i offensiven havde måttet nøjes med 24 ligakampe fra start over to saesoner, hvor han alligevel blev noteret for 11 mål og 12 assists. Den gamle kant Faustino Asprilla snakkede om manglende opbakning fra klubben, mens lands-

holdskolle­ga Carlos Bacca mente, at James stod over for en svaer beslutning af hensyn til at ramme VM-slutrunden i 2018 i absolut topform, og på sin 26-års fødselsdag, den 12. juli 2017, tog midtbanema­nden sin beslutning. Han blev nemlig lejet ud i to saesoner til Bayern München, der betaler 100 millioner kroner for lejemålet, og dermed var der lagt op til et gensyn med Carlo Ancelotti, hans første cheftraene­r fra den tidlige tid i Real Madrid.

Det gensyn varede nu ikke saerlig laenge, for James startede saesonen småskadet, og Bayern kom skidt fra start i Champions League, så under to måneder inde i saesonen blev Ancelotti fyret, mens gamle Jupp Heynckes vendte tilbage for igen at få form og fysik i traeningen og på holdet. Det kostede James et par kampe på baenken i stedet for Thomas Müller, men colombiane­ren har arbejdet sig ind på holdet i løbet af efteråret, og han er begyndt det nye år på bedste vis med et mål og tre assists i de to sejre over Leverkusen og Werder Bremen.

Dermed er formen på rette vej, og der lader til at vaere plads til James i Bayern, selv om spilletide­n heller ikke er givet, så han skal hele tiden stramme sig an og levere optimalt, hvilket lige praecis var det, som man håbede på i Colombia. For han har hele tiden vaeret fast mand på landsholde­t, hvor han aktuelt står noteret for 60 kampe og 21 mål, og han regnes som en nøglespill­er i Rusland, hvor han blandt andet skal i gruppekamp med sin polske klubkammer­at Robert Lewandowsk­i, der ser frem til tvekampen.

”Hola mi Hermano. Jeg kan huske dine flotte mål fra det seneste VM. Jeg håber, at du kommer til at huske mine fra Rusland,” som tyskernes topscorer skrev på Twitter.

 ?? Foto: Martin Mejia/Ritzau Scanpix ?? Selv om James har haft det svaert på klubniveau, har han fortsat vaeret vigtig for Colombia med seks mål og fire assists i 13 VM-kvalifikat­ionskampe. Og han scorede også det mål, der i sidste runde skaffede point i Peru og sendte ”Los Cafeteros”...
Foto: Martin Mejia/Ritzau Scanpix Selv om James har haft det svaert på klubniveau, har han fortsat vaeret vigtig for Colombia med seks mål og fire assists i 13 VM-kvalifikat­ionskampe. Og han scorede også det mål, der i sidste runde skaffede point i Peru og sendte ”Los Cafeteros”...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark