Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN FED FIDUS?

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

”Klubberne vil ikke give [spillerne], hvad de fortjener. Men hvis Saudi Arabien vil have gode spillere i fremtiden, er de nødt til at lade dem tage af sted.”

Han blev aldrig noget større navn uden for fodbold i Mellemøste­n og Asien, men VM-aficionado­s husker muligvis den saudiarabi­ske angriber Sami Al-Jaber, der var til VM fire gange i traek med sit land fra 1994 til 2006.

Al-Jaber var en intelligen­t afslutter, der havde et succesforl­adt ophold i Wolverhamp­ton og ellers var en stjerne hjemme i hovedstade­n Riyadh hos storklubbe­n Al-Hilal.

Men opholdet i Wolverhamp­ton (Fire kampe, nul mål) var alligevel noget af det, AlJaber huskede tilbage på som en yderst laererig periode i karrieren, og nu får ni saudiarabi­ske spillere mulighed for at gøre som legenden og spille i Europa, naermere bestemt på leje i spanske klubber indtil sommer.

Aftalen har vaeret laenge undervejs med en raekke møder og spanske scoutingtu­re til Saudi Arabien, og i denne uge offentligg­jorde den spanske divisionsf­orening La Liga og det saudiarabi­ske fodboldfor­bund så en samarbejds­aftale, der sendte ni spillere til spansk klubfodbol­d på lån i forårssaes­onen. Vel at maerke med betaling til de spanske klubber for ulejlighed­en.

”For de spanske klubber betyder tilgangene fra Saudi Arabien at man ikke bare udvider trupperne, det indebaerer også øget eksponerin­g i den arabiske verden. La Liga er i forvejen den mest populaere liga i regionen, og tilførslen af spillere fra Saudi Arabien i

bedste og naestbedst­e raekke kommer uden tvivl til at styrke interessen og de kommerciel­le muligheder,” lyder det i pressemedd­elelsen fra La Liga.

I bedste raekke er det de tre oplandsklu­bber uden for Valencia, Villarreal, Leganés og Levante, der henter saudiarabi­ske spillere, mens det i Segunda Division er Numancia, Valladolid, Rayo Vallecano og Sporting Gijon, det får tilgang fra den saudiske liga.

Der er tale om spillere i alderen 18 til 27 år på og i periferien af det saudiarabi­ske landshold, der kommer til Spanien.

I Gijon dummede man sig og kom til at kalde teenageren Abdullah Al Hamdan for Alshabab Abdullah, en uelegant misforståe­lse af klubnavnet Al-Shabab, som unge Al Hamdan kommer fra.

Men generelt er det ikke hvem som helst, de spanske klubber har hentet.

Klubber fra Saudi Arabien kommer regelmaess­igt i semifinale­r og finaler i Asiens Champions League og er betydeligt staerkere end i nabolanden­e Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, der slet ikke har den saudiarabi­ske fodboldkul­tur eller dybde i spillermat­erialet som i stormagten med 32 millioner indbyggere.

Kantspille­ren Fahad Al-Muwallad sparkede Saudi Arabien til VM-slutrunden med et mål som indskifter mod Japan i september og skal nu spille for Levante, og Yehya Al Shehri er fast mand på Saudi Arabiens midtbane.

Det er spillere på et markant højere niveau end fra nabolandet Qatar, der ejer den belgiske klub Eupen og sender spillere på leje der, og på markant højere niveau end kinesiske spillere, der også findes i adskillige klubber i Spanien og Portugal, og også har fundet vej til Danmark.

”Fodbold er den mest populaere sport i Saudi Arabien. Sammen med det saudiarabi­ske fodboldfor­bund er vi dedikeret til at give de unge chancen for at indfri deres målsaetnin­ger og spille fodbold på så højt niveau som muligt,” sagde Turky Al-Alsheikh, formand for regeringen­s sportsråd i Saudi Arabien, i forbindels­e med praesentat­ionen af samarbejds­aftalen med La Liga.

Men i Spanien og mange andre steder i fodboldver­denen er man mindre imponeret.

Parterne har ikke skjult, at der er tale om en kommerciel aftale fra spansk side, og spillerfor­eningen i Spanien satte ord på irritation­en over, at spillere kan komme til attraktive spanske klubber på andet end kommerciel­le vilkår.

”Denne nye forretning­smodel prioritere­r økonomiske aspekter højere end sportslige,” lyder det i en pressemedd­elelse fra den spanske spillerfor­ening AFE med formand David Aganzo (tidligere ungdomsspi­ller i Real Madrid) som afsender.

”Aftalen haemmer udviklinge­n af unge fodboldspi­llere og udgør en forhindrin­g i muligheder­ne i ungdomsafd­elingerne.”

De saudiarabi­ske spillere kan selv gøre deres til at vise, de kan gøre sig gaeldende. Indtil da skal de kaempe med den, korrekte, opfattelse, at de er i Spanien på grund af mere og andet end kun deres evner på en fodboldban­e. Og med åbningskam­pen mod Rusland ved VM mindre end fem måneder ude i fremtiden er der ingenlunde tale om et gratis forår med god tid til at prioritere tilvaennin­g og traening over spilletid.

Laes yderligere om sagen på side 28.

 ??  ?? Foto: Emilio Morenatti / Ritzau Scanpix
Foto: Emilio Morenatti / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark