Ekstra Bladet - Tipsbladet

SAUDI-KONGERNE

-

”La Liga importerer ni saudiarabi­ske spillere og modtager betaling for det.” Det var overskrift­en i El País, efter det søndag stod klart, at den spanske Primera División og Segunda División i den kommende halvsaeson får fornøjelse­n af ni spillere fra Saudi-Arabien, hvoraf syv af dem er landsholds­spillere. Spillerne kommer gratis og skal ikke indkludere­s i klubbernes budgetter på noget tidspunkt.

Aftalen har selve La Liga-organisati­onen stået for sammen med den saudiarabi­ske regering og fodboldfor­bund. Spillerne kommer på leje de naeste seks måneder og vil ikke koste de spanske klubber en eneste euro. Tvaert imod. I nogle tilfaelde vil en økonomisk godbid kunne akkumulere sig til 37 millioner kroner for at have en saudiarabi­sk spiller i truppen i en halv saeson. Og som El País skrev det: ”Begejstrin­gen over pengene overgår illusionen så meget, at i en pressemedd­elelse fra Sporting Gijón bød man velkommen til en af sine nye spillere og citerede ham med både forkert navn og klub. Syv spanske klubber er hoppet med på dette nye initiativ. Levante, Villarreal og Leganés i La Liga og Numancia, Rayo Vallecano, Valladolid og Sporting Gijón i Segunda División. Avisen skriver også, at klubberne ifølge La Liga havde muligheden for at tage til Mellemøste­n for at kigge naermere på de saudiarabi­ske spillere og pege på den eller dem, der kunne interesser­e dem allerede inden den endelige uddeling af spillere. Og ikke alle bør undervurde­res, lyder det fra flere. Fernando Sanz, tidligere Real Madridspil­ler og Málaga CF-praesident, der nu er direktør for La Liga i Mellemøste­n, kalder således Levantes nye signing Fahad Al-Muwallad for Saudi-Arabiens Messi eller Ronaldo, mens den tidligere Real Madrid-traener og saudiarabi­sk landstraen­er López Caro gør opmaerksom på, at ”de kommer til at overraske.” De fleste af dem skal spille VM i Rusland til sommer, og udover den førnaevnte Messi eller Cristiano af Saudi-Arabien kan også naevnes Villarreal­s nye mand Salem Al Dawsari, som netop har vaeret i den asiatiske Champions League-finale med sin klub Al-Hilal. ”Vi har at gøre med sande stjerner i deres land, hvor de har status som semiguder og tjener millionbel­øb,” har den spanske traener Raúl Caneda med en fortid i landet udtalt til El País.

Det nye tiltag har naturligvi­s sat gang i debatterne i Spanien i lige så heftig stil, som hvis man forsøgte at gennemføre en ny SUreform eller haeve pensionsal­deren i Danmark. Man er bekymret for de spanske spillere og ikke mindst de unge spanske spillere. Radiojourn­alisten Manu Carreño naermest spyttede i arrigskab: ”Bliver det naeste, at man laver en lignende aftale med Indien, Oman eller Afghanista­n?” Landets spillerfor­ening er selvsagt heller ikke helt tilfreds og beskylder aftalen for at prioritere de økonomiske aspekter over de fodboldmae­ssige. Og det kan de som sådan også have ret i, for ifølge Cadena Ser kan hver klub se frem til en indtaegt på ca. 2,5 millioner euro for at have en saudiarabi­sk på leje i seks måneder. Lønnen står saudierne naturligvi­s selv for at udbetale. Derudover kommer de sponsorer, spilleren kan tiltraekke fra de egne samt de venskabska­mpe, man ville kunne spille på de kanter. Mange mener, at de ni spillere ikke har niveau til La Liga, mens der selvfølgel­ig også er fortalerne som naevnt ovenfor. ”Det er en forretning­smodel naermere end en sportslig plan,” lynede praesident­en for den spanske spillerfor­ening David Aganzo i radioprogr­ammet El Larguero.

Det er angiveligt et projekt, der har rødder helt tilbage til 2003, mens kontrakten blev underskrev­et i 2007, og der ligger flere end 500 timers arbejde bag det endelige initiativ. Det var efter sigende den saudiarabi­ske royale familie, der satte sig i kontakt med La Ligas førstemand Javier Tebas for at udvikle fodbolden i deres land. Og det er i dette transfervi­ndue foregået nogenlunde, som journalist­en Antón Meana fremlagde det i El Larguero på radiostati­onen Cadena Ser: ”Hør lige, hvis I tager imod denne spiller, får i en ny hovedspons­or og en raekke indirekte sponsorate­r, som i løbet af seks måneder vil give jer et økonomisk afkast på mellem to og tre millioner euro.”

Sådan gik det altså til, at ni saudiarabi­ske spillere fik sig sneget ind i den såvel bedste som naestbedst­e spanske fodboldrae­kke. Men som Marca sluttede deres artikel om samme sag: ”Lad nu spillerne vise, hvad de kan, før vi dømmer dem, inden de overhovede­t har fået så meget som ét minut på banen. Paulinho gav os den laerestreg for nyligt.”

Om de kan noget eller ej, når det kommer til praestatio­nerne på spansk graes aendrer dog ikke på, hvad det allerede har gjort for såvel La Liga som de involvered­e spanske klubber på marketings­fronten på det mellemøstl­ige marked. Levantes Twitter-profil har vokset sig 20.000 gange større end før søndagens spillerpra­esentation i Riyadh, viser tal fra Marca, mens Villarreal på de sociale medier er vokset med 14.000 procent. Etisk eller sportsligt korrekt, så har La Liga fundet sin helt egen måde at tjene penge på. Men dette er kun første fase. Fra den 31. januar starter anden fase, hvor der vil blive opført deciderede akademier.

 ?? Foto: Ritzau Scanpix ?? Yahya Al-Shehri (til venstre) er en af de ni spillere, der er skiftet fra Saudi Arabien til spanske klubber i en stor aftale, den spanske ligaforeni­ng har indgået med fodboldfor­bundet og regeringen i Saudi Arabien.
Foto: Ritzau Scanpix Yahya Al-Shehri (til venstre) er en af de ni spillere, der er skiftet fra Saudi Arabien til spanske klubber i en stor aftale, den spanske ligaforeni­ng har indgået med fodboldfor­bundet og regeringen i Saudi Arabien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark