Ekstra Bladet - Tipsbladet

REKORDKØB I CITY UDEN AT VAERE PÅ LANDSHOLDE­T

-

Selv om ingen har brugt flere penge i Premier League end Pep Guardiolas Manchester City, siden catalanere­n blev cheftraene­r på Etihad Stadium, så havde januar ikke vaeret den store succes. Først blev man overbudt af Liverpool i jagten på centerfors­vareren Virgil van Dijk, der med skiftet til Anfield for 630 millioner kroner blev verdens dyreste forsvarer gennem tiderne, og derefter blev man overhalet af Manchester United, som var klar til at laegge mere i Alexis Sanchez’ lønpose, end City var.

Så topholdet så ud til at fastholde status quo, hvilket bestemt heller ikke var dårligt, men så fremrykked­e man den planlagte investerin­g i den unge centerfors­varer Aymeric Laporte fra Athletic Bilbao, og så kom der alligevel nyt i truppen, mens frikøbskla­usulen for den 23-årige franskmand var stor nok til, at han med en pris på 485 millioner kroner lige akkurat overgik Kevin De Bruyne og derfor nu er at regne som den dyreste spiller i Manchester Citys historie. Men hvem er han egentlig, den rekorddyre forsvarer der endnu ikke har haft sin debut på det franske landshold?

Aymeric Laporte blev født den 27. maj 1994 i Agen, en lille by med 35.000 indbyggere mellem Bourdeaux og Toulouse. Her spillede han både rugby og fodbold, men sidstnaevn­te sport vandt, og han var så god, at han som 15-årig blev inviteret til at spille for den baskiske klub Athletic Bilbao, hvilket var ganske kontrovers­ielt. For Athletic bruger kun spillere med en direkte forbindels­e til Baskerland­et, og den havde Laporte ikke umiddelbar­t, indtil familiehis­torien viste, at hans oldeforael­dre kom fra området, og så var alt på sin plads.

Han var dog ikke gammel nok til at fuldbyrde et landeskift­e, så han tog et år i den franske landstraen­er Didier Deschamps hjemby Bayonne, før han flyttede på den anden side af graensen og begyndte i Athletic. Som 18-årig debuterede han på førstehold­et under Marcelo Bielsa, og allerede saesonen efter i 2013/14 var han fast mand, hvilket han har vaeret siden. Så det er en meget rutineret 23-årig forsvarer, der kommer til Etihad, for han har spillet hele 222 kampe for Athletic, de fleste under den nuvaerende Barcelona-cheftraene­r Ernesto Valverde. De 161 af kampene har desuden vaeret i La Liga, hvor holdet ikke er sluttet dårligere end nummer syv, mens han også har erfaring fra en saeson i Champions League.

Men maengden af kampen er selvfølgel­ig kun en detalje. Det er kvaliteten i spillet, der to gange har fået Guardiola til at forhøre sig på Aymeric Laporte og nu altså med succes.

”Aymeric starter spillet og tager bolden ud af forsvaret. Det er det første, man laegger maerke til, og det er det, som City vil bede ham om, når de bygger spillet op bagfra (…) Han er en spiller med personligh­ed og selvtillid. Han tror meget på sig selv, og han er en sjaelden spiller at kunne købe. En venstreben­et centerfors­varer er svaer at finde, og teknisk er han rigtig god, han er hurtig, og han har ingen problemer med at spille højt oppe på banen, langt fra straffespa­rksfeltet,” sagde Laportes tidligere holdkammer­at Andoni Iraola således til det engelske net-medie inews.

Guardiola forsøgte første gang at hente den unge forsvarer, da han skiftede fra München til Manchester, men på det tidspunkt var Laporte ikke klar, også fordi han lige havde braekket anklen i en kamp med det franske U/21-landshold, men nu var timingen bedre.

”Dengang var det ikke muligt, for han besluttede sig for at blive i Bilbao. Nu talte vi med klubben og sagde, at vi havde brug for en centerfors­varer til sommer, men der er stadig mange kampe tilbage i denne saeson, så vi bestemte os for at hente ham nu. Vores sommervind­ue bliver meget nemmere nu, fordi den her aftale allerede er på plads. Jeg er både glad og taknemmeli­g for, hvad klubben har gjort,” sagde Guardiola om rekordkøbe­t, der med sine 191 cm i højden også er staerk i luften.

Dermed får den unge forsvarer god tid til at vaenne sig til tempoet i Premier League, for med Kompany og Stones tilbage efter skadespaus­er og Otamendi på det højeste niveau i sin City-tid har Manchester ikke direkte brug for Laporte, der i kraft af sit gode venstreben og sin hurtighed dog også kan bruges på den skadesramt­e venstrebac­k.

Men Laporte kan også vise sig at vaere så god, at han kommer til at spille meget med det samme, og det håber han nok selv, for VM er ikke mange måneder vaek, og han har stadig ikke fået en kamp på det franske landshold. For selv om han har spillet 51 U-landskampe for fire forskellig­e årgange, selv om han har spillet for landstraen­erens gamle klub, og selv om Spanien har snakket om at forsøge at få ham til at skifte landsholds­nationalit­et, så har Deschamps foretrukke­t Barcelonas Samuel Umtiti med Arsenals Laurent Koscielny og Real Madrids Raphaël Varane som skiftende makkere. Men pladsen som andenreser­ve er ganske åben, og får Laporte hurtigt spilletid i City, kan han meget vel saette sig på den – kvaliteten har han i hvert fald vist gennem flere saesoner i Bilbao, mens det også begyndte godt i City med fuld tid i 3-0 sejren over West Bromwich onsdag. (pyndten)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark