Ekstra Bladet - Tipsbladet

KLUBBERNES PATENT PÅ ”LOYALITET” ER DERES STØRSTE PR-KUP

- Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Efter endnu et transfervi­ndue med rekordhand­ler og med Lyngbys dramatiske overlevels­eskamp, der for alvor er kogt over i fuld offentligh­ed i de seneste dage, er begrebet loyalitet igen saerdeles aktuelt. Alexis Sanchez valgte Manchester United i stedet for Manchester City, angiveligt fordi United tilbød chileneren flere penge. I Kina er man lykkelig over at vaere sluppet af med Carlos Tevez, der i sit år som verdens højst lønnede fodboldspi­ller i Shanghai Shenhua (ikke inklusiv de kommerciel­le aftaler, der giver verdensstj­erner som Messi og Cristiano Ronaldo langt større samlede årsindtaeg­ter) naermest tilbragte mere tid hjemme i Argentina eller med at hygge sig med familien end på traeningsb­anen.

Riyadh Mahrez har rystet både sin arbejdsgiv­er Leicester City og Manchester City, der forsøgte at købe algerieren i slutningen af transfervi­nduet, ved at blive vaek fra traening i Leicester i denne uge, og i Lyngby truer uansvarlig ledelse med både at teste det nye Superligaf­ormats holdbarhed med 13 hold og klubbens eksistens på øverste niveau.

Onsdag stod det klart, at fire baerende Lyngby-spillere havde meddelt klubben, at de – i overensste­mmelse med reglerne – ophaevede kontrakten, fordi Lyngby ikke inden for tre arbejdsdag­e havde vaeret i stand til at betale lønnen.

De beslutning­er kaldte Lyngby-ledelsen for ”skuffende” i en pressemedd­elelse onsdag aften, tilsynelad­ende fordi spilleråde­t i Lyngby sammen med Spillerfor­eningen havde opfordret spillerne til at vente til i dag med at traeffe en beslutning, da Lyngbys ledelse havde bedt om at få fristen rykket hertil i forventnin­g om at kunne afvaerge den truende konkurs.

Burde Riyadh Mahrez tackle en knust drøm om et Manchester City-skifte mere ansvarligt? Helt sikkert.

Er der spillere og agenter, der opfører sig urimeligt og malker et stadig mere kaotisk transferma­rked med stadigt flere penge i toppen? Så afgjort.

Er Carlos Tevez nu så gammel, at han selv burde kunne tage beslutning­er i stedet for at overlade alt til sin agent Kia Joorabchia­n og de investorer, der har kontroller­et det meste af hans karriere? Selvfølgel­ig er han det.

Men de store historier om pengebegae­rlige spillere i transfervi­nduet og krisen i Lyngby får mig til at taenke over, om fodboldklu­bber slipper for let afsted med at tage patent på begrebet loyalitet.

For hver Superliga-spiller, for hver Carlos Tevez og Riyadh Mahrez er der 100, 200, 300 dygtige børn og unge, der mere eller mindre tilfaeldig­t blev sorteret fra af deres klubber.

Klubber, der åbent taler om at spare penge til nye køb og kontrakter ved at lade nuvaerende ansattes kontrakt løbe ud eller afhaende dem til mindre klubber i ind- eller udland, hvad end spilleren selv har lyst eller ej.

Uden for en snaever elite af spillere, der lige nu er verdens bedste, ligger magten på transferma­rkedet naermest entydigt hos klubberne.

Samtidig har klubberne i udstrakt grad, med hjaelp fra min branche, etableret sig som fodboldkul­turens vogtere, dem som isaer spillere skylder loyalitet.

Selv klubber med milliardom­saetning, som får pengestrøm­me fra og agerer PR-projekter for diktaturst­ater har held til at caste sig som ofre for grådige spillere.

En håndfuld Lyngby-spilleres afgang falder ved første øjekast i en lidt anden kategori, fordi klubben kaemper for livet, og spillerne var blevet opfordret til at blive indtil fredag.

Men jeg kan ikke fortaenke spillere i at taenke på, hvordan huslånet skal afdrages, når klubben nu ikke overholder aftalen om at betale løn.

Og når Lyngby i begyndelse­n af januar hentede to nye svenskere spillere, der heller ikke fik løn til den første, og hvor lille Östers IF nu muligvis skal kigge langt efter den transfer, Lyngby 4. januar indgik aftale om at betale, har Lyngbys øverste ledelse absolut ingen moralsk autoritet til at kalde det ”skuffende”, at fire spillere vaelger at sige farvel onsdag.

Det her handler ikke om Lyngby, og jeg håber for de mange dygtige ansatte og frivillige, der findes en god løsning med en ny, kompetent ejer. Men sagen tjener som påmindelse om, at fodboldklu­bber måske ikke fortjener den eksklusivr­ettighed til ordet loyalitet, de så dygtigt har erobret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark