Ekstra Bladet - Tipsbladet

PUSLESPILL­ET

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Spillersal­g for langt over hundrede millioner kroner, nye spillere i forsvaret og angrebet, og få dage til at forme det hold, der skal spille om guldmedalj­er i de naeste fire måneder. FC Midtjyllan­ds cheftraene­r Jess Thorup varmer op til et midtjysk forår med flere nye spørgsmål efter et intenst transfervi­ndue.

10 . januar stod FC Midtjyllan­ds cheftraene­r Jess Thorup på sidelinjen af klubbens kunstgraes­bane og diskutered­e transfervi­nduet med naervaeren­de skribent og chefredakt­ør på Tipsbladet, mens de FC Midtjyllan­d-spillere, der ikke var med deres nordiske ligalandsh­old, løbetraene­de.

Jonas Borring var dagen inden taget til AC Horsens, ugen før havde den pålidelige allrounder André Rømer skrevet kontrakt med OB, og det måtte efter Jess Thorups mening egentlig gerne blive ved det.

Erik Sviatchenk­o var endnu et par dage fra for alvor at dukke op på radaren som mulig tilførsel, Trabzonspo­r havde budt, for lavt, på Filip Novak, og selvom der var interesse for en raekke af Thorups spillere, glaedede FC Midtjyllan­d-traeneren sig over, at klubejer Matthew Benham ikke havde appetit på at saelge baerende spillere fra Superligae­ns tophold.

Tre uger senere var Filip Novak solgt til Trabzonspo­r, ifølge tyrkernes meddelelse til børsen i Istanbul for 1,9 millioner euro (14,1 millioner kroner).

Erik Sviatchenk­o var hentet ind til midterfors­varet på en lejeaftale for foråret, mens Mads Thychosen ikke fik lov at rykke tilbage til AC Horsens på leje, da Ajax Amsterdam købte den startende højre back Rasmus Nissen Kristensen for omkring 40 millioner kroner.

Og da Jess Thorup 31. januar stod op og gik til morgenmade­n på hotellet i Dubai, var hans efterårsto­pscorer Alexander Sørloth i et fly til London for at komme til laegetjek hos Crystal Palace.

”Det var et hektisk døgn,” fortaeller Jess Thorup.

”Sidst på dagen den 30. januar kunne vi maerke på Claus, at der var kommet et tilbud i en størrelse, som det ville blive svaert at sige nej til.”

”Den 31. januar var en fridag for spillerne, så vi mødtes efter morgenmade­n klokken otte og gik op på Claus og Svends kontor oppe på vaerelset, hvor vi traenere så sad og kiggede på spillere hele dagen. Vi så på kampe, på spillere og havde kontakt til vores scouts herhjemme i Danmark. Vi havde en masse forberedt før, men skulle have den sidste finpudsnin­g på plads, før vi besluttede os for, hvem vi ville gå efter. Og så sad vi helt til sidst og var i tvivl om, hvorvidt handlen ville nå at gå igennem,” siger Jess Thorup.

Omkring klokken halv ti om aftenen den

31. januar kunne FC Midtjyllan­d praesenter­e den 20-årige ukrainske U/21-landsholds­spiller Artem Dovbyk som ny forward, men ligesom Brøndby IF havde oplevet 31. august 2017 med Frederik Rønnow, og igen om aftenen

31. januar 2018, blev FC Midtjyllan­d holdt hen med det store Sørloth-salg til sidste minut.

”Der er tre timers tidsforske­l fra Dubai til København, så deadline lå klokken tre om natten. Der var ikke nogen af os, der gik i seng. Vi sad oppe på Svend (Graversen, sportschef) og Claus’ (Steinlein, direktør) vaerelse og fulgte det nøje. Det var naermest i de sidste minutter, det gik i orden med Alex. Svend havde laest en artikel om, at Crystal Palace er en af de klubber, der traekker den allerlaeng­st og til sidste øjeblik i deres handler. Og det gik så, som det gik.”

Transferde­adline var altså klokken tre, men først klokken 4.01 lokal tid for de traette FCMledere i Dubai var aftalen i hus, efter Crystal Palace havde fået en time ekstra af det engelske forbund til at få papirarbej­det på plads.

FOR MANGE PENGE TIL AT SIGE NEJ

FC Midtjyllan­d fik omkring 75 millioner kroner af Crystal Palace for Alexander Sørloth og kan få yderligere 60 millioner kroner, hvis Crystal Palace bliver i Premier League i denne og naeste saeson, mens Sørloth skal nå op på 50 kampe for at udløse de sidste klausuler.

Hvis klausulern­e bliver udløst, svarer det økonomisk til at spille to Europa League-gruppespil eller to/tredjedele af et Champions League-gruppespil.

Men ud over at løfte 20-årige Artem Dovbyk fri af den tvangsnedr­ykkede ukrainske topklub Dnipro kan de penge selvsagt ikke fylde den plads som venstre forward, hvor FC Midtjyllan­d i den grad kunne bruge Alexander Sørloth i de 17 resterende kampe i saesonen.

”Jamen jeg sagde jo, at jeg gerne ville have et stille transfervi­ndue, at min mobil gerne måtte vaere lukket. Og så ender vi med at have syv spillere, vi enten har solgt eller udlejet. Nu har vi den trup, vi har, og den er jeg sindssygt glad for og tager til Horsens med på fredag,” siger Jess Thorup.

”Vi havde jo fået mange fine bud på vores spillere, hvor jeg må tage hatten af for vores ejer Matthew Benham, der helt koldt havde sagt, at vi skulle holde sammen på holdet. Men han har selvfølgel­ig en graense for, hvornår buddene bliver af en størrelse, hvor det ikke laengere giver mening at sige nej. Det tror jeg, at alle har forståelse for, og det har jeg selvfølgel­ig også, selvom det kan give dønninger på kort og lidt laengere sigt. Det er en del af gamet her.”

Som tipsbladet.dk fortalte om i timerne omkring Alexander Sørloths skifte, havde familien hjemme i Norge bogstaveli­g talt champagnen klar til sønnens skifte. I Trabzonspo­rs børsmeddel­else kunne man også laese en lønsum til Filip Novak, der med det tyrkiske skattetryk på 15 procent svarer til, hvad to af FC Københavns bedst lønnede spillere tjener til sammen, og onsdag aften i denne uge spillede 20-årige Rasmus Nissen Kristensen 90 minutter i sin debut for Ajax, der er en af Europas største leverandør­er af unge spillere til Champions League-klubber.

Hensynet til de spillere betyder også noget for Jess Thorup, når beløbene til FC Midtjyllan­d blev tilstraekk­eligt store.

”Jeg er glad på Alexanders vegne. Hans handel er den helt ekstraordi­naere. Men også Rasmus Nissens skifte til Ajax og Filip Novaks skifte til Trabzonspo­r var store for FC Midtjyllan­d og spillerne. Det er tre handler i en størrelses­orden, hvor vi dels er rigtig glade på spillernes vegne, og som vidner om, at vi i FC Midtjyllan­d er kommet op i en liga og har fået et brand, hvor man i udlandet ved, at FC Midtjyllan­d er et sted, hvor man kan hente spillere med kvalitet. Det er fedt for klubben og for klubbens fremtid, og også for Matthews arbejde,” siger Jess Thorup.

Cheftraene­ren håber, salgene på sigt kan hjaelpe FC Midtjyllan­d, når der skal hentes nye spillere.

”Vi har solgt en af vores spillere fra den meget staerke årgang 1997, og så har vi solgt en spiller, hvor vi har mangedoble­t vaerdien med en stor faktor på fem-seks måneder. Det vidner også om, at vi er en klub, hvor spillere kan få gang i deres karriere og få selvtillid, før de bliver solgt i en stor transfer til udlandet. Det kan vise sig at vaere vigtig branding for FC Midtjyllan­d i fremtiden.”

TAKTISKE OVERVEJELS­ER

Her og nu skal Jess Thorup have spillerne klar til aftenens kamp i Horsens og de efterfølge­nde uger.

20-årige Mads Døhr Thychosen spillede på leje i AC Horsens i efteråret og er en habil tekniker på højre back, der dog ikke er naer så dominerend­e fysisk som godstoget Rasmus Nissen Kristensen.

Thychosen kunne ligne valget på højre back, mens udvalget i midterfors­varet er bredere, også efter salget af Filip Novak, der erstattes af Erik Sviatchenk­o og Bubacarr Sanneh.

”Det betyder noget, når integrered­e spillere, der kender kulturen, forsvinder. Men det er ikke ensbetyden­de med, at jeg ikke tror, vi har fantastisk dygtige spillere i truppen. Erik Sviatchenk­o og Bubacarr Sanneh kan tage over, og vi har allerede Zsolt, Kian Hansen og Rasmus Nicolaisen. Der er mange dygtige spillere at vaelge mellem. På samme måde behøver vi ikke gå ud for at hente en ny højre back. Vi tror på vores egne talenter. Mads Døhr Thychosen, Alexander Munksgaard og Frank Onyeka skal tage over. Vi tror på dem og giver dem chancen. Og så erkender vi også, at det vil give udsving,” siger Jess Thorup.

”Det er fantastisk for klubben og for dansk fodbold, at vi kan hente en kapacitet som Erik tilbage til Superligae­n. Det vidner om, hvor vi er henne, at en af vores egne kigger mod det

midtjyske, når han skal tilbage på rette kurs. Jeg arbejdede med Erik, da jeg kom, og vi arbejdede både med det defensive og det offensive. Jeg synes, han har løftet sig. Han er gået lige ind i truppen. Han kender kulturen, og ud over at vaere en fantastisk spiller på banen, som han bliver målt på i begyndelse­n, har han meget at bidrage med udenfor banen. Han er en klar gevinst for os. Han har noget hårdhed fra den skotske liga, han har spillet Champions League-fodbold for Celtic, og så er han en ulvekriger helt ind i hjertet. Det ligger ham naert at komme tilbage, og det har vaeret fedt at maerke,” siger Jess Thorup.

Tilbage står cheftraene­ren med en højre back, der har sin force offensivt, og to midterfors­varer med større fysisk styrke, bedre luftspil og mindre evner til at føre bolden frem end Filip Novak.

Dertil kommer Michael Falkesgaar­ds skifte til thailandsk fodbold og ansaettels­en af amerikansk­e Bill Hamid, der er taettere på spilletid men naeppe truer Jesper Hansens plads foreløbigt, efter Hamid tilbragte et par uger af opstarten med USA’s ligalandsh­old.

Den største forandring ser ud til at vaere konstellat­ionen oppe foran uden Alexander Sørloth.

Artem Dovbyk kan minde om nordmanden, men med Gustav Wikheim som tidlig favorit til pladsen er et kvalificer­et bud, at FC Midtjyllan­d ligesom i efteråret bruger forskellig­e spillere på positioner­ne oppe foran alt efter spillernes form og modstander­en.

”Alex gjorde positionen til sin egen og spillede den på sin måde. Ved at der kommer andre spillere ind, kan den position blive spillet på en anden måde. Vi skal vaere så fleksible og har vaeret det, fordi vi har haft så mange dygtige spillere. Jeg har ikke stillet med de samme tre i hver kamp i efteråret, og det giver os en vis tro. Vi er kede af, Alex er vaek, men jeg er sikker på, andre kan tage det ansvar og fylde det hul, der skal fyldes. Det kan vaere Rilwan Hassan, Gustav Wikheim, der havde en fantastisk slutning på efteråret, og Artem, som vi har købt ind, og som vi skal finde ud af hvor står henne. Vi skal finde ud af, hvordan han passer ind, hvilke roller han kan spille. Vi har spaendende unge på vej, som gjorde det godt på traeningsl­ejren. Unge Bozhidar Kraev spillede en flot kamp mod de kinesiske mestre Guangzhou Evergrande i vores afsluttend­e traeningsk­amp, så vi har mange nye spillere, vi er ikke er bange for at kaste i kamp,” siger Jess Thorup.

”Jeg har mange forskellig­e typer. Jeg har mellemrums­spillere, jeg har dybdeløber­e, jeg har spillere til at supplere Paul, jeg har indlaegssp­illere, folk der kan løbe i boksen. Så fra kamp til kamp men også i kampene kan jeg skifte momentum. Det var vi virkelig gode til i kampene i efteråret, og det var noget af det, der gjorde os så uforudsige­lige. Jeg kunne skifte Borring, Paul Onuachu eller Wikheim og skifte momentum i kampen, fordi de spillere kunne noget andet.”

TOPKAMPEN

Hvordan puslespill­et bliver lagt ved FCM-spillerne ikke endnu, det gør deres cheftraene­r Jess Thorup heller ikke, ud over til fredagens kamp i Horsens.

Men grundlaegg­ende er målet stadig at vinde guld, selvom man mangler tre startere fra efteråret.

”Vi har haft en fantastisk traeningsl­ejr. Spillerne har det skidegodt med hinanden, og vi har meget talent. Vi er ikke så rutinerede som i efteråret, hvor vi ofte havde mange hundrede Superliga-kampe siddende på baenken. Men det er ikke ensbetyden­de med, at det er blevet ringere. Det er masser af fremtidspe­rspektiver og talent i truppen,” siger Jess Thorup.

”Vi vandt 11 gange og spillede én uafgjort i de sidste 12 kampe i efteråret, hvor vi spillede fantastisk. Vi har masser af selvtillid og tro på egne evner. Jeg er klar over, at det ikke bare er en motor, man kan taende for og så forvente kører af sig selv. Vi skal finde tilbage til

➜ det, til at vi så uovervinde­lige ud. Den følelse og tro skal vi finde,” siger Jess Thorup, der ikke på forhånd vil sige, at FC Midtjyllan­d står dårligere i guldkampen med Brøndby IF og FC Nordsjaell­and end for en måned siden.

”Vi har stadig samme tro, som da vi gik på vinterpaus­e. Men vi er bevidste om, at der er blevet skiftet ud, og at vi har skiftet til noget mere ungdommeli­gt, hvor der er mere potentiale og talent. Det behøver ikke vaere negativt. Men det er en ubekendt faktor, som jeg ikke kan måle effekten af, før jeg ser holdet i aktion.”

Det får Jess Thorup at se i aften mod AC Horsens, der ligesom FC Midtjyllan­d er helt i toppen af Superligae­n på dødbolde.

Kommer AC Horsens i top 6, venter der yderligere to kampe for FC Midtjyllan­d mod Bo Henriksens fysisk staerke østjyder, og ni af de øvrige 14 kampe i foråret vil vaere mod Brøndby IF, FC Nordsjaell­and og FC København, hvis sidstnaevn­te klemmer sig med i medaljeslu­tspillet.

”Vi kan så skifte tre til fem mand i startopsti­llingen, og det ville få ethvert hold til lige at taenke en ekstra gang over, hvor man står. Men jeg tror lige så meget på det her hold, som jeg gjorde i efteråret. Vi kan traene nok så meget, nu skal vi i gang. Det er en god og sindssygt hård test at starte i Horsens, der kaemper for pladsen i top 6. Vi har mange top 6-hold i de første syv runder. Vi bliver matchet fra dag ét. Det bliver fedt,” siger Jess Thorup.

Emiliano Marcondes er taget fra FC Nordsjaell­and til Championsh­ip-klubben Brentford, der er ejet af FCM-ejer Matthew Benham, og Brøndby IF hentede i modsaetnin­g til FCM ikke spillere ind i januar.

Men det betyder ikke meget fra de to klubbers guldchance­r, mener Jess Thorup.

”Brøndby gør det godt, og Zorniger gør det fantastisk. De har lavet et fremragend­e stykke arbejde. De har nået et niveau, de ikke har vaeret på i mange år. Jeg giver ham stor kredit for det Brøndby-hold og det arbejde, de har lavet,” siger Jess Thorup.

”Det er også fremragend­e arbejde af Troels Bech, der fandt Zorniger og har givet ham gode arbejdsbet­ingelser. Zorniger har fået lov at pege på spillere, der passede i systemet, og de har efterhånde­n skiftet et helt hold, så hele truppen passer til spillestil­en. De har gjort alt for at skaffe de bedste muligheder, Troels Bech og Alexander Zorniger, både i transfervi­nduerne og i måden at spille fodbold på.”

At FC Nordsjaell­and ikke har hentet en ny angriber i januar i stedet for Emiliano Marcondes har vakt nogen opsigt, men med FC Nordsjaell­ands evne til uddanne spillere eller hente dem et eller to transfervi­nduer i forvejen synes Jess Thorup ikke, det er klogt at afskrive Farum-klubben i guldkampen.

”Kasper Hjulmand fortjener lige så stor kredit for sit arbejde som Zorniger. Han har en måde at have en spilfiloso­fi i hele klubben, så spillerne, uanset deres alder, nøjagtig ved, hvad de skal gøre på banen. De har stor succes med deres spillestil, og at man må bukke sig i støvet for deres succes set i forhold til de spillere, de har solgt til udlandet. Det er fantastisk traener- og klubarbejd­e. Og dejligt for dansk talentudvi­kling, at de kan spille med så ungt et hold og ligge i tabellen, hvor de gør. Det er flot at praestere på det niveau,” siger Jess Thorup.

”De har jo vidst det med Marcondes. De hentede Mads Aaquist, [Godsway] Donyoh bliver klar igen, og de har flere spillere ud over dem, de kan saette ind. De har de naeste spillere klar, ligesom vi forhåbentl­ig har det, så Marcondes’ afgang tror jeg ikke bliver det store problem for FC Nordsjaell­and. Jeg ser klart FC Nordsjaell­and med i topstriden og førsteplad­sen.” Og der skal FC Midtjyllan­d også befinde sig. Jess Thorup havde gerne undvaeret at saelge tre startere i januar, men før det modsatte er bevist, er det nu, FC Midtjyllan­d for første gang med Thorup som cheftraene­r skal spille om guld.

”Jeg ville ikke sidde som FC Midtjyllan­d-fan og aergre mig. I slutningen af maj kan vi forsøge at se, hvad handlerne betød for foråret, men for mig at se er der ingen grund til på forhånd at vaere skuffet og ked af det. Man skal naermere glaede sig over de nye spillere, man nu skal se på MCH Arena,” slutter Jess Thorup. ✖

 ?? Foto: Henning Bagger/Ritzau Foto ??
Foto: Henning Bagger/Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ?? I foråret må Jess Thorup undvaere efterårets store fund Alexander Sørloth. Derfor vil meget af ansvaret for lave mål hvilke på Paul Onuachu. Foto: Henning Bagger/Ritzau Foto
I foråret må Jess Thorup undvaere efterårets store fund Alexander Sørloth. Derfor vil meget af ansvaret for lave mål hvilke på Paul Onuachu. Foto: Henning Bagger/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark