Ekstra Bladet - Tipsbladet

”Og så arbejder vi på, at vi ikke skal score fire gange for at vinde kampene”

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

FC Nordsjaell­and imponerede igen i efteråret og sluttede som nummer tre, fem point efter FC Midtjyllan­d. Men vaek er Emiliano Marcondes og Patrick Mtiliga, og et ungt hold er blevet endnu yngre, når saesonen genstarter søndag mod Sønderjysk­E i Haderslev. Tipsbladet har vaeret i Farum og talt med traener Kasper Hjulmand om vinterens overvejels­er og om det FC Nordsjaell­and-hold, vi kommer til at se i foråret.

Denne onsdag eftermidda­g domineres Right To Dream Park i Farum af en stor gruppe skolebørn. FC Nordsjaell­and spiller traeningsk­amp mod FC Roskilde, og børnene kigger på fra den ene langside. De har medbragt huer, cykelhjelm­e, skoletaske­r samt høje, lyse stemmer. Og energi. Faktisk virker de til at have mindst lige så meget energi som de 22 spillere inde på banen. De løber og hopper, og energisk hepper og råber de af spillet. Begge hold får masser af opbakning.

Det er da også en fin kamp. FC Roskildes, 1. divisions nummer 8, stiller med et rutineret og offensivt hold. Alene Mikkel Thygesen har flere Superliga-kampe end FC Nordsjaell­ands 10 markspille­re til sammen, og adskillige andre spillere har erfaring med at vaere i en Superliga-trup. Og så er Simon Richter tilbage på stadion i Farum, og den offensive højre back er et underholde­nde bekendtska­b med sine mange driblinger og tricks.

FC Nordsjaell­and-holdet er ungt. Det er et hold fortrinsvi­s bestående af de spillere, som ikke har fået spilletid nok i vinterens øvrige traeningsk­ampe, og deres tilstedeva­erelse denne eftermidda­g antyder en del om startopsti­llingen, når der søndag er Superliga-premiere i Haderslev.

Nicolai Larsen står på mål. Den tidligere danske mester med AaB har endnu ikke spillet Superliga-fodbold for sin nye klub, og det har ikke vaeret denne vinter, han har slået Runar Alex Runarsson af. Foran sig i midterfors­varet har han Andreas Skovgaard og Viktor Tranberg, der lige nu tilsynelad­ende står bag Benjamin Tiedemann Hansen og nyindkøbet Ulrik Yttergård Jenssen i køen til spilletid.

På midtbanen finder man et par spillere på besøg fra Right To Dream-akademiet, og helt fremme ligger Tobias Mikkelsen, Mads Aaquist og Mathias Rasmussen. Efter Patrick Mtiligas pensioneri­ng er Mikkelsen sammen med Lasse Petry den eneste spiller i truppen, der var med til at vinde mesterskab­et i 2012. Mikkelsen har laenge vaeret langt fra holdet, men denne onsdag spiller han en fin kamp, hvor han ofte går forbi sin mand og skaber chancer. Mads Aaquist har selv erklaeret, at han gerne vil saette sig på Emiliano Marcondes’ efterladte angrebspla­ds, men han har vaeret skadet i vintertrae­ningen og er lige nu et stykke fra resten af truppen rent fysisk. Desuden vil man i klubben gerne have, at han bliver bedre til at komme i feltet og afslutter skarpere, hvis han skal spille centralt foran mål.

Også norske Mathias Rasmussen har til gode at etablere sig som starter, men han gør et fint indtryk mod FC Roskilde og scorer til 1-0. I en livlig kamp slipper gaesterne flere gange fri af Nordsjaell­ands høje bagkaede, og Kristian Lindberg udligner i første halvleg. Mod slutningen af kampen, da FC Nordsjaell­and har skiftet meget ud og mest ligner et forstaerke­t U/19hold, scorer gaesterne også til resultatet 2-1.

Alt det påskønner de unge, urutinered­e tilskuere med skrig, skrål og begejstrin­g. Da stadionure­t naermer siger de 90 minutter, begynder de at taelle ned, men da de råber ”NUL!” på 90.00, tikker uret bare videre. Det stopper på 92.03, og så er FC Nordsjaell­ands opstart forbi. Nu venter Superligae­n.

DEFENSIVEN SKAL FORBEDRES

Når Kasper Hjulmand i 2017 blev bedt om at forklare, hvordan hans hold pludselig var blevet så godt, refererede han ofte til sidste vinters traeningsl­ejr, der havde givet stort udbytte for både trup og traenersta­b. I søndags vendte truppen hjem efter 11 dage på La Manga, så hvordan er stemningen denne gang?

”Den er også god. Vi har haft nogle gode forberedel­ser, og vi står alt i alt rigtigt fint. Men vi har haft et par bump med et par skader. Magnus Kofod har vaeret lidt ude, vi har haft Aaquist ude, og ham ville vi gerne have bygget endnu mere på. Vi har haft problemer med ”Mini” og [Mathias] Jensen, efter de kom hjem fra landsholds­tur. Vi har haft problemer med Jonathan [Amon], efter han kom hjem fra landsholds­tur. Vi er ikke synderligt tilfredse med det miks, der har vaeret af landshold og vores egen opstart. Der har vaeret nogle bump, og derfor har vi ikke kunnet arbejde helt i takt. Men vi har gjort det så godt, vi kunne, og vi står fint,” siger Kasper Hjulmand.

I efteråret scorede FC Nordsjaell­and 51 gange på 19 runder, hvilket var flest af alle hold i Superligae­n. I den anden ende af banen gik det ikke lige så godt. Holdet indkassere­de 34 mål, flere end både FC Helsingør og Randers på 13. og 14. pladsen og kun overgået af Silkeborgs og Lyngbys 37 og 41. Derfor har Kasper Hjulmand haft fokus på at fastholde det, der gik godt, samt forbedre defensiven.

”Vi var ekstremt hurtige i vores overgange. Hurtigt fra angreb til forsvar, hurtigt fra forsvar til angreb. Den hurtighed i overgangen­e skal vi holde fast i. Vi har haft stor fokus på alt forsvarsma­essigt – vores presspil, vores genpres, vores intensitet i presset, vores principper på de sidste 20 meter af banen, hvor vi gennem standardsi­tuationer har givet for mange mål vaek. Vi kan ikke forvente, at vi scorer 51 mål i de naeste 19 kampe, så en af nøglerne til at få point er helt klart vores forsvarssp­il.”

”Og så har vi arbejdet intenst på at finde nogle offensive mønstre, som er anderledes, end når Emiliano har spillet. Vi har ikke den samme type, så vi har kigget på nogle relationer, der skal virke. Jeg har kigget intenst på vores traeninger og set på, om nogen finder nogle måder, de forstår hinanden på.”

INGEN ERSTATNING FOR MARCONDES

Kasper Hjulmand kommer selv ind på det helt store spørgsmåls­tegn før foråret: Fravaeret af Emiliano Marcondes. Han jagter nu en fast plads i Brentford, men han forlod Danmark som ikke bare FC Nordsjaell­ands, men hele Superligae­ns mål- og assistkong­e. 17 scoringer og 9 oplaeg nåede han i efteråret.

”Jeg finder ikke en erstatning. Jeg leder efter nogle relationer, der virker. Måske er der en spiller, der har nogle helt andre styrker end Emiliano, og som så gør nogle andre endnu bedre. Det handler hele tiden om at finde noget, som man tror virker relationel­t i stedet for at sige ”der røg 17 mål ud, så skal vi finde 17 mål”. Sådan taenker 95 procent af dem, der er ser fodbold, og der er sgu også mange i branchen, som siger ”nu scorer I ingen mål, I skal have en ny angriber.” Men jeg tror godt, man kan blive dygtige på andre måder.”

En af muligheder­ne er 17-årige Mikkel Damsgaard. Han fik 11 Superliga-minutter mod AC Horsens i efteråret, men i vinterens traeningsk­ampe har han spillet og scoret flittigt. Tre gange scorede han i 6-3-sejren over Lyngby, det blev til ét mål mod Guizhou Gengfeng Zhicheng og det samme mod CSKA Moskva. På Igor Akinfejev scorede han til slutresult­atet 1-1, efter Leicester-lejesvende­n Ahmed Musa havde lavet kampens første mål.

”Vi var i tvivl om, hvorvidt han kunne score mål, men det har han vist sig at kunne. Han er ekstremt klog i spillet. Han har slet ikke den fysiske power, Emiliano har, men han har et ekstremt blik for andre og kan vinkle bolde steder hen, man ikke forventer. Når vi spiller det system, kommer vores wingbacks til at vaere

meget afsluttend­e, så vi kan måske vaere endnu farligere rundt om.”

”Når man ser ham, vil man ikke tro, han er fodboldspi­ller på dette niveau. Vi har en traener, der siger, at ”he has a deceiving posture”, fordi han er tynd, men han er så hurtig i hovedet. Han er mest central, offensiv midtbanesp­iller, og han har stille og roligt taget skridt. Han er sprithurti­g i hovedet, dygtig teknisk, og han arbejder naturligt rundt om modstander­ne. Vi har arbejdet meget med ham på den sidste tredjedel af banen og arbejdet med hans afslutning­er, men naturlige spillere bevaeger sig naturligt det rigtige sted hen. Om det bliver ham, der spiller, må vi se, men han har i hvert fald bragt sig godt i spil omkring holdet.”

”Mathias Rasmussen er kommet godt af sted, Tobias Mikkelsen har taget skridt frem, fordi han har spillet en del og scoret mål fremme på banen, og fordi det bliver kombinatio­nsspil og lidt mindre individuel­t powerspil, tilgodeser det en spiller som Tobias. I vores offensive spil har vi også arbejdet meget med, at når vi spiller med tre i bagkaeden, bryder de linjerne og traeder ind i midtbanele­ddet. Vi er fortsat med at score mange mål. Mod CSKA scorede vi kun ét, men det er også et godt hold, og ellers har vi bare banket kasser ind. Jeg tror stadig på, at vi bliver farlige og scorer mål, og så arbejder vi på, at vi ikke skal score fire gange for at vinde kampene,” siger Kasper Hjulmand.

DEN ERFARNE BENJAMIN

Udover Emiliano Marcondes er Patrick Mtiliga vaek. Han Superliga-debuterede, før nuvaerende FC Nordsjaell­and-spillere som Magnus Kofod og Jonathan Amon var født, han spillede i AEresdivis­ionen og La Liga, og han har optrådt for det danske landshold, så hvordan erstatter man hans rutine og betydning for en ung trup?

”Det kan man ikke. For nylig på La Manga lavede vi fire hold i en konkurrenc­e, hvor vi delte de fire aeldste ud på hver deres hold. Der røg Benjamin [Tiedemann] med, og han er 23. Man kan ikke erstatte rutine. Ligesom med spillet er det noget med at vokse med ansvaret. Vi laver nogle nye ledelsesgr­upper, og vi får puttet noget mere ansvar på nogen, som jeg tror kan baere det. Det er selvfølgel­ig Mathias Jensen, det kunne vaere Victor Nelsson, der skal traede frem som ung knaegt, det kunne vaere Kofod, vi har Tobias, som, uanset om han spiller eller ej, er en fantastisk spiller for truppen. Vi har også nogle wingbacks, som skal tage noget mere ansvar. De er godt kørende og er staerke. Og så har vi Benjamin, som stille og roligt har vaennet sig til det, og Ulrik, som nok skal vokse sig ind i noget lederskab,” siger Kasper Hjulmand.

”Der er nok, der kan tage fat, men ingen, der enkeltvis tager fat, som Patrick gør. Det kan man ikke bare erstatte. Som traener er det også spaendende, hvordan det udvikler sig. Jeg har en plan og nogle forventnin­ger, men hver eneste dag går med at justere. Jeg har aldrig som traener prøvet at starte en halvsaeson med noget, og så er det det samme om tre måneder. Der vil altid ske noget uventet undervejs.”

2017 var godt, vintertrae­ningen har vaeret god, og placeringe­n i tabellen er god, men Kasper Hjulmand er ikke meget for at udtale sig om en mulig målsaetnin­g eller slutplacer­ing i tabellen.

”Jeg er ret sikker på, at man ikke kan snakke sig til det. Jeg er ret sikker på, at man skal spille kampene. Det, jeg altid har forsøgt at leve efter, er, at vi drømmer om på et eller andet tidspunkt at vinde. Det saetter standarden for, hvordan vi spiller og traener. Vores dagligdag er sulten, og vi går efter mest muligt, men jeg tror ikke på, at man kan saette en målsaetnin­g om at gå efter top ét, top tre eller top seks og så tro, at det hjaelper. Det hjaelper at vaere ambitiøs i hverdagen, og det hjaelper at fyre den af i kampene.”

”Først skal vi have sikret top seks. De tre sidste kampe var gode ved os, for vi vandt alle tre, så vi fik banket hul til fjerdeplad­sen på 12 point, men jeg har vaeret med for laenge til ikke at vide, at det kan gå begge veje, og vi tager intet for givet. Der venter masse af svaere kampe. Jo hurtigere vi kan vaere sikker på top seks, desto hurtigere kan vi tillade at drømme. Vi lugter blod, og vi ved godt, hvor vi ligger. Så er der et eller andet, der rører sig i en, og det skal vi forsøge at udnytte, men vi er klar over, at det er skrøbeligt, og det kan gå begge veje. Vi går efter mest muligt, men vi skal spille kampene.”

Og så er vi tilbage ved den gode fornemmels­e efter traeningsk­ampe og -lejr, som Hjulmand dog godt ved kan udvikle sig i den ene eller anden retning allerede søndag eftermidda­g i Haderslev.

”Jeg har vaeret med så lang tid, at jeg ved, at spørger man alle traenerne nu, går alting pissegodt, men om tre kampe er nogen i himlen, og nogen er i helvede. Jeg synes, vi er et fint sted, men alt kan ske, og lad os nu komme i gang.” ✖

 ??  ??
 ??  ?? Victor Nielsson tackler CSKA Moskvas Alan Dzagojev i en traeningsk­amp på La Manga. Han er ifølge Kasper Hjulmand en af de spillere, der skal tage mere ansvar efter Patrick Mtiligas stop. Foto: Abel F. Ros/Ritzau Foto
Victor Nielsson tackler CSKA Moskvas Alan Dzagojev i en traeningsk­amp på La Manga. Han er ifølge Kasper Hjulmand en af de spillere, der skal tage mere ansvar efter Patrick Mtiligas stop. Foto: Abel F. Ros/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark