Ekstra Bladet - Tipsbladet

SPILLET OM NEYMAR

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

I naeste uge spilles 2018’s første megakamp. Paris Saint-Germain gaester Real Madrid i kampen mellem en klub, der forfaerdel­igt gerne vil vinde Champions League i år, og den, der har løftet pokalen to saesoner i traek. Og så er det, måske, kampen mellem Neymars nuvaerende og kommende hold, for i månedsvis har luften over fodbold-Europa vaeret tyk af rygter om den brasilians­ke superstjer­ne. Men hvorfor er det overhovede­t realistisk, at en spiller til 1,67 milliarder skulle skifte klub efter én saeson?

Som om Real Madrid mod Paris Saint-Germain havde brug for ekstra krydderi. Det er kampen mellem gamle og nye penge. Mellem Europas mest haederkron­ede klub og udfordrere­n, der ønsker at blive det. Mellem de seneste to års vinder af Champions League og et af de hold, bookmakern­e har blandt de største favoritter til at vinde turneringe­n i år. Og så er der naesten garanti for stor underholdn­ing og kvalitet, når traenerne kan vaelge mellem spillere som Thiago Silva, Sergio Ramos, Marco Verratti, Luka Modric, Giovani Lo Celso, Toni Kroos, Edinson Cavani, Karim Benzema, Dani Alves, Marcelo, Kylian Mbappé, Gareth Bale, Marquinhos, Raphaël Varane, Adrien Rabiot, Isco, Julian Draxler og Cristiano Ronaldo. Bare de fakta gør det til en enorm fodboldkam­p.

Og derudover er der historien om Neymar, der vil komme til at fylde meget frem til startfløjt på Bernabéu 20.45 onsdag aften. Den 26-årige brasiliane­r blev verdens dyreste spiller, da Paris Saint-Germain i sommer betalte 1,67 millarder kroner for ham i FC Barcelona og gjorde ham til den hidtil største legitimeri­ng af det fransk-qatarske fodboldpro­jekt. Neymar har så rigeligt bevist sit vaerd med 27 mål i 26 kampe for sin nye klub, men samtidig er han en kontrovers­iel person, der deler vandene mellem fodboldfan­s verden over og angiveligt også i PSG’s omklaednin­gsrum. Der er aldrig stille omkring superstjer­nen, og gennem flere måneder har rygtebørse­n summet med historier om, at han kan vaere på vej til Real Madrid.

Og hvorfor er det så ikke helt utaenkelig­t, at en tidligere Barcelona-spiller, som PSG mere end fordoblede transferre­korden for at få fat på, kan ende i den spanske hovedstad?

MADRIDISTA­EN NEYMAR

Neymars forhold til Real Madrid straekker sig mere end et årti tilbage. Han var bare 14 år gammel, da han i 2006 var to en halv uge til prøvetraen­ing i den spanske hovedstad. Han sad i en lounge på Bernabéu og så blandt andre Sergio Ramos og Julio Baptista score i en 4-0-sejr over Deportivo La Coruña, og han blev fotografer­et med nogle af holdets stjerner, blandt andre den nuvaerende traener Zinedine Zidane. AS har endda fremgravet et dokument, der viser, at Neymar var registrere­t som spiller i klubbens ungdomsafd­eling per 29. marts 2006. Men Neymar rejste hjem til til Brasilien igen. Ifølge AS handlede det om, at Real Madrid ikke ville betale de 60.000 euro, hans davaerende agent Wagner Ribeiro kraevede. Ifølge Neymars far var hjemve årsagen.

”På sin første dag i Madrid tog han direkte til traening. Og han spillede så godt! Efter 19 dage havde han scoret 27 mål i forskellig­e traeninger. Efter tre dage havde vi aftalt alt med klubben. Kontrakten var skrevet, alt virkede okay,” siger Neymar Santos Sr. i bogen ”Neymar: Min historie. Samtaler med min far”.

”Men få dage senere, mindre end en uge efter vores ankomst, virkede Juninho [familiens kaelenavn for Neymar] ikke godt tilpas. Han havde hjemve. Han savnede vores familie, sine venner, sin skole, sin by og Santos FC. Han savnede det hele. Jeg så Neymar Jr. blive mere og mere trist, som dagene skred frem. Luften blev tungere. Selv med alt, der blev gjort for at få os til at føle os tilpas og velkomne, følte jeg bare, at det ikke var det rette tidspunkt. Og Juninho var enig. Så vi besluttede os for at flyve tilbage til Santos.”

Real Madrid var også en saerdeles varm kandidat til at købe Neymar, da han i 2013 forlod Brasilien.

”Neymar bestod et laegetjek hos Madrid. Vi forsøgte at hente ham, men vi indså på et tidspunkt, at det ikke kunne lade sig gøre, og vi trak os fra handlen,” sagde klubpraesi­denten Florentino Pérez sidste sommer til radiostati­onen Onda Zero.

FC Barcelona løb med brasiliane­ren, mens den sommers storindkøb i hovedstade­n blev Gareth Bale. Det betød dog ikke, at broen mellem parterne var braendt.

El Confidenci­al skrev i februar 2016 en historie om Neymars forhold til Real Madrid. Avisen afslørede blandt andet, at brasiliane­ren i sommeren 2014 – et år efter sin ankomst til Barcelona – skrev en WhatsAppbe­sked til Juni Calafat, som var sydamerika­nsk scout for Real Madrid, og som netop var rejst til Spanien for at deltage i et privat arrangemen­t.

”Juni, er du kommet godt til Spanien? Du ved, at jeg er madridista. Hala Madrid!” skrev Neymar.

”Juni viste smilende og med tilfredshe­d den korte besked til adskillige familiemed­lemmer,” haevder El Confidenci­al i artiklen.

MADRILENSK CHARMEOFFE­NSIV

Neymar nåede fire saesoner i FC Barcelona, og han spillede otte kampe mod Real Madrid, hvor han gentagne gange fremviste de evner, som madrilener­ne gik glip af. I alt scorede han tre gange og lavede fire assists mod arvefjende­rne. Men alting har en ende, og i sommer skiftede Neymar til Paris Saint-Germain og forlod Spanien efter årets mest omtalte transfersa­ga. Ikke lang tid efter begyndte en ny, der haevdede, at han kunne vende tilbage.

Det begyndte med en historie fra Marcelo Bechler, den brasilians­ke journalist der som en af de første havde rapportere­t om den mulige forbindels­e til Paris. Til spansk radio fortalte Bechler, at Neymar havde fortrudt skiftet, og at han kom dårligt ud af det med traener Unai Emery og flere af de ledende spillere i omklaednin­gsrummet. Journalist­en fortalte, at Neymar kunne se sig om efter nye graesbaner.

”Det ville vaere lettere for ham at tage til Real Madrid end at vende tilbage til Barcelona. Han ville ikke betragte det som forraederi. Men lige nu er det kun spekulatio­n,” sagde Bechler.

Og spekuleret blev der. Rygterne om Real Madrid tog kun til i styrke, og mange af den spanske klubs ansatte har udtalt sig om Neymar siden midt på efteråret.

”Jeg vil gerne have de bedste, og det er klart, at Neymar er en af dem. Måske var det nemmere for ham at rejse til PSG i stedet for direkte til Real Madrid. Det er en personlig beslutning. Man ved aldrig, hvad der kan ske, for fodbolden bevaeger sig meget. Jeg holder allerede døren åben for ham, hvis han vil komme. Jeg har et godt forhold til ham,” sagde holdets anfører Sergio Ramos til Cadena Ser i november, og en måned senere var der citater fra selveste Florentino Pérez.

”At spille i Madrid ville gøre det nemmere at vinde Ballon d’Or”, sagde praesident­en til spansk radio med henvisning til den ambition, der angiveligt var med til at traekke Neymar vaek fra Barcelona og ud af Lionel Messis skygge.

”Madrid er en klub, der giver en stor spiller alt, hvad han har brug for for at gøre det. Alle ved, jeg gerne ville købe ham,” uddybede Pérez.

I Paris har man flere gange afvist, at Neymar skulle rejse. Hovedperso­nen selv forlod irriteret mixed zone, da han efter en Champions League-kamp fik et spørgsmål om Madrid, og klubbens ledere har udtalt sig om det flere gange.

”Jeg har talt med ham og hans familie, og han er meget glad for at vaere i Paris. Han kommer aldrig til at rejse efter denne saeson,” sagde praesident Nasser Al Khelaifi sidst i januar.

ANCELOTTI SOM FORTILFAEL­DE

Men rygterne vil ikke dø, og der er gode argumenter for, at Florentino Pérez om ikke andet har taenkt sig at gøre et ihaerdigt forsøg på at købe stjernen.

For det første har Real Madrid gang i en elendig saeson, hvor holdet hjemme i La Liga kun lige akkurat holder fast i top fire og er 19 point efter FC Barcelona. Champions League og kampene mod PSG er sidste chance for succes i foråret. Den slags betyder hovedrengø­ring i hovedstade­n og ikke kun på traenerbae­nken. Den berømte BBC-trio har på grund af skader og formsvigt ikke leveret i denne saeson, og desuden begynder angrebsstj­ernerne at vaere oppe i årene. Cristiano Ronaldo fyldte 33 år i denne uge, og for første gang siden portugiser­ens ankomst virker det ikke usandsynli­gt, at Real Madrid skulle vaere interesser­et i at afhaende ham – hvis man da kan finde en køber, der vil betale.

For det andet har Real Madrid tradition for megakøb. Florentino Pérez blev i 2000 valgt som praesident på et løfte om at købe Luis Figo i FC Barcelona. Det løfte indfriede han ved at bruge en rekordsum på at udløse fløjstjern­ens frikøbskla­usul, og i det efterfølge­nde halvandet årti gjorde klubben ligeledes Zinedine Zidane, Kaká, Cristiano Ronaldo og Gareth Bale til verdens dyreste fodboldspi­ller – alle fire overtog rekorden fra et andet Real Madrid-indkøb. Nu er transferma­rkedet rykket ind i en fase, hvor de dyreste spillere handles for en milliard eller derover, og Real Madrid har ikke markeret sig i den nye aera. Det kommer til at koste mange penge, men Pérez har tidligere vist, at han ikke kun køber, men også saelger dyrt, for eksempel i tilfaelden­e Ángel Di María til Manchester United (563 millioner kroner), Álvaro Morata til Chelsea (500 millioner kroner) og Mesut Özil til Arsenal (375 millioner kroner), så det er muligt at finansiere en stor transfer ved at saelge ud af nogle af aktiverne.

For det tredje er det tidligere lykkedes Real Madrid at ansaette en af Paris SaintGerma­ins nøglemedar­bejdere. FC Barcelona har gennem årene gang på gang forsøgt at hente profiler som Thiago Silva, Marquinhos og Marco Verratti, og hver gang har franskmaen­dene afvist – for så i stedet at snuppe en af de største stjerner i Catalonien sidste sommer. Men i 2013 ville Florentino Pérez have Carlo Ancelotti som afløser for José Mourinho. ”Carlo, en dag bliver du min traener,” havde i årevis vaeret Pérez’ afskedssal­ut, når han havde mødt den succesfuld­e og sympatiske italiener, og nu var tiden kommet. Nasser Al Khelaifi blev citeret for, at det ikke var muligt, for Ancelotti havde kontrakt i PSG, men mindre end en uge senere blev traeneren praesenter­et i Madrid.

Den blaendende hvide trøje har en uimodståel­ig tiltraekni­ngskraft, og det er mange gange lykkedes Pérez at få sin vilje, selv når andre storklubbe­r er involveret. Måske det også kan lykkes denne gang. Internetme­diet goal.com haevder, at Al Khelaifi har givet Neymar lov til at rejse til sommer, hvis han inden da opfylder den store drøm om et Champions League-trofae.

Arbejdet for at løfte pokalen går i naeste uge i gang igen. Med en kamp mod Real Madrid. ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark