Ekstra Bladet - Tipsbladet

STAERKT ENGELSK COMEBACK I CHAMPIONS LEAGUE

Efter mange års nedtur satte de engelske klubber en historisk rekord ved at få hele fem klubber med ud af Champions Leaguegrup­pespillet, men hvor kommer fremgangen fra, og betyder den, at Premier League ligefrem kan håbe på at få den første finalist igen

- TEKST: THOMAS PYNDT

For kun anden gang i Champions Leagues historie havde et land fem forskellig­e klubber med i gruppespil­let, så så svaert var det heller ikke for de fem engelske at blive historiske ved at alle fem gik videre til 1/8-finalerne, men det var alligevel en ganske markant magtdemons­tration. I 2015/16 gik kun tre af de fem spanske hold således videre, mens de engelske i denne omgang endda vandt fire af de fem grupper med kun Chelsea som nummer to men samtidig også i en gruppe af en kaliber, der med AS Roma og Atletico Madrid som deltagere kun blev matchet i svaerhedsg­rad af Tottenhams med Real Madrid og Dortmund.

Så Champions League-turneringe­n fylder igen i det engelske og på en helt anden måde end sidste år, hvor Tottenham røg i gruppespil­let, hvor Arsenal (igen-igen til Bayern) og Manchester City (til forbløffen­de Monaco på udebanemål efter samlet 6-6) sagde farvel efter 1/8-finalerne, og kun den overrasken­de mester fra Leicester var tilbage blandt de otte sidste klubber i turneringe­n. Det var sløjt, men det var også samtidig et billede på en ny europaeisk norm.

Fra 2005 til 2012 var der syv engelske klubber i de otte finaler, der blev afviklet, og tre af dem vandt endda pokalen med de store ører, Manchester United oven i købet i en ren engelsk finale mod Chelsea i Moskva i 2008. Fra Liverpools uvirkelige finalesejr over Milan i Istanbul i 2005 til Chelseas lige så overrasken­de over Bayern i München i 2012 blev fans af Premier League-fodbold bekraeftet i, at de ikke gik helt galt i byen ved at kalde deres favoritlig­a for den bedste i verden, heller ikke selv om alle tre triumfer ganske pudsigt blev sikret efter straffespa­rk. Men siden Roberto Di Matteos uventede triumf med Chelsea havde det altså vaeret skidt i Europa.

I 2013 stoppede den engelske deltagelse med 1/8-finalerne, i 2014 nåede Jose Mourinhos Chelsea semifinale­n, hvor de blev stoppet af Atletico Madrid, i 2015 var 1/8-finalerne igen højdepunkt­et, før en opgivende Manuel Pellegrini, der allerede vidste, at han blev afløst af Pep Guardiola, tog Manchester City til semifinale­n mod Real Madrid, der blev tabt med samlet 0-1, uden City var i naerheden af at vinde. Og sidste år var der altså Leicester i kvartfinal­en mod Atletico Madrid, der blev tabt med samlet 2-1.

Men nu er der fem hold med i 1/8-finalen, og sådan som kampene er skruet sammen, må man forvente, at tre, måske fire, af dem når med til kvartfinal­en, hvilket ikke er set magen siden de glade dage i de tre saesoner fra 2006 til 2009, hvor tre af de fire semifinali­ster hver år var fra Premier League, og hvor halvdelen af holdene i kvartfinal­erne i både 2008 og 2009 var engelske.

Spørgsmåle­t er så, hvorfor tingene er faldet i hak igen i denne saeson. Er det tilfaeldig­t eller en ny trend?

STORE TRANSFERS OG DYGTIGE TRAENERE

Umiddelbar­t vurderet lader det sidste til at vaere tilfaeldet, for det kan vanskeligt vaere anderledes, når fodboldøko­nomien har udviklet sig på en måde, så Bournemout­h har en højere omsaetning end Benfica, og halvdelen af klubberne i top 20 på Deloittes nyligt udsendte Rich List er engelske. For på sigt saetter pengene altid sit spor på resultater­ne, og derfor kan det ikke undre, at de engelske hold gør det godt, når seks af de 11 klubber med størst omsaetning er engelske, heraf de fem i 1/8-finalerne med Tottenham som klub-

ben uden for top 10, og Arsenal som nummer seks og planer om at nå langt i den Europa League de for første gang i 20 år har måttet nøjes med.

De mange penge i engelsk fodbold saetter også sit praeg på transferma­rkedet. Ifølge en rapport fra FIFA, brugte de engelske klubber i 2017 netto seks milliarder kroner på transfers, hvilket var mere end de fire naeste lande til sammen, og i det nyligt lukkede januar-vindue var tendensen den samme. Hvor rekorden for Premier League-køb tidligere samlet har ligget lige over de 200 millioner pund, blev den i år fordoblet til 430 millioner pund (3,6 milliarder kroner), og klubberne i top seks tog godt fra ved at bruge 2,2 milliarder kroner mod slet ikke at hente noget sidste år ved denne tid – Manchester Citys indkøb af Gabriel Jesus var foretaget i sommeren 2016, men havde først effekt fra januar 2017.

Men det er selvfølgel­ig ikke nok bare at bruge penge. De skal også bruges ordentligt, og der skal stå en dygtig traener i spidsen for holdet for at få de dyre og ofte udenlandsk­e stjerner til at fungere sammen. Og her må man sige, at Premier League er sjaeldent godt kørende på sidelinjen, hvis man kigger på de fem klubber, der snart skal ud i Champions League 1/8-finalerne. Fire sejre, en tabt finale og 11 ture i semifinale­n lyder for eksempel Champions League-regnskabet for de fem managere, omend det bortset fra Jürgen Klopps tabte finale med Dortmund er Manchester­cheferne Pep Guardiola og José Mourinho, der har leveret de resultater.

I Chelsea har Antonio Conte dog vundet fire mesterskab­er i sine fire seneste saesoner som klubtraene­r (tre i Juventus, et i debutsaeso­nen med Chelsea), og med sin taktiske snilde fik han i sidste saeson påvirket mange Premier League-hold til at spille med tre mand i bagkaeden, mens hans traenerpra­estation som italiensk landstraen­er ved EM i 2016, hvor et sløjt mandskab slog de forsvarend­e vindere fra Spanien med 2-0 efter et taktisk mesterstyk­ke i Paris, også fortaeller om en meget dygtig traener. Og i Tottenham har Mauricio Pochettino dygtigt bygget et hold, der kan presse højt og effektivt, både på White Hart Lanes lille bane og Wembleys store grønsvaer, og som er staerkt i både defensiven og offensiven.

Det er lidt i samme stil, som Jürgen Klopp gjorde det i først Dortmund og siden i Liverpool, hvor den defensive side af sagen dog ikke er helt på plads endnu. Det er til gengaeld José Mourinhos helt store styrke, hvilket han igen har bevist i Manchester United, mens Pep Guardiola i City for første gang i otte saesoner måtte gå gennem et fodboldår uden et trofae i sin første saeson i Manchester, hvilket fortaeller meget om hans kvaliteter.

Premier League har simpelt hen lige nu fem af de måske 10 bedste managere i klubfodbol-

den, så den taktiske styrke er også på plads, og på den måde er der både penge og knowhow at finde i de fem klubber, der udgør 31 procent af 1/8-finalister­ne i Champions League, men derfra og så til at vaere en ubesejreli­g magtfaktor er der også et stykke. For der er stadig masser af snubletråd­e.

STADIG BEDRE ADRESSER I EUROPA

Der er for eksempel Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Paris Saint-Germain og Juventus for at tage dem i raekkefølg­e på Deloittes top 10-liste, for her er tale om fem klubber, som ingen klub på dagen kan vaere sikker på at kunne besejre.

Styrkeforh­oldet kan man også se på transferma­rkedet, for selv om de engelske klubber bruger mange penge, har man for eksempel kun hentet PSG-reserver som Serge Aurier og Lucas Moura i Tottenham og ikke stjerner som Edinson Cavani, Neymar, Kylian Mbappé eller Marco Verratti, mens den største januarhand­el i engelsk fodbold var ud af Premier League med Barcelonas køb af Philippe Coutinho i Liverpool. Det lykkedes heller ikke for Manchester United at få hentet Antoine Griezmann i Atletico Madrid, så der er stadig adresser i fodboldver­denen, der klinger af mindst lige så meget som de engelske, mens klimaet og sproget også kan spille en rolle for sydamerika­nere og sydeuropae­ere af højeste karat.

Og så er der hårdheden af Premier League, der ofte bliver naevnt. For eksempel har klubberne ikke nogen vinterferi­e, så man får ikke den pause midt i fodboldåre­t, som man kan finde i de andre store ligaer. Samtidig betyder pokalturne­ringerne og specielt FA Cuppen også en del, hvilket gør, at de bedste spillere i det engelske ender med mange kampe på kortet, når saesonen er slut – hvilket nu også gaelder for eksempel Lionel Messi og Cristiano Ronaldo i henholdsvi­s Barcelona og Real Madrid.

Uanset hvad er der tryk på, og da hovedparte­n af spillerne i de fem klubber er udenlandsk­e, er de ikke vokset op med hverken kampmaengd­e, vejr eller tempo, så det kraever tilvaennin­g og slider, hvilket kan koste, når det for alvor gaelder i Champions League. Til gengaeld holder snakken om de taette kampe ikke lige i denne saeson, hvor mange af de små stiller sig meget dybt og satser på kontraer, mens Manchester City samtidig er suveraent i front, og kan spare spillere i ligaen, hvis der bliver behov for det. Til gengaeld er kampen om en plads i top fire lige så hård som i de seneste par saesoner, så de øvrige engelske Champions League-deltagere får ikke umiddelbar­t mulighed for at kunne traekke den samme luft.

Økonomisk styrke, kvalitet på banen og på sidelinjen og suveraenit­eten i ligaen er nogle af grundene til, at Pep Guardiolas mandskab også er det bedste bud på at nå langt i Europa, hvis Citys lodtraekni­ng flasker sig anderledes, end den gjorde for Real Madrid og Paris Sain-Germain, der mødes i den ene af de otte 1/8-finaler, og som man kan laese mere om andetsteds i bladet.

Om det så også kan baere hele vejen til den første finale med et engelsk mandskab som deltager siden 2012, må foråret vise. Men den spanske magt-demonstrat­ion med seks af otte finalister over de fire seneste år er i hvert fald udfordret, og ikke kun fordi Barcelona kan stå alene tilbage efter 1/8-finalerne. For de engelske hold står ganske staerkt, og det kan meget vel fortsaette fremover også. ✖

 ??  ??
 ?? Foto: Andrew Boyers/Ritzau Scanpix ?? Pep Guardiola er en af hovedårsag­erne til, at City står staerkest af de fem engelske hold, der stadig er med i Champions League. Her lever manageren sig ind i sit holds gruppekamp mod Napoli, som mandskabet fra Manchester trods udebane vandt med 4-2.
Foto: Andrew Boyers/Ritzau Scanpix Pep Guardiola er en af hovedårsag­erne til, at City står staerkest af de fem engelske hold, der stadig er med i Champions League. Her lever manageren sig ind i sit holds gruppekamp mod Napoli, som mandskabet fra Manchester trods udebane vandt med 4-2.
 ??  ?? Med en sen udligning og det afgørende straffespa­rk var Didier Drogba igen Chelseas matchvinde­r, da et engelsk hold senest vandt Champions League. Det var i 2012 over Bayern, der ellers havde finalehjem­mebane i München. Foto: Tobias Hase/Ritzau Scanpix
Med en sen udligning og det afgørende straffespa­rk var Didier Drogba igen Chelseas matchvinde­r, da et engelsk hold senest vandt Champions League. Det var i 2012 over Bayern, der ellers havde finalehjem­mebane i München. Foto: Tobias Hase/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark