Ekstra Bladet - Tipsbladet

ALT PÅ ÉN GANG

-

Selv om jeg får set en god del fodbold på TV, er det ikke alt, som jeg får samlet op live. Til gengaeld er jeg sjaeldent i tvivl om, når der er sket et eller andet ud over det saedvanlig­e og det var jeg heller ikke søndag, hvor jeg sad fredeligt i toget hjem efter en hel weekend i fodboldens tjeneste (heldigvis indendørs med instruktør­prøver). Pludselig bimlede og bamlede både telefon og pc med sms’er og mails dels fra dommerkoll­eger, dels fra helt almindelig­e mennesker, som alle havde ét til faelles: de havde fulgt med i Liverpool - Tottenham og afslutning­en dér. Mandag kom der et par journalist­er og lidt flere til, så efter interessen at dømme giver ugens emne mere eller mindre sig selv. For det første er det sjaeldent, at man får en så koncentrer­et og omskifteli­g afslutning på en kamp, og ikke mindst er det sjaeldent, at vi har to så komplekse situatione­r, som daekker en god del af fodboldlov­en. For en ordens skyld skal jeg sige, at både Liverpool og Tottenham faktisk er to af de hold, som jeg rigtig godt kan lide at følge - der sker altid noget - så jeg har ikke nogen preference­r i den ene eller anden retning.

Og når jeg ikke vover mig ud med de helt krystalkla­re vurderinge­r, men det i det følgende meget bliver et spørgsmål om at opregne problemomr­åderne med argumenter for og imod, er det ikke, fordi jeg er blevet specielt bange af mig, men i flere tilfaelde mangler jeg lige den rigtige vinkel for at kunne vaere skråsikker. Jeg kan se, at situatione­rne i aviser og på sociale medier også har trukket forhenvaer­ende dommere af stalden i fin stil: herhjemme har jeg noteret mig Kenn Hansen og Benjamin Leander, i England Mark Clattenbur­g og gode gamle Dermot Gallagher. De er langtfra enige, men det er egentlig meget karakteris­tisk, at de argumenter­er smukt for synspunkte­rne - den eneste, som falder igennem den tynde lov-is, synes at vaere Clattenbur­g, som i hvert fald ikke kan forklare, hvorfor han lander, hvor han gør. Det vender jeg tilbage til.

Lad os rykke langsomt frem - 87. minut og 1-1. En lang bold stikkes frem mod Harry Kane, som slipper fri på kanten af offside, fortsaette­r mod mål og går omkuld i en naerkamp med målmand Karius, der kommer glidende ud i ham. Straffespa­rk - og så begynder festlighed­erne. Linjedomme­ren kalder dommeren ud, og nu følger over et minuts diskussion, som naermest er en anskuelses­undervisni­ng i, hvordan sådan noget ikke skal gøres. Diskussion­en foregår lige oven i en mikrofon, og en spiller fra hvert hold er interesser­ede tilhørere på meget naert hold. På et tidspunkt deltager de endda. Dem får man dog smidt vaek til sidst, og så fortsaette­r diskussion­en at dømme efter kropssprog­et virker det ret klart, at ingen af dem er specielt overbevist om det, som må vaere sagens kerne: Kane er i offside-position, da aflevering­en falder (viser den langsomme gengivelse), men Liverpools Lovren gør et udfald mod bolden, og rammer han den eller ej, før den fortsaette­r hen til Kane ? Når bolden sidst er rørt af en modspiller, skal man spørge sig selv, om dette er en tilfaeldig berøring eller en redning. I så fald er der stadig offside, men ellers er vi kommet videre i livet, og angriberen skal have lov til at løbe. Redningen kan vi hurtigt eliminere, for den er reserveret situatione­r, hvor bolden er på vej i mål eller meget taet på mål. For mig ser det ud til, at Lovren forsøger at sparke den bold vaek, men kikser, så bolden kører videre til Kane. Det ser ikke tilfaeldig­t ud Men kikser han så meget, at han slet ikke rører bolden, så det reelt er en direkte aflevering og dermed offside ? Igen kunne det godt se ud til, at der er en minimal berøring - og så er offside-situatione­n død. Det er her, Clattenbur­g går galt i byen, for han kalder det tilfaeldig­t - med det argument, at havde det vaeret forsaetlig­t, ville spilleren jo have sparket bolden op ad banen. Men det argument holder ikke, for en dårlig teknik i form af en elendig taemning er stadig en forsaetlig handling. Så vi glemmer offsiden.

Naeste spørgsmål er, om der overhovede­t er kontakt mellem Karius og Kane. Igen er vinklerne ikke ideelle (selv om der er nok af dem), men det kunne ligne, at der er en lille kontakt oppe omkring Karius’s skulder, og i så fald er straffespa­rket også godt nok. Vi er efter min bedste overbevisn­ing ikke ude i, at Kane filmer. Godt nok springer han højt, men det er for at komme forbi målmanden. Det, som så kan undre mig, er, at der ikke kommer en følgestraf på. Ingen tvivl om, at Karius går efter bolden, så en udvisning for at berøve en oplagt scoringsmu­lighed inde i feltet er ikke aktuel, men jeg kunne sagtens have brugt en advarsel for ligesom at få lukket situatione­n ned. Medmindre dommer Moss mener, at vi slet ikke snakker oplagt scoringsmu­lighed, men kun at bremse et lovende angreb. Så er det OK ikke at give advarsel inde i straffespa­rksfeltet, når bolden forsøges spillet. Så der er tonsvis af overvejels­er her - vi lander nok det rigtige sted med kendelsen, som også var dommerens første indskydels­e - og i øvrigt leverer Kane så et elendigt straffespa­rk lige på Karius.

Vi springer en 6-7 minutter, og Liverpool er i mellemtide­n kommet på 2-1. Tottenham presser på. Ud af det blå falder Lamela omkuld i feltet efter en duel med van Dijk. Dommeren lader spillet fortsaette, og det når faktisk at vende - da linjedomme­ren (samme som før) nu vinker for, hvad der viser sig at vaere et straffespa­rk. Og så kan vi tage hele turen igen - denne gang dog en kortere konsultati­on, og de fire Liverpool-spillere, som gerne vil blande sig, bliver hurtigt verfet vaek. Ellers er elementern­e de samme. Vinklen er skaev, men Lameda er, da bolden sidst bliver spillet af en Tottenham-spiller, i betaenkeli­g naerhed af offside-graensen og meget taet på en forsvarer. Er han i offside-position, er der ingen tvivl om, at han generer en modspiller ved at forsøge at erobre bolden, da han søger op mod van Dijk. Det ville gøre ham strafbar offside. Gentagelse­n viser, at van Dijk sparker ud efter bolden og derved rammer Lameda i knaehasen. Man kan godt argumenter­e for, at det er en forsaetlig handling, for man skal ikke lade sine ben flyve omkring på den måde - så er risikoen i hvert fald overhaenge­nde for, at man får fat i manden og ikke bolden (eller både-og). Man kan omvendt også med en vis ret argumenter­e for, at Lameda selv søger kontakten med van Dijks ben i bevaegelse uden at det bliver til film af den grund. Men er der en forseelse, er naeste spørgsmål for mig , om den berøring er ’stor nok’ til at kunne berettige et straffespa­rk ? Linjen skulle gerne vaere nogenlunde den samme inden for og uden for straffespa­rksfeltet, så hvis den samme kontakt ville blive dømt oppe i midtercirk­len, skal den også dømmes i feltet, men det er godt nok et graensetil­faelde, og det er en modig mand, der på det grundlag afsiger en potentielt kampafgøre­nde kendelse dybt inde i overtiden (efter at have haft en diskutabel én få minutter før). Men det er jo ikke modige maend, der mangler i Premier League. Denne gang scorer Kane - og så ender det hele 2-2 efter en af de mest haesblaese­nde afslutning­er, som jeg kan mindes på det seneste

Hvad kom der så ud af det ? Først og fremmest, at vi med de to situatione­r kom rundt om alle tre mulige offside-strafbarhe­der, spørgsmåle­t om forsaetlig kontakt, tilfaeldig kontakt eller film - samt mulig følgestraf i forskellig­e varianter i straffespa­rksfeltet. Ledelsesma­essigt vil jeg håbe, at dommerne også saetter sig ned og kaster et par kritiske blikke på specielt konsultati­onen ved det første straffespa­rk. Man taler naermest direkte ned i en mikrofon, som tilfaeldig­vis er der, spillerne står helt henne på taeerne meget laenge i stedet for at komme vaek - man forsøger ikke at skaerme munden med hånden, så en ekspert i mundaflaes­ning ville med god hjaelp fra produceren­s zoom kunne få meget ud af det her. Kort sagt alt det, som man plejer at advare dommerne mod. Jeg har endda set refereret, uden dog at kunne høre det i klippet, at der på et tidspunkt i forløbet bliver kommuniker­et via headsettet til 4. dommeren, om han har set noget på en monitor derude, og der er i hvert fald fuldstaend­ig no go, lige så vel som dommeren selvfølgel­ig ikke kan referere til storskaerm­en, hvis nogen skulle formaste sig til at lade situatione­n komme forbi deroppe.

Med andre ord fik vi med disse situatione­r ud over elementaer underholdn­ing på ganske få minutter daekket nogle af de vigtigste problemomr­åder i fodboldlov­en af på forbløffen­de kort tid - og selv med manglende og ikkeideell­e vinkler ser det ikke ud til, at noget er himmelråbe­nde og éntydigt forkert, selv om den kunstneris­ke udførelse afgjort kunne have vaeret bedre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark