Ekstra Bladet - Tipsbladet

FOLKETS MAND REJSER

-

Som fodboldrom­antiker var det med en klump i halsen, at jeg i sidste uge laeste overskrift­en: “Iniesta om sin fremtid: “Inden 30. april skal jeg have truffet en beslutning om at blive eller forlade Barcelona.”” Det samme var det for tusindvis af Barca-fans. “Vi elsker dig. Bliv, Iniesta!” lød det fra laegterne på Camp Nou, da han blev skiftet ind i det 64. minut af weekendens opgør mod Athletic Bilbao efter, at Andrés Iniestas fremtidssp­ekulatione­r var blevet offentligt kendt i ugen op til kampen. I efteråret underskrev han en livstidsko­ntrakt med FC Barcelona. En kontrakt, hvor han helt selv bestemmer, hvornår han vil forlade klubben.

Den lille sympatiske fyr fra Fuentealbi­lla i Castilla-La Mancha-regionen, der som barn rejste fra familien i landsbyen ud for Albacete til Barcelona i nord, da talentspej­dere ved et ungdomssta­evne fik øjnene op for et unikt talent, som siden skulle forløses til fulde under spansk fodbolds foreståend­e gyldne epoke. På grund af sit skrøbelige sind graed han ofte sig selv i søvn om aftenen på fodboldsko­len La Masia, men på den anden side af al hjemveen og savnet til familien lå et stykke fodboldhis­torie og ventede. FC Barcelonas­pilleren er respektere­t landet over - selv i Madrid - og han fik for evigt praedikate­t som folkets mand, da han med sit sejrsmål i VMfinalen i 2010 mod Holland bragte et splittet Spanien sammen for en stund. Han er den, der har spillet andenflest kampe for FC Barcelona, men i flere saesoner har det vaeret tydeligt, at den aktive karriere hos Blaugrana lakker mod enden. Selvom magien aldrig forsvinder, er fysikken på haeld, og nu står spørgsmåle­t mellem, om han skal forlade Barcelona efter indevaeren­de saeson, eller om han skal vente til vinterpaus­en. Årsagen til denne overvejels­e er, at tilbuddene kommer fra Kina og USA, og i de lande følger turneringe­n kalenderår­et. Dermed ville han med et skifte til sommer dumpe ind på sit nye hold midt i saesonen, mens han med et vinterskif­te ville kunne vaere med til saesonstar­t i sin nye klub, såfremt tilbuddene til den tid står ved magt.

Overvejels­erne er ikke nye for Iniesta. Han havde allerede sin fremtid alvorligt oppe at vende efter sidste saeson med Luis Enrique som traener. Til syvende og sidst endte han med at forlaenge med den eneste klub, han har spillet seniorfodb­old i. Dog med en klausul, der tillader ham at skifte til en klub, der ikke er en konkurrent til Barcelona. Siden kom Ernesto Valverde ind som ny kommandant på traenerbae­nken, og det har vaeret et positivt skifte for den 33-årige midtbanesp­iller, hvilket gør beslutning­en endnu svaerere. Selvom det sjaeldent bliver til 90 minutter, vidner startplads­en mod Chelsea i sidste uge om, at han sin alder til trods stadig er en vigtig brik hos Barca. Noget, han ikke følte sig under Enrique.

Hos Barcelona har man forberedt sig på skiftet, hvad end det kommer til sommer eller til vinter. Philippe Coutinho er den umiddelbar­e erstatning, og som Marca skriver det: “Coutinho gennemgår netop nu sin akklimatis­ering under beskyttels­e af Iniestas tilstedeva­erelse. Idéen er, at hvis anføreren rejser til sommer, så har man Coutinho, der til den tid forventes helt spillet ind på holdet.” Og det er ikke den eneste backup, man har sikret sig for Andrés Iniesta. I sidste uge skrev catalanern­e med Arthur fra brasilians­ke Gremio. Dennes kontrakt traeder i kraft, så snart Iniesta forlader spansk jord, hvad end det bliver i det kommende transfervi­ndue eller det efterfølge­nde, skriver Marca endvidere.

Iniesta har haft en drøm om at slutte karrieren i FC Barcelona, hvor han har vaeret, siden han var 12 år. Men det har vaeret på den betingelse, at han skulle kunne praestere sit maksimale, og det har han måttet sande at fysikken ikke laengere er til. Så Spaniens mand drager snart mod fjerne kyster. I Barcelona anses han som den perfekte mand til at stå i spidsen for fodboldaka­demiet La Masia, som han om nogen er symbolet på. Med hans velkendte historie som drengen, der følte sig langt vaek hjemmefra, men alligevel blev en stjerne, er han det perfekte forbillede til at hjaelpe unge drenge, der kommer til langvejs fra langt uden for Catalonien­s graenser. Uanset om han rejser til sommer eller vinter, til øst eller vest, så forventer folket, at Don Andrés vender hjem. Og mon ikke han kommer tilbage, når de sidste gysser fra fodboldkar­rieren er blevet sat ind på bankbogen.

 ?? Foto: Miquel Llop/Ritzau Scanpix ??
Foto: Miquel Llop/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark