Ekstra Bladet - Tipsbladet

”DET BLIVER BARE TO FEDE KAMPE”

- TEKST: THOMAS PYNDT

FC Nordsjaell­and-traener Kasper Hjulmand glaeder sig til Champions Leaguekvar­tfinalerne mellem Liverpool og Manchester City, for det er også en tvekamp mellem to traenere, som han har fulgt og ladet sig inspirere af i mange år. Således var han for tre saesoner siden cheftraene­r i otte måneder i Jürgen Klopps gamle klub Mainz, mens han første gang mødte Josep Guardiola, da denne var traener for Barcelonas reserver.

Først var der fem, så var der to, og den 10. april vil der kun vaere ét engelsk hold tilbage i Champions League. Tottenham var taet på det store svendestyk­ke mod Juventus men faldt på få minutter, Manchester United skuffede massivt mod Sevilla, mens Chelsea som ventet ikke kunne stille noget op mod Barcelona, og da lodtraekni­ngen til kvartfinal­erne så skulle foretages, gik det hverken vaerre eller bedre end, at de to tilbagevae­rende engelske mandskaber, Liverpool og Manchester City, kom op imod hinanden.

Det aergrer de sig lidt over i det engelske, men for FC Nordsjaell­ands cheftraene­r Kasper Hjulmand betød det to spaendende aftener, hvor han hjemme fra sofaen kan naerstuder­e to af de traenere, der har inspireret ham på hans vej i fodboldver­denen. Og han glaeder sig meget til de to kvartfinal­er, der venter med første kamp på onsdag på Anfield og returkamp seks dage senere på Etihad i Manchester.

”Der venter et dejligt fodboldsla­g, og der venter et par kampe med utrolig meget følelse og taktik. Det bliver bare to fede kampe, og de kampe, de har spillet mod hinanden indtil nu, har vaeret fantastisk­e.”

”Klopp er vel den eneste traener, der har en positiv rekord mod Guardiola [han har vundet seks af de 12 møder i henholdsvi­s Tyskland og England, mens Guardiola har vundet fem], og han har lige praecis det i sit spil, der kan gøre mest ondt på City med et til tider eks-

tremt hårdt pres i vekslende højde og så specielt de her lynhurtige omstilling­er, hvor de løber i ryggen af modstander­ne.”

”Det er virkelig noget, der gør ondt på et City-hold, som jeg ikke synes er komplet endnu, og som stadig har noget at arbejde med. Specielt i den seneste ligakamp mod Liverpool [4-3 på Anfield] kunne man se på de mål, som City inkassered­e, at Liverpool kunne ramme kniven lige ned i det, som stadig ikke fungerer for City, og som stadig kan forbedres, hvis de skal helt op.”

”Jeg ved godt, at der også var nogle store fejl undervejs, som Edersons udspark direkte til Salah, men generelt havde Citys forsvarssp­illere det svaert med det der meget hurtige og direkte spil, hvor der er spillere i løb mod og bag deres bagkaede. Det er mest Liverpool, der har vist sig at kunne straffe det hårdt, og det var også det, som Klopps Dortmund gjorde mod Guardiolas Bayern. Så med de hurtige spillere og den form som Liverpools offensiv er i, kan de gøre ondt på den City-defensiv, som jeg stadig ikke synes, er på det helt høje niveau,” siger Kasper Hjulmand om de to engelske tophold, der er tørnet sammen to gange i ligaen i denne saeson.

Den første kamp vandt City hjemme med hele 5-0 efter en tidlig udvisning af Liverpoola­ngriberen Sadio Mané, mens Liverpool tog revanche på hjemmebane og førte med 4-1, før et par sene reducering­er af City gav kampens slutresult­at på 4-3.

Så ikke nok med at Manchester City og Liverpool er de to hold, der klart har scoret mest i denne saesons Premier League, de gør det også mod hinanden, så man har vel svaert ved at forestille sig kampe uden ret mange mål?

”Nej, det ville overraske, men på den anden side er det jo så også nogle gange det, der sker. For der er ingen tvivl om, at der bliver laest på lektien fra sidst, så City er fuldstaend­ig klar over, at der skal lukkes ned for omstilling­erne, så måske vil de ikke spille med den risiko, de normalt gør, mens Liverpool måske også kunne traekke sig lidt for meget, fordi de ved, at City normalt hele tiden går efter de fremspil, der kan gøre ondt på modstander­en.”

”Men City har også en sprudlende offensiv, mens Liverpools defensiv ligeledes er til at tale med, så jeg tror, at de får svaert ved at holde City, og derfor kan man håbe på en åben slagsudvek­sling. Jeg synes i hvert fald, at det er det, der klaeder de to hold bedst.”

”Det er også de to hold, der er mest angribende i England, og der er ikke noget, der fortaeller mig, at de to managere vil stoppe med det. Men derfor tror jeg stadig, at man vil se et par hold, der er sindssygt godt indstillet på hinanden, og derfor kan det godt vaere, at man kan tage noget af brodden af hinanden på den måde.”

”City kommer i hvert fald til at have bolden mest, og så er det ellers bare kampe, som man glaeder sig til at se, for det er to rigtig sjove hold at kigge på, og der kommer til at ske så meget. Spillere folder sig ud, og traenerne vil begge forsøge at angribe sig til sejr. Det betyder ikke, at man er ligeglad med det defensive, men man angriber sig til sejr,” siger Kasper Hjulmand.

CITY-VIDEOER I FARUM

Fra sommeren 2014 til februar 2015 var han cheftraene­r i Mainz 05, hvor Jürgen Klopp skabte sit traenernav­n fra 2001 til 2008, og hvor Thomas Tüchel derefter skabte sit fra 2009 til 2014, mens den danske Hjulmand ikke fik den nødvendige tid til at få sine tanker gennemført. Men selv om han altså arbejdede med klangbund i et koncept, som Klopp havde indført på flotteste vis, så er det nu Guardiola, som fylder mest i Hjulmands traenerliv – eller som Emiliano Marcondes sagde det, da Tipsbladet for nylig besøgte den tidligere Nordsjaell­and-angriber i Brentford: ”Hjulmand viser godt nok mange videoer med City.”

Det griner traeneren af på en mandag i Farum, men han bekraefter også udsagnet.

”Når man har en overbevisn­ing om, hvordan man synes, at fodbolden skal spilles, så vil der også vaere nogle traenere, som man er mere i familie med, og der er ikke nogen tvivl om, at jeg ser rigtig mange lighedsteg­n med de løsninger og nogle af de positioner, som City har. Hele overbevisn­ingen om hvordan fodbold skal spilles i de forskellig­e faser.”

”Noget af det, som vi har vist mest, har vaeret deres hidsighed og deres gennembrud­sspil, både i omstilling­erne men også i det hårde pres. Jeg tror, at det kommer bag på de fleste, når man viser, hvor meget det egentlig kraever af Raheem Sterling og Kevin De Bruyne. Hvor meget de sprinter for at komme i pres, og hvordan de bruger deres kraefter, når de ikke er på bolden.”

”Det er det samme, når man snakker om Barcelona fra 2008 til 2012, hvor Guardiola var der. Så taenker alle på boldbesidd­elsen, men specielt i starten af perioden var presset og overgangen fra, at man vandt bolden og søgte mod målet, også meget afgørende.”

”Vi kigger også på Citys afslutning­spil i feltet, hvordan de arbejder med hårde flade indlaeg eller chipper boldene ind bagved, men i den del kigger vi specielt på, hvordan de kommer løbende ind bag modstander­en.”

”Den store forskel på Liverpool og City er de temposkift, der er med Guardiola. Det der med at kunne tage tempoet ud og så skifte til et ekstremt højt tempo på det rette signal. Det, jeg nyder ved Citys måde at spille på, er, at de har et lag mere end alle andre hold, fordi de mestrer de fleste af spillets faser. Der er tanker bag dem alle, de kører ikke bare i det samme gear, og det er det, der er så fascineren­de,” siger FC Nordsjaell­and-traeneren, der rangerer både Klopp og Guardiola højt som traenere, men ikke er i tvivl om, hvem der betyder mest for ham.

”Jeg saetter Guardiola højest, og jeg er helt sikker på, at når han engang stopper, vil man kigge tilbage på en aera, også fordi han har inspireret utroligt mange traenere. Man kan jo se på, hvad han gjorde ved ikke kun Barcelona men ved spansk fodbold. De vinder EM og VM med seks af hans spillere på holdet, og så tager han til Tyskland, der bliver verdensmes­tre med seks af hans spillere på holdet fra start.”

”Hvis man kigger på paletten af faser i spillet, så er han den, der er laengst med alt, og det siger Klopp også selv: ”Jeg kan ikke laere dem det, så må de til Guardiola.” Så jeg synes, at Guardiola har et lag mere, end Klopp har.”

”Det som Klopp så har, det er, at han er så autentisk og reel. Der er ikke noget bullshit. Og så synes jeg, at hans presspil og overgangss­pil er fantastisk. Der er også nogle mangler, men det er jeg sikker på, at han er fuldstaend­ig klar over,” siger Kasper Hjulmand, der faktisk har fulgt Guardiola i mange år.

I midten af nullerne, da han arbejdede som ITU-traener i Lyngby, begyndte han at følge Barcelonas arbejde med spillet, så i løbet af en syv-otte år var han dernede omkring 20 gange, og undervejs løb han ind i både Luis Enrique og først Pep Guardiola i deres arbejde med reservehol­det.

”Det var ikke sådan, at vi havde lange samtaler og sad og flyttede rundt på de taktiske brikker sammen, men jeg kan huske, at jeg mødte Guardiola ude på traeningsa­nlaegget efter en reservehol­dskamp dagen før, og så fik vi en snak. Og så stødte jeg jo også ind i ham, da vi spillede med Mainz mod Bayern München, hvor der også var tid til en samtale bagefter.”

”Det ville jo vaere nemt at sige, at jeg allerede dengang med Barcelonas reserver kunne se, at det ville blive stort, men det tror jeg ikke, at jeg taenkte. Jeg taenkte bare, at det var fedt, når han forklarede, hvordan de hele tiden prøvede at vaere et år eller to laengere fremme. Jeg kan for eksempel huske, at han fortalte om, hvordan de ved et målspark trak stopperne tilbage, så der blev lavet noget plads laengere oppe ad banen.”

”Men det var mest det her med, at han ville vaere et skridt foran, og at han var så optaget af spillet. Det havde jeg ikke mødt før på den måde hos andre traenere. Og så var det så rent og så ultimativt. Det kan jeg godt lide. Jeg så jo også nogle kampe og fulgte den måde, han reagerede på undervejs. Den måde han altid valgte den ultimative offensive indstillin­g og brugte det som indgang til de valg, han tog under kampen. Det var fedt,” fortaeller Kasper Hjulmand, før han saetter den catalanske traener i det store perspektiv.

”Man kan jo godt se fodbold som en idehistori­sk ting på den måde, at der er skiftende perioder, hvor der er nogen, der har nogle tanker om, hvordan det skal vaere, og så arbejder de med det og vinder over noget andet. Det fede ved fodbold er jo, at vi ser tingene forskellig­t, det er det, der er så fascineren­de, og der er Guardiola helt klart en af dem, der har gjort allermest.”

”Den måde, han gør det på, er så gennemført. Jeg synes, at Klopp er helt fantastisk, også som menneske, men der er bare flere huller, når man kigger på kortet over faser af spillet, mens Guardiola er komplet.”

”Men han er aldrig faerdig, og jeg er 100 procent sikker på, at han ikke mener, at Cityholdet er der endnu, selv om der ikke en detalje, som han ikke har en tanke om, hvordan skal vaere. Han ved praecis, hvad det naeste skridt og måske de naeste 10 skridt i holdets udvikling skal vaere. Og hvis modstander­en gør de her modtraek, så er han klar på det.”

”Guardiola er en traener, som man kommer til at kigge på i fremtiden og sige, at der skete der noget med spillet. Man kommer til at skrive bøger om, hvordan tingene blev gjort, det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger Kasper Hjulmand.

Og så må de kommende uger vise, om kvartfinal­erne mod Jürgen Klopps Liverpool får et kapitel i de bøger. ✖

 ??  ?? Kasper Hjulmand har snakket fodbold med både Jürgen Klopp og Pep Guardiola, der her får en sludder på en sidelinje i England. I naeste uge tørner de to sammen igen, denne gang i Champions League-kvartfinal­erne.
Foto: Rui Vieira/Ritzau Scanpix
Kasper Hjulmand har snakket fodbold med både Jürgen Klopp og Pep Guardiola, der her får en sludder på en sidelinje i England. I naeste uge tørner de to sammen igen, denne gang i Champions League-kvartfinal­erne. Foto: Rui Vieira/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark