Ekstra Bladet - Tipsbladet

Den første sorte stjerne

-

Et nyt, spaendende talent havde åbenbaret sig i engelsk fodbold, og det saerlige ved 21-årige Laurie Cunningham var, at han var sort. Der var ikke mange farvede spillere i engelsk fodbold, og det var derfor en stor historie, at West Bromwich havde betalt 1,1 millioner pund for Cunningham i Leyton Orient. ”Det er en populaer myte i England, at sorte fodboldspi­llere er kujoner. At de ikke har psyke og fysik til at begå sig i den engelske fodboldlig­a. En lang raekke managere og traenere generalise­rer og siger, at sorte fodboldspi­llere er for lette at skraemme. At de alt for let lader sig kyse til en anonymitet­ens rolle. Der er sågar managers, som er parate til at afvise Laurie på grund af hans hudfarve,” skrev

Tipsbladet i et portraet.

Fire år forinden havde Arsenal afvist Cunningham med begrundels­en, at han var for svag i naerkampen­e. Den købte hans ungdomstra­ener Bob Cottingham ikke.

”Jeg fatter det ikke. Tvaertimod var Laurie noget af det mest frygtløse på en fodboldban­e. Jeg har set Laurie få adskillige knubs. Jeg husker engang, jeg troede, han havde braekket benet. Jeg var sikker på, at benet var ødelagt. Modstander­en havde brutalt slagtet Laurie i et gennembrud­sforsøg. Men 15 sekunder efter løb han rundt igen,” sagde Cottingham.

Fra tribunerne blev Cunningham udsat for racistiske tilråb – på The Den i

Millwall havde han svaret igen ved at knytte naeven i en Black Power-hilsen. Men hos West Bromwich var han elsket, og verden lå for hans fødder.

”Cunningham­s gennembrud kan åbne dørene til den engelske liga for en lang raekke andre sorte talenter, der ligesom Cunningham har tilbragt drengeåren­e med fodbold i gader og straeder i Nordlondon. Sorte fodboldspi­llere kan revolution­ere det engelske fodboldspi­l på samme vis, som de gjorde i Brasilien.”

”Indtil videre kan vi glaede os til at se Laurie Cunningham blive den første sorte englaender, som repraesent­erer sit land i den engelske landsholds­dragt. Det har ingen anden gjort i de mere end 100 år, der er spillet fodbold i England!” skrev Tipsbladet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark