Ekstra Bladet - Tipsbladet

STOR OG VÅGEN

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Han har vundet flest dueller af alle Superliga-spillere i denne saeson, og søndag er han tilbage i aktion på Brøndby Stadion efter udstået karantaene. Ayo Simon Okosun fortaeller om at vaere stor, staerk og god med bolden i en karriere, der efter lange omveje først kom i gang, da en af dansk fodbolds mest erfarne traenere kom i tanker om ham, da midtbanesp­illeren sad på baenken i tredjebeds­te raekke i Italien. 12

1. divisionsk­ampe fra start. 32 indskiftni­nger.

17 kampe, hvor han fra baenken så holdkammer­aterne i AB slide og slaebe mod den nedrykning­sstreg, der var faellesnae­vneren for saesonerne som aktuel for førstehold­et.

Ayo Simon Okosun er i dag en Superligap­rofil med gang i en staerk første saeson i Danmarks bedste raekke, hvor han indtil videre er spilleren med flest vundne dueller og med fem mål en af de mest scorende spillere på sin position som central midtbanesp­iller med mange defensive pligter.

Den udvikling var der ikke mange andre end Ayo Simon Okosun selv, der kunne have forestille­t sig for tre og et halvt år siden.

Samme dag, som Nigeria tabte til Frankrig, og Tyskland slog Algeriet i forlaenget spilletid i ottendedel­sfinalerne ved VM-slutrunden i Brasilien, udløb Ayo Simon Okosuns kontrakt i AB, hvor han i høj grad var blevet brugt som indhopper til at heade bolde omkring de to felter, alt efter om bundholdet forsvarede eller jagtede et resultat i slutfasen.

Ayo Simon Okosuns far stammer fra Nigeria, moren er født i Tyskland, men det var i Aalborg, midtbanesp­illeren først forsøgte sig efter kontraktud­løbet i Gladsaxe.

Nordjydern­e var lige blevet mestre, og efter nogle dages besøg og en testkamp mod Strømsgods­et blev det til et nej til den kontraktlø­se 197 cm høje midtbanesp­iller og kontrakt til Mathias Thrane fra 2. divisionsk­lubben HIK i stedet.

Fremtiden lå nu alligevel i Nordjyllan­d. Men det vidste Ayo Simon Okosun ikke, da AaB få dage inde i juli 2014 sagde nej og kickstarte­de en 4½ måned lang klubjagt for en midtbanesp­iller, der havde 1511 minutters spilletid, nul mål i bunden af 1. division og et farvel og tak fra AB uden tilbud om forlaengel­se med sig, når han skulle overtale en ny klub til at give en kontrakt.

KØBENHAVN OG TOSCANA

”Det var ikke frivilligt. Der var ikke bud efter mig, da min kontrakt udløb i AB. I det sidste halve år spillede jeg ikke en eneste kamp fra start, så udefra set var jeg en spiller, der ikke havde startet én eneste gang for et bundhold i 1. division. Det gav ikke vildt meget efterspørg­sel. Jeg mente selv, jeg minimum havde niveau til 1. division, men jeg fik ikke nogen henvendels­er fra 1. division. Der kom noget løst fra 2. division, men det havde jeg ikke lyst til, fordi jeg mente, jeg havde niveauet til 1. division.”

Ayo Simon Okosun laeste Sport Management i Aalborg per fjernstudi­e, men det var ikke studerende eller ufaglaert, han ville vaere som 20-årig.

Da BK Frem i 2010 gik konkurs og midtbanesp­illerens kontrakt i Valby forsvandt, rykkede han videre til AB og sad få måneder senere som 17-årig på baenken i en hjemmekamp mod Skive.

I den sidste saeson i AB var der ikke meget, der fungerede på banen, før Nichlas Rohde i sidste minut sikrede akademiker­ne en ny saeson i 1. division med 3-3 mod HB Køge.

Men Ayo Simon Okosun mødte den tidligere landsholds­spiller Marc Nygaard, der spillede en håndfuld kampe for AB, og den tidligere Brescia-, Catania- og Vicenza-spiller havde allerede hjulpet sin unge midtbaneko­llega til en prøvetraen­ing i Serie B-klubben Varese i januar 2014, da Nygaard i sommeren 2014 stoppede karrieren som fodboldspi­ller.

”Min agent Marc Nygaard har nogle kontakter dernede, og Varese ville gerne se naermere på mig,” fortaeller Ayo Simon Okosun.

”Jeg var rundt til prøvetraen­inger. Jeg var i AaB, og jeg var i England i League One-klubben Leyton Orient. Der prøvetraen­ede jeg i en måneds tid. AaB ville ikke have mig, de synes ikke, jeg havde niveauet, og i Leyton Orient gik det i hårdknude. De sagde, de ville have mig, men så trak det ud, og der skete ikke rigtig noget.”

”Der gik tre-fire måneder med forskellig­e muligheder, uden der var noget, der blev til noget, og så kom vores kontaktper­son fra Italien på banen igen med en Serie C-klub. På det tidspunkt var det Grosseto, der henvendte sig. Der var gået fire måneder, hvor jeg ikke havde haft kontrakt, og jeg bestemte mig for at tage chancen og springe ud i det,” siger Ayo Simon Okosun.

Efter fire måneder skulle der vel også nogle penge på kontoen?

”Det skulle der helt sikkert, og det var hårdt i de måneder. Det var ikke vildt meget, jeg ➜

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark