Ekstra Bladet - Tipsbladet

SOLDATERSØ­NNEN SKAL STANDSE NEDTAELLIN­GEN I HAMBORG

- LEWIS HOLTBY

Hvis man kender lidt til tysk fodbold, har man hørt om uret på Hamburger SV’s hjemmebane. Alverdens medier bruger tidsog ur-referencer, når de har beskrevet HSV’s seneste saesoner, men isaer i år er henvisning­en til uret relevant.

Siden 1963 har uret talt, hvor laenge hjemmehold­et har vaeret i 1. Bundesliga uden nedrykning­er, og 24. august skal uret, hvis det står til HSV, runde 55 år.

Hvis man samtidig er bekendt med den aktuelle stilling i 1. Bundesliga, ved man også, at HSV laenge har ligget til nedrykning, og at uret dermed måske snart skal saettes i stå.

Uret er et symbol på en fodboldklu­b, der har halset efter i årevis i Bundesliga­en.

I 2014 og 2015 reddede man sig efter nervepirre­nde kampe mod nummer tre fra 2. Bundesliga efter at vaere blevet nummer 16 i ligaen, og fremgang i tabellen i 2016 med en tiendeplad­s blev fulgt op med en ny, lang flirt med nedrykning­sstregen i sidste saeson, hvor man sluttede som 14’er.

I år er hjulene så faldet helt af HSV-bussen. Praesident­en blev udskiftet ved valget i februar, cheftraene­r Marcus Gisdol var røget i slutningen af januar, kort efter vinterpaus­en og vinteropst­arten, og i midten af marts blev klubbens tidligere midtbanesp­iller Bernd Hollerbach så fyret efter syv kampe som afløser på traenerpos­ten, fire dage efter sportsdire­ktør Jens Todt havde fået sparket.

Reservehol­dstraenere­n Christian Titz blev hyret i stedet for at redde de stumper, der måtte vaere tilbage efter Hollerbach, der sluttede af med 0-6 mod Bayern München.

Så trådte en laenge glemt profil ind på scenen.

For snart et årti siden var tysk/engelske Lewis Holtby en midtbanesp­iller, man regnede med i Tyskland. Holtby pressede på for at komme i startopsti­llingen på et staerkt hold i Schalke 04, han var kreativ og målfarlig, og Tysklands landstraen­er Joachim Löw sørgede for at give talentet tidlig debut på A-landsholde­t, så englaender­ne ikke fik gode idéer om at supplere deres sparsomme udvalg af gode, offensive midtbanefo­lk.

”Lewis Holtby could prove to be Tottenham’s deal of the century” [Lewis Holtby kan vise sig at vaere Tottenhams bedste handel i dette århundrede] var overskrift­en i et blogindlae­g i The Guardian 29. januar 2013, efter Spurs havde hentet Holtby for knapt 15 millioner kroner.

”Han kommer til at udfylde positionen som nummer 10, selvom han også kan spille til højre eller venstre, som han gjorde i Mainz i begyndelse­n af karrieren. Vi har disse forventnin­ger til ham på grund af hans kreativite­t, og vi kan et stykke ad vejen sammenlign­e ham med Rafa [van der Vaart], fordi han er en A-landsholds­spiller, der kommer fra en stor klub. Lewis har hele karrieren foran sig,” sagde davaerende Tottenham-manager André Villas-Boas.

Så begyndte Holtbys uheld. Villas-Boas blev fyret og erstattet med Tim Sherwood, der ikke havde noget at bruge den lette midtbanesp­iller til. På lån i Fulham kom Holtbys gamle onde ånd Felix Magath til. Magath, der havde udlejet Holtby to gange i Schalke og ligesom Sherwood ikke så nok benbraekke­r-tacklinger i Holtby, kritisered­e midtbanesp­illeren for ikke at fighte nok, og så gik turen i sommeren 2014 videre til HSV, hvor han i den første saeson spillede sammen med førnaevnte Rafael van der Vaart.

Holtby var en nøglespill­er i den saeson og i 2015/2016, hvor HSV havde købt midtbanesp­illeren fri og sluttede som tier.

Så begyndte skaderne at gøre indhug i spilletide­n. Siden begyndelse­n af 2016 har Holtby vaeret ude, oftest i kort tid, 16 gange, og i år valgte både Gisdol og Hollerbach at bruge tysk/englaender­en sporadisk som indhopper.

Christian Titz kunne til gengaeld se et lys i den kreative midtbanesp­iller. I Titz’ første kamp, mod Stuttgart, scorede Holtby efter 18 minutter og fejrede målet med en karakteris­tisk dans fra et computersp­il.

Mod eksklubben Schalke i sidste weekend lod Holtby så som om, at han skrev en indkøbssed­del efter sit mål til 2-1, og med en 3-2 sejr fik HSV en smule liv i tabellen.

Fem runder og fem point op til en anden eksklub, Mainz, er menuen de naeste fire uger, hvor HSV møder Hoffenheim, Freiburg, Wolfsburg, Frankfurt og så 12. maj Gladbach hjemme i Hamborg.

Faren Chris, der var i Royal Air Force og kaempede i Falklands-krigen, mødte sin tyske kone Heidi som udstatione­ret i Mönchengla­dbach, hvor Holtby også spillede på akademiet i tre år.

Om de naeste historier skal skrives i 2. Bundesliga finder HSV og Holtby, der har kontraktud­løb 30. juni sammen med 10 holdkammer­ater, ud af i de kommende uger.

 ?? Foto: Elmar Kremser/Ritzau Scanpix ?? Lewis Holtby [med nummer otte] jubler over en HSV-scoring mod Schalke 04 i sidste weekend.
Foto: Elmar Kremser/Ritzau Scanpix Lewis Holtby [med nummer otte] jubler over en HSV-scoring mod Schalke 04 i sidste weekend.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark