Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG KOMMER ALTID TIL AT BAEREDET MÅL MED MIG, UANSET HVAD DERSKER I MIT LIV OG I MIN KARRIERE”

- TEKST: THOMAS PYNDT

Mandag den 24. juli traenede Simon Tibbling for første gang med sine nye holdkammer­ater i Brøndby efter skiftet fra hollandske Groningen, 10 dage senere debuterede han med 25 minutter i den tabte Europa League-kamp mod Hajduk i Split, og 14 dage efter den første traening på Vestegnen debuterede han så i 4. runde af Superligae­n.

Og hvilken debut.

Der var over 21.000 tilskuere på Brøndby Stadion til kampen mod aerkerival­en fra FC København, der blev givet seks advarsler før pausen, og der var taending på banen i et taet og målløst opgør, da Alexander Zorniger med et par minutter tilbage af den ordinaere spilletid pegede på den 22-årige svensker som afløser for Besar Halimi.

Det var ikke lang tid til at få sat et aftryk, men det nåede Simon Tibbling alligevel i den grad. Benedikt Röcker vandt en luftduel over Pieros Sotiriou midt på banen, Johan Larsson sendte en lang bold frem, som Jan Kliment forlaenged­e, og så var backen Svenn Crone pludselig fri i venstre side af feltet. Han sparkede straks, han sparkede godt, men bolden tog stangen bag Robin Olsen, og så kom hurtigt opfattende Simon Tibbling altså glidende mod returen. Og mens kampuret ramte 89.42, styrede Brøndbys nye midtbanema­nd bolden i nettet via overligger­en fra en svaer vinkel til en vigtig 1-0 sejr over de forsvarend­e mestre.

”Det var en meget god start i klubben. Det kunne ikke vaere meget bedre,” siger han med et grin, mens han genser den velkendte sekvens på en video på telefonen.

”Det var en fantastisk følelse. Jeg havde ikke vaeret i Brøndby så laenge, og inden kampen mod FCK havde jeg haft en masse tanker om den, for jeg håbede virkelig, at jeg ville blive skiftet ind. Det gjorde jeg så sent, og det var jeg allerede utrolig glad for, for det var min Superliga-debut, og det var i en stor kamp mod FCK. Og et minut senere scorede jeg så naesten med min første boldberøri­ng i ligaen.”

”Jeg havde lige haft en enkelt berøring inden, men min anden boldberøri­ng i Superligae­n blev altså et mål mod FCK. Selv når jeg taenker på det i dag, får jeg kuldegysni­nger. Det var en helt fantastisk start,” siger Simon Tibbling, der godt vidste, at det var en ganske saerlig kamp, han netop havde scoret i.

For fornemmels­en af et lokalderby kendte han fra sine tidligste senior-år i Djurgården med kampene mod AIK, som han aldrig fik besejret i fem opgør,og slaget om København var han også bevidst om, selv om han altså voksede op med fodbolden godt 650 kilometer mod nordøst i den svenske hovedstad Stockholm.

”Jeg vidste godt, at det var en meget speciel kamp mellem Brøndby og FCK, og det vidste jeg fra en tidlig alder. Allerede da jeg var 10-12 år, vidste man, at Brøndby og FCK var store rivaler, og at kampene mellem dem var, som det vi har i Stockholm i kampene mellem Djurgården og AIK.”

”Begge klubber har jo også haft mange svenskere gennem tiden. I Brøndby har der for eksempel vaeret Johan Elmander, ”Micke” Nilsson, Alexander Farnerud, Samuel Holmén

og selvfølgel­ig Mattias Jonson, som jeg spillede med i Djurgården, og som fortalte gode ting om Brøndby. Så de mange svenskere i begge klubber betød, at man som svensker havde godt styr på de kampe.”

”Samtidig er jeg rigtig gode venner med [den tidligere FCK-back] Ludwig Augustinss­on. Vi gik i samme klasse i skolen, og vi spillede på samme hold i syv år i Brommapojk­arna. Vi ses stadig vaek tit, og jeg har selvfølgel­ig set mange af de kampe, han har spillet for FCK mod Brøndby. Jeg så blandt andet pokalfinal­en sidste år, hvor der jo var en utrolig stemning.”

”Efter kampen mod FCK taenkte jeg da også på ham, og om aftenen skrev han til mig og sagde til lykke, selv om det selvfølgel­ig var både specielt og maerkeligt for ham, at jeg kom til Brøndby og scorede sejrsmålet mod hans gamle klub, som han kun lige havde forladt.”

”Så jeg vidste, at der var stor rivaliseri­ng mellem klubberne, og at kampene betød meget for tilhaenger­ne. Samtidig var det et stykke tid siden, at Brøndby havde slået FCK, der var vel gået et år eller sådan noget, så det var uhørt stort for mig at starte med en gevinst mod FCK. Og efterfølge­nde har jeg jo forstået endnu bedre, hvor stort det var for folk i Brøndby, selv om jeg altså syntes, at jeg havde en forståelse for det inden også.”

”Jo mere man kommer ind i klubben og laerer Brøndby at kende, des større bliver sådan en sejr over FCK jo. Jeg kommer altid til at baere det mål med mig, uanset hvad der sker i mit liv og i min karriere. Jeg kommer altid til at vende tilbage til min første kamp i Superligae­n for Brøndby. Det var et fantastisk øjeblik,” siger Brøndbys svenske midtbanema­nd om den første af saesonens tre 1-0 sejre over FC København.

HJEMMEBANE I ALLE KAMPE

Han scorede altså i den første som sen indhopper, mens han har spillet fra start i de to naeste. Først da Christian Nørgaard i starten af november lavede det historiske mål i Parken, der sikrede Brøndby den første udebanesej­r i ligaregi over FCK i 13 år, og siden i den første kamp i 2018 da Brøndby gik videre i pokalen på bekostning af FCK via et mål af Kamil Wilczek i Parken.

Det er kampe, der kan komme til at stå som nøgleopgør, hvis Brøndby holder hele vejen hjem i det taette mesterskab­sopløb med FC Midtjyllan­d, og det begyndte med Simon Tibblings debutmål den 6. august 2017.

”Nu er vi jo ikke mestre endnu. Vi er i et utrolig taet kapløb med Midtjyllan­d, og der er mange interessan­te kampe tilbage, der kommer til at afgøre, hvem der bliver mester. Men når man kigger tilbage på saesonen, og hvordan den var, så er det klart, at når man taenker på, hvor staerke FCK var i sidste saeson, hvor de blev en ganske overlegen mester, så er det et stort boost for et hold at kunne slå mestrene så tidligt i den naeste saeson. At saette sig i respekt. Det betød meget for vores hold. Den sejr var vigtig for det fine forløb, vi har vaeret i siden, for vi fik vist, at vi var på samme niveau som FCK,” siger midtbanesl­ideren, der hurtigt er blevet noget af en kultspille­r blandt Brøndby-tilhaenger­ne.

”At score et mål mod FCK, der blev afgørende, er vel den bedste måde at blive populaer blandt Brøndby-tilhaenger­ne,” siger han med et smil.

”Det går hjem hos mange, så det tror jeg da betød rigtig meget. Det gjorde det også nemmere for mig at komme ind i klubben, at jeg fik den her fantastisk­e start.”

”Men jeg synes jo, at hele holdet får en fantastisk opbakning af tilhaenger­ne. Det er ikke bare mig. Vi kan alle sammen maerke den utrolige støtte fra laegterne, og det føles naermest som om, at vi er 12 spillere på banen. De støtter os i hver eneste kamp, uanset om vi spiller hjemme eller ude, så man har det naesten som om, at vi er på hjemmebane i hver eneste kamp.”

”Der er så mange fans, der støtter. Brøndbys fans braender virkelig for klubben, de har den passion, og det er stort som spiller at repraesent­ere en klub, der betyder så meget for folk. Det gør jo, at man taender lidt ekstra til som spiller, når man ved, at det betyder så meget for så mange,” fortaeller Simon Tibbling før søndagens naeste udgave af kampen mod FC København.

”Det bliver en virkelig fed kamp, og det er så heftigt at få lov til at spille sådan nogle kampe. FCK er virkelig gået fremad, og de havde jo vundet seks i traek før nederlaget til Midtjyllan­d. De har fået nogle gode spillere ind, der gør, at de ser staerke ud, så det er en svaer modstander, og det bliver en kamp med en masse energi og en masse følelser.”

”For os gaelder det om at fortsaette i vores eget spor med vores eget spil. Vi skal vaere aggressive og ikke taenke så meget på, hvad der kommer til at ske i de naeste runder. Det er jo kampen på søndag, som det handler om nu, og det er en utrolig fodboldkam­p, som vi skal fokusere 100 procent på, så vi kan få det maksimale ud af vores spil. For så ved vi, at vi kan slå alle hold i Superligae­n,” siger midtbanema­nden.

Selv om han er en energisk spiller, der blander sig i meget og er meget på bolden, så har han aldrig haft en karantaene­dag i sin seniortid, men med tre advarsler i løbet af efteråret til højeste pointtal står han nu i den situation, at den naeste advarsel koster en kampdag uden fodbold, hvilket ikke er optimalt i det taette opløb. Men det var nu ikke noget, han tog med sig ind til søndagens kamp mod AC Horsens.

”Jeg ved godt, at jeg er i karantaene­fare, men man kan jo ikke taenke på den naeste kamp, når man spiller, for så spiller man ikke så godt, som man skal, i den kamp, man er i. Man skal fokusere på at spille på sit højeste niveau. Hvis man kun er på 80-90 procent, er man jo ikke lige så god laengere, og så raekker det ikke. Så selv om det da sidder et eller andet sted i baghovedet, forsøgte jeg ikke at taenke på det. Jeg forsøgte udelukkend­e at gøre mit bedste for, at vi skulle slå Horsens.”

Og det lykkedes som bekendt, og det endda med hele 5-1, mens Tibbling blev taget ud med et kvarter igen uden en advarsel i bagagen. Men nu venter en ny kamp med en karantaene haengende over hovedet, og den vil igen vaere af den aergerlige slags, for efter Brøndby søndag venter FC Midtjyllan­d i Herning på torsdag.

”Praecis, der er kun gode kampe, men den advarsel kan jeg jo heller ikke taenke på mod FCK. Jeg taenker i stedet, at hvis jeg får en karantaene­dag, så misser jeg en ud af de otte kampe, der er tilbage. Så jeg må tage karantaene­n, hvis den kommer, og så taenke på, at der er masser af gode kampe tilbage uanset. For fokus må vaere på kampen på søndag. For mig gaelder det om at nå mit maksimale niveau, for det bliver en utrolig kamp på det her stadion,” siger Simon Tibbling og kigger ud på det grønne graes og onsdagens tomme tribuner.

For på søndag vil de vaere fyldte, når der skal skrives et nyt kapitel i historien om det danske mesterskab 2018, en historie hvor ingen af de to kombattant­er åbenbart har taenkt sig at saette til. Således kom FC Midtjyllan­d mandag aften tilbage fra 0-2 til 3-2 mod FC København, så de ligger stadig à point med Brøndby i toppen.

Det er utroligt spaendende, og det er noget, der bliver snakket meget om blandt tilhaenger­e, på de sociale medier og blandt journalist­er, men hvordan ser det ud for Brøndbyman­den Simon Tibbling. Kan han holde fast i dogmet om altid at tage en kamp ad gangen?

”Det tror jeg er svaert for alle. Når det er så lige, og kampen om at blive mester er så taet, er det svaert kun at tage en kamp ad gangen, men det er det, det gaelder om at gøre. Hvis man kan det, har man en stor chance for at vinde mesterskab­et. Hvis man kan levere max i hver eneste kamp, har man den største chance for at vinde alle kampe. Så man kan ikke taenke for langt frem, men det er godt nok svaert.”

”Vi ved, at Midtjyllan­d er utroligt staerke, og de kommer ikke til at give os noget som helst, så derfor er hver eneste kamp bare så vigtig. Alle point taeller, og det er også det, der gør det her slutspil så fantastisk. At det er så lige. Sidste år var Brøndby langt fra FC København, men nu er det utroligt spaendende. Det er en fantastisk kamp om guldet, og det er stort at vaere med i den,” siger midtbanema­nden, der på ingen måde føler sig ramt eller stresset over det enorme pres om en sejr i hver eneste kamp.

”Det er bare fedt. Det er også første gang, at jeg er med til at spille om en ligatitel. Jeg har spillet i finaler, men jeg har aldrig vaeret med i kampen om et mesterskab, og det er utroligt inspireren­de og fedt at vaere med til. Det er fantastisk,” siger Simon Tibbling, mens cheftraene­r Alexander Zorniger kommer forbi i baggrun-

 ?? Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix ?? Simon Tibbling jubler over sin anden boldberøri­ng i Superligae­n, mens Svenn Crone hopper højt af glaede i kølvandet på den lykkelige svensker.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Simon Tibbling jubler over sin anden boldberøri­ng i Superligae­n, mens Svenn Crone hopper højt af glaede i kølvandet på den lykkelige svensker.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark