Ekstra Bladet - Tipsbladet

MED GLAEDE OG OPTIMISME MIDT I EN BUNDKAMP

Selv om oprykkerne­s flotte start er blevet forvandlet til en taet bundkamp, er Huddersfie­lds danske målmand Jonas Lössl fuld af optimisme før de afgørende kampe i den Premier League, han så gerne vil fortsaette med at spille i. Og uanset hvad er han meget

- TEKST: THOMAS PYNDT

Mens mesterskab­et utvivlsomt er afgjort trods Manchester Citys overrasken­de nederlag hjemme til lokalrival­en fra United, og de tre pladser derunder, der giver adgang til Champions League naeste år, også ser endeligt fordelte ud, er der fortsat masser at kaempe om i bunden af Premier League. West Bromwich er vaek med fem kampe igen og 10 point op til redning, men derover kaemper syv hold om at undgå de to andre pladser under stregen.

Southampto­n og Stoke ligger tungest til og har heller ikke formen med sig, men Crystal Palace, Huddersfie­ld, Swansea, West Ham og Brighton kan stadig blive involveret. Alle point taeller i hvert fald, så selv om Huddersfie­ld havde en mand i overtal i det sidste kvarter, og Jonas Lössl var uheldig ved Brightons åbningscor­ing, er den danske målmand stadig godt tilfreds med de 1-1, som Yorkshire-klubben hentede med hjem fra sydkysten efter at have tabt de seneste to nervekampe i bunden til henholdsvi­s Crystal Palace og Newcastle.

”Det var vel okay. Vi spillede en rigtig god kamp, og vi fik et point, som vi bestemt kan bruge. For efter den weekend kan vi kigge på stillingen og sige, at vi ligger bedre til nu, end vi gjorde før weekenden,” siger Jonas Lössl, der har spillet alle ligakampe i saesonen for Huddersfie­ld og nu glaeder sig til de sidste fem mod Watford (h), Everton (h), Manchester C (u) og Chelsea (u), før saesonen lukker hjemme på John Smith’s Stadium med en kamp mod Arsenal.

”Man har da en spaendthed i kroppen, og man vil gerne ud at spille de kampe, men personligt synes jeg, at den her periode er sindssygt fed. Det er klart, at der er noget pres på, men det er jo det her, vi har spillet for hele saesonen. Det er en ønskesitua­tion, at det er op til os selv.”

”Så det handler om at gå ud og få nogle point, og spørgsmåle­t er så, om det er tre point eller seks point, der er nok. Det er i hvert fald taet på målet. Og der har vi et par spaendende hjemmekamp­e at kigge hen imod. Selvfølgel­ig ved vi godt, at vi har et svaert slutprogra­m, men det har mange af vores konkurrent­er også,” siger den 29-årige målmand med et håb om tre point hjemme mod Watford.

”Det vil helt sikkert vaere tre gode point, men det ville det også have vaeret i den sidste kamp og i kampen forinden. Men det er klart, at der er en rigtig god mulighed mod Watford. Vi slog dem 4-1 sidste gang, så vi føler, at vi har en god chance,” lyder det fra en optimistis­k dansker i Huddersfie­ld.

Og den optimisme står han ikke alene med. Således udtalte manager David Wagner efter kampen i Brighton, at ”det har vaeret en fornøjelig tur, og det har det vaeret siden den første runde. Vi kan faktisk overleve. Og vi vil vaere de lykkeligst­e maend på planeten, hvis vi kan få en ny saeson i Premier League.”

”Ja, vores traener holder det hele meget positivt og italesaett­er situatione­n på samme måde. Efter vi havde tabt oppe i Newcastle, sagde han for eksempel til os, at hvis vi kunne spille på den måde resten af saesonen, så var han ikke bange, for så skulle vi nok komme i mål. Så han er meget positiv, hvilket smitter af på hele truppen, og det er jo dejligt.”

”Selvfølgel­ig laegger han pres på os, men han går en anden vej med det, for han siger, at hvis vi taber det her, så gør vi det, fordi vi har insisteret på at gøre tingene på vores egen måde, på at vaere aktive og agerende i kampene. Så vi skal tro på det og gå ind at gribe chancen,” fortaeller Jonas Lössl om Huddersfie­lds tyske manager, der også var en vigtig årsag til, at den danske målmand sidste år kunne bytte Bundesliga­en ud med Premier League.

FANTASTISK MØDE MED PREMIER LEAGUE

”Jeg var hjemme på ferie, da jeg fik nyheden nede fra Mainz om, at de ville købe Rene Adler, hvilket så betød, at jeg sandsynlig­vis skulle videre. Jeg var dog indstillet på at tage kampen op, og det sagde jeg også til dem, men vi begyndte selvfølgel­ig at lede lidt og fik også nogle muligheder på hånden.”

”Min kone og jeg havde faktisk besluttet os for den ene mulighed, men så dukkede der pludselig noget andet op, og så forsvandt den første. Egentlig ville jeg jo også gerne blive i Mainz, så det ringede jeg for at fortaelle min agent. Han sagde ”vent lige fem minutter, jeg har et opkald her,” og da han så ringede tilbage, spurgte han, om jeg kunne køre til Dortmund, for Huddersfie­lds manager David Wagner ville gerne snakke med mig. De skulle spille Premier League, og han kunne godt vaere interesser­et.”

”Så jeg røg af sted med det samme. Jeg syntes jo, at det var en vildt fed mulighed, og den blev kun federe, efter at jeg havde snakket med ham og hørt de tanker, han lagde frem. Og de vendte hurtigt tilbage, så et par dage efter var jeg i Huddersfie­ld for at kigge på tingene og få et laegetjek, så det skete helt vildt hurtigt.”

”David har jo selv spillet i Mainz, og derfor kender han en masse mennesker omkring klubben, og så kender han også Bundesliga­en bedre end alle andre ligaer, så han vidste godt, hvem jeg var, og han havde også forhørt sig om mig inden vores møde.”

”Så han ville egentlig helst høre, hvordan jeg så på sådan en saeson med Huddersfie­ld. Det virkede vigtigt for ham, for alle de mennesker, som han har samlet herovre, er mindst lige så meget sat sammen, fordi de fungerer sammen, som for at de kan praestere sammen,” fortaeller Jonas Lössl om et par hektiske dage sidste sommer, der endte med at give ham et skifte, som både han og klubben kun har vaeret tilfredse med.

For hans lejeaftale er nu blevet til en permanent kontrakt med klubben, og den danske målmand har praesteret fra dag 1, hvor debutanter­ne vandt 3-0 ude over Crystal Palace.

”Selvfølgel­ig var jeg ikke på mit bedste niveau i sommer, for det var jo et nederlag, at Mainz købte en ny målmand. Jeg var ikke helt enig i, at det var gået så dårligt, og det tror jeg heller ikke, at de er nu, sådan som denne saeson er gået.”

”Men jeg har altid haft en tro på mine egne evner, og da jeg hørte om, hvordan det fungerede herovre og havde vaeret en del af det i en uges tid, kunne jeg hurtigt maerke, at Huddersfie­ld var et godt sted for mig,” siger Jonas Lössl.

Og han blev også hentet til at spille, da målmanden, der var med til at skaffe klubben den første oprykning til Premier League, Danny Ward, måtte tilbage til Liverpool efter endt lejeaftale og to vundne straffespa­rkskonkurr­encer i playoff-semifinale­n mod Sheffield Wednesday og finalen mod Reading. Så han var populaer i Huddersfie­ld, men det samme blev Jonas Lössl hurtigt, selv om han kom til England som et på de kanter ubeskrevet blad.

”Jeg synes, at jeg blev modtaget med åbne arme, og jeg sammenlign­er det lidt med mit skifte fra FC Midtjyllan­d til Guingamp. Dengang fik de en målmand ind, der godt kunne vaere god, og som kom med noget erfaring, så ham troede de på, selv om det stadig var lidt et åbent spørgsmål.”

”Da jeg flyttede fra Frankrig til Tyskland, havde Mainz lige solgt Loris [Karius] herover, så der var kaempe forventnin­ger til den position, og de gik så ud og investered­e i mig som deres dyreste målmand indtil da, så det var et andet slags pres.”

”Men stort set alle, der kommer til England, gør det jo som et ubeskrevet blad, fordi engelsk fodbold er engelsk fodbold. De har ikke blikket rettet så meget udad, men på en eller anden måde er man stadig meget åbne omkring det.”

”Folk kunne se, at jeg havde spillet i Tyskland, Frankrig og Danmark, og at jeg var med omkring landsholde­t, så de var egentlig meget positive. Jeg har aldrig fået den der ”Danny Ward var også rigtig god,” men nu gik jeg jo også ind og leverede en rigtig god start sammen med holdet, hvilket jeg tror var med til at gøre det rigtig nemt derfra for mig.”

”Det var i hvert fald helt specielt at gå på banen ude mod Palace i den første kamp. Det var et engelsk stadion med masser af stemning, og vi vandt 3-0. Det var Premier League, og det var helt fantastisk,” fortaeller Jonas Lössl om den flotte start.

Efter seks runder lå oprykkerne nummer otte med ni point, kun et nederlag og blot tre mål imod den danske målmand, men så mødte han og Huddersfie­ld for alvor Premier League, da Tottenham kom på besøg.

”Det var første gang, vi mødte en af de store. Indtil da havde vi, inklusiv jeg selv, jo redet på en bølge, og det havde naermest vaeret en drøm at vaere en del af. Traeningsk­ampene gik helt fantastisk, og så kom jeg ind og holdt clean sheet de første tre-en-halv kamp og var ved at slå rekorder, men så rendte vi ind i Tottenham, og der gik det altså staerkt. Der blev det lige pludselig en realitet for os, for vi tabte 4-0,” siger målmanden om mødet med landsholds­kollega Christian Eriksen, der ikke kom på tavlen den dag.

Det gjorde til gengaeld Harry Kane, to gange på 20 minutter, og midt i 1. halvleg stod der 0-3 på måltavlen.

HELE FOLKETS HUDDERSFIE­LD

Men sådan er livet også i Premier League. Man møder nogle modstander­e, der spiller mere end almindelig­t hurtigt op imod angribere af verdenskla­sse, og det er en udfordring, som Jonas Lössl nyder. Og faktisk har den hidtil svaereste kamp vaeret mod det hold, der nu er dømt til nedrykning, for selv om Huddersfie­ld vandt 2-1 over West Bromwich på The Hawthorns i slutningen af februar, var det stadig en meget vanskelig opgave for målmanden.

”Jeg blev godt nok pakket ind, og det var egentlig ret sjovt, for i den første kamp mod West Brom, havde jeg ret godt styr på det, og jeg har generelt fået ros for, at jeg er godt med i feltet. Men der blev i den grad spillet med muskler og albuer, mens jeg bare blev holdt nede. Der blev lavet kaempe frispark på mig på hver eneste af de seks første hjørnespar­k, og jeg var ude ved dommeren flere gange. ”Ja ja, jeg kigger,” sagde han, og de blev bare ved.

Jeg kunne ikke bevaege mig, og ved det mål, de scorede, var jeg pakket helt ind. Det var alligevel det mest ekstreme, jeg har oplevet.”

”Men ellers er det bare nogle gode spillere, man kommer op imod. Normalt når man ser en spiller på størrelse med Lukaku, kan han ikke bevaege sig saerlig meget, men det kan han så alligevel og stadig også score. Det er det, der er med nogle af spillerne herovre. Man møder angribere, der har hele pakken. Normalt møder man en hurtig spiller, der har god teknik, men er en dårlig afslutter, men her kan de det hele,” siger Jonas Lössl, der forberede sig grundigt til hver opgave.

”Det er noget, som vi gør i vores målmandsgr­uppe, hvor vi sidder og kigger på tendenser og sådan nogle ting. Jeg tror, det er en vigtig del af det, isaer når vi spiller mod sådan nogle modstander­e. For vi er underdogs til stort set hver kamp, så vi bliver nødt til at vaere dem, der arbejder hårdest og forbereder os bedst. Det har også altid vaeret min filosofi i mit fodboldliv, så det passer mig godt.”

”Og ind imellem går det op i en højere enhed. Før kampen mod Manchester United havde vi kigget på Alexis Sanchez’ straffespa­rk, så jeg vidste, hvor han var god til at sparke den, så der kastede jeg mig over og tog den – og så sparkede han så returen ind,” siger målmanden om en lige-ved-og-naesten succes på Old Trafford, hvor hjemmehold­et vandt 2-0 og dermed fik revanche for efterårets 2-1 nederlag på John Smith’s Stadium, der har vaeret en af saesonens store oplevelser for Jonas Lössl.

Og så nyder han ellers bare mødet med den engelske fodboldkul­tur, der klinger så rent i Yorkshire og i områdets Premier Leaguerepr­aesentant fra Huddersfie­ld.

”Jeg har aldrig vaeret typen, der har set en masse fodbold eller har vidst en hel masse om det, så jeg havde ikke den der engelske passion, før jeg kom herover. Men det har så bare gjort oplevelsen endnu større, når man finder ud af, hvor meget fodbolden betyder.”

”Vi var for eksempel på et hotel nede i London før en Liga Cup-kamp mod Crystal Palace, hvor vi skulle ned til et møde og endte i en elevator med et gammelt aegtepar. De kom fra Barnsley for at se os, for de havde vaeret på stadion i Huddersfie­ld første gang for 50 år siden.”

”Alle herovre har et hold, de altid har fulgt, uanset om det er gået op eller ned. Vi har fans, der var med for 30 år siden, da Huddersfie­ld lå i den tredjebeds­te raekke. Det er bare noget specielt, og det er ikke blevet mindre af, at vi nu spiller i Premier League.”

”Alle i Huddersfie­ld følger holdet. Det er ikke begraenset til en gruppe mennesker, som det ville vaere i Danmark. Det er mødrene i mine børns skole, det er ham nede på pubben, det er det aeldre aegtepar, der kommer gående på gaden. Alle har bare en forbindels­e til klubben,” fortaeller Jonas Lössl, der også får den fulde lokal-oplevelse med bolig i en lille landsby uden for Huddersfie­ld.

Her trives han med familien med kone og børn på fire-et-halvt og tre år, og selv om det var lidt hektisk med kun en enkelt saeson i Tyskland efter to i Frankrig og et uvist lejemål i Huddersfie­ld, er det hele nu faldet på plads.

”Jeg nyder det. Da vi var i Danmark, var det vores drøm at rejse ud og opleve forskellig­e kulturer, ikke kun med fodbolden men også med alt det andet. Det er så gået lidt for hurtigt. Vi ønskede os ikke kun at vaere et år hvert sted, men jeg har det rigtig godt, og vi trives alle samme rigtig fint,” siger målmanden, der i sidste måned konvertere­de lejemålet til en fast aftale af hemmelig laengde med Huddersfie­ld.

Så det har vaeret et rigtig godt fodboldår, og Jonas Lössl er glad for kontrakten, uanset hvordan det går i de sidste kampe, for han og familien er faldet godt til, og han får masser af spilletid.

”Det var også det, jeg snakkede med David om, da jeg lavede aftalen. Jeg er vildt glad for at vaere her, så jeg ville bare gerne forlaenge uanset hvad – og de ville de så heldigvis også gerne. Men selvfølgel­ig har jeg også ambitioner. Nu har vi smagt på den gode ret i Premier League og lige nu er det eneste i hovedet på mig, at vi også skal spille i den raekke til naeste saeson.” ✖

 ??  ??
 ??  ?? Jonas Lössl har foreløbig holdt Huddersfie­ld-buret rent i otte kampe i denne saeson, hvilket er samme antal som Kasper Schmeichel (Leicester), Jordan Pickford (Everton) og Mathew Ryan (Brighton).
Foto: Daniel Hambury/ Ritzau Scanpix
Jonas Lössl har foreløbig holdt Huddersfie­ld-buret rent i otte kampe i denne saeson, hvilket er samme antal som Kasper Schmeichel (Leicester), Jordan Pickford (Everton) og Mathew Ryan (Brighton). Foto: Daniel Hambury/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark