Ekstra Bladet - Tipsbladet

ALLE VEJE FØRER TIL LEWANDOWSK­I

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Tim Cahill, Romelu Lukaku og Christian Eriksen gjorde det flot med 11 mål hver i VM-kvalifikat­ionen. Mohammad Al-Sahlawi fra Saudi Arabien scorede 12 gange, og selvom Cristiano Ronaldo humpede ud af EM-finalen for små to år siden, lavede han efterfølge­nde yderligere 15 mål for Portugal. Så meget for at vaere faerdig.

Ahmed Khalil fra De Forenede Arabiske Emirater scorede 16 mål, men når alt kommer til alt, var der alligevel mere udfordring i de 16 mål, Robert Lewandowsk­i scorede på 10 runder mod Danmark, Montenegro, Rumaenien, Armenien og Kasakhstan, end hvad Khalil gjorde på 17 runder, herunder to kampe mod svage Østtimor og Malaysia, der hver fik fire Khalil-mål mod sig tidligt i VM-kvalifikat­ionen.

Robert Lewandowsk­i har scoret knapt 300 mål i betydende kampe for Bayern München, Borussia Dortmund og Lech Poznan i de 10 seneste år, og på landsholde­t har han overgået topspiller­ne Grzegorz Lato og Włodzimier­z Lubanski som den mest scorende spiller nogensinde.

29 mål i de seneste 20 kvalifikat­ionskampe for Polen er sublimt.

Så hvorfor nedtonede Robert Lewandowsk­i forventnin­gerne til VM ved de nylige testkampe mod Nigeria og Sydkorea?

Polen blev slået ud af EM-kvartfinal­en for to år siden efter straffespa­rkkonkurre­nce mod Portugal, VM-kvalifikat­ionen blev klaret i fin stil trods mindre problemer i den afsluttend­e kamp mod Montenegro, og det har drevet forventnin­gerne i vejret.

”Vi må prøve at forstå fansene. Vi har et hold, der ikke tabte en kamp ved EM 2016 ud over efter straffespa­rkkonkurre­nce, og når vores hold løb ind i problemer i VM-kvalifikat­ionen, blev de problemer løst. Og så har vi Robert Lewandowsk­i, der er en af de bedste angribere i verden,” siger Jacek Stanczyk, der er fodboldjou­rnalist på det polske medie WP SportoweFa­kty.

”Derfor forventer de polske fans selvfølgel­ig mindst en gentagelse af praestatio­nen i Frankrig,”siger Jacek Stanczyk til Tipsbladet.

’LEWA’ MANGLER STØTTE

Robert Lewandowsk­i er rigtigt nok stadig god.

Den snart 30-årige polske angriber er sjaeldent skadet, og det er ikke svaert at forstå, hvorfor han traditione­n tro saettes i forbindels­e med et sommerskif­te vaek fra Sydtysklan­d, hvor Chelsea, Real Madrid, Paris Saint-Germain og stort set alle andre klubber med penge nok og de rigtige bankforbin­delser saettes i forbindels­e med angriberen.

Men Robert Lewandowsk­i har ikke vaeret specielt god ved slutrunder, og hvor han under EM 2016 på papiret havde fremragend­e støtte fra et polsk hold, flere havde som outsider til en semifinale, er adskillige nøglespill­ere falmet.

Grzegorz Krychowiak er gået fra dobbelt Europa Leaguevind­er med Sevilla over et skidt ophold i PSG (hvor forventnin­gen af uransageli­ge årsager var, at den polske arbejdsman­d skulle vaere igangsaett­er i pasningssp­illet fra den defensive midtbane a la Sergio Busquets) til at ryge ind og mest ud af startopsti­llingen på Premier Leagues håbløse bundhold WBA.

Den lovende forward Arkadiusz Milik har døjet voldsomt med skader, siden han gik i stykker mod Danmark i oktober 2016, og flere andre i landstraen­er Adam Nawalkas idealopsti­lling kaemper med spilletide­n i de sidste runder af saesonen.

”Vi har problemer på kanterne, på venstre back, som vi altid har, og med en alternativ angriber [til Lewandowsk­i]. Colombia er favoritten i gruppen, mens Senegal er uforudsige­lige. Jeg talte med Robert Lewandowsk­i om det for et par uger siden, og han sagde, at vi er nødt til at vaere realistisk­e, og at vi ikke er favoritter. Robert ved normalt, hvad han taler om,” siger Jacek Stanczyk.

LYSPUNKTER

I Polen håber man, at Arkudiusz Milik fortsaette­r med at få indhop og måske et par kampe fra start, efter han gjorde comeback for Napoli i begyndelse­n af marts ovenpå endnu en korsbåndss­kade.

Jakob Błaszczyko­wski er tilbage i traeningen hos Wolfsburg, også han efter alvorlige skadesprob­lemer, og i England har Kamil Grosicki og Grzegorz Krychowiak ikke klaret sig godt på det seneste.

Håbet er, Kamil Glik i midterfors­varet og Wojciech Szczesny i målet kan oversaette godt spil på klub- og landshold til VMslutrund­en, og at Piotr Zielinski fra den offensive midtbane-

plads kan give Robert Lewandowsk­i noget saerdeles tiltraengt støtte.

”Og så er Nawalka den slags traener, der kan løfte spillerne, når de har brug for det. Vi kan trods alt stadig vaere optimistis­ke,” siger Jacek Stanczyk.

”Piotr Zielinski er blevet voksen, og hvis han vil blive den verdenskla­ssespiller, han gerne vil se sig selv som, skal han vise det ved VM,” siger Jacek Stanczyk.

 ?? Foto: Tomasz Jastrzebow­ski / Ritzau Scanpix ??
Foto: Tomasz Jastrzebow­ski / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark