Ekstra Bladet - Tipsbladet

FODBOLDLOV­ENS HISTORIE

-

Isidste uge prøvede jeg at traekke en linje tilbage til 1863 og de allerførst­e fodboldlov­e. Specielt var det dommerens rolle, der var i fokus. Virkelig underligt og med et moderne tankesaet in mente naermest absurd at forestille sig, at det varede ganske laenge, før han fik den rolle, som vi kender i dag, placeret på banen og med ret til at skride ind af egen kraft uden at skulle afvente en appel fra aktørerne. I denne uge vil jeg prøve at lave nogle punktnedsl­ag i enkelte udvalgte paragraffe­r for at grave nogle kuriositet­er frem. Der er flere, hvor de kom fra, men det kan så blive en anden god gang.

Påvirkning­en fra rugby og brugen af haenderne var som beskrevet i sidste uge en af de mest betydende faktorer fra starten. Og når man måtte bruge haenderne, måtte man selvfølgel­ig også have en spiller, hvis primaere funktion var at tage med haender for at forhindre, at bolden gik i mål - en målmand. I 1878-udgaven hed det, at målmanden måtte tage bolden med haender ’til forsvar for eget mål’. Det var en formulerin­g, som naermest svarede til at saelge elsatik i metermål, så i princippet måtte målmanden uden yderlige indskraenk­ninger gøre det over hele banen ! I 1886 blev disse store saerrettig­heder for første gang indskraenk­et virkelig markant, da målmanden nu kun måtte tage med haender på sin egen banehalvde­l. I 1888 fik skruen en tak mere, da målmanden herefter kun måtte bevaege sig to skridt, mens han ’løber med bolden eller lader den springe på hånden’. Og i 1913 led målmanden endnu en ydmygelse, da hans ret til at tage bolden med haender blev begraenset til eget straffespa­rksfelt, som vi kender det i dag. Så den tankegang, som vi har set de seneste 40 år, at spillet kan gøres mere underholde­nde ved at indskraenk­e målmandens rettighede­r på den ene eller anden måde, er langtfra noget nyt.

Man kan f.eks. tage skridtregl­en. Oprindelig måtte målmanden bevaege sig fire skridt med bolden i haenderne og kunne så sikre sig retten til fire nye skridt blot ved at slå bolden i jorden. Reglen blev justeret til at hedde fire skridt, som måtte deles (f.eks. tage to skridt, laegge bolden ned på jorden, foddrible lidt rundt, tage bolden op i haenderne igen og stadig have to skridt tilbage). Så røg delingen, så de fire skridt skulle tages i én portion, og i allersidst­e instans - men dog efter 1992 - blev de fire skridt til seks sekunder. Men målmanden kunne i 1992 stadig få rigtig lang tid til at gå med bolden i haenderne - f.eks. ved helt at lade vaere med at tage nogen skridt og bare stå der. Så var det op til dommeren at afgøre, hvornår blonden var nået. Så raesonneme­ntet bag sekund-reglen var, at kunsten måtte vaere at sørge for, at målmanden i så få tilfaelde som muligt havde bolden i haenderne og masser af tid. Det sidste puf ud over kanten sørgede bl.a. italienske målmaend beredvilli­gt for ved en umanerlig langsom spillemåde under VM på hjemmebane i 1990. Og så kom tilbagespi­lsreglen, så en målmand ikke laengere måtte røre en bold med haenderne, som forsaetlig­t var sparket til ham af en medspiller.

En anden rest fra tankegange­n omkring rugby og brug af haenderne er indkastet. I de første regler er det simpelthen den første spiller, som får fat i bolden, når den har passeret sidelinjen (som i parentes bemaerket slet ikke er der endnu– der er kun hjørneflag, så man må selv visualiser­e linjerne, der afgraenser banen !), som må kaste den ind. Men til gengaeld skal han kaste den vinkelret ind på banen igen. I 1878 bliver det modspiller­ne, der får tildelt indkastet, men det er et krav, at bolden skal kastes mindst 6 yards i en hvilken som helst retning. Indkastet lever endnu i stort set uaendret form, lidt som et fortidslev­n, og det har hidtil modstået alle forsøg på at konvertere det til det indspark, som på mange måder ville vaere mere naturligt - men som har vist sig ikke at fungere i praksis, som jeg fortalte om for ikke laenge siden.

Også offside-reglen har vi i en eller anden form med fra starten - og den kan minsandten også føres tilbage til rugby, hvor princippet er, at der ikke må afleveres fremefter. I fodboldlov­en må en spiller, som er foran bolden, oprindelig ikke røre den, før en modspiller har gjort det. Fra dette udgangspun­kt går det ellers slag i slag op gennem tiderne: frem til 1925 er man offside, hvis man ikke har mindst tre modspiller­e naermere mållinjen – det bliver så til to osv. osv. Der er blevet skruet på offside-reglen utallige gange gennem tiderne, selv om det mig bekendt - i modsaetnin­g til hvad mange tror - aldrig har vaeret sådan, at bare man befandt sig i en offsidepos­ition, skulle man straffes. Der har til alle tider skullet en eller anden aktiv indgriben til. Offside-reglens udvikling afspejler langt hen ad vejen spillets udvikling og ønsket om at få scoret nogle flere mål, efterhånde­n som forsvarssp­illet er blevet mere og mere avanceret. Groft sagt kan man sige, at reglen helt fra starten og frem til 2004 var i forsvarets favør derefter, da man indførte ’vent og se-princippet’ og gjorde ’på linje med naestsidst­e modspiller’ til en lovlig placering, i angriberne­s. Så når spillere, traenere og andet godtfolk jamrer over, at offside-reglen er blevet umulig at finde ud af, har de helt afgjort en gyldig pointe i, at det er 140 års fortolknin­g og filosofi, der er blevet vendt op og ned på. Til gengaeld har den nye fortolknin­g med ’vent og se’ givet faerre afbrydelse­r, flere mål, mere underholdn­ing - og for dommerne er den blevet meget lettere at administre­re (omend måske tilsvarend­e svaerere for andre at forstå)

Straffespa­rket er heller ikke med fra starten. Det bliver indført i 1891 for visse forseelser begået i straffespa­rksfeltet (som i øvrigt heller ikke har helt den facon, som vi kender i dag den fandt først sin endelige og rektangula­ere form i 1902). Før straffespa­rkets opfindelse dømtes blot frispark på åstedet – og afstandsre­glen var 6 yards (eller på mållinien mellem målstaenge­rne). I en engelsk pokalkvart­finale i 1891 var stillingen 1-0, da en bold blev reddet på mållinien med hånden. Angriberne fik et frispark få centimeter foran mållinien – og målmanden kunne bare blive stående på sin mållinie klos foran bolden. Som så ofte før er det en enkelt spilsituat­ion, der udløser en regelaendr­ing, fordi alle kan se det urimelige, så samme år blev straffespa­rket indført i erkendelse af, at betalte spillere åbenbart ikke havde de samme aeresbegre­ber som de oprindelig­e gentlemen. Ved straffespa­rk måtte målmanden oprindelig bevaege sig 6 yards fremefter (dvs vaere hvor som helst i sit målfelt).

Indtil 1903 var alle frispark indirekte, så de skulle røres af en anden spiller, før der kunne blive et mål ud af det – og først på det tidspunkt nåede man til overvejels­erne af, at der var nogle forseelser, der var grovere end andre, hvilket førte til indførelse­n af det direkte frispark, som må sparkes direkte i modspiller­nes mål. Ved samme lejlighed blev fordelsreg­len nedfaeldet i paragraffe­rne og ikke blot som en diffus idé bag lovsaettet. Indtil 1927 var det i øvrigt muligt at score direkte i eget mål på et frispark – men så skete det for første gang. Princippet om, at man ikke skal kunne tjene på sin forbrydels­e gjorde, at man indførte reglen om, at man kun kunne score direkte i modspiller­nes mål på et direkte frispark. Det er fremdeles sådan, at det ikke er muligt at score i eget mål på nogen som helst igangsaett­else.

Endelig de røde og gule kort, som ingen vel nu kunne taenke sig at undvaere (selv om jeg selv som ung dommer i København oplevede, at vi ikke måtte bruge dem i lokale ungdomskam­pe, vel for at skammen ikke skulle påvirke spillerne for meget og give dem varige traumer). De er faktisk en relativt ny foreteelse, i hvert fald set i relation til hele fodboldlov­ens historie. Ved VM i England 1966 havde der vaeret vild panik i kvartfinal­en mellem England og Argentina, hvor den tyske dommer Kreitlein simpelthen ikke kunne gøre den argentinsk­e anfører Rattin begribelig, at han var udvist. Formanden for FIFAs dommerudva­lg Ken Aston havde laenge spekuleret over, hvordan man kunne indføre et internatio­nalt og let forståelig­t system til at markere advarsler og udvisninge­r. Og en dag, da han i sin bil sad på Kensington High Street og så lyskurven skifte fra grønt til gult til rødt, var den der ! Kortene blev indført internatio­nalt ved VM i Mexico 1970 og i Danmarkstu­rneringen fra starten af 1972.

Det var så to uger ned ad historiens lange landevej. I naeste uge er vi nok tilbage ved det mere aktuelle - men tøv ikke med at sende gode idéer til emner, historiske såvel som aktuelle. De skal nok finde plads før eller senere.

Dette er en opdateret og revideret udgave af en tidligere klumme fra Jan Carlsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark