Ekstra Bladet - Tipsbladet

WILCZEK AFLØSER ELMANDER – 13 ÅR SENERE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der var taet løb om at blive Forårets Profil i 2014, og kampen stod mellem to midtbanesp­illere og tidligere landsholds­kammerater. Rasmus Würtz var den store fighter og leder på AaB’s hold, der netop havde vundet det danske mesterskab. Og Thomas Kahlenberg var vendt hjem til Brøndby efter otte år i udlandet og var efter et halvt års tilvaennin­g igen blevet en stor stjerne på Vestegnen og i Superligae­n. Så da traenerne midt i maj det år skulle vaelge den halvsaeson­s bedste spiller, sluttede Würtz og Kahlenberg helt lige med hver 23 point. De havde lige mange førsteplad­ser på traenernes stemmesedl­er, de havde også lige mange andenplads­er, så det endte med at blive afgørende, hvem der havde flest tredjeplad­ser. Der havde Kasper Hjulmand placeret Rasmus Würtz, og så endte AaB’eren med haederen som et supplement til det ligaguld og den pokaltitel, han vandt i samme uge.

Og Brøndby vandt ingenting. Thomas Kahlenberg var lige ved at blive den første Brøndby-vinder af en af Tipsbladet­s profilkåri­nger, siden hans holdkammer­at Johan Elmander blev Forårets Profil i 2005, men han blev slået på målstregen. Det bedste billede på det tab af status, som Brøndby oplevede i nullerne og tierne, er selvfølgel­ig trofaerumm­et, der ikke blev åbnet fra 2008 og indtil sidste uge, da Alexander Zorniger og co. smurte haengslern­e og satte DBU Pokalen derind. Men Tipsbladet­s profilkåri­nger viser det samme.

De første fem år kårede Tipsbladet kun Efterårets Profil, og de fire første udgaver, i 1994, 1995, 1996 og 1997, vandt en Brøndby-spiller – Bo Hansen, Allan Nielsen, Søren Colding og Ebbe Sand. Billedet var det samme i Forårets Profil efter årtusindes­kiftet, hvor Peter Madsen, Morten Wieghorst og førnaevnte Elmander vandt tre ud af fire kåringer fra 2002 til 2005. Men så døde det ud. Sportslig nedgang blev efterfulgt af først ledelsesma­essigt kaos, dernaest økonomisk krise og nedrykning­skamp, så langsom genopbygni­ng under Thomas Frank og endelig comeback helt i toppen under Zorniger. Og de helt store profiler på banen manglede i årevis.

Indtil nu.

SYV FRA BRØNDBY

Kamil Wilczeks duel med Viktor Fischer var naesten lige så taet, som da Würtz slog Kahlenberg for fire år siden. Brøndby-spilleren og FCK’erens vej mod toppen af listen var vidt forskellig. Mens Fischers navn stod på stemmesedl­en hos samtlige 13 traenere, der måtte pege på ham (Ståle Solbakken måtte som FCK-traener ikke), havde tre traenere, udover Alexander Zorniger, helt set bort fra Wilczek, der til gengaeld stod øverst hos Bo Henriksen, Christian Lønstrup, Thomas Thomasberg, Thomas Nørgaard, Kent Nielsen, Claus Nørgaard og Morten Wieghorst. Sådan kan en boksangrib­er dele vandene, men sejren endte han altså med at tage, med ét point ned til nummer to. Fischer og Jakob Poulsen satte sig på anden- og tredjeplad­sen, og så kom den naeste Brøndby-spiller i form af Christian Nørgaard, der godt nok dykkede på listen efter at vaere blevet nummer to bag Emiliano Marcondes i efteråret, men som har vist en imponerend­e stabilitet saesonen over.

Da Tipsbladet i 2017 for første gang uddelte Forårets Profil i en Superliga, der var blevet delt over på midten i et mesterskab­sspil og to playoff-puljer, blev der stort set ikke kigget nedad. Den davaerende Silkeborg-spiller Robert Skov fik et enkelt point af den davaerende Randers-traener Ólafur Kristjánss­on, og det var det eneste, der blev givet til en spiller fra et af de otte nederste hold. Det billede er en smule anderledes i år. Pål Kirkevold blev nummer seks, Tobias Sana fra AGF har imponeret Ståle Solbakken, der gav ham tre point, og på den samlede liste finder man også Sten Grytebust og Baskhim Kadrii. Men der er flere spillere fra Brøndby end fra hele bund otte tilsammen.

Udover over Wilczek og Nørgaard finder vi Hany Mukhtar, Johan Larsson, Simon Tibbling, Benedikt Röcker og Frederik Rønnow, der i øvrigt alle har fået minimum to point. Det er syv Brøndby-spillere, og fra forårets idealopsti­lling mangler kun Paulus Arajuuri, Anthony Jung, Kasper Fisker og Teemu Pukki. Der er igen masser af profiler i Brøndby, og Kamil Wilczek er den største og første vinder siden 2005. Dengang kronede Johan Elmander sit forår med at vinde det danske mesterskab. De kommende dage vil vise, om Wilczek kan gøre det samme.

 ?? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix ?? Kamil Wilczek blev kåret til Forårets Profil i taet konkurrenc­e med Viktor Fischer. Han er den første Brøndby-vinder i 13 år.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Kamil Wilczek blev kåret til Forårets Profil i taet konkurrenc­e med Viktor Fischer. Han er den første Brøndby-vinder i 13 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark